Filofax agenda A4: goedkoper alternatief

filofax

Sinds januari 2014 ben ik erg blij met mijn Moleskine agenda. Maar op een kwade dag, besloot ik dat ik een grotere agenda nodig had. Een Filofax agenda A4 om precies te zijn.

Nou wordt tegenwoordig bijna alles nagemaakt, en goedkoper verkocht. Maar een Filofax agenda op A4 formaat niet! En ik kan het weten, want ik heb overal gezocht.

Wat is Filofax?

Filofax is een bedrijf in Engeland dat bekend is geworden om hun agenda’s/ organizers. Als iemand het over Filofax heeft, dan bedoelen ze ook meestal de agenda. Niet het bedrijf.

Een Filofax agenda is een soort map, met 6 ringen. De bijbehorende inhoud/agenda koop je er los bij, en doe je in de Filofax houder.

De naam ‘filofax’ is afkomstig van ‘file of facts’! Deze agenda werd heel populair in de jaren 80, en was toen een echte ‘must-have’. Maar anno 2022 gebruiken steeds meer mensen een elektronische agenda.

Personal A6 formaat

Het systeem is te koop in verschillende formaten. Een ‘peronal’ is A6 formaat, daarna komt een A5 formaat, en ik dacht dat dus aan A4 formaat nodig te hebben. De ‘personal’ op A6 formaat is het meest gangbare maat. Dit is ook de maat die onder andere wordt nagemaakt door de Hema en Action.

Filofax agenda via eBay

Uiteindelijk kocht ik op eBay.co.uk een Filofax agenda A4. Hij was groot, stevig en zwart, en zag er erg kantoorachtig uit. Eerlijk gezegd vond ik hem ontzettend saai. Maar goed. Hij was groot, en dat wilde ik immers.

Filofax agenda A4: een agenda kan ook té groot zijn

Twee maanden heb ik de Filofaxagenda A4 formaat gebruikt. Toen was ik dat grote kreng zat. Hij lag daar maar op mijn bureau, heel veel ruimte in te nemen. Mijn bureau zag er nooit meer opgeruimd uit. En dat kwam allemaal door hem. Eerst wilde ik niet toegeven dat het een miskoop was. Daarvoor was hij te duur. Maar uiteindelijk gaf ik schoorvoetend toe: ik wil mijn fijne Moleskine terug!

Gelukkig vergaf mijn Moleskine me mijn uitstapje met de concurrent. En we zijn samen weer helemaal gelukkig.

Goedkoper alternatief

Maar voor iedereen die graag een Filofax agenda A4 formaat wil heb ik belangrijke informatie! Informatie waarvan ik wilde dat ík die had gehad! En die ga ik nu met jullie delen. Ben je er klaar voor? Hier komt ie:

Een goedkoper alternatief voor een deze A4 agenda is alleen de agénda kopen. En die doe je dan in een mooie map van de Hema. Of de Action! En voila! Je hebt een prachtige agenda. Met alle voordelen van de officiële versie.

 

filofax agenda

Gewone map met Filofax agenda inhoud!

Het enige waarop je moet letten is dat de map 2-rings of 4-rings is. Een extra voordeel is dat er veel leukere mappen zijn, dan de officiële mappen.

Een ander alternatief, dat veel leuker oogt, is Webster Pages.

Praktische informatie

De zwarte agenda A4 Metropol die ik tweedehands kocht, kost nieuw 119 euro op amazon.nl. Bij bol.com verkopen ze geen Filofax A4 organizers!

Dit zijn de eigenschappen:

 • Transparant tussenblad
 • 1 week op 2 pagina’s
 • Liniaal / tussenlegger
 • 1-6 genummerde index
 • Notitiebladen: te doen
 • notitiebladen: uitgaven
 • Dag planner
 • Wit gelinieerd papier
 • Adressenbestand
 • A-Z Index 2 letters per tab
 • fotohouder met top-opening
 • Gelinieerd notitieblok
 • Ringmechanisme : 4 ringen van 25 mm diameter
 • Aan de linkerzijde:
 • 10 vakken voor kredietkaarten
 • opbergvak voor CD’s
 • opbergvak
 • elastische penhouder.
 • Aan de rechterzijde: opening om een notitieblok in te schuiven.

Oké, je verliest dus wel een aantal handige dingen als je een gewone map koopt.

In onderstaand filmpje een demonstratie  Metropol organisers

Zie ook mijn post over het kiezen van een Planner agenda en mijn gratis maandplanner die je kunt downloaden!

Wat is voor jou belangrijk als je een agenda koopt?

16 Comments

 1. *Marianne*
 2. "Hanneke"
 3. "Hanneke"

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh