Bovenkant keukenkastjes schoonmaken – maximaal 15 minuten

Bovenkant keukenkastjes schoonmaken

Bovenkant keukenkastjes schoonmaken?

Kijk jij wel eens op de bovenkant van je keukenkastjes?

Als je er zelden tot nooit kijkt, zou je wel eens kunnen schrikken!

De bovenkant van keukenkastjes schoonmaken is namelijk één van die klusjes die vaak vergeten worden.

Bovenkant keukenkastjes schoonmaken

Als de feestdagen voorbij zijn, krijg ik vaak zin om dingen op te ruimen en schoon te maken om letterlijk en figuurlijk een frisse start te hebben in het nieuwe jaar. Zo kon het gebeuren dat ik dit weekend ineens bedacht: ik wil de bovenkant van mijn keukenkastjes schoonmaken! Nou heb ik er maar twee, dus dat scheelt.

Maar wat was het daarboven vies!

Ik schaam me een beetje om de foto’s te laten zien, maar vooruit. Laat mijn schande een waardevolle tip zijn voor anderen.

De bovenkant van mijn keukenkastjes – pre schoonmaken

Bovenkant keukenkastjes schoonmaken

En als je dan die pittoreske emaille koffiekan weghaalt, zie je nog beter hoe smerig het is….

vetlaag op kasten

Had ik al gezegd dat ik me wel een beetje schaam?

Maar dan nu naar hoe ze nu zijn!

Bovenkant keukenkastjes schoonmaken: na foto’s!

Bovenkant keukenkastjes schoonmaken

Om te voorkomen dat de bovenkant van de keukenkastjes schoonmaken weer veel werk wordt, heb ik stevig papier op de bovenkant van de keukenkastjes gelegd. Voortaan kan ik dat eenvoudig verwijderen, en nieuw papier neerleggen. In plaats van 15 minuten heb ik de bovenkant van mijn keukenkastjes dan in 2  minuten schoon en netjes.

Je kunt ook kranten gebruiken, maar die zaten allemaal al in de blauwe container bij ons. En dit staat leuker! Het papier komt uit de Journaling Designpad van de Action.

kastpapier

Bovenkant keukenkastjes schoonmaken stappenplan

Dit heb je nodig:

 • Maximaal 15 minuten van je tijd
 • Een schuursponsje als het lang geleden is dat je ze hebt schoongemaakt. Anders is een gewone schoonmaakdoek ook prima.
 • Een ontvettend schoonmaakmiddel. Dasty is bijvoorbeeld heel geschikt.
 • Een gewoon schoonmaakdoekje
 • Huishoudtrap om er bij te kunnen

Schoonmaken

 1. Spray wat van de schoonmaakspray op de vettige bovenkant van je keukenkastjes. Laat dit even inwerken, zodat je zelf minder hard hoeft te werken ; )
 2. Gebruik je schuursponsje of doek om de bovenkant van de keukenkastjes grondig schoon te maken.
 3. Als de bovenkant goed schoon is leg je er een paar bladen uit oude kranten op, of mooi papier. Zo voorkom je dat je de volgende keer weer moet boenen.
 4. Controleer de binnenkanten van de kastdeurtjes. Bij mij was het vuil naar binnen gedropen. Haal dus even een doekje langs de binnenkant van de kastdeurtjes als het nodig is.

Tot slot

De bovenkant van keukenkastjes schoonmaken wordt vaak vergeten. Dat is ook niet zo raar, want je ‘komt’ er doorgaans nooit, en je kunt er niet makkelijk bij. Bij mij waren ze echt enorm vies, maar met 15 minuten waren ze goed schoon. En een paar kranten of papier zorgen ervoor dat dit in de toekomst een makkelijk klusje is.

N.B. Sommige mensen hebben gewoon keukenkastjes tot aan het plafond! Dan heb je dit probleem natuurlijk niet.

Lees ook mijn post over Ramen lappen! en je luxaflex schoonmaken met Dasty.

Similar Posts

40 Comments

 1. bij dit huis heb ik geen bovenkant van de kastjes. Heerlijk is dat. Hoef ik er ook niet schoon te maken.

  Love As Always
  Di mario

 2. Wij hebben ook altijd papier liggen. Dat halen we weg, randjes van de deuren schoonmaken, nieuw papier er op en klaar.

 3. Wat John zegt, dat heb ik al jaren, zo makkelijk… En in de keukenkastjes heb ik zeil liggen, vooral waar mijn schoonmaakmiddelen staan. Erg handig ook, van oud zeil, wat toen nieuw was en over, heb ik gewoon uitgesneden, kan ook op de keukenkastjes eventueel. Maar ja.. moet je ook weer poetsen, hahah

  X

 4. Paar keer per jaar vind ik wel genoeg.
  Ik leg er kranten op, advies van vroeger, ze nemen vocht op al zou ik niet weten waar dat vandaan moest komen op die plek. Van de tijd zonder afzuigkap, vermoed ik.

 5. Nou de bovenkant van de keukenkastjes kunnen zeker heel vies zijn.
  De vervuiling neemt ook toe als je met een gezin leeft en meer in de keuken gebeurd.
  Zelf deed is een keer per maand de kastjes.
  Het papier is wel een heel handige oplossing. Hans

 6. Ik behoor tot mijn grote vreugde tot de groep met sommige mensen die gewoon keukenkastjes tot aan het plafond hebben! Maar je tips zijn ook welkom bij de boekenwand, alhoewel het daar gelukkig niet vet wordt, dus dat scheelt.

 7. Ik was ook dat vet er bovenop flink zat en heb het uitgesneden van karton en zo het steeds veranderen als het weer nodig is. Ook in de keukenkastjes heb ik nu karton en dat scheelt enorm.

 8. Bij mij ziet het er ook ongeveer zo uit. Ik neem me elke keer als ik dat zie voor om er nu écht kranten op te leggen, maar dat doe ik dan toch niet. Maar het zou inderdaad wel héél veel tijd schelen.

 9. Ook mijn keukenkastjes gaan tot het plafond, af en toe even over de randen van de deurtjes met een schoonmaakmiddel ik neem dan meteen de deurtjes mee. Ik koos destijds voor een keuken zonder bewerkte deuren en ben daar nog altijd blij mee. Geen sierrandjes of raampjes waar vet aan blijft plakken.

 10. hier worden ze elke week gewoon af genomen en schamen zou ik me er niet voor want er word in gekookt ect dus ja dan word het vies en vet en we staan niet altijd te springen om het schoonmaken ervan en hey niemand die het ziet toch ahha

 11. Toevallig zei mijn moeder laatst: je hebt er wel kranten liggen toch?

  Tot op heden nog niet. Wat stom is want nu is het natuurlijk schrobben. Gelukkig door jouw artikel even moed verzameld. Een kwartiertje valt ook wel mee..

 12. Ik deed het nooit in mijn oude woning, ze waren heel hoog en lastig om te bereiken. Toen ik na de huurperiode ging schoonmaken voor het opleveren was het niet best moet ik zeggen. Ik houd het nu dan ook bij.

 13. kranten/papier lijkt me een prima oplossing, Heb he alleen nog niet toegepast! haha. Nee elk half jaar ff met een lap met ontvetter erover en klaar.

 14. Goedenavond,

  het probleem van het vet en stof op de keukenkastjes los ik altijd op door het kleurig inpakpapier te gebruiken van de Albert Heijn; dat is de rol na de kassa’s.

  Lengte………….
  Breedte voldoende

  Gr Ruud

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.