Bespaar met Jamie: goedkoop koken met Jamie Oliver

bespaar met jamie

Sinds mijn jongste zus helemaal enthousiast is over Jamie Oliver's kookboeken, besloot ik toch maar weer eens één van zijn boeken uit de bibliotheek te halen. Namelijk Bespaar met Jamie.

Ik vind kookboeken met foto's leuk om te lezen. Maar mijn probleem is meestal de enorme lijst met ingrediënten per gerecht. Daar staan vaak allerlei kruiden in vermeld, en die heb ik dan niet in huis. Daardoor haak ik meestal af. Want ik wil niet een heleboel kosten maken om al die ingrediënten aan te schaffen.

Maar van de week zag ik Jamie Olivers' nieuwste kookboek in de bieb, en het heette: Bespaar met Jamie. Dus dat móést wel goed zijn, leek me.

Bespaar met Jamie

Jamie's nieuwste kookboek ziet er in ieder geval gezellig uit. Hij staat vriendelijk grijnzend op de voorkant, in een simpel t-shirtje. En er staat in flitsende letters: '120 lekkere low-budget maaltijden' op.

Opzet van het boek en hoe ik het vond

Ik houd van structuur en orde! En dus ook van boeken die een duidelijke opzet hebben. Nou, dat heeft Jamie echt heel goed gedaan! Hier onder een overzicht van de inhoud van het boek, en wat ik er van vond.

 • Inleiding: hierin vertelt Jamie dat hij goed naar de mensen luistert. Veel mensen vroegen hem om goedkope recepten. En dus maakte hij dit boek.
 • Wat je in je diepvries moet hebben. Tot mijn verbazing noemt hij ook bloemkool, broccoli, pitabroodjes, tortilla's etc. Ik leerde dus meteen nieuwe dingen.
 • Wat je in je koelkast moet hebben. Hmm, Jamie noemt wijn en biertjes! Dat ga ik dus niet doen hoor.  Daarnaast ook dingen als 'verse kruiden verpakt in vochtig keukenpapier'. Dit zie ik mezelf ook niet zo gauw doen eerlijk gezegd. Ketchup moet van Jamie ook in de koelkast. Die heb ik nu altijd in de keukenkastjes staan. De koelkast tips vond ik minder nuttig dan de tips voor de diepvries.
 • Wat je in je keukenkastjes moet hebben. Sommige basisingrediënten die Jamie noemt heb ik wel, zoals azijn en bouillonblokjes. Maar de stuk of 13 specerijen en gedroogde kruiden heb ik niet. Ook heeft hij maar liefst 4 verschillende rijst soorten in huis. Ik heb dus alleen maar zilvervliesrijst, want rijst koken vind ik makkelijk. Daarnaast miste ik vis uit blik als basisvoorraad. Ondanks de titel van zijn boek, kreeg ik nu toch wel het gevoel dat Jamie mij op kosten zat te jagen!
 • Algemene bezuinigingstips, zoals 'winkel nooit met een lege maag'. Beste aardige tips, maar niet echt vernieuwend vond ik.
 • Wat heb je nodig. Mooie foto van alle keukengereedschap dat je volgens Jamie nodig hebt.

Even op adem komen!

Even een pauze hoor! De recepten zijn nog niet eens begonnen, maar als het aan Jamie ligt heb ik inmiddels flink wat geld uitgegeven aan een basis voorraad en allerlei keukengereedschap. Het zou natuurlijk kunnen dat als ik die voorraad eenmaal heb, ik daarna goedkoper uit ben. Maar toch schrok het me af.

Jamie Oliver recepten die goedkoop zijn?

Oké, we gaan weer verder. Nu komen we bij Jamie Oliver's goedkope recepten.

 • Groenterecepten
 • Kip recepten
 • Rundvlees recepten
 • Varkensvlees recepten
 • Lamsvlees receptn
 • Visrecepten
 • Bonusrecepten
 • Voedingswaarden
 • Register

Over Jamie Oliver recepten

Bij elk recept staat hoeveel calorieën het bevat. Maar wat ik veel liever had willen weten was hoeveel een recept kost per persoon. Helaas staat dat er niet bij. Toch vind ik dat dit eigenlijk wel moet bij een boek met tips over goedkoop koken.

Sommige recepten zijn vrij makkelijk en snel te maken, andere vragen zo tweeëneen half uur van je tijd. Maar eerlijk is eerlijk: als je snelle recepten wilt, dan moet je waarschijnlijk Jamie's boek over 15-minuten recepten hebben.

De gerechten zien er wel allemaal erg lekker uit moet ik zeggen. Maar in het algemeen doet zich mijn bekende probleem voor: de ingrediëntenlijst is te lang, en ik heb het niet in huis. Of ik zou dus toch eerst mijn basisvoorraad flink moeten aanvullen.

Conclusie over Goedkoop koken met Jamie Oliver

Goedkoper koken met Jamie Oliver is een gezellig kookboek met mooie plaatjes. Het is geschreven in de typische Jamie Oliver stijl. Maar of het nou zo goedkoop is? Ik vraag het me af. Ik zie me zelf nog niet zo gauw één van de recepten proberen. Vooral omdat ik dan eerst zoveel moet kopen.

Om Jamie Olivers goedkope recepten te kunnen uitvoeren, moet ik eerst veel geld uitgeven.

N.B. In haar nieuwe kookboek Eten, koken voor wie nog geen ei kan bakken schrijft Sylvia Witteman dat Jamie Oliver's 15 minute meals ook helemaal niet echt 15  minuten tijd kosten. Zelfs een ervaren kok heeft daar een half uur voor nodig, aldus Sylvia Witteman!

Praktische informatie over Bespaar met Jamie

Bespaar met Jamie is voor 25 euro te koop bij bol.com of je lokale boekwinkel. Ik haalde het bij de bieb.

bespaar met jamie

Leestips

Low budget recepten gezocht?

Hieronder een aantal blogposts op Huisvlijt met low budgetrecepten!

Wat is jouw favoriete kookboek?

Deze post verscheen voor het eerst in 2014 en is geactualiseerd.

Similar Posts

6 Comments

 1. Misschien is het ook maar hoe je kookt: ik heb vrijwel alle gangbare indonesische, indiase, marokkaanse en hollandse kruiden in huis (en gebruik veel zeer regelmatig).

  Voor die verschillende soorten rijst zou ik zelf allemaal gewoon zilvervliesrijst nemen.

  En als je echt goedkoop wilt koken, dan kun je m.i. het beste een goed, puur, vegetarisch kookboek nemen... ;-)

 2. Ik heb het boek ook van de bieb geleend, wel gratis :)
  Ik vind Jamie leuk en zijn recepten heerlijk.
  Maar qua "zuinig" vond ik het boek een behoorlijk tegenvallen.
  Dus ging het weer retour bieb en was ik blij dat ik het niet gekocht had.

 3. Als je eens begint met één recept en de kruiden daarvoor in huis haalt, dan staan er alvast een aantal extra ingredienten in je huis. Na een poosje weer zo'n recept en je hoeveelheid ingredienten groeit gestaag. Die kruiden, daar doe je heel erg lang mee. En dat er niet bij staat hoeveel een gerecht kost is logisch want de prijzen zullen per land heel erg verschillen en de boeken van Jamie verschijnen niet alleen hier natuurlijk...
  Ik vind dat je het een kans moet geven, je zult versteld staan...
  Fijne dag vandaag,
  Lieve geoet,
  Mirjam

  1. Enne... Rijst is rijst vind ik dus je kunt best alle recepten maken met jouw favoriete rijst...
   Lieve groet,
   Mirjam

 4. Als enthousiaste hobbykok ben ik toch ook wel echt fan van Jamie, ik heb dit boek geleend van een collegaatje en ik vond het best een leuk boek, leuke fot's goede recepten, echt Jamie-achtig idd en daar hou ik sowieso van. Maar echt heel lowbudget vond ik de meeste recepten eerlijk gezegd ook niet, maar het is misschien maar waar je het mee vergelijkt? :-)

 5. Kosten vermelden is best handig, maar het maakt het boek ook snel verouderd. En: als ik in de Allerhande een recept lees, kan ik het vaak veel goedkoper maken, door op de markt boodschappen te doen ipv bij AH....

  Veel kruiden laat ik ook wel eens weg, als ik het niet in huis heb, of ik zoek op internet naar een vervanging. Ik heb wel een kruidenrek vol, maar ik heb ook niet álles in huis...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.