Reacties

Schrijven maakt een comeback! — 39 reacties

 1. Ik ben het er niet helemaal mee eens, mijn handen kunnen niet echt veel meer schrijven met een pen en het enige wat ik nog met pen schrijf, zijn de boodschappenlijstjes.

  Waar ik het wel mee eens ben, is dat veel mensen slechts one-liners schrijven op welke media dan ook. Vaak nietszeggende berichten...

  Ik schrijf graag, heb een weblog en een website, waarop ik het meest schrijf over de tuin, al dan niet met foto's.
  Ook zie ik mail als brieven schrijven, maar willen mensen nog wel lezen?
  Heel wat mensen hebben gezucht over mijn lange mails, die voor mij als brieven schrijven zijn.
  Onlangs oude paperassen doorgenomen, waarin veel lange brieven van toen Internet nog niet bestond en je hoofdzakelijk communiceerde via geschreven brieven.
  Leuk om terug te lezen, maar men lijkt tegenwoordig te ongeduldig te zijn om lappen tekst te lezen.

  Ik heb brieven terug gelezen van 3, 4 kantjes en soms langer en echt niet alleen in groot handschrift.
  De stelling van "kennis gaat de oren in en de vingers uit" vind ik dan ook veel te kort in de bocht!
  Ook in de reacties op een weblog, in welke vorm dan ook bestaan doorgaans uit one-liners, slechts een enkeling, waaronder ik mezelf reken, schrijft een wat uitgebreider reactie, waaruit blijkt, dat ergens over nagedacht wordt.

  De bevestiging van een afspraak mag kort zijn, maar verder blijf ik graag mezelf, het "deugde" vroeger vòòr het Internet tijdperk en de vraag is eerder, waarom men nu niet meer wil lezen...

  Ik schrijf met de computer, echt heel blij, dat ik mezelf ooit het blind typen geleerd heb, maar de inhoud is voor mij alsof ik met de pen schrijf!

  Groetjes Lily

 2. Zowel op mijn werk als thuis maak ik altijd lijstjes met dingen die ik nog moet doen. Ideeën voor mijn blog noteer ik ook altijd in een boekje en ook mijn vakantieverslagen schrijf ik nog gewoon.

 3. Ik schreef vroeger samenvattingen van mijn huiswerk, en daarvan weer een samenvatting en dan een spiekbriefje. Niet dat ik die nodig had, het ging me inderdaad om het schrijven, het "in de vingers" krijgen. Gedichten maken of vertalen doe ik ook vaak met pen en papier. Kaartjes zijn ook handgeschreven voor ik ze verstuur. Dat laatste wordt erg gewaardeerd door de ontvangers!

 4. Ik schrijf nog maar heel weinig en dat kan ik ook duidelijk zien aan mijn handschrift, dat gaat er niet op vooruit. Het zijn ook vooral korte notities, meestal op mijn werk.

 5. De hoogleraar ziet het wel erg somber in met "de jeugd van tegenwoordig". Tjonge jonge. Maar ja, het scoort natuurlijk niet als je zegt dat het allemaal wel meevalt.

  Ja, het schijnt dat je al schrijvend de inhoud van de tekst iets beter opslaat, maar dat je met typen niks bereikt, vind ik toch wel erg boud beweerd.

 6. Schrijven heb ik altijd leuk gevonden. Ik ben van 1951 en heb leren schrijven met een kroontjespen. Dat moest heel secuur gebeuren want de meeste juffrouwen en meesters in die tijd bezaten naast hun onderwijsacte van de toenmalige "kweekschool" tevens een M.O. acte schrijven. Vandaar dat er veel aandacht aan besteed werd. Als de letters rafelig werden moest de kroontjespen schoongemaakt worden. Dat deed je met een inktlap die je kon kopen, maar de meeste moeders maakten deze zelf. Daarna schreef je gewoon verder. Alles mooi aan elkaar vast. De ophalen met een dun lijntje en de neerhalen met een dik lijntje. Dat moest onder een bepaalde hoek gebeuren anders bleef de pen bij een ophaal in het papier haken. Aan het einde van de zin had je vloeipapier in A5 formaat. Die waren er in het roze voor de meisjes en in het blauw voor de jongens. Die legde je dan op de laatst geschreven zin om de overtollige inkt weg te halen. Dat voorkwam vlekken. Daarnaast was het bedoeld om je rechterhand op te laten rusten om te voorkomen dat het papier vettig werd. En vettig papier daar hechtte de inkt niet mooi op.
  Verleerd ben ik het nog niet. Af en toe probeer ik het nog bij te houden. Bij voorkeur in de stijl die mijn moeder nog op school geleerd heeft. Ietsjes schuin met prachtige letters met mooie krullen en lussen. Het heeft wel wat. Het zegt ook wel wat over de tijd. Men had namelijk gewoon de tijd. En dat gold niet alleen voor het schrijven.

  • Wat interessant om te lezen zeg Joannes. Ik wist niet dat daar destijds nog zoveel regels aan verbonden waren, zoals dat neerhalen met een dik lijntje. Ik vind het heel bijzonder!

 7. Helemaal mee eens. Mijn samenvattingen vroeger schreef ik altijd met pen op papier! De stof blijft dan zoveel beter hangen dan bij typen. Dan gaat inderdaad typen veel te veel op de automatische piloot.

 8. Ik schrijf zeker graag. Dat was mijn favoriete vak op de basisschool! Voor het werk schrijf ik ook op wat ik allemaal heb gedaan. Computer en schrift gaan dan toch nog samen ;-)

 9. Het ligt er helemaal aan wat ik moet doen. Verhalen en moeilijke documenten tik ik het liefst op de computer. Het is zo makkelijk om te gooien of te verbeteren. Schrijven doe ik met een potlood. Dat gaat lekker snel en omdat ik linkshandig ben, vlekt het tenminste niet.

 10. Ik schrijf graag en veel. Reisdagboeken, verslag van de etappes van lange-afstand-wandelingen (zoals Pieterpad, Drenthepad etc.). Ieder jaar ‘n moestuindagboek, En natuurlijk veel kaarten!

 11. Ik schrijf best veel. lijstjes wat ik nog moet doen, dingen die ik hoor of lees, ik heb een geluksdagboek, een wat ik meemaak boek, Een schrift waar ik mooie zinnen in schrijf, spreuken die mij iets doen, dingen die ik moet onthouden.
  Ik schrijf over films die ik gezien heb, musea en andere uitjes.
  Een vriendin van mij is schrijfster en schrijf alles eerst met een pen.

 12. Ik schrijf best nog wel veel, heb ook nog ouderwets een agenda, daarnaast schrijf ik nog wel kaarten naar mijn familie in het buitenland, maar zo veel als ik vroeger schreef ( hele lappen tekst) niet meer nee.

 13. Zelf ben ik ook enorm fan geworden van de pen. Wanneer ik een idee in mijn hoofd krijg schrijf ik het altijd gelijk op en dat werkt echt super!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder