Bespaar met Jamie: (niet) goedkoop koken met Jamie Oliver
- Bespaar met Jamie
- Opzet van het boek en hoe ik het vond
- Even op adem komen!
- Jamie Oliver recepten die goedkoop zijn?
- Over Jamie Oliver recepten
- Conclusie over Goedkoop koken met Jamie Oliver
- Jamie’s One Pound Wonders
- Praktische informatie over Bespaar met Jamie
- Leestips
- Low budget recepten gezocht?
Sinds mijn jongste zus helemaal enthousiast is over Jamie Oliver’s kookboeken, besloot ik toch maar weer eens één van zijn boeken uit de bibliotheek te halen. Namelijk Bespaar met Jamie.
Ik vind kookboeken met foto’s leuk om te lezen. Maar mijn probleem is meestal de enorme lijst met ingrediënten per gerecht. Daar staan vaak allerlei kruiden in vermeld, en die heb ik dan niet in huis. Daardoor haak ik meestal af. Want ik wil niet een heleboel kosten maken om al die ingrediënten aan te schaffen.
Maar van de week zag ik Jamie Oliver’s nieuwste kookboek in de bieb, en het heette: Bespaar met Jamie. Dus dat móést wel goed zijn, leek me.
Bespaar met Jamie
Jamie’s nieuwste kookboek ziet er in ieder geval gezellig uit. Hij staat vriendelijk grijnzend op de voorkant, in een simpel t-shirtje. En er staat in flitsende letters: ‘120 lekkere low-budget maaltijden’ op.
Opzet van het boek en hoe ik het vond
Ik houd van structuur en orde! En dus ook van boeken die een duidelijke opzet hebben. Nou, dat heeft Jamie echt heel goed gedaan! Hieronder een overzicht van de inhoud van het boek, en wat ik ervan vond.
- Inleiding: hierin vertelt Jamie dat hij goed naar de mensen luistert. Veel mensen vroegen hem om goedkope recepten. En dus maakte hij dit boek.
- Wat je in je diepvries moet hebben. Tot mijn verbazing noemt hij ook bloemkool, broccoli, pitabroodjes, tortilla’s etc. Ik leerde dus meteen nieuwe dingen.
- Wat je in je koelkast moet hebben. Hmm, Jamie noemt wijn en biertjes! Dat ga ik dus niet doen hoor. Daarnaast ook dingen als ‘verse kruiden verpakt in vochtig keukenpapier’. Dit zie ik mezelf ook niet zo gauw doen eerlijk gezegd. Ketchup moet van Jamie ook in de koelkast. Die heb ik nu altijd in de keukenkastjes staan. De koelkast tips vond ik minder nuttig dan de tips voor de diepvries.
- Wat je in je keukenkastjes moet hebben. Sommige basisingrediënten die Jamie noemt heb ik wel, zoals azijn en bouillonblokjes. Maar de stuk of 13 specerijen en gedroogde kruiden heb ik niet. Ook heeft hij maar liefst 4 verschillende rijst soorten in huis. Ik heb dus alleen maar zilvervliesrijst, want rijst koken vind ik makkelijk. Daarnaast miste ik vis uit blik als basisvoorraad. Ondanks de titel van zijn boek, kreeg ik nu toch wel het gevoel dat Jamie mij op kosten zat te jagen!
- Algemene bezuinigingstips, zoals ‘winkel nooit met een lege maag’. Beste aardige tips, maar niet echt vernieuwend vond ik.
- Wat heb je nodig. Mooie foto van alle keukengereedschap dat je volgens Jamie nodig hebt.
Even op adem komen!
Even een pauze hoor! De recepten zijn nog niet eens begonnen, maar als het aan Jamie ligt heb ik inmiddels flink wat geld uitgegeven aan een basis voorraad en allerlei keukengereedschap. Het zou natuurlijk kunnen dat als ik die voorraad eenmaal heb, ik daarna goedkoper uit ben. Maar toch schrok het me af.
Jamie Oliver recepten die goedkoop zijn?
Oké, we gaan weer verder. Nu komen we bij Jamie Oliver’s goedkope recepten.
- Groenterecepten
- Kip recepten
- Rundvlees recepten
- Varkensvlees recepten
- Lamsvlees recepten
- Visrecepten
- Bonusrecepten
- Voedingswaarden
- Register
Over Jamie Oliver recepten
Bij elk recept staat hoeveel calorieën het bevat. Maar wat ik veel liever had willen weten was hoeveel een recept kost per persoon. Helaas staat dat er niet bij. Toch vind ik dat dit eigenlijk wel moet bij een boek met tips over goedkoop koken.
Sommige recepten zijn vrij makkelijk en snel te maken, andere vragen zo tweeëneenhalf uur van je tijd. Maar eerlijk is eerlijk: als je snelle recepten wilt, dan moet je waarschijnlijk Jamie’s boek over 15-minuten recepten hebben.
De gerechten zien er wel allemaal erg lekker uit moet ik zeggen. Maar in het algemeen doet zich mijn bekende probleem voor: de ingrediëntenlijst is te lang,en ik heb het niet in huis. Of ik zou dus toch eerst mijn basisvoorraad flink moeten aanvullen.
Conclusie over Goedkoop koken met Jamie Oliver
Goedkoper koken met Jamie Oliver is een gezellig kookboek met mooie plaatjes. Het is geschreven in de typische Jamie Oliver stijl. Maar of het nou zo goedkoop is? Ik vraag het me af. Ik zie mezelf nog niet zo gauw één van de recepten proberen. Vooral omdat ik dan eerst zoveel moet kopen.
Om Jamie Olivers goedkope recepten te kunnen uitvoeren, moet ik eerst veel geld uitgeven.
N.B. In haar nieuwe kookboek Eten, koken voor wie nog geen ei kan bakken schrijft Sylvia Witteman dat Jamie Oliver’s 15 minute meals ook helemaal niet echt 15 minuten tijd kosten. Zelfs een ervaren kok heeft daar een half uur voor nodig, aldus Sylvia Witteman!
Jamie’s One Pound Wonders
Ondertussen heeft Jamie diverse zogenoemde One Pound Wonder recepten. Dat zijn recepten die 1 Engelse pond per persoon kosten. Niet duur dus. Maar goed, ik vertrouw dat niet meer zo. Niettemin moest ik wel watertanden van onderstaand recept van Jamie Oliver:
Praktische informatie over Bespaar met Jamie
Bespaar met Jamie is te koop bij bol.com of je lokale boekwinkel. Ik haalde het bij de bieb.
Leestips
- Lees ook mijn post rijst koken en
- Hoe lang moet bloemkool koken?
Low budget recepten gezocht?
Hieronder een aantal blogposts op Huisvlijt met low budgetrecepten!
- Slim koken
- Lekker koken met een klein budget
- Armeluiseten van Sylvia Witteman
- Bezuinigingskookboek uit de jaren tachtig
Wat is jouw favoriete kookboek?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Misschien is het ook maar hoe je kookt: ik heb vrijwel alle gangbare indonesische, indiase, marokkaanse en hollandse kruiden in huis (en gebruik veel zeer regelmatig).
Voor die verschillende soorten rijst zou ik zelf allemaal gewoon zilvervliesrijst nemen.
En als je echt goedkoop wilt koken, dan kun je m.i. het beste een goed, puur, vegetarisch kookboek nemen… ;-)
Ik heb het boek ook van de bieb geleend, wel gratis :)
Ik vind Jamie leuk en zijn recepten heerlijk.
Maar qua “zuinig” vond ik het boek een behoorlijk tegenvallen.
Dus ging het weer retour bieb en was ik blij dat ik het niet gekocht had.
Als je eens begint met één recept en de kruiden daarvoor in huis haalt, dan staan er alvast een aantal extra ingredienten in je huis. Na een poosje weer zo’n recept en je hoeveelheid ingredienten groeit gestaag. Die kruiden, daar doe je heel erg lang mee. En dat er niet bij staat hoeveel een gerecht kost is logisch want de prijzen zullen per land heel erg verschillen en de boeken van Jamie verschijnen niet alleen hier natuurlijk…
Ik vind dat je het een kans moet geven, je zult versteld staan…
Fijne dag vandaag,
Lieve geoet,
Mirjam
Enne… Rijst is rijst vind ik dus je kunt best alle recepten maken met jouw favoriete rijst…
Lieve groet,
Mirjam
Als enthousiaste hobbykok ben ik toch ook wel echt fan van Jamie, ik heb dit boek geleend van een collegaatje en ik vond het best een leuk boek, leuke fot’s goede recepten, echt Jamie-achtig idd en daar hou ik sowieso van. Maar echt heel lowbudget vond ik de meeste recepten eerlijk gezegd ook niet, maar het is misschien maar waar je het mee vergelijkt? :-)
Kosten vermelden is best handig, maar het maakt het boek ook snel verouderd. En: als ik in de Allerhande een recept lees, kan ik het vaak veel goedkoper maken, door op de markt boodschappen te doen ipv bij AH….
Veel kruiden laat ik ook wel eens weg, als ik het niet in huis heb, of ik zoek op internet naar een vervanging. Ik heb wel een kruidenrek vol, maar ik heb ook niet álles in huis…
met kruiden maak je veel lekker, het is de belangrijkste afwerking
.Fijn Weekend en een @->- voor U.
Je laat je wel erg kennen zo, wie niet waagt die niet wint. Iedere dag AGV eten is ook alleen maar saai. Koken moet leuk en lekker zijn… En daarvoor hebben we Jamie en vele andere. En ja, bier en wijn om te koken hoort daar ook bij.
4 soorten rijst in huis? Ik heb ook alleen zilvervliesrijst en dat bevalt me prima. Ik vind koken volgens dat soort recepten net als jij altijd maar ingewikkeld.
Eén woord -> fantastisch!
Lie(f)s.
Zelf kook ik zelden uit een kookboek , meestal kook ik op gevoel met datgene wat ik in huis heb. Ik heb wel een voorraad basisproducten en een aantal kruiden , die kruiden koop ik bij een Turkse supermarkt daar zijn ze een stuk goedkoper. Schroom ook niet om dingen bij elkaar te doen waarvan de meeste mensen zouden zeggen, maar dat hoort toch niet bij elkaar? Hierdoor maak ik eigenlijk alles op en verdwijnen kliekjes niet onderin de vriezer waardoor je vaak na een jaar alsnog weggooit. Voorheen had ik ook vaak meerdere pasta soorten, maar tegenwoordig ga ik voor de goedkoopste variