Welk energielabel heeft jouw huis? Je energielabel schatten

Last updated on March 18th, 2024 at 10:25 am

energielabel schatten
Ons energielabel was G….

Aargh! Ons huis had een geschat energielabel van G.

Het laagste dat er is.

Volgens de Energielabelwizard van Meer Met Minder in ieder geval.

Wat is energielabel?

Voor wie het niet weet:  het energielabel van een woning geeft aan hoe energiezuinig die woning is. Variërend van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energieverspillend). Je wilt dus het liefst een energielabel van A.

Energielabelwizard geeft ons huis ongezien een G label

Niet gehinderd door enig onderzoek van ons huis, schatten ze het in op een G-energielabel. Want de energielabelwizard beoordeelt huizen simpelweg op het bouwjaar van je huis. Hoe ouder, hoe minder energiezuinig is de redenering.

Een energielabel is een beoordeling van hoe zuinig een apparaat, auto of huis omgaat met energie.

Energielabel schatten: zelf gegevens invullen en corrigeren

Gelukkig bieden ze je de kans om zelf alle gegevens in te vullen. Nadat ik dat had gedaan kwam ik op D uit. Nog zwaar onvoldoende, maar tenminste niet meer G!

Die D is niet leuk, maar het goede nieuws is dat we volgens de Energielabelwizard 727,- per jaar kunnen besparen! Daarvoor moeten we het volgende doen:

  1. Isolatie of extra isolatie bij vloeren
  2. HR-beglazing
  3. Zonneboiler
  4. Zonnecellen toepassen

Van een zonneboiler en zonnepanelen dromen we al jaren. Maar helaas staan de financiën zo’n grote uitgave niet toe. Het beste wat we op dit moment zouden kunnen doen is dus waarschijnlijk dubbele beglazing.

Zelf energielabel schatten

Om zelf een schatting te maken, zijn hier enkele factoren om rekening mee te houden:

  • Over het algemeen geldt dat nieuwere woningen vaak beter geïsoleerd en energiezuiniger zijn dan oudere woningen. Ons huis komt uit 1935 en dat is dus niet zo gunstig.
  • Het type isolatie van de woning (dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie) speelt een grote rol in de energie-efficiëntie. Goede isolatie houdt warmte beter vast, en vermindert energieverlies.
  • Het type verwarmingssysteem is belangrijk. Moderne systemen zoals hoogrendementsketels of warmtepompen zijn doorgaans energiezuiniger dan oudere verwarmingssystemen.
  • Een goede ventilatie is belangrijk voor luchtkwaliteit, maar het type ventilatiesysteem kan ook een impact hebben op het energielabel.
  • Dubbel glas of zelfs drievoudig glas is efficiënter dan enkel glas. Ook de kwaliteit van kozijnen en deuren kan van invloed zijn op het energielabel.
  • Het gebruik van zonnepanelen, zonneboilers of andere vormen van duurzame energie kan het energielabel verbeteren.
  • Kijk naar je energierekening. Hoe lager je energieverbruik hoe groter de kans dat je in een energiezuinige woning woont.

N.B. een officieel energielabel wordt vastgesteld door een gecertificeerde energieadviseur op basis van gedetailleerde metingen en informatie over de woning.

Als je echt het exacte energielabel van een woning wilt weten, moet je een officiële beoordeling laten uitvoeren.

Deze schatting is slechts een ruwe indicatie op basis van de genoemde factoren.

Update

Inmiddels hebben we een offerte dubbel glas binnen en hebben we gekozen voor dubbel glas in bestaande kozijnen! Ik mag toch hopen dat ons energielabel beter wordt nu.

Wat voor energielabel is jouw huis? En had je dat verwacht?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

11 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.