Blauwsel en Reckitts Zakje Blauw: voor een stralend witte was!

Blauwsel en Reckitts Zakje BlauwKen je blauwsel?

Het werd vroeger gebruikt voor een stralend witte was!

Het was populair onder huisvrouwen onder de merknaam Reckitts Zakje Blauw.

Screenshot 2023 07 24 at 13.11.45

Het doet me denken aan de nostalgie van Sunlight Zeep en Groene zeep.

Reckitts Zakje Blauw

Destijds, toen vrouwen de was noodgedwongen met de hand moesten doen, viel het niet mee om de witte was wit te houden. Op een gegeven moment werd de boel toch allemaal een beetje grauw en grijzig. Er waren verschillende methodes die vrouwen probeerden om het toch weer wit te krijgen:

 • De witte was in de zon leggen, in de hoop dat de zon het witter zou bleken.
 • Chloor: het probleem met chloor is dat het weliswaar witter maakt, maar dat het ook hartstikke agressief is en slecht voor het materiaal.

Dus wat een gelukje toen er Reckitts Zakje Blauw kwam! Het werd ook wel ‘Zakje blauw’ of ‘poppetje blauw’ genoemd.

Wat is blauwsel?

Reckitts Zakje Blauw was simpelweg de merknaam van het product blauwsel. Het stond ook bekend als blauwsteen of blauwverver.

Blauwsel is een traditioneel huishoudelijk product dat werd gebruikt om witte kleding, beddengoed en ander textiel een helderder witte kleur te geven.

Reckitts Zakje Blauw bestond meestal uit kleine blauwe korreltjes of poeder. Je lost het eerst op in water, en daarna doe je het aan het eind bij de was.

Hieronder een nogal waarschuwende reclame uit die tijd:

Hoe werkt het?

Scheikunde en ik zijn geen vrienden. Ooit haalde ik na een hele middag bijles in scheikunde alsnog een 2, dus ik bedoel maar. Dus hieronder een hele simpele uitleg van de werking van Reckitts Zakje Blauw voor een mooie witte was.

Blauw is complementair aan geel.

Door blauw toe te voegen aan witte was neutraliseert het het gelige of grauwe uiterlijk dat na verloop van tijd in witte stoffen kan ontstaan!

Waarom het nu niet meer nodig is

Door de komst van nieuwe moderne wasmiddelen en wasverzachters is Reckitts Zakje Blauw overbodig geworden. In onze wasmiddelen zitten namelijk al additieven dit wit textiel helder en schoon houden. Je hebt dus geen Reckitts Zakje blauw meer nodig voor een mooie witte was, zoals vroeger.

Reckitts Zakje Blauw versus moderne wasmiddelen

Wie nu vervuld raakt met heimwee naar vroeger tijden, of vol nostalgie denkt: ‘Oh, dat klinkt veel leuker dan die stomme moderne wasmiddelen!’: moderne wasmiddelen zijn makkelijker in het gebruik, goedkoper én effectiever. Vaak zijn ze ook nog eens duurzamer.

Dus hoewel het erg gezellig klinkt, kun je jouw witte was toch het beste wassen met ordinaire moderne wasmiddelen.

In september 2022 concludeerde de Consumentenbond dat Albert Heijn Wit Wasmiddel en Formil White poeder van de Lidl het beste zijn voor een mooie witte was.ah wit waspoeder bk bt formil white poeder bk bt

Blauwsel kopen

Vind je het toch leuk om het eens te proberen? Dan is het onder andere te koop op bol.com. Het merk Reckitts Zakje Blauw wordt sinds 2008 niet meer gemaakt, maar in Duitsland hebben ze een versie die UltraMarine Blauwsel heet.

Screenshot 2023 07 24 at 12.53.33

In een doosje zitten 5 zakjes van 10 gram en het kost 9,99.

En op bol.com vind je:Screenshot 2023 07 24 at 13.11.45en deze:

Screenshot 2023 07 24 at 13.11.36

Hoe gebruik je het?

Wil je het eens proberen? Hieronder lees je hoe je het gebruikt:

 1. Verzamel je witte was en doe het in de wasmachine.
 2. Neem een kleine hoeveelheid, meestal een paar korreltjes of een kleine lepel poeder, en los het op in een kleine hoeveelheid water. Roer goed totdat het volledig is opgelost in het water.
 3. Giet het opgeloste blauwselwater rechtstreeks in de wasmachine. Het liefst in het compartiment voor wasmiddel. Dat is dus anders dan vrouwen het vroeger gebruikten! Dan moest het juist pas bij de laatste wascyclus.
 4. Zet de wasmachine aan. De wasmachine zal het middel gelijkmatig verdelen tijdens het wassen.

Als het goed is, is je witte was daarna helderder wit.

N.B. Gebruik vooral niet teveel! Voor je het weet krijgt je witte was een blauwe gloed!

Hoe zit het met grijs haar?

Toen ik las over het effect van Reckitts Zakje Blauw op wit textiel moest ik steeds denken aan de speciale shampoos voor grijs haar! In die shampoos zitten namelijk vaak paarse of blauwe pigmenten! Die zorgen ervoor dat een eventueel gelige glans op je haren mooi wit wordt.

Ik heb een flesje Olaplex shampoo dat behoorlijk blauw is! Als ik mijn haren er mee was, kleuren soms de badkamertegels ook blauw….

Jezelf beschermen tegen het boze oog!

Behalve de prozaïsche toepassing voor een witte was, zijn er ook mensen die blauwsel kopen om zichzelf te beschermen tegen het zogenoemde boze oog. Op de website spirituelewinkel.nl verkopen ze blokjes die je in een bad doet. Vervolgens ga je erin zitten en zo bescherm je jezelf tegen het boze oog. Op de website lees ik dat deze toepassing vooral populair is in Suriname. Duur is het niet: je koopt 3 blokjes voor 2,85.

Bij spirituele winkels kom je het meer tegen.

N.B. De Action verkoopt het niet.

Zie ook mijn post over snoep van vroeger : )

Leestip

Ossengalzeep

Waspoeder bewaren

Glorix O2 uit de handel

Bronnen Reckitts Zakje Blauw afbeeldingen: Museum Rotterdam, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons opdrachtgever: Reckitts Handelmij N.V., CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Wat gebruik jij voor een mooie witte was?

Similar Posts

13 Comments

 1. Nou, ik ben toch blij dat ik simpel het wasmiddel van tegenwoordig erbij kan stoppen hoor. Scheelt een hoop gedoe;). En voor de vlekken die ik er niet uit krijg (heb momenteel een wit vestje met zo’n vlek), ga ik naar mijn moeder. Zo’n slechte huisvrouw ben ik nu eenmaal.

 2. Ja, ik weet nog goed dat mijn moeder het heel vroeger gebruikte. Toen werd het linnengoed zomers ook buiten op het gras gelegd 😄. Overigens gebruik ik hier nog steeds Sunlight zeep voor vlekken.

 3. Hier op Curaçao hebben we genoeg zon; alles bleekt, ook wat niet gebleekt moet worden.
  Grappig dat je ook het bijgeloof even noemt. Daar moest ik direct aan denken. Hier wordt het vooral gebruikt voor baby’s, want die zijn erg gevoelig voor het boze oog (zegt men). Je kunt het dus nog steeds gewoon bij de botika (drogist/apotheek) kopen.

  1. Ik ben opgegroeid op Curaçao en herinner me goed dat mensen zich wasten met water waarin blauwsel was opgelost. Tegen boze oog ja!

 4. Ik heb gewoon wasmiddel van het huismerk van Jumbo. Eentje voor de gekleurde was en eentje voor de witte was. Ik denk dat je was eerder grauw wordt als je niet goed sorteert. En dat doe ik altijd braaf (al moet ik voor een witte was dan best lang sparen).

 5. Zakje Blauw ken ik nog wel uit mijn jeugd, maar nu is het niet meer nodig voor een witte was.
  Zelfs niet meer op het blekers veldje te leggen is niet meer van nu. Hans

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.