Cadeaubon gekregen? 9 tips voor succesvol gebruik!

cadeaubon

Cadeaubonnen zijn enorm populair op het moment, en worden veel gegeven. Ze voelen vaak net iets persoonlijker dan geld, en je hebt ze in alle soorten en maten. Maar toch kunnen cadeaubonnen flink tegenvallen.

Daarom in deze post 9 aandachtspunten als je een cadeaukaart krijgt, zodat je hem ook echt goed kunt gebruiken.

Cadeaubon gekregen? Tips voor succesvol gebruik

 1. Kijk of je de cadeaubon eerst moet registreren of activeren voordat je hem kunt gebruiken. Niet alle cadeaubonnen zijn direct bruikbaar namelijk. Zo kreeg mijn man een VVV-cadeaukaart bij wijze van kerstpakket van zijn werk. Vervolgens moesten we die eerst met een speciale code op een website activeren.
 2. Check hoe lang de cadeaubon geldig is. Veel cadeaubonnen zijn namelijk beperkt geldig. Een bioscoopbon is bijvoorbeeld 5 jaar geldig na activatie.
 3. Kijk hoeveel er op staat. Dit vind ik zelf altijd een lastige. Het voelt een beetje lomp om aan de gulle gever te vragen: ‘Hoeveel staat er op?’ Soms staat het er op geschreven, en dan kun je het dus zo zien. Maar anders kun je de kaart in een winkel even laten lezen om te kijken hoeveel er op staat. Lees voor een stappenplan mijn post VVV cadeaukaart besteden saldo controleren.
 4. Lees de kleine lettertjes. Sommige cadeaubonnen zijn helemaal niet zo feestelijk! In de Consumentengids van december 2017 las ik een ervaring met een cadeaubon GiftForYou. Die was goed voor een overnachting voor 2 personen in een 4-sterren hotel. Maar er waren alleen 3-sterren hotels bij aangesloten…
 5. Een cadeaukaart van bol.com kun je registreren bij bol.com! Op die manier vergeet je hem nooit meer. Zie ook boekenbon verzilveren bol.com
 6. Kijk waar je je cadeaubon kunt inwisselen. Want zelfs heel algemene cadeaubonnen zijn niet overal te gebruiken. Dat heb ik inmiddels gemerkt met die VVV cadeaubon. Ik heb inmiddels tevergeefs geprobeerd om hem te gebruiken bij de Hünkemöller en kledingwinkel WE. Bij Hünkemöller zeiden ze zelfs dat ik de zoveelste klant was die week die wilde betalen met een VVV cadeaubon. Ik denk dat meer mensen die cadeaubon als kerstpakket hebben gekregen ; )
 7. Doe de cadeaubon in je portemonnee! Of doe hem in je tasje. Want als je hem thuis ergens in een la legt is de kans groot dat je hem gaat vergeten. Volgens de Consumentengids vervliegt er jaarlijks voor ongeveer 5 miljoen euro aan verlopen cadeaubonnen!
 8. Cadeaubon vergeten en is hij nu verlopen? Je kunt er een telefoontje tegenaan gooien, en de uitgever van de betreffende cadeaubon vragen of hij verlengd kan worden. Geen idee of ze dat doen, maar het is het proberen waard.
 9. Is de cadeaubon verlopen en wordt hij niet verlengd. Dan kun je hem doneren aan een goed doel via doneerkadobon.nl.
 10. Als een bedrijf failliet gaat kun je niets meer met de cadeaubon. Hoor je dat een winkel waarvan je een cadeaubon in moeilijkheden verkeert? Wacht dan niet te lang met uitgeven van je cadeaubon. Want als er iets is wat we kunnen leren van het faillissement van V&D dan is het wel dat cadeaubonnen dan niets meer waard zijn…

Er is een keurmerk voor cadeaubonnen!

Er is warempel een heus keurmerk voor cadeaubonnen: het Keurmerk Cadeaukaarten. Dergelijke cadeaubonnen moeten aan bepaalde voorwaardes voldoen. Met een dergelijke cadeaubon hoef je minder bang te zijn voor addertjes onder het gras. Hoewel de beperkte houdbaarheid altijd een aandachtspunt blijft. Onder andere de VVV-bon en de Boekenbon hebben dit keurmerk.

As je een cadeaubon wilt geven, is het slim zijn om er eentje te kopen met het keurmerk. Zo verklein je het risico dat je een cadeaukaart geeft die niet biedt wat er belooft wordt.

Hoe zijn jouw ervaringen met cadeaubonnen? Wat vind jij de beste?

Similar Posts

56 Comments

 1. Ik geef en krijg graag cadeaubonnen. Goede punten die je noemt. Deze week was ik bij Etos en viel me op bij de kassa dat je daar ook je VVV-bon kunt besteden.
  Van boekenbonnen vind ik handig dat je niet het hele bedrag in 1x hoeft te besteden. Fijn weekend!

 2. Met een cadeaukaart van de Wehkamp kun je alleen vooraf betalen! Ik had wat schoenen besteld, en betaal dan altijd achteraf omdat ik maar 1 paar wil houden. De code kun je dan niet invoeren, gebeld naar de klantenservice en daar vertelden ze dat het niet mogelijk is om je rekeningen ermee te betalen. Zeer slechte service van Wehkamp!

 3. Bij Etos pakken ze het mooi voor je in als je een bon koopt, in plastic folie met een gratis magazine en proefmonstertjes erbij. Zo geeft het niet zo ‘kaal’.

  Bij Hema hadden ze eerst leuke cadeaukaarten met blauwe of roze muisjes. Als er in een gezin een 2e jongen of 2e meisje geboren wordt, vind ik het zelf handiger om een cadaeukaart te geven.
  Nu is Hema dus ‘genderneutraal’ en hebben ze mintgroene cadeaukaarten (met afbeelding van knuffel, rompertje, slabbetje, sokjes enzo).
  Vind dat wel jammer, het is toch óf een jongen óf een meisje waar je oo kraambezoek gaat…

 4. Ik heb niet zoveel met cadeau bonnen, te vaak had ik bonnen die ik dan weer niet daar ik kon eieren waar ik wilde. Ik vind geld ook niet leuk om te geven, maar dat is nog beter dan bonnen vind ik zelf.

 5. Ik vind de pasjes van tegenwoordig al een hele verbetering, omdat je dan niet alles in één keer hoeft uit te geven. Als ik bonnen krijg, heb ik ze het liefst van een winkel waar ik sowieso kom, dus Bol, Kruidvat, Action of zo’n VVV-bon. Dan weet ik in ieder geval zeker dat ik niet duurder uit ben.

 6. Ik probeer cadeaubonnen ook altijd meteen in mijn portemonnee te doen, het is me al regelmatig overkomen namelijk dat ik bij de kassa stond en mijn bon nog thuis lag: zonde!

 7. Volgens mij kun je bij een internetorganisatie je nietgebruikte cadeaukaarten inleveren en krijg je geld terug. Toevallig kwam ik een advertentie tegen, maar ik weet niet de naam!

 8. Vind cadeaubonnen altijd wel handig, maar nu je het zegt bedenk ik dat er in de huiskamer nog een aantal liggen. Goed om ze eens op te zoeken (en een fijne reden om weer eens te gaan shoppen!)

 9. Ik wist niet dat er een keurmerk voor bestond! Dat is wel goed om te weten :) En ohhh ik vind het ook zo irritant als je niet weet wat voor bedrag erop staat en je dat dan moet gaan vragen haha. Een boekenbon of H&M cadeaubon vind ik het leukste

 10. Punt 4 is wel erg. Er zullen mensen zijn die het bedrog noemen.
  Ik word steeds terughoudender met cadeaubonnen en waardebonnen en vouchers. Dat er heel veel bonnen niet ingewisseld worden wist ik al, maar 5 miljoen per jaar is wel erg veel.
  Ik heb eens waardebonnen met het fietsenplan gekocht. Daar zitten dan verschillende geldigheidsjaren op. Ik wisselde er een paar in om een regenpak te kopen en die overige raakten ergens onder in kast. Op een goed moment ging ik er een keer naar zoeken en kon ze niet vinden en dacht toen dat ik ze dan vast allemaal al ingewisseld had. Om ze een paar jaar later terug te vinden achter een bureau toen ik de zolder opruimde. Tja, toen waren ze al verlopen. Dus nee, het verstandigst is echt om ze niet te kopen of te geven.
  Een bloemenbon vind ik trouwens het toppunt van ongezellig cadeau! ‘Ja ik wist niet wat ik je moest geven, dus dacht ik geef een bloemenbon.’. Eh…een bloemetje misschien???

 11. Ik vind het tricky. Boekenbonnen vind ik geweldig, daar maak je me blij mee. Maar mijn man kreeg laatst een bon van Rituals. Die kreeg ik. Ik kocht er een handcrème van die eerst lekker ruikt, maar daarna gaat hij stinken. Ik bedoel maar, de één is hier blij mee, de ander daarmee. Een handleiding zoals jij die geeft is handig! O ja, HEMA bonnen vind ik ook leuk en die kan je altijd gebruiken, ook als je niets bijzonders nodig hebt. Dus: je moet de ander wel een beetje kennen.

 12. Veel kleinere winkels nemen de VVVbon niet meer aan, de reden daarvoor is dat er voor hen hoge kosten aan verbonden zijn. Daarom besteed ik ze tegenwoordig zo snel mogelijk in een winkel die ze wel accepteert zoals de Karwei en bewaar ze niet meer om op een later tijdstip iets te kopen, voor het geval ze nergens meer aangenomen worden.

 13. Helaas passen niet alle bonnen in de wallet. Ik hou van bonnen krijgen omdat ik zelf kan kiezen, maar ik ben ook zo’n warhoofd die het vergeet te gebruiken. ????

 14. Ik ben dol om tegoedbonnen te ontvangen. Vooral van merken en producten die ik nog niet helemaal ken. ZO kom ik nog eens ene keerjte bij douglas, hunkelmoller, of H&M

 15. Ik ben steeds minder blij met cadeaubonnen. Temeer omdat ze maar beperkt houdbaar zijn terwijl er toch voor betaald is. De ergste vind ik zelf de giftforyou bon. Ik heb er ooit een post over geschreven waarin heel veel mensen zich herkenden. Goed dat de Consumentengids hier ook aandacht heeft besteed.

 16. Ik hou echt van VVV cadeaubonnen. Zeker online en dan in kaartvorm zodat er geen lullige €1,50 overblijft die je niet kunt uitgeven. Van de week nog kreeg ik een mooi fotoboek binnen die ik van m’n kerstpakket heb gekocht via een cadeaukaart. Ik hou er echt van. Ik koop er ook altijd dingen van die ik normaal niet zo snel zou kopen omdat ik ze niet nodig heb.

 17. Ik ben zelf niet echt van de cadeaubonnen. Vind het zo onpersoonlijk geven. Vaak koop ik een cadeaubon als iets er bijvoorbeeld tijdelijk niet is of als ik het echt niet weet.

  Over het algemeen nooit echt problemen gehad met cadeaubonnen.

 18. Goede tips. Ik vergeet cadeaubonnen altijd ergens in een laatje en dan kom ik er pas achter als ze niet meer geldig zijn ;-( Niet echt handig…

 19. 5 miljoen aan verlopen cadeaubonnen?!? Mijn hemel, wat zonde. Maar nog veel belangrijker, wat goed van doneerkadobon.nl!!! Ik heb inderdaad nog twee bonnen liggen die verlopen zijn. Geen schokkende bedragen, maar toch. Goed om te weten.

 20. Ik heb er nog een paar van Fonq liggen en ik vergeet ze altijd. We hebben een nieuwe waterkoker nodig, dus ga meteen even kijken wat ze daar hebben. Bedankt voor de reminder

 21. Handige tips! Ik heb helaas al veel cadeaubonnen laten verlopen doordat ik ze steeds vergat mee te nemen. In 2018 al 2 cadeaubonnen kunnen besteden gelukkig!

 22. Ik heb eerlijk gezegd een hekel aan cadeaubonnen. Ik vind ze onpersoonlijk en inderdaad: 9 kansen 10 belanden ze ergens in een schuif. Zelf geef ik ze nooit…. Ik maak er wel zelf: “goed voor een etentje onder ons twee” of zo… vind ik veel leuker, de andere vaak ook. ????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.