Filofax agenda A4: goedkoper alternatief

filofax

Sinds januari 2014 ben ik erg blij met mijn Moleskine agenda. Maar op een kwade dag, besloot ik dat ik een grotere agenda nodig had. Een Filofax agenda A4 om precies te zijn.

Nou wordt tegenwoordig bijna alles nagemaakt, en goedkoper verkocht. Maar een Filofax agenda op A4 formaat niet! En ik kan het weten, want ik heb overal gezocht.

Wat is Filofax?

Filofax is een bedrijf in Engeland dat bekend is geworden om hun agenda’s/ organizers. Als iemand het over Filofax heeft, dan bedoelen ze ook meestal de agenda. Niet het bedrijf.

Een Filofax agenda is een soort map, met 6 ringen. De bijbehorende inhoud/agenda koop je er los bij, en doe je in de Filofax houder.

De naam ‘filofax’ is afkomstig van ‘file of facts’! Deze agenda werd heel populair in de jaren 80, en was toen een echte ‘must-have’. Maar anno 2022 gebruiken steeds meer mensen een elektronische agenda.

Personal A6 formaat

Het systeem is te koop in verschillende formaten. Een ‘peronal’ is A6 formaat, daarna komt een A5 formaat, en ik dacht dat dus aan A4 formaat nodig te hebben. De ‘personal’ op A6 formaat is het meest gangbare maat. Dit is ook de maat die onder andere wordt nagemaakt door de Hema en Action.

Filofax agenda via eBay

Uiteindelijk kocht ik op eBay.co.uk een Filofax agenda A4. Hij was groot, stevig en zwart, en zag er erg kantoorachtig uit. Eerlijk gezegd vond ik hem ontzettend saai. Maar goed. Hij was groot, en dat wilde ik immers.

Filofax agenda A4: een agenda kan ook té groot zijn

Twee maanden heb ik de Filofaxagenda A4 formaat gebruikt. Toen was ik dat grote kreng zat. Hij lag daar maar op mijn bureau, heel veel ruimte in te nemen. Mijn bureau zag er nooit meer opgeruimd uit. En dat kwam allemaal door hem. Eerst wilde ik niet toegeven dat het een miskoop was. Daarvoor was hij te duur. Maar uiteindelijk gaf ik schoorvoetend toe: ik wil mijn fijne Moleskine terug!

Gelukkig vergaf mijn Moleskine me mijn uitstapje met de concurrent. En we zijn samen weer helemaal gelukkig.

Goedkoper alternatief

Maar voor iedereen die graag een Filofax agenda A4 formaat wil heb ik belangrijke informatie! Informatie waarvan ik wilde dat ík die had gehad! En die ga ik nu met jullie delen. Ben je er klaar voor? Hier komt ie:

Een goedkoper alternatief voor een deze A4 agenda is alleen de agénda kopen. En die doe je dan in een mooie map van de Hema. Of de Action! En voila! Je hebt een prachtige agenda. Met alle voordelen van de officiële versie.

 

filofax agenda
Gewone map met Filofax agenda inhoud!

Het enige waarop je moet letten is dat de map 2-rings of 4-rings is. Een extra voordeel is dat er veel leukere mappen zijn, dan de officiële mappen.

Een ander alternatief, dat veel leuker oogt, is Webster Pages.

Praktische informatie

De zwarte agenda A4 Metropol die ik tweedehands kocht, kost nieuw 119 euro op amazon.nl. Bij bol.com verkopen ze geen Filofax A4 organizers!

Dit zijn de eigenschappen:

 • Transparant tussenblad
 • 1 week op 2 pagina’s
 • Liniaal / tussenlegger
 • 1-6 genummerde index
 • Notitiebladen: te doen
 • notitiebladen: uitgaven
 • Dag planner
 • Wit gelinieerd papier
 • Adressenbestand
 • A-Z Index 2 letters per tab
 • fotohouder met top-opening
 • Gelinieerd notitieblok
 • Ringmechanisme : 4 ringen van 25 mm diameter
 • Aan de linkerzijde:
 • 10 vakken voor kredietkaarten
 • opbergvak voor CD’s
 • opbergvak
 • elastische penhouder.
 • Aan de rechterzijde: opening om een notitieblok in te schuiven.

Oké, je verliest dus wel een aantal handige dingen als je een gewone map koopt.

In onderstaand filmpje een demonstratie  Metropol organisers

Zie ook mijn post over het kiezen van een Planner agenda en mijn gratis maandplanner die je kunt downloaden!

Wat is voor jou belangrijk als je een agenda koopt?

Similar Posts

16 Comments

 1. Hij moet praktisch zijn en een leuke uitstraling hebben.

  Ik heb vorige week 2 agenda’s gekocht, eentje voor thuis en eentje voor onderweg. Maar ten diepste heb ik nu al spijt, want ik heb de afgelopen 2 jaar de meest perfecte agenda gehad en eigenlijk had ik die weer gewoon moeten kopen, namelijk de organizing agenda.

