Alarmerend bericht over schoonmaakspray

Ik houd van schoonmaakmiddel in zo’n handige sprayfles.

Want tsja, dat sprayt zo lekker makkelijk!

Alarmerend bericht over schoonmaakspray

Maar nu waarschuwen Noorse onderzoekers voor schoonmaakspray. Ze volgden namelijk 20 jaar een groep van 6000 mensen. Vervolgens ontdekten ze dat vrouwen die veel schoonmaaksprays gebruikt hadden vaker kampten met longproblemen.

Noorse onderzoeker Øistein Svanes concludeert:

‘The take home message of this study is that in the long run cleaning chemicals very likely cause rather substantial damage to your lungs. These chemicals are usually unnecessary.’

De media vertaalden dit naar koppen als: ‘Schoonmaaksprays gebruiken is te vergelijken met 20 sigaretten roken per dag!’

Lekker dan!

Oplossingen en alternatieven voor de enge schoonmaaksprays

Als het even kan los ik een probleem graag op! Dus wat te doen met dit slechte nieuws over schoonmaaksprays? Hieronder 4 oplossingen.

1. Schoonmaakspray vervangen door een emmertje met een sopje

De simpelste en meest rigoreuze oplossing is gewoon alle flessen schoonmaakspray de deur uitgooien. Werk voortaan gewoon met een emmertje met sop.

Maar zelf vind ik dit een snertoplossing. Want het handige van zo’n sprayfles vind ik nou juist dat je niet helemaal een sopje hoeft te maken. Voor mij werkt dat drempelverlagend. Ik maak sneller even schoon als ik dat dat met een schoonmaakspray kan doen, dan als ik eerst héélemaal een sopje moet maken.

2. Koop schoonmaaksprays zonder enge chemicaliën

Een veel betere oplossing vind ik deze: de chemicaliën zijn het probleem in de schoonmaakspray. Dus koop gewoon een schoonmaakspray waar geen kwalijke stoffen in zitten. Bijvoorbeeld in de schoonmaaksprays van Marcel’s Green Soap.

Om te kijken of een schoonmaakspray veilig is, kun je het etiket lezen. Let daarbij op waarschuwingen over juist gebruik. Zoals bij deze van Dettol en Dasty van de Wibra:

schoonmaakspray dettol

schoonmaakspray dasty wibra

Even voor het contrast hier ook het etiket van Marcel’s Green Soap:

veilige schoonmaakspray

Zoals je ziet: geen rode waarschuwingstekens op Marcel’s Green Soap : )

3. Gebruik gewoon helemaal geen schoonmaakspray!

Microvezel doekjes maken schoonmaakmiddelen overbodig. Een microvezel doek met water is eigenlijk al genoeg om goed schoon te maken.

4. Maak je eigen schoonmaakspray

Als je zeker wilt weten wat er in je schoonmaak spray zit, dan maak je die gewoon zelf. Op internet wemelt het van de recepten voor zelfgemaakte schoonmaaksprays op basis van natuurlijke middelen. Hieronder een voorbeeld!

Recept voor je veilige schoonmaakspray

Giet de enge schoonmaakmiddelen uit je sprayfles, en doe er zelfgemaakt schoonmaakmiddel in. Hieronder een recept voor een milieuvriendelijke allesreiniger die je veilig kunt gebruiken.

 • 120 ml witte azijn
 • beetje water
 • 2 eetlepels baking soda
 • 10 druppels tea tree olie, of 10 druppels lavendel of10 druppels citroenolie. Deze olieën hebben desinfecterende eigenschappen, vandaar!

Meng de azijn, essentiële olie en een beetje water. Voeg daarna de baking soda toe. Vul de fles vervolgens helemaal tot bovenaan. Schud rustig met de fles. En sprayen maar!

In onderstaand filmpje doen ze het even voor:

Samenvattend

Of het onderzoek van de Noren nou helemaal klopt of niet, ik kan me er zeker wat bij voorstellen dat het niet goed is om chemicaliën in te ademen. En door te sprayen met schoonmaakmiddel is die kans denk ik inderdaad groter. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, koop dan gewoon een veilig schoonmaakmiddel of maak het zelf. Maar, je kunt ook gewoon microvezeldoekjes combineren met water. Ik kijk in ieder geval met andere ogen naar mijn Dasty….

Want in theorie maken microvezeldoekjes een schoonmaakmiddel overbodig.

Het originele onderzoeksverslag vind je hier.

Lees ook Biologische schoonmaakmiddelen Action en over hoe je microvezeldoekjes wassen milieuvriendelijker maakt.

Gebruik jij schoonmaaksprays? En zo ja welke? Beïnvloedt het enge onderzoek van de Noren jou hierin?

51 Comments

 1. Melanie
 2. Denise
 3. Goudsjeblom
 4. Lot
 5. Sylvia
  • Thea
 6. Thea
 7. Renate Janse

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh