Ovendeur schoonmaken: hoe maak je tússen het glas van je ovenruit schoon?

Ovendeur schoonmaken tussen het glas.

Toen we onze oven kochten, kwam het geen moment op mij op dat ik moest letten op het glas van de ovendeur. En dan met name of ik daartussen goed zou kunnen schoonmaken. We kochten destijds een Etna Avance A3570FRC oven in een nostalgische stijl.

Vuil tussen de glasplaten van je ovendeur

Ik heb de Etna oven inmiddels al een tijdje. Op een gegeven moment viel het me op dat het glas van de ovendeur er viezig uitzag. Terwijl ik het toch net had schoongemaakt. Ik maakte het glas aan de binnenkant nog eens extra schoon. Maar het bleef er viezig uitzien. Wat bleek? De viezigheid zat aan de binnenkant van de twee glasplaten. Oftewel op een plek waar ik niet bij kon.

De oorzaak van deze viezigheid tússen de ovenruit was overigens dat ik er een bakje ammoniak in had gezet gedurende een nacht. Mij was beloofd dat ik de volgende dag dan met een paar elegante vegen de oven zo kon schoonmaken. Als je je afvraagt of die belofte klopte, verwijs ik graag naar onderstaande afbeelding...

2 oplossingen: zo maak je tussen je ovenruit schoon

Bij viezigheid tussen de twee glasplaten van je oven heb je twee opties.

 1. Je verzint een manier om met een doekje tussen de twee glasplaten schoon te maken. Vaak zit er aan de onder- of bovenkant van de ovenruit een smalle opening.
 2. Je leest de gebruiksaanwijzing eens goed na. Grote kans dat daarin staat beschreven hoe je de ovenruit kunt verwijderen om hem schoon te maken. Spoiler alert: dit is de beste tip.

Oplossing 1: de primitieve manier

Ik besloot eerst te zoeken naar een manier om tussen het glas van de ovendeur schoon te maken, want ik kon de gebruiksaanwijzing natuurlijk weer nergens vinden. Hieronder het probleem in beeld:

ovendeur schoonmaken

Mijn eerste poging was een microvezeldoekje wikkelen om een houten lepel. Maar die combinatie  bleek te dik: hij kwam niet tussen de glasplaten. Uiteindelijk bleek een vliegenmepper met daaromheen een microvezeldoek de oplossing. Dun genoeg om tussen de glasplaten van de ovendeur te kunnen, en ook bijna lang genoeg om overal bij te komen. Hieronder het resultaat:

Ovendeur schoonmaken

N.B. Zorg wel dat je het microvezeldoekje zorgvuldig om de vliegenmepper wikkelt. Anders kan het zijn dat je het doekje halverwege het glas van de ovendeur verliest! Dan heb je dus een oven met een microvezeldoekje in de deur....

Oplossing 2 voor tussen je ovenruit schoonmaken

Oplossing 2 is de betere oplossing voor je ovenruit schoonmaken. Kijk in de gebruiksaanwijzing van je oven. Nadat ik de gebruiksaanwijzing van onze oven gevonden had, bleek op pagina 15 een beschrijving te staan hoe je de ovenruit kunt verwijderen! En dat bleek eigenlijk best simpel. Hieronder het resultaat:

Ovendeur schoonmaken

Eenmaal losgemaakt uit de oven kon ik de ovenruit, en daartussen, heel makkelijk schoonmaken.

Wat kun je hiervan leren?

Moet jij nog een nieuwe oven kopen? Controleer de glasplaat in de ovendeur op het volgende:

 1. Is er 1 glasplaat of zijn het er 2?
 2. Als het er 2 zijn: zijn ze goed afgesloten, of zit er aan de bovenkant ruimte zodat er viezigheid in kan komen?
 3. Kunnen de glasplaten eenvoudig even losgemaakt worden om ze schoon te maken? Deze informatie vind je doorgaans in de gebruiksaanwijzing.

Het antwoord op de vraag

Het beste antwoord op de vraag 'Hoe maak je tussen het glas van je ovenruit schoon' is: je kunt waarschijnlijk de ovenruit even verwijderen om schoon te maken. Kijk voor instructies in de gebruiksaanwijzing van jouw oven.

N.B Een goede ontvetter om je oven mee schoon te maken is Dasty de gele krachtpatser van de Wibra.

Lees ook mijn post over het oven rubber vervangen.

En vergeet niet mijn artikel getiteld: Oven schoonmaken citroen en een oven die zichzelf schoonmaakt.

Wat voor type ovenruit heb jij? Enkel glas? Of dubbel?

Similar Posts

42 Comments

 1. Heel herkenbaar verhaal, ik had exacte hetzelfde; ook eerst gedoe met een doekje en een pollepel, en daarna toch maar de gebruiksaanwijzing eens gelezen. Inderdaad kleine moeite om die ramen eruit de schroeven.

 2. sinds 14 dagen heb ik een nieuw Bosch fornuis. Bij de beschrijving stond ook hoe je het glas kan verwijderen. Ik heb de oven nog niet veel gebruikt. Trouwens leuk om je verhaal te lezen. Lidy van Onlangs

 3. Hoi Liesje,

  Mooie blog heb je, zo er doorheen scrollend en fijne tips.
  Ik denk niet dat ik al je blogs ga volgen, want dan zit ik de hele dag achter de computer en ik wil ook nog wel wat meer doen... haha!
  Maar dit Vlijtig Liesje vind ik heel handig, dus...

  Groetjes van Marlou

  .

  1. Als je op internet gaat zoeken, kun je vast wel een pdf van de handleiding vinden. Online zijn een heleboel handleidingen van allerlei producten te vinden.

 4. bij het losschroeven van de ovendeur wel opletten dat de schroefjes niet alle kanten opvliegen. ben tijden bezig geweest met het terugzoeken van een schroef;-)

 5. Ohhh ik had dit probleem gezien in zo’n life hack filmpje, dacht nog van ‘huh’ wat een raar probleem. Ik kom te weinig in de keuken om te weten dat een oven twee glasplaten heeft, haha

 6. Bedankt voor de tip, ik heb gekeken en ook ik heb dubbel glas. Ik wist het niet maar zie schroeven zitten, dus het moet zeker lukken om dat glas schoon te krijgen.

 7. Serieus?! Ik zit dus altijd te hannessen met een bakspaan met een doekje er om gewikkeld.. Wat een gedoe, bij mij zit er alleen een opening aan de onderkant van de ruit, dus het vraagt bijna om halsbrekende toeren.
  Nu maar eens googlen of er ergens nog een handleiding van mijn oven te vinden is! Bedankt!

 8. Ik heb 'de glasplaatzelf met een simpel iets perfect schoon gekregen.
  Dan moet wel de onderkant van de glasplaten open zijn.
  Als Vogt.
  Boven, door de openingen Datsy vetoploser inspuiten. In laten werken, nog een keer herhalen.
  Dan via de onderkant, ik heb er een platte radiatorborstel, waar al een microvezel op zit, voor gebruikt. Perfect schoon. Echte aanrader.

 9. Ik heb 'de glasplaat zelf met een simpel iets perfect schoon gekregen.
  Dan moet wel de onderkant van de glasplaten open zijn.
  Als Volgt.
  Boven, door de openingen Datsy vetoploser inspuiten. In laten werken, nog een keer herhalen.
  Dan via de onderkant, ik heb er een platte radiatorborstel, waar al een microvezel op zit, voor gebruikt. Perfect schoon. Echte aanrader.

 10. fijne tip! Ik had wel een vermoeden maar wist het dus niet zeker. Dat stomme glas kan er dus gewoon vanaf. Ik ga zeker de handleiding er eens bij pakken.
  Kon me al niet voorstellen dat men ovens ontwerpt waarbij er tussen het glas vuil komt te zitten

 11. Ik ga zo meteen eens kijken, ik weet het eigelijk helemaal niet, ik maak ze wel altijd schoon, rondom, en dat ziet er op zich prima uit.

 12. Wij hebben geen oven, maar een combi magnetron. Die heeft volgens mij geen dubbel glas, want ik zie geen viezigheid meer als ik schoon heb gemaakt.

 13. Dankjewel voor de heel voor de hand liggende maar niet opgemerkte tip om de dubbele glasplaat van de oven schoon te krijgen! Gewoon de beschrijving van de oven lezen. Ik stoorde me al heel lang aan de vieze binnenkant tussen de glasplaten maar nu zijn ze schoon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.