Zomerschool om niet te blijven zitten

zomerschoolBlijven zitten op school lijkt me waardeloos.

Ik heb het zelf gelukkig niet meegemaakt. Maar alles nog een keer moeten over doen, lijkt me geen pretje. Je loopt vertraging op, en je komt ook nog eens in een hele nieuwe klas. Mijn middelste zoon is in groep 2 ‘verlengd’. Zittenblijven mochten we het niet noemen van de juf. Mijn zoon baalt hier nog steeds van.

Maar voor middelbare school leerlingen die misschien blijven zitten, gloort er hoop aan de horizon! En die hoop heet zomerschool. Vandaag kreeg ik een bericht van de middelbare school van mijn jongste dochter dat ze deze zomer zomerschool aanbieden voor ‘kansrijke zittenblijvers’. Ik heb eerst een tijdje zitten genieten van die term: kansrijke zittenblijver : )

Ik vind de term nog mooier dan ‘arbeidsgehandicapt’.

Zomerschool waar is het voor?

De zomerschool is een kans om toch over te gaan naar het volgende schooljaar. Op de school van mijn dochter is er zomerschool van 6 t/m 17 juli.

Kenmerken zomerschool

 • Lesdagen beginnen om 9.30 en duren tot 15.00.
 • Maximaal 6 leerlingen in 1 groep onder begeleiding van een studiecoach.
 • Er wordt 2 weken gewerkt aan 1 vak om het bij te spijkeren.
 • Na die twee weken maakt de leerling een eindopdracht/toets.
 • Focus ligt op vakinhoud en studievaardigheden. (Deze vind ik nogal een open deur. )
 • En, heel politiek correct: ‘Het pedagogische klimaat is een positieve en enthousiaste sfeer in gelijkwaardigheid en rust.’

De zomerschool is niet verplicht en nog eens gratis ook. Als mijn kind misschien zou moeten blijven zitten dan zou ik het wel weten! Het lijkt me echt een uitkomst. En wat een luxe om in groepjes van maar 6 zes kinderen te werken!

In de brief wordt ouders van mogelijke zittenblijvers gevraagd om rekening te houden met hun vakantieplanning, zodat hun zoon of dochter eventueel naar zomerschool kan.

Conclusie over zomerschool

Mij lijkt zomerschool werkelijk een fantastische uitvinding. En nog gratis ook! Ik vind het een heel sympathiek initiatief.

Wordt bij jullie ook al zomerschool aangeboden? En zou je er gebruik van maken?

Similar Posts

16 Comments

 1. Wat jammer voor je zoon. Nieuwe klasgenoten. Een achterstand. Aan de andere kant, veel scholen durven de kinderen niet ‘te laten zitten’, in verband met slechte schoolprestaties op de vergelijkingslijst voor scholen.
  Die zomerschool zou wat voor hem kunnen zijn. Jammer van de schoolvakantie.

 2. Bestaat er in Nederland dan geen tweede zit?
  Ik heb ooit eens verplicht bijles moeten volgen in de vakantie als voorwaarde voor overgaan. Ik had een slecht schriftelijk maar een schitterend mondeling examen gedaan voor Duits. Die bijles was superduur, gelukkig waren we met twee en konden onze ouders de kosten delen. Financieel bekeken vind ik dat dus een mooi aanbod.

  1. Tuurlijk mag je wel blijven zitten, maar als je dit kunt voorkomen met zomerschool zou ik die kans persoonlijk pakken.

   Hoewel nu ik er over nadenk, je op de middelbare school inderdaad maar 1 keer mag blijven zitten geloof ik. Anders moet je er af, of naar een lager niveau geloof ik. Maar ik heb dit gelukkig nog niet bij de hand gehad, dus ik weet het niet zeker.

 3. Het moet toch niet gekker worden: toewerken naar hele grote klassen en dan kinderen in de zomer ook op school zetten om ze bij te werken….

  Bij de school hier op het dorp liggen alle kinderen voor op schema, door het kleine klasje. Maar ja…. school is te klein, dus die moet sluiten. Zoon zit daardoor alvast op een andere school. Ruim 30 kinderen zitten er bij hem in de kleuterklas. Naar mijn mening gaat hij echt langzamer vooruit dan hij zou kunnen.

  Ik vind de zomerschool dus gewoon een doekje voor het bloeden.

  1. Zo had ik het niet bekeken Bespaarzuinig. Als ik het goed begrijp zie jij zomerschool als een oplossing voor een probleem dat eerst door scholen gecreëerd is door kinderen in veel te grote klassen onder te brengen.

   Als je het zo bekijkt zou je het probleem inderdaad beter bij de wortels kunnen aanpakken zodat zomerschool niet nodig is.

 4. Het gaat natuurlijk om kinderen die niet goed zijn in 1 vak, om dat bij te spijkeren. Als er meerdere vakken zijn dan blijven ze alsnog zitten, lijkt mij zo te lezen uit je berichtje.
  Onze zoon is een vroege leerling en heeft een klas overgeslagen. Maar het voordeel voor hem is ook dat hij op een kleine school zit, die “helaas”aan het groeien is. Komend schooljaar zit hij met 15 kinderen, verdeeld over 3 klassen in een lokaal. Jammer voor hem, ik hoop het niet, is dat hun dan de oudste zijn. Hopelijk pakt het voor hem goed uit en is de uitdaging voor hem groot genoeg.
  Maar als je slecht bent in 1 vak en je kunt het in deze 2 weken ophalen dan zou ik het zeker doen. Wat zijn dan 2 weken op je mensenleven. hoewel de puber zelf er wel anders over zal denken:-)

 5. Jammer dat je zoon een jaartje moe(s)t overdoen, maar soms is het nu eenmaal beter.
  Kan t.a.v. de zomerschool vóórs en tegens bedenken maar ik denk dat iedereen er gebruik van zal maken als het zijn eigen kind betreft én als het gratis is, want volgens mij is dat niet overal zo. Scholen hebben nauwelijks budget over voor uitbreiding/vervanging van personeel, dus hoe kan dan een zomerschool gratis zijn?
  Het doet mij een beetje denken aan die instituten waar de rijkeren onder de bevolking hun kinderen – voor heel veel geld – heen sturen als ze er een potje van gemaakt hebben op school en toch moeten slagen.

  1. Nou in het geval van mijn zoon was het achteraf bezien niet beter denk ik. Vlak daarna kwamen er allerlei onderzoeken uit waarin stond dat blijven zitten in groep 2 zinloos is. Maar goed, dat is al zo lang geleden.

   Een goede vraag hoe zomerschool gratis kan zijn! Want de leerkrachten die lesgeven zullen toch betaald moeten worden. Dus dat is eigenlijk wel heel bijzonder.

 6. Mijn zoon is tot nu toe elk jaar overgegaan, hoewel hij erg weinig aan z’n huiswerk doet. Volgend jaar eindexamen. Ik vind het niet zo’n gek idee om kinderen die niet hoog genoeg scoren in 1 of meer vakken, in de zomer bij te spijkeren. Wel jammer van de zomer vakantie maar een jaar overdoen, andere klas etc..is ook niet zo leuk. Ik woon in Griekenland, waar kinderen begin september, voor de scholen weer beginnen een herkansing krijgen. En dan ook vaak extra ( betaalde) lessen in de vakantie volgen.
  Mijn schoolloopbaan was niet rooskleurig, ik weet nog maar al te goed het hopeloze gevoel toen ik bleef zitten, twee keer maar liefst !

  1. Ja, misschien is dit inderdaad iets dat je vooral als ouders waardeert. Anderzijds: als kind wil je toch ook liever niet blijven zitten als er een mogelijke oplossing is lijkt me.

 7. Het lijkt mij een uitstekende oplossing, als zou het blijven zitten voorkomen zou worden. Het lijkt me voor een kind erger om weer te moeten wennen in een nieuwe klas en vertraging, dan dat een kind een paar weekjes zomerschool moet volgen…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.