Blauwe envelop in de brievenbus: maar liefst 3x!

De blauwe envelopMaar liefst 4 blauwe enveloppen van de Belastingdienst vond ik in mijn brievenbus. Drie voor mij, één voor mijn man. Ik maak die blauwe enveloppe altijd een beetje huiverig open, want meestal betekent het dat ik geld van mijn spaarrekening af moet halen. En inderdaad! Ik moet flink aan de bak.

Blauwe envelop van de Belastingdienst

De volgende bedragen moet ik overmaken:

 • Inkomstenbelasting
 • Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringwet
 • Voorlopige aanslag

Het moet allemaal uiterlijk 12 maart zijn overgemaakt, maar ik ga het nu meteen doen. Dan ben ik er tenminste vanaf.

Blauwe envelop of digitale post?

De overheid wilde de blauwe envelop afschaffen. Maar na groot protest wordt de afschaffing uitgesmeerd over een periode van 5 tot 7 jaar. Wil je de blauwe envelop blijven ontvangen, dan kun je bellen met de Helpdesk Digitale Post (0800 – 235 83 52) om deze mogelijkheid te bespreken.

N.B. Je kunt op mijnoverheid.nl instellen van wie je post digitaal wilt ontvangen, maar De Belastingdienst kun je niet beïnvloeden helaas. Kijk maar:

Screen Shot 2019 01 30 at 12.57.18
Een grijs vinkje: je kunt er niets op klikken of iets aanpassen.

Ook al word ik niet blij van de blauwe enveloppes, toch wil ik ze graag houden als je begrijpt wat ik bedoel. Net zoals ik een papieren agenda nodig heb, vind ik een papieren brief van de Belastingdienst prettiger.

Wat vind jij van de blauwe enveloppe?

Similar Posts

18 Comments

 1. Hoi Nicole,

  wat leuk, dat je even op mijn blog langskwam.
  En nu kom ik even bij jou buurten.
  De blauwe envelop!!
  Inderdaad… sidderdesidder… maar ik heb ‘m het liefste gewoon in de bus.
  Ben sowieso meer van het papier. Alles digitaal vind ik soms nogal onoverzichtelijk.
  Vooral de agenda. Een beetje lekker bladeren is er niet meer bij…

  Groetjes!
  Marlou

 2. Hier nog een fan van de blaue enveloppe , papierenagenda en voorál papieren geld( hoe meer hoe liever natuurlijk) Het is maar makkelijk om van iedere burger te eisen dat men over voldoende digitale vaardigheden én een goedwerkende computer beschikt. Bovendien is het allemaal niet zo veilig als men wil doen voorkomen, juist omdat we niet allemaal even goed thuis op een computer. En dan heb ik het nog niets eens over stroringen…….Maar ja, ik stam dan ook al uit het jaar kruikje;-)

 3. Wij hebben, tot nu toe, in belgie de keuze om de belastingsaangifte digitaal in te dienen of via het klassieke formulier. Ik verkies nog steeds de papieren aangifte omdat ik die zelfstandig kan doen. Voor de digitale aangifte ben ik veel te onzeker omdat ik te weinig pc kennis heb. Trouwens, als we nu één keer de aangifte digitaal indienen dan wordt er de volgende jaren geen papieren aangifteformulier meer opgestuurd maar moet het digitaal. Mijn man kent nog minder van internet of ik dus als er met mij iets gebeurt en hij er alleen voor komt te staan, moet hij zeker hulp vragen aan de kinderen. Hoe minder hulp we moeten vragen, hoe liever….. Ik heb ook niet graag dat bedrijven digitale facturen opsturen maar krijg die nog steeds liever op papier. Tja, ik ben van de oude stempel….

 4. Nou prima hoor die blauwe enveloppe. Belachelijk dat iedereen maar gedwongen wordt alles digitaal te doen. Mijn moeder van 82 heeft geen computer en kijkt derhalve nooit in haar berichtenbox. Zelf ben ik ook altijd bang dat ik iets “mis” . Ik vind dat de mogelijkheid moet blijven bestaan om brieven van overheidsinstanties en gemeenten gewoon via de post te ontvangen.

 5. Hier in Denemarken gaat alles digitaal óf je moet bij de gemeente een aanvraag doen om een brief te krijgen. Een kwestie van wennen. Ik vind het wel gemakkelijk en goed te overzien.

 6. Die brieven komen altijd met meervoud he! Ik denk dat de real deal, de blauwe brieven dus, echt meer ‘paniek’ veroorzaakt en je dus het meer serieus neemt dan als je het via de mail krijgt.

 7. Ik word juist altijd heel blij van de blauwe belastingenvelop :-). Omdat wij altijd geld terug krijgen. Fijn dat je genoeg op je spaarrekening hebt om het in 1 x te kunnen betalen.
  Grappig dat er zoveel protest is gekomen op het verdwijnen van de blauwe envelop. Het is immers de envelop waar het meest over gemopperd wordt.

 8. Ik krijg altijd kriebels van die blauwe envelop op mijn mat. Wat moet ik nu weer doen / ben ik vergeten / moet ik betalen? Maar eerlijk is eerlijk, ik denk dat het minder makkelijk over het hoofd te zien is dan een mailtje…

 9. wij krijgen ze volgens mij niet meer, alles staat in inbox tegenwoordig. Ik weet wel dat het altijd even een rilling veroorzaakt, want je weet dat je weer moet gaan betalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.