Cd’s: wie koopt ze nog?

wie koopt er nog cd's

Wie koopt er nog cd’s?

Vroeger wilde ik nog wel eens investeren in een cassettebandje of cd met Country and Western muziek, maar tegenwoordig vind ik dat zonde van mijn geld.

Er zijn namelijk talloze gratis radiostations waar ik mijn hart kan ophalen aan zielige weeskinderen, dronken vaders, en prostitué’s met een gouden hart!

Accuradio

Het meest luister ik naar Accuradio. Daar kies ik altijd Country, en vervolgens Seventies Country. Bij Accucountry ben je bovendien niet overgeleverd aan een vervelend nummer: je kunt gewoon doorklikken naar het volgende lied! Muziek brengt sfeer, en veraangenaamt het huishoudelijk werk vind ik.

Maar ik moet wel narekenen wat het gebruik van de computer als cd-speler/radio kost, en of een cd-speler dan niet goedkoper is w.b. energiegebruik. Anderzijds, als ik niet in huis aan het werk ben, dan werk ik op mijn computer, dus áán staat hij toch.

Cd’s worden weer meer verkocht sinds 2021

Bovenstaande post schreef ik in 2010. Lange tijd waren cd’s niet meer populair, maar sinds 2021 worden ze toch weer meer verkocht las ik in Trouw. Daarin vertelt Wander van Munster, eigenaar van Van Munsters Replifact Media hoe dat komt. Grote namen verdienen hun geld met streaming, maar je hebt miljoenen stream nodig om daar goed mee te verdienen. Van Munster:

‘Als je geen grote naam bent, is een cd die je voor 15 euro per stuk kan verkopen nog een belangrijk verdienmodel.’

Maar in oktober 2022 constateren ze op de site Entertainment Business dat de stijging in verkoop maar 3,9% was. Dat is niet zo veel.

Waar kan je cd’s kopen?

Het is wel bijzonder dat er toch weer wat meer mensen cd’s kopen, omdat er minder plekken zijn waar je ze kunt kopen. Hieronder een overzicht:

Wat zijn cd’s waard?

Cd’s zijn doorgaans goedkoper dan een LP. Dat verklaart ook dat mensen ze weer kopen. Ze zijn budgetvriendelijker dan lp’s. Maar volgens platenhandelaar Gert-Jan Schutte moet je je niet rijk rekenen. Je krijgt volgens Schutte hoogstens een paar tientjes voor een grote doos vol cd’s. Schutte in BN de Stem:

‘Albums van de Red Hot Chili Peppers of Oasis gaan voor 3 tot 4 euro weg. Een speciale uitgave een paar euro meer.’

Kortom je cd’s zijn weinig waard.

P.S. In 2023 luister ik ook veel naar Spotify.

De 4 voordelen van Online radio

online radio

Cd’s kopen wordt dus weer populairder. Ik zie dat bijvoorbeeld ook bij mijn jongste dochter. Zij koopt tot mijn verbazing inderdaad cd’s. Maar zelf geef ik de voorkeur aan online radio.

Want waarom cd’s kopen als ik online radio kan luisteren naar radio én naar podcasts?!

De 4 voordelen van online-radio.nl zijn

 1. Honderden live streams van de bekende landelijke radiostations
 2. Regionale zenders tot aan de huiskamer piraten. (In de Achterhoek noemen we die ‘Geheime zenders!’
 3. Je kunt er makkelijk zoeken en luisteren naar duizenden Nederlandse podcasts.
 4. Elke dag wordt het aanbod aanvuld met nieuwe podcasts en afleveringen.

Ik kwam bijvoorbeeld De hoe overleef ik podcast van Francien Oomen tegen op online radio:

11446 0

 

Koop jij nog wel eens cd’s?

Of koop je losse nummers muziek online?
Luister je nog naar de ‘gewone’ radio?

Similar Posts

24 Comments

 1. Nou…kijk…mijn echtgenoot heeft iets van driehonderd cassettebandjes, en we hebben ook minstens 300 cd’s…maar sinds we een iPhone in huis hebben luisteren we alleen nog naar radio op de iPhone….Eftelingradio (favoriet bij husband) daar komen veel leuke musicalnummers voorbij, en verder heb je nog een app die heet Alarmclock, maar daar kun je kiezen uit iets van 20.000 zenders, op genre….dus alleen jaren 40 muziek of jaren 60 (of country&western) …erg gezellig. En dan nog een app waarbij je muziek kunt kiezen die past bij je stemming. Ook leuk.

 2. Ik koop zo nu en dan een cd, maar écht zo nu en dan ( lees: 1 keer in de 10 jaar ).
  Ik luister vooral s’ochtends naar de zender voor licht klassiek muziek en tijdens het koken naar de regionale zender ( Radio Noord ).
  Ik heb een hekel aan een kast vol met cd’s, net als met dvd’s. Ik kan nu gratis dvd’s lenen bij de bibliotheek.

 3. cd-s…. poeh, da’s lang geleden! Eigenlijk hebben we die al jaren niet meer aangeschaft. (op een cd-van-een-weeskindertjeskoor-voor-het-goede-doel en ‘de rest’ van Michael Jackson [om de collectie up-to-date te houden] na..)

  Wij luisteren ook op de computer, ‘t scheelt toch weer een apparaat en kastruimte ;)

 4. Ik heb niet eens een cd-speler in huis. Ik heb meestal de radio aanstaan. Met die online radiozenders heb ik geen behoefte meer aan eigen muziek verzamelen.

 5. Als de radio aanstaat dan is het NOORD. Gewoon gezellige muziek van negen tot tien. CD’s leen ik in de bieb en dan maak in een copie.
  Nieuwe koop ik alleen als ik van een artiest alles wil hebben. En dat zijn er niet veel. O.a. Ede en Wia, de Heleboel heb ik ook compleet en de Tuutjefoiters ook.
  Maar van drie stuks komen geen nieuwe meer. Dus kopen is miniem geworden. Alleen heel soms koop ik nog wel een meditatie en/of slaap cd. Heerlijk voor een rusteloze nacht. Dan val ik zo in slaap.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 6. Vroeger nam ik muziek op, op casettebandjes. Tegenwoordig zet ik ze vanaf de computer op rewritebale cd’s en luister ik ze in de auto. Wanneer ik er genoeg van heb, spoel ik ze over, net als bij casettebandjes!

  Ik ga er ook een logje over schrijven, leuk onderwerp!

 7. Ik luister meestal via radio garden. Alle radiostation uit de hele wereld, maar ik beperkt het toch vaak tot één land.

  Love As Always
  Dimario

 8. Ik had het er laatst nog met iemand over, dat er regelmatig cd’s in boeken zitten maar ik geen eens een apparaat meer heb waar ik het mee af kan spelen.

 9. JAAAAA! Niet alleen cd’s, maar ook lp’s. Ik hou er van om in een platenzaak door de bakken te struinen opzoek naar die ene plaat die ik nog niet heb. Bij mij is het zelfs zo erg dat ik 3 platenspelers en drie cd spelers in huis heb: woonkamer, keuken en eetkamer

 10. Ik koop nooit meer cd’s. En de cd’s die ik heb draai ik eigenlijk nooit meer. Maar ik wil ze ook nog niet weg doen. Geen idee waarom… Nostalgie, denk ik. Ik heb ook nog een paar platen ergens liggen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.