Schrijven maakt een comeback!

schrijven maakt comeback

Volgens een artikel in de Elsevier zorgt de digitalisering voor een herwaardering van schrijven.

Ik kan me daar wel wat bij voorstellen! Kijk alleen al naar de populariteit van het bullet journal en handlettering. Bij allebei speelt schrijven een belangrijke rol. Het zette me aan het denken.

Hoeveel schrijf ik zelf eigenlijk nog?

Wat ik schrijf

 • Boodschappenlijstjes!
 • Briefje voor de kinderen waar ik ben, als ik weet dat ze thuis komen als ik er weg ben.
 • Afspraken in mijn Moleskine
 • Lijst met dingen die ik moet doen voor mijn blogs
 • Opdrachten die ik heb gekregen
 • Heel soms een ansichtkaart
 • Aantekeningen voor de Elite Blogging Cursus
 • Notities in mijn kleine Moleskine notitieboekje voor als ik een idee krijg

Al met al vind ik niet dat ik heel veel schrijf. Het zijn meestal korte aantekeningen. Echt langere teksten type ik altijd.

Typen: kennis gaat de oren in en en de vingers uit

In het artikel in de Elsevier zegt hoogleraar onderwijspsychologie Paul Kirschner (66):

‘De jeugd van nu tikt heel snel, bijna op spreeksnelheid. Maar het is een automatisme. De kennis gaat de oren in en de vingers uit.’

Dat klinkt niet zo best vind ik!

Volgens Kirschner verwerk je dingen beter als je je schrijft. Tijdens het schrijven ontstaat een extra geheugenspoor: de beweging van de spieren in je hand prikkelt de hersenen om verbanden te leggen.

De comeback van de pen!

Doordat schrijven dus weer populair wordt, neemt de verkoop van pennen ook weer toe! Vooral dikke pennen doen het goed las ik in de Elsevier. Eén van de pennen die genoemd werden is een vulpen van T.S. Dupont. Voor de aardigheid besloot ik die eens te googelen! Weet je hoeveel zo’n pen kost?! 650,- voor een vulpen! Dat zijn nog eens prijzen. Maar ze verkopen daar ook pennen die duurder zijn dan 1000,-

Ik gebruik een Bic pen van de Action

Op de middelbare school schreef ik meestal met een vulpen van de Hema. Het liefst met paarse inkt. En soms gebruikte ik turquoise inkt. Maar anno 2018 gebruik ik een goedkope Bic pen die ik in een set bij de Action kocht. Ik schrijf niet vaak genoeg om een vulpen handig te vinden. Als je een vulpen niet vaak gebruikt, schrijft hij eerst niet goed is mijn ervaring. Net alsof de inkt een beetje is opgedroogd.

Verklaringen voor de populariteit van pennen

 • Je onthoudt dingen beter als je ze opschrijft.
 • Je wordt niet afgeleid door je laptop/computer/smartphone als je die even weglegt en alleen de pen gebruikt.
 • Nostalgie.
 • Een bepaald soort pen kan iets voor jou vertellen. De pen als een manier om jezelf te presenteren dus.
 • Sommige studenten schrijven zo slordig dat ze een onvoldoende krijgen voor een tentamen omdat het onleesbaar is.

Ik kijk ernaar uit

Als we het dan toch over schrijven hebben, hoe gebruik je Ik kijk ernaar uit in een brief? Zelf gebruik ik het graag om een brief of email af te ronden. Je kunt bijvoorbeeld schrijven: ‘

‘Ik kijk ernaar uit om uw reactie te horen.’

Dat klinkt net iets vriendelijker dan het iets dreigender: ‘Graag hoor ik van u!’ Het zinnetje Ik kijk ernaar komt van de Engelse zin: ‘I look forward to hearing from you.’ Maar het is dus ook goed Nederlands. Je kunt het prima gebruiken om een sollicitatiebrief of gewone brief of mail af te ronden. En weet dat je ‘ernaar’ dus aan elkaar schrijft.

Leestips

Niet overtuigd, en type je liever? Lees dan eens mijn post over DuckTypen!

Schrijf jij veel?

39 Comments

 1. Lily
 2. Greet
 3. Petra
 4. Joannes
 5. Thea
 6. remco

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh