Wat is jouw vieste plek in huis?

vieste plek in huisvieste plek in huisWat is volgens jou de vieste plek in een huis?

Veel mensen antwoorden: 'De badkamer.' Ik eerlijk gezegd ook. Want ik las ooit: 'De plek waar je naar toe gaat om schoon te worden, is de smerigste plek in huis.' Zoiets blijft hangen! De badkamer schoonmaken is dus belangrijk.

Maar volgens NSF, een organisatie die zich onder andere bezig houdt met de volksgezondheid, is de keuken het allerviest. Daar word ik niet blij van, want daar kook ik en en daar eten we.

De NSF nam monsters van 30 plekken in een huis. Hier onder vind je de top 10 van vieze plekken in huis!

1.  Het schoonmaakdoekje!

Een oude bekende: het schoonmaakdoekjes is het allerviest in het hele huis. Je moet het dan ook elke dag vervangen. Dat doe ik braaf, dus hier maak ik me niet zo'n zorgen over. En anders heb ik altijd nog mijn washplate!

2.  De gootsteen

In de gootsteen komt alles samen. Vieze handen die worden gewassen, schoonmaakdoekjes die worden uitgespoeld, groente die er wordt gewassen. Geen wonder dat deze plek vies kan zijn. Regelmatig en goed schoonmaken dus.

3. De beker waar je tandenborstel in staat

Meestal is je tandenborstel nog nat als je klaar bent met poetsen, en hem in de beker of houder zet. Maar liefst 27% van de geteste tandenborstelhouders hadden weer die vieze coliform bacterie.

De oplossing is eenvoudig: zet de tandenborstelhouder 1 keer per week in de afwasmachine.

4. De voerbak van je huisdier

Dit geloof ik meteen. De bakjes van de katten zien er ook om de haverklap vies uit. Het advies is om ze dagelijks grondig schoon te maken.

5. Je koffiezetapparaat!

Die had ik niet zien aankomen moet ik zeggen! Maar de onderzoekers van de NSF vonden schimmel in het waterreservoir van veel koffiezetapparaten. Water laat een residu achter, en als dat er langer in zit kunnen er bacterieën in gaan groeien. Getver! De oplossing:

 • Ga even met een schoon, droog doekje door het waterreservoir voor je koffie gaat zetten
 • Spoel je koffiezetapparaat wekelijks door met witte azijn

Wekelijks doe ik dit niet, maar wel maandelijks.

6. De knoppen van de kraan

Als je vieze handen hebt draai je de knop van de kraan open met die vieze handen om ze schoon te maken. Niet zo moeilijk om te bedenken dat de knoppen dus wel eens vies kunnen zijn. Meestal haal ik er een doekje over heen als ik toch het aanrecht opruim.. Maar niet altijd...

7. Speeltjes van huisdieren

Hier haal ik weer even opgelucht adem, want onze katten hebben geen speeltjes. Of je zou de muizen en onfortuinlijke vogeltjes moeten tellen die ze vangen. Het advies is:

 • Was je handen nadat je met je huisdier hebt gespeeld
 • Was plastic en rubber speeltjes om de 1 of 2 weken met heet water en schoonmaakmiddel
 • Was stoffen speeltjes 1 keer per maand

8.  Het aanrechtblad

Bij 30% van de huizen vonden de onderzoekers de coliform bacterie op het aanrechtblad. Het advies is om dágelijks je aanrecht schoon te maken met heet water en schoonmaakmiddel. Ik maak mijn aanrecht aan het eind van elke dag schoon met heet water en een microvezel doekje. Maar zonder schoonmaakmiddel.

9. De knoppen van de oven

Dit wil ik best geloven. Als ik bijvoorbeeld gehaktballen maak, dan leg ik ze daarna in de oven. En dan was meestal niet eerst mijn handen voor ik de oven aan zet. Hier valt dus nog wel wat eer te behalen. Even met een doekje er over heen.

10. De snijplank.

Ha! Dat is er eentje waarvan ik me bewust ben! Je zult mij niet eerst kipfilet zien snijden, en vervolgens een komkommer op dezelfde ongewassen plank. Zie ook Welke snijplank!

