Zelfreinigende oven: hoe werkt dat?

zelfreinigende oven

Een oven die zichzelf schoonmaakt. Klinkt ideaal toch? Dan heb je geen Dasty meer nodig! En misschien ook wel een beetje science fiction achtig. Toch bestaan zelfreinigende ovens al een tijdje.

Maar hoe werkt zo'n zelfreinigende oven in vredesnaam?!

Zelfreinigende oven: hoe werkt dat?

Er zijn twee soorten zelfreinigende ovens. Ovens die zichzelf schoonmaken met pyrolyse, en ovens die zichzelf schoonmaken met stoom.

1. Zelfreinigende oven d.m.v. hoge temperaturen: pyrolyse

Een zelfreinigende oven die schoon wordt d.m.v. hoge temperaturen heeft aan de binnenkant zogenoemde katalysatorplaten. De oven brandt zichzelf als het ware schoon. Door hoge verhitting verbrandt vet en viezigheid tot as en wordt de oven schoon. Denk aan temperaturen tot ± 420 graden celcius! Deze manier van zelfreinigen heet pyrolyse.

Je hoeft alleen maar even wat as weg te vegen aan het eind van de zelfschoonmaakbeurt. Deze methode krijgt soms kritiek omdat er kwalijke geuren en dampen bij vrij zouden komen. Daarom wordt ook wel aangeraden om de ramen open te zetten terwijl je je oven aan het werk zet om zichzelf schoon te maken. Het proces van het zelfreinigen van een oven kan zo'n 1,5 tot 6 uur duren.

2. Zelfreinigende oven d.m.v. stoom

Het tweede type zelfreinigende oven maakt zichzelf schoon met stoom. Een dergelijke oven heeft een waterlade die je vult met water. Maar helaas zijn niet alle ervaringen met deze methode positief. De oven wordt er bij veel mensen toch niet helemaal goed schoon mee.

Zelfreinigende oven in actie

Mijn oven heeft geen zelfreinigend programma. Maar op youtube vond ik onderstaand filmpje van een meneer die voor de eerste keer de zelfreinigende functie van zijn oven uit probeerde.

Stoom functie nadoen met je gewone oven

Je kunt de werking van stoom nadoen als je geen zelfreinigende oven hebt. Je warmt de oven op tot zo'n 200 graden celcius en daarna zet je er een vuurvast schaaltje met water en een scheut schoonmaakazijn in.

Lees ook mijn post Oven schoonmaken, de methodes op een rijtje.

Heb jij ervaring met een oven die zichzelf schoonmaakt?

Similar Posts

66 Comments

 1. Ik heb zo een pyrolyse oven. Ik vond het niet echt een succes dat schoonbranden. De meeste vlekken bleven gewoon zitten. Bovendien moet je de hele oven leeg halen want rekjes, zoals die waar je bakplaat op rust, kunnen niet tegen de hoge temperatuur.

 2. Dit is helemaal nieuwe voor mij, moet je nagaan wat een huisvrouw ik ben haha. Ik moet zeggen dat sinds ik een nieuwe keuken heb, mijn oven op de een of andere manier mooi schoon blijft.

  1. Ik gebruik hem heel vaak, dus ik ga toch eens opletten haha, als ik het vergelijk met onze oude oven dan is deze heel schoon, nu is die ook wel groot, dus spetters enzo gaan niet aan de wand zitten.

 3. Ik ga de methode met vuurvast schaaltje en schoonmaakazijnwater zeker proberen, want dat met die waterlade werkt helemaal niet. Tot nu toe deed ik het schoonmaken gewoon met de ovenreiniger van HG. Werkt ook prima.

 4. ik durfde dat niet aan: een zelfreinigende oven...ik kon mij gewoon niet voorstellen dat dat goed zo gaan. De methode van een schaaltje water met soda werkt over het algemeen prima. is er echt een keer een cake de pan uit gerezen, dan pak ik de oven schoonmaker van het Kruitvat, ooit door de consumentenbond als beste getest.. ( kost 2 euro)

 5. Ik kende alleen de tip van water in een schaal met wat citroensap erin, maar dat werkte helaas niet. Die met schoonmaakazijn ga ik nog eens proberen!

 6. Ik wou dat mijn oven zichzelf reinigde, haha. Ik gebruik inderdaad de manier die je beschrijft met het schaaltje en azijn. Dit doe ik ook in de magnetron overigens.

 7. Wist eerlijk gezegd niet dat zoiets bestond maar aangezien er zoveel negatieve commentaren over zijn denk in niet dat ik het zou aanschaffen

 8. Jij komt altijd met van die handige dingen. Ook dit lijkt me weer heel handig voor later! Ook slim hoe je dit met een normale oven kunt nadoen :)

 9. Ik zet inderdaad wel eens een bakje met water en bijvoorbeeld een citroen erin. Verder heb ik zo'n velletje wat je onderin kunt leggen, dat scheelt ook een hoop viezigheid.

 10. Handig! Ik ben zo te lezen niet de enige met een oven die wel schoongemaakt kan worden haha. Ik ga gelijk even een laagje groene zeep aanbrengen en dan morgen met een bakje water en citroen opwarmen. Zo wordt ie schoon én ruikt 'ie lekker. Ik geloofde nooit zo in dat citroen verhaal, maar toen ik het een keer probeerde bij m'n airfryer was ik om.

 11. Ik heb gen ervaring met zelfreinigende ovens. maar dat schaaltje met schoonmaak azijn heb ik altijd al eens willen proberen. De mijne is bijna aan een grondige schoonmaakbeurt toe (voel ik daar een blogpost idee naar boven borrelen?)

 12. onlangs zijn diverse papegaaien overleden door de dampen die vrijkwamen na de procedure, Zelfreinigende oven.
  curt peters meldde dit op 11 febr 2019

  Als je vogels in huis hebt, is dit een dodende handeling.

 13. We hebben een zelfreinigende oven, ideaal. Alles wordt verast.
  Maar zoals op het filmpje, moet je het niet doen. Alles moet uit de oven, rekjes, platen en geleiders. Dan komt het wel goed. Lees gewoon goed de gebruiksaanwijzing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.