Ook de nobelste vrouwen roddelen

roddelen‘Ook de nobelste vrouwen roddelen.’

Dat is de titel van één van de columns van Annie M.G. Schmidt uit de bundel Impressies van een simpele ziel.

Ik vind dat een fascinerende stelling! En het zette me aan het denken. Want ik vind roddelen niet oké. En dus mag ik het niet van mezelf. Maar eerlijk is eerlijk, soms kan roddelen best prettig zijn… Wat dat betreft vind ik roddelen net zoals een Big Mac eten. Op het moment dat je het doet voelt het goed, maar daarna komt de kater.

En dat is dus waarom ik mezelf roddelen niet toesta. Omdat ik het niet netjes vind, en omdat het me een onprettig gevoel over mezelf geeft.

Redenen om niet te roddelen

 • Als je iets te zeggen hebt is het wel zo eerlijk dat je dat tegen de persoon zelf zegt.
 • Roddel je gezellig met iemand? Grote kans dat die persoon dan ook weer over jóú roddelt.
 • Hoe zou jij het vinden als ze over jou roddelden? Vast niet zo fijn. Dus doe het zelf ook niet.
 • Roddelen kan tot vervelende toestanden leiden als de persoon waarover je roddelde dit hoort.

Als er zoveel redenen zijn om niet te roddelen, waarom doen vrouwen het dan zo vaak?

Waarom vrouwen graag roddelen

John Locke, een professor in de linguïstiek, heeft hier een boek over geschreven! Het heet Duels and Duets. En in dit boek zegt hij dat vrouwen roddelen omdat dit evolutionair zo bepaald is. Door te roddelen bewaken vrouwen als het ware de moraal! En door te roddelen versterken vrouwen relaties. Ze wisselen verhalen en ervaringen uit. Als je het zo bekijkt is roddelen nog zo verkeerd niet.

Maar er zijn ook veel minder positieve redenen voor roddelen. Een hele belangrijke is roddelen om je beter te voelen over jezelf. Deze komt helaas maar al te vaak voor.

Het laatste woord is aan Annie M.G. Schmidt!

In haar column vergelijkt Annie M.G. Schmidt roddelen met het geven van iets leuks aan een ander!

‘De nobelste vrouwen zijn ook blij als ze een nieuwtje hebben. Ze rekenen bij wijze van spreken al uit: vanmiddag komt Loes, wat heb ik haar aan te bieden, ‘s kijken, port, krakelingen en de echtscheiding van Tine.’

Roddelen is diep vrouwelijk, volgens Annie M.G. Schmidt:

‘Ik heb eens een vrouw gekend die nooit een kennissennieuwtje vertelde, die nooit een aanmerking had achter de rug van haar schoonzuster en die nooit een geheim doorvertelde. Waar ze is gebleven weet ik niet. Zij moet wel zijn gebarsten, want dat houdt geen vrouw lang uit.’

Hoe denk jij over roddelen?

Similar Posts

8 Comments

 1. Geweldig, die Annie M G Schmidt, helemaal waar.

  En die Big Mac vergelijking gaat ook op, ook voor mij (heb je m’n blogje gelezen van gisteren?!). Op beide gebieden.

  Er zit trouwens ook nog wel verschil in roddelen en roddelen, kwaadspreken of gewoon de nieuwtjes doorvertellen. En wat ik niet doorvertellen mag, dat houdt ik tot in de eeuwigheid geheim.

  1. Ik had je post nog niet gelezen maar ga dat zeker doen Korreltje.

   Goed onderscheid trouwens tussen roddelen versus kwaadspreken. Dat hoeft inderdaad niet altijd hetzelfde te zijn.

 2. Wij Nederlanders roddelen het liefst uit leedvermaak en jaloezie, wat heel slechte redenen zijn, volgens mij. Hiermee wil ik niet beweren dat ik nooit roddel, al zou ik het eerder ‘nieuwtjes doorvertellen’ noemen :-)
  Voor mij is het gezegde ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet’ wel een goede leidraad.

 3. Ik weet ook eigenlijk niet zo goed wat nou wel en niet roddelen is.

  Ik praat zeker wel over anderen met anderen, maar nooit kwaadwillend en al helemaal niet over dingen die iemand mij in vertrouwen vertelt.
  En in geval van enige twijfel vertel ik niks, dus als ik niet zeker weet of iemand het fijn vind dat iemand anders iets weet pieker ik er niet over dat te vertellen.
  Dus wat er dan verteld wordt zijn bijvoorbeeld nieuwtjes over gezamenlijke kennissen.
  En ik vraag mensen regelmatig, als het hen ook aangaat, naar hun mening over hoe om te gaan met een bepaalde situatie, wat zij vinden van die situatie en hoe zij het het liefste zouden zien. Maar dat is dus voorgenoemd definitie-ding: wat is roddelen?

 4. Ik roddel niet of in elk geval héél weinig. De mensen die belangrijk voor me zijn daar ga ik niet over roddelen, want ik ga niet kwaadspreken over mensen van wie ik hou. En de mensen die niet belangrijk voor me zijn vind ik ook niet belangrijk genoeg om over te roddelen ;)

 5. Ik laat me ook weleens verleiden doór te praten over, in plaats van met of tegen die iemand. Het is zoveel eenvoudiger om het over iemand te hebben. Maar ik doe het weinig,.,,.,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.