  1. Dat is interessant Daantje! Als het een perfecte agenda was, hoe kwam het dat je dan toch twee andere kocht? Is het net als ik met mijn moleskine? Dat je toch dacht dat iets anders beter was?

 2. Hm ik heb ook een filofax-achtige personal size van ik meen de v&d. (auqa ) maar ik gebruik hem niet, de inhoud is schoolagenda- dus halverwege het jaar ging hij al in. Ik kreeg hem van een collegaatje die hem niet mooi vond bij nader inzien en die dacht dat wellicht een der middelbareschoolgangers hier in huis hem zou willen. Helaas zag niemand er wat in. Ik nam me voor hem dan maar zelf te gebruiken, mijn huidige (pip) agenda loopt tot januari. Maar eerlijk gezegd…..ik vind die filafaxachtige niet zo mooi….kwa inhoud zeg maar. Dus ik weet niet of het hem gaat worden……in dat geval ga ik er blanco blaadjes in doen en wil ik hem gaan gebruiken als notitieboekje ofzo :-)
  Zelf heb ik een enorm zwak voor mooie agenda’s (pip studio) wel wat wensen heb ik dat je op een opslag dus 2 bladzijdes een week hebt.

  1. Ik vind de schoolagenda versie van Filofax best smalle blaadjes hebben. Daar krijg ik alles niet op! Een weekoverzicht hebben vind ik ook belangrijk. Zeker met schoolgaande kinderen. Dat is het fijne aan mijn Moleskine agenda. Aan de linkerkant kan ik alle studiedagen van de kinderen opschrijven en rechts mijn notities.

 3. Ik heb dit jaar ook een ‘namaak’ gekahd, maar voor volgend jaar toch weer gewoon een Hema agenda gekocht. Het viel me een beetje tegen hoeveel ik er in ‘knutselde’

 4. Een leren Filofax, dezelfde als in het filmpje, superkado van dochterlief, maar met Hema inhoud al een tijdje. Vind die gekleurde notitieblaadjes heel handig, maar om daar nou een filofax-inhoud voor te kopen gaat me momenteel boven budget. Formaat is A5

  1. A5 lijkt me een handig formaat. Ik heb ontdekt dat A4 dus te groot is. En A6 is te klein. Dus A5 is denk ik een goede tussenvorm. Kun je die gekleurde notitieblaadjes niet ook goedkoper krijgen?

 5. Per blad 1 pagina en ook voor de zaterdag en zondag een hele en geen halve want dan heb ik meer te schrijven dan door de week. Vorige jaar goed geslaagd en goedkoop, dit jaar is het me nog niet gelukt. Nu teveel indelingen en ik wil alleen maar lijntjes en een datum.
  Verder heb ik zelf vorig jaar ook wat ontworpen op A4 formaat en dat werkt ook prima.Staat verwijzing in mijn blog naar gratis ontwerp weekplanner + ook op Pinterest gezet; wat veel is gedownload inmiddels ;-) (vooral leraren valt me op!)

  1. Het nadeel van 1 blad per dag vind ik dat je geen weekoverzicht hebt. En ik vind het toch ook fijn als ik in één oogopslag kan zien hoe de week er uit ziet. Vandaar dat ik de combinatie weekoverzicht + pagina voor notities zo prettig vind.

 6. Ik heb al járen dezelfde, een Ryam (geloof ik) iets groter dan a6, een pagina per dag (weekend en halve, dat is dan weer jammer): saai maar met heel veel kliederruimte. Groter en dikker moet ik echt niet hebben – mijn handtas zit al vol genoeg. De laatste jaren plak ik een mooie ansicht op de voorpagina: toch een beetje versierd. Bevalt me prima! Voor op kantoor ben ik dan weer gehecht aan een ander model…..

  1. Een A6 formaat ken ik niet. Ik heb het even gegoogled! Dit formaat zou voor mij te klein zijn. Maar het voordeel is denk ik wel dat hij goed in je tas past. Mijn Moleskine agenda past nét.

 7. Ha, wat toevallig! Ik heb ook net mijn Moleskines verruild voor een Filofax Metropol. De A5 versie, weliswaar, voor mij de ideale grootte.

  Ik had altijd minstens tien Moleskine boekjes voor allerlei verschillende projecten, waardoor alles door elkaar ging lopen. Nu zit alles bij elkaar in de agenda. Ik moet zeggen dat ik hem meer als projectplanner / blogkalender gebruik dan als agenda. Afspraken zet ik liever in de (gedeelde) Google calendar. Ik ben er ontzettend blij mee! Hij is een beetje saai, ja, die Metropol, maar met genoeg washi tape in vrolijke kleurtjes is dat wel op te lossen ;)

  Leuk blog!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.