Moleskine: hoe creëer je meer ruimte?

moleskine agendaIk heb een Moleskine agenda die iets kleiner is dan A4-formaat.

De indeling is voor mij als moeder en fulltime blogger helemaal ideaal. Want aan de linkerkant staan alle dagen van de week, en aan de rechterkant staan alleen lijnen. Zo kan ik in één oogopslag zien welke projecten en voorstellingen de kinderen die week hebben, en aan de andere kant houd ik alles bij voor mijn blogs. Een week ziet er ongeveer zo uit:

moleskine

Zoals je aan de rechterkant kunt zien gebruik ik de methode bullet journaling om structuur aan te brengen! Zie ook mijn posts Bullet journal en Bullet journal kopen.

Met naast elke week een pagina voor notities zou je denken dat ik genoeg ruimte heb voor notities. Maar, en ik zeg het met enige schaamte, dat heb ik dus niet… Want ik maak graag aantekeningen over gesprekken, ideeëen, nieuws etc. En waarin kan ik dat beter doen dan in mijn Moleskine?!

Zo creëer je meer ruimte in je Moleskine agenda!

Ik overwoog zelfs even een Filofax omdat je daar zoveel blaadjes in kan doen als je maar wilt. Maar de standaard Filofax is te klein, de A4 Filofax is een groot bakbeest en de A5 Filofax is weer net iets te klein. Dus heb ik iets bedacht om zelf extra schrijfruimte te creëren in mijn Moleskine. Ik had nog een notitieblok liggen van de Wibra. Die blaadjes heb ik vervolgens in de gedeeltes van mijn Moleskine geplakt die ik toch nooit gebruik.

Zoals:

 • Dialling codes, internet tld, plate codes
 • Jaar agenda
 • Measures and conversions
 • International sizes
 • Flight durations

Omdat ik natuurlijk weer eens geen plaksel in huis had, heb ik de blaadjes met schilderstape vastgeplakt. En die tint past nog precies bij de tint van het papier in de Moleskine ook. Hier onder zie je het resultaat:

moleskine uitbreiden

Ik ben de eerste om het toe te geven: ik maak hiermee nog niet optimaal gebruik van de ruimte. Maar dit was nu eenmaal het formaat papier dat ik nog in huis had. En het werkt prima!

N.B. Beter nog dan schilderstape is washi tape gebruiken. Dat oogt ook nog eens leuker.

Conclusie over Moleskine uitbreiden

Voor iedereen met een Moleskine die behoefte heeft aan meer schrijfruimte: plak gewoon leuk papier om de gedeeltes die je toch nooit gebruikt!

En er is ook een heuse websites waar je templates voor je Moleskine gratis kunt downloaden en inplakken! Die vind je hier.

Zie ook mijn posts over de bullet journal van de Action en bullet journal ideeën.

Wat zoek jij in een agenda? En hoe houd jij belangrijke dingen bij?

Similar Posts

14 Comments

 1. Ik heb al jaren een grijze agenda met ringband vd Hema. Aangezien ik groot fan van to do lijstjes ben, plak ik die dubbelgevouwen op 1 blz. Zo weet ik ook wat ik gedaan heb. Ik wil graag een foto sturen maar ik kan hen url van bv. Imageshack plaatsen.
  De agenda kost nog geen 6 euro, en door de hele week te vertellen in 2 A4 Blz kan ik ook nog veel aantt kwijt.

 2. Heerlijk, een agenda. Ik gebruik hem ook vaak als dagboek, noteer altijd op de dag wat ik allemaal gedaan heb. Ik heb ze dan ook nog allemaal bewaard vanaf dat ik in groep 7 zit, dus dat zijn er inmiddels al een hoop. Steeds als ik opruim twijfel ik erover om ze weg te gooien, maar ik kan dat nog steeds niet. Ze liggen dus op een stapel op zolder.

  Misschien is het ook een idee om die extra blaadjes bij de dag te plakken, schildertape over de bovenkant zodat je het extra blaadje omhoog kunt klappen en dan toch de echte bladzijde kunt zien. Beetje moeilijk uitleggen, maar hopelijk snap je het.

 3. Ik heb dit keer een simpele agenda en ik merk dat ik die veel minder gebruik dan mijn moleskine…
  Maar wat staat die van jouw vol zeg, pfffff

 4. Agenda? Ik heb een digitale agenda. Daar plan ik werk- en prive-afspraken in. Waarbij ik mijn man uitnodigingen stuur…. De agenda van de meisjes houden we daar ook in bij. Dat gaat veranderen, maar voor nu werkt het. Voor mijn creatieve ideeen heb ik altijd een mini opschrijfboekje bij me….. En voor de lijstjes zou ik eens een duidelijkere vorm moeten maken….

 5. Ik gebruik ook een Moleskine en schrijf er altijd in met mijn vulpen en ik kan er tot nu toe nog alles in kwijt. Ik zou nooit van die losse blaadjes met schilderstape in mijn Moleskine plakken ,dat vind ik echt lelijk ( sorry )
  Waarom gebruik je de gratis templates niet ?

 6. Ik heb een Moleskine gekregen van Netflix – een schrijfschrift eerder dan een agenda. Ik gebruik sinds jaren geen papieren agenda meer, de smartphone will do. Heb wel van die goedkope, schattige schriftjes van de Hema of de ACTION om ideeen of zo in te schrijven. De jouwe staat idd wel erg vol, maar zo was t bij mij vroeger ook. Ben er ooit s eentje kwijt geraakt en dat was ‘bleiten’ ze ! Groeten

  1. Bedankt voor je reactie Nele. Als ik iets in mijn smartphone zet dan voelt het niet echt. Ik heb echt een papieren agenda nodig.

   Maar ik weet dat er inderdaad ook hele mooie moleskine notitieboeken zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.