Code rood: maar wat moet je dan doen?

code roodToen ik vanochtend op stond was het code oranje volgens het KNMI.

Het waaide als een gek, en ik heb zelfs schoorvoetend van mijn fietstocht naar de stad afgezien. Want ik ben weliswaar niet van van suiker, maar je moet ook je verstand gebruiken. En het leek me niet helemaal verantwoord om met dergelijke windstoten op de fiets te stappen. Om die reden heb ik mijn jongste zoon ook met de fiets in de auto naar school gebracht.

Ongemak door wind en regen vind ik geen reden om ze naar school te brengen, maar gevaarlijk weer wel.

Code rood: wat betekent dat concreet?

Inmiddels is het zelfs code rood. Maar wat betekent dat eigenlijk concreet? Betekent het dat je binnen moet blijven bijvoorbeeld? Ik besloot het op te zoeken. Maar het Knmi is erg vaag. Kijk maar:

‘Code rood (weeralarm): onderneem actie
Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn.’

‘Onderneem actie’. Maar wat dan? Moet ik alles vastspijkeren? Of moet ik actie ondernemen door binnen te blijven? Had ik bijvoorbeeld mijn zoon thuis moeten houden van school? Moet ik niet de snelweg opgaan? Bomen vermijden?

Ik vind het erg onduidelijk! Ik zou concrete voorbeelden van gewenst gedrag prettiger vinden.

Code rood uitleg RTL Nieuws

Op de site van RTL Nieuws geven ze wel wat concretere aanwijzingen wat je moet doen bij code rood:

‘Bij dit alarm is het weer waarschijnlijk zo extreem dat je beter binnen kunt blijven. Volgens het KNMI is er dan zeer grote kans op schade, letsel en overlast.’

Achteraf heb ik dus het gevoel dat ik mijn zoon eigenlijk beter gewoon thuis had kunnen houden van school!

Hoe is het weer bij jullie? En wat doe jij bij code oranje en code rood?

Similar Posts

20 Comments

 1. Nou, bij ons zitten ze ook gewoon in de klas hoor. Ze zijn met de auto gebracht want ze zijn te jong om die afstand zelf te fietsen, en mijn man werkt er vlakbij dus het gaat in 1 moeite door. Maar binnenhouden? Welnee. Normaliter halen we na school even een frisse neus; ik moet even kijken of en hoe we dan vandaag doen, want inderdaad: veiligheid voor alles en het weer is wel vrij heftig nu. Ik herinner me van mijn eigen schooltijd trouwens dat ik regelmatig ploeterend in weer wind en met hevige wind tegen (altijd in mijn beleving. Heen én terug. Maar dat zal wel niet helemaal kloppen) gewoon moest fietsen. 1 Keer was het zo hevig dat we tot halverwege de route kwamen. De wind was toen ze sterk dat er niet tegenin te trappen was. We zijn toen naar het huis van een vriendinnetje gegaan en ik geloof dat mijn vader me toen uiteindelijk heeft opgehaald.

 2. Gewoon verstandig naar je omstandigheden (voor jou: platteland en gezinsleden zijn onderweg) kijken en welke eenvoudige maatregelen je op dat moment kunt nemen om letsel en schade te voorkomen: dierenhokken goed dicht, losliggende voorwerpen uit de tuin naar binnen brengen of vastzetten, afspraken maken met gezinsleden over wat te doen als de weg naar huis niet veilig is of lijkt, en vooral bij bomen met oude taken wegblijven.

 3. Bij ons code oranje. Heb ik geen belangrijke afspraken, blijf ik fijn binnen.
  Soms heeft het weerbericht het is, maar meestal juist. Dan kies ik toch voor veiligheid.

 4. Het was hier code rood. Man en zoon zijn wel gewoon naar hun werk gegaan. Mijn man moest wel een ander veerpont nemen ondat die hier uit de vaart was vanwege de storm.
  Ik ben binnen gebleven. Het was ook heel erg rustig in onze straat vandaag.

 5. Amai, ik zag net de beelden op het nieuws. Het was bij jullie nog meer dan bij ons (België). Doch er ook wel enkele doden zijn gevallen bij ons en er verschillende daken zijn beschadigd.

 6. Het was vreselijk, 3 doden zelfs. Het is gewoon niet te onderschatten! Volgens mij schreef jij een tijd geleden ook over een storm, toen had ik mijn zoon naar school gebracht. Nu kon dat niet ivm mijn werk en hij moest er zijn, examens… Precies tussen 12 en 2. Je kan je voorstellen dat ik blij was toen ie belde dat is weer thuis was!

 7. Bij code rood gewoon zoveel mogelijk thuis blijven! Heel verstandig dat je niet op de fiets naar de stad bent gegaan.

 8. Hier hard waaien maar gelukkig niet zo erg zoals op insta/nieuws. Gelukkig staat de school van mijn zoon dichtbij dus wij kunnen gewoon lopen.

 9. Ik houd mijn kinderen bij dit weer thuis. Altijd gedaan ook toen code rood nog niet bestond. Thuis moeten ze gewoon schoolwerk doen…dus echt vrij zijn ze niet. Wel veilig.
  Het kan hier goed fout tekeergaan, dat is waarom ik het doe. En de scholen hebben er een handje van de kinderen juist midden in de storm naar huis te laten gaan, als de bussen niet meer rijden en ik had geen auto om ze te halen. Nee…het is goed zo, lekker thuis blijven met zulk weer.

  Fijn dat je niet op de fiets door dit weer ging Nicole, ik maakt me best wat zorgen.

 10. Bij ons was het ook aan het stormen, maar dat was vooral ‘s nachts. Ik heb enkele filmpjes gezien van NL, de mensen vlogen alle kanten op, wauw!
  Ik heb echt geen idee wat ik in zo’n situatie zou doen ????

 11. Mijn zoon moest halverwege zijn busrit (naar school) helpen een grote boom van de weg te halen omdat ze anders niet verder konden.
  Ben blij dat hij geen grote tak op zijn hoofd heeft gehad toen hij bezig was.

  Mijn dochter is ook met de bus gegaan ipv met de fiets. Zij moet een uur door het bos fietsen en behalve dat dit geen doen was met al die wind, was dat nu natuurlijk te gevaarlijk.

  Zelf ben ook weg geweest met mijn kleine auto (15 km door het bos) en dat ging prima, maar als ik achteraf dan toch hoor dat er drie doden zijn gevallen dan vraag ik me idd af of ik niet thuis had moeten blijven.

  Maar ja, jongste moest naar de ortho, middelste moest ik naar school brengen etc..

 12. Code rood was niet heel lang. Belangrijk is dat je luistert naar het advies wat woerd af gegeven en dat was thuis blijven zo mogelijk.
  Echter niet altijd mogelijk, doch er zijn altijd oplossingen.
  Ik ging gisteren morgen om 6.30 u de deur uit en het was prima te rijden.
  De storm nam in een snel tempo toe, het was niet plezierig om dan langs de weg te moeten, je past je tempo aan, je moet denken aan je eigen veiligheid.
  Heel erg schrikken was het toen ik een pt in bed legde, aan de overzijde het dak van een kippenschuur eraf kwam waaien en ik toch door moest.
  Na mijn route ben ik 2 uur naar kantoor geweest om de storm af te wachten en om 14 u was het weer prima te rijden en zo kwam ik weer veilig thuis, na veel ravage te hebben gezien.

 13. Tja, een boswandeling zou ik even skippen met code rood en als je afhankelijk bent van het OV, blijf lekker thuis. Maar verder moet iedereen zelf inschatten wat verstandig is.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.