LP's: hoe een oude platencollectie wordt herontdekt!

platenspeler jan
Al twee verhuizingen lang sjouwt mijn man zijn lp's oftewel platencollectie mee, om hem vervolgens te laten verstoffen.

Wat betekent lp?

Lp's staat voor langspeelplaten.

Maar in ons nieuwe huis heeft mijn vijftienjarige zoon zijn lp's ineens ontdekt op de zolder. Gretig liet hij ze door zijn vingers gaan, en ontdekte allemaal artiesten die hem leuk leken, waaronder de Beatles! Maar ja, platen zonder platenspeler, is ook zo frustrerend!

Platenspeler op Marktplaats

Dus struinde ik voor zijn vijftiende verjaardag Marktplaats af, op zoek naar een echte platenspeler. Dat viel nog niet mee, want veel van het aanbod is speciaal gemaakt voor de computer, en dat wilde ik juist niet. Ik wilde een 'echte' platenspeler, waarop mijn zoon lp's kon draaien zonder de computer nodig te hebben.

Bingo!

Toen vond ik op 10 kilometer afstand een meneer die er ééntje aanbood voor 15,-! Wat een geluk. Hij verkocht hem voor zijn schoonmoeder, die hem bij de bingo had gewonnen, en niet wist wat ze met het ding aan moest.

Behalve met de prijs, ben ik ook erg blij met het feit dat deze platenspeler ook een radio en cd-speler bezit. Nu heeft mijn zoon plotseling toegang tot een wereld van muziek, dankzij het feit dat mijn man nooit eens iets kan weggooien.

Blij dat mijn man zijn oude lp's wilde houden...

Stiekem ben ik nu ook blij dat mijn man het vertikte die oude langspeelplaten van de hand te doen. Er zit namelijk ook veel country and western muziek bij, en daar ben ik dol op. En wat is er nou gezelliger dan 'plaatjes draaien'?!

Het is alleen wel vervelend dat mijn man dit aangrijpt als bewijs dat het goed is nooit iets weg te gooien…

LP reiniger

Omdat de lp's van mijn man lang niet gebruikt zijn, overweeg ik om er ook een LP reiniger bij te doen. Op bol.com zag ik onderstaande set:

lp reiniger

Op de site van Walvis Products geven ze een aantal budgetvriendelijke opties om lp's te reinigen. Oma weet raad heb ik ook nog bekeken, maar die hebben op dit gebied helaas geen tips.

LP waar te koop?

Tegenwoordig zijn lp's weer helemaal terug van weggeweest. Je kunt lp platen kopen op onder andere:

Heb jij nog lp's?

Vergelijkbare berichten

4 reacties

 1. Wat leuk! Mijn man heeft hem ook nog van vroeger. de platen koop ik regelmatig bij de kringloop. Hij zet ze via de platenspeler voor mij op CD. Daar ben ik zo blij mee.

  Genoten van dit blogje. Die 15 euro is heel mooi.

 2. Wat een geluk met de platenspeler!
  Ik heb mijn LP's een jaar of 2 geleden in de container gegooid. Ze waren al heel veel verhuizingen meegesleept en bij de laatste verhuizing hebben ze 2 jaar lang elke hoek van de garage gezien. Op de rommelmarkten konden de kinderen ze niet verkopen en via marktplaats heb ik ook nooit een koper kunnen vinden. Ik was ze spuug zat.
  Maar ik heb hiermee wel heel veel jeugdherinneringen weggegooid: Queen, Genesis, Peter Frampton, the Eagles,... (snik). Mijn singeltjes heb ik nog wel allemaal.
  Maar ik kan ook niet blijven zeulen met al die herinneringen. Het is wel goed zo.
  Veel luister plezier allemaal!

 3. Wij hebben (weliswaar in N'land opgeslagen) een aantal dozen vol. Met het idee dat we 'ooit' een hoekje gaan maken met platenspeler en al die lp's.
  We hebben inmiddels ook drie spelers; een inderdaad om over te zetten naar digitaal en twee echte ouderwetse. Die kwamen elk mee met hun stapel lp's van mensen die vroegen of wij dat niet wilden hebben.
  Zo verzamel je wat af. Hoop wel dat we er nog écht eens toe komen het allemaal in zo'n hoekje uit te stallen.

 4. Hahaha, wat een hilarische reactie van je man... nu mag er hélemaal niets meer weg!

  Leuk dat je zoon nu lekker plaatjes kan draaien en jij ook van de plaatjes kan genieten...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.