Mogelijke oplossingen zijn:

 • Een aparte plank voor je vlees, en groente etc.
 • Als je een houten snijplank wilt, kies dan voor hardhout. Bijvoorbeeld esdoornhout
 • Vermijd poreuze materialen
 • Doe na elk gebruik de snijplank in de afwasmachine, of was hem af met afwasmiddel en heet water.

Zie ook Zelf schoonmaakmiddel maken, wasmachine reinigen en vaatwasser schoonmaken.

Wat is volgens jou de vieste plek in huis?

Similar Posts

15 Comments

 1. Hebben ze ook telefoon,tablet,laptop wel eens onderzocht ook een bron van viezigheid.En deurklinken :(

 2. Ik vind vooral een deel van de garage waar onze hond zit het smerigste. Er ligt altijd haar. Altijd! Een uur na het stofzuigen ligt er weer haar.

 3. @Sandra: de viezigheid die je zíet is eigenlijk niet het meest vies... ;)

  @Nicole: Ik snap niet hoe die fecale bacteriën op je aanrechtblad komen! Hebben ze dat ook onderzocht? Hoe ze op tandenborstels komen snap ik wel, want meestal staat de wc in de badkamer en als je dan een grote boodschap hebt... geurdeeltjes verspreiden zich heel snel en dat zijn ook dééltjes van de poep.
  Maar het aanrecht...?

  Wel heel goed om te weten wat de risicoplekken zijn! Dank je wel ;)

  Hier vind ik de keuken vaak inderdaad het meest vies. Maar elke dag is hij ook weer het meest schoon een paar keer, want ik houd van de keuken schoonmaken. In ieder geval het aanrecht, de gootsteen en de vloer. De kraan maak ik ook elke dag weer schoon.

  Ook de vloer onder de tafel wordt heel snel vies. Met vier kinderen heb je dat al gauw. Verder vind ik de badkamer ook snel vies (vooral heel stoffig) maar daar valt geen eer aan te behalen... dat is na een dag alweer zover. WC en wastafel schoonhouden maar..

 4. Mijn badkamer is ook heel snel vies en dat is zichtbaar. Veel andere plekken zijn dus onzichtbaar vies. Als ik de lijst naga kom ik veel tegen waarvan ik al overtuigd was dat ze vies kunnen zijn. Ik probeer mijn huis regelmatig schoon te houden en dat moet genoeg zijn, want ik heb niet het idee dat ik ziek word van mijn huis. Steriliteit is ook niet goed!
  Maar nu ga ik toch even mijn koffiezetapparaatje met azijn doorspoelen. Groeten

 5. Wat dacht je van kinderhandjes die van school thuiskomen...Om kinderen nu elke keer hun handen te laten wassen is niet goed, ze kunnen er een hygiène tic aan overhouden en dan later dwangmatig ...tig keer per dag hun handen MOETEN wassen. Alleen voor het eten en voor het slapen gaan gelijk met tandenpoetsen en als handen echt vies zijn geworden van een kleurwerkje met verf of zoiets.

 6. Dat is even schrikken zoals altijd als ik dit soort berichten lees.
  Ik maak alles altijd minstens een keer per week schoon. Het toilet en de wastafel elke dag. Ook het aanrecht en de kranen trouwens.
  Raar dat toetsenborden en allerlei apparaten die mensen elke dag in de hand hebben niet in het lijstje staan.

 7. Ik denk dat de vieste plek de bijkeuken is (bij mij dan).
  Daar huist de hond, daar komt ieder binnen met vuile laarzen etc.
  En de keuken hou ik behoorlijk goed bij. Elke dag schone vaatdoek ja, en paar keer de gootsteen doorborstelen met afwasmiddel.
  De badkamer kan hier ook weleens blijven sloffen :(
  Toetsenborden schijnen idd ook altijd erg smerig te zijn, Zuinige student.

 8. niet thuis maar in et ziekenhuis, tandarts e.d. die leuke bladen die je daar leest ,elke keer je vinger natmaken en een pagina omslaaan??????????????????

 9. De kattenbak is bij mij het vieste plekje, ik verschoon dat dinge supervaak, maak het heel regelmatig eromheen schoon en toch is het vies. Mijn aanrecht en gootsteen daarentegen boen ik iedere dag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.