Wat is jouw vieste plek in huis?

vieste plek in huisvieste plek in huisWat is volgens jou de vieste plek in een huis?

Veel mensen antwoorden: ‘De badkamer.’ Ik eerlijk gezegd ook. Want ik las ooit: ‘De plek waar je naar toe gaat om schoon te worden, is de smerigste plek in huis.’ Zoiets blijft hangen! De badkamer schoonmaken is dus belangrijk.

Maar volgens NSF, een organisatie die zich onder andere bezig houdt met de volksgezondheid, is de keuken het allerviest. Daar word ik niet blij van, want daar kook ik en en daar eten we.

De NSF nam monsters van 30 plekken in een huis. Hier onder vind je de top 10 van vieze plekken in huis!

1.  Het schoonmaakdoekje!

Een oude bekende: het schoonmaakdoekjes is het allerviest in het hele huis. Je moet het dan ook elke dag vervangen. Dat doe ik braaf, dus hier maak ik me niet zo’n zorgen over. En anders heb ik altijd nog mijn washplate!

2.  De gootsteen

In de gootsteen komt alles samen. Vieze handen die worden gewassen, schoonmaakdoekjes die worden uitgespoeld, groente die er wordt gewassen. Geen wonder dat deze plek vies kan zijn. Regelmatig en goed schoonmaken dus.

3. De beker waar je tandenborstel in staat

Meestal is je tandenborstel nog nat als je klaar bent met poetsen, en hem in de beker of houder zet. Maar liefst 27% van de geteste tandenborstelhouders hadden weer die vieze coliform bacterie.

De oplossing is eenvoudig: zet de tandenborstelhouder 1 keer per week in de afwasmachine.

4. De voerbak van je huisdier

Dit geloof ik meteen. De bakjes van de katten zien er ook om de haverklap vies uit. Het advies is om ze dagelijks grondig schoon te maken.

5. Je koffiezetapparaat!

Die had ik niet zien aankomen moet ik zeggen! Maar de onderzoekers van de NSF vonden schimmel in het waterreservoir van veel koffiezetapparaten. Water laat een residu achter, en als dat er langer in zit kunnen er bacterieën in gaan groeien. Getver! De oplossing:

 • Ga even met een schoon, droog doekje door het waterreservoir voor je koffie gaat zetten
 • Spoel je koffiezetapparaat wekelijks door met witte azijn

Wekelijks doe ik dit niet, maar wel maandelijks.

6. De knoppen van de kraan

Als je vieze handen hebt draai je de knop van de kraan open met die vieze handen om ze schoon te maken. Niet zo moeilijk om te bedenken dat de knoppen dus wel eens vies kunnen zijn. Meestal haal ik er een doekje over heen als ik toch het aanrecht doe. Maar niet altijd…

7. Speeltjes van huisdieren

Hier haal ik weer even opgelucht adem, want onze katten hebben geen speeltjes. Of je zou de muizen en onfortuinlijke vogeltjes moeten tellen die ze vangen. Het advies is:

 • Was je handen nadat je met je huisdier hebt gespeeld
 • Was plastic en rubber speeltjes om de 1 of 2 weken met heet water en schoonmaakmiddel
 • Was stoffen speeltjes 1 keer per maand

8.  Het aanrechtblad

Bij 30% van de huizen vonden de onderzoekers de coliform bacterie op het aanrechtblad. Het advies is om dágelijks je aanrecht schoon te maken met heet water en schoonmaakmiddel. Ik maak mijn aanrecht aan het eind van elke dag schoon met heet water en een microvezel doekje. Maar zonder schoonmaakmiddel.

9. De knoppen van de oven

Dit wil ik best geloven. Als ik bijvoorbeeld gehaktballen maak, dan leg ik ze daarna in de oven. En dan was meestal niet eerst mijn handen voor ik de oven aan zet. Hier valt dus nog wel wat eer te behalen. Even met een doekje er over heen.

10. De snijplank.

Ha! Dat is er eentje waarvan ik me bewust ben! Je zult mij niet eerst kipfilet zien snijden, en vervolgens een komkommer op dezelfde ongewassen plank. Zie ook Welke snijplank!

Mogelijke oplossingen zijn:

 • Een aparte plank voor je vlees, en groente etc.
 • Als je een houten snijplank wilt, kies dan voor hardhout. Bijvoorbeeld esdoornhout
 • Vermijd poreuze materialen
 • Doe na elk gebruik de snijplank in de afwasmachine, of was hem af met afwasmiddel en heet water.

Zie ook wasmachine reinigen en vaatwasser schoonmaken.

Wat is volgens jou de vieste plek in huis?

15 Comments

 1. nada surf
 2. Sandra
 3. Suzanna
 4. Sylvia
 5. johmar1
 6. azalaia
 7. De Zuinige Student

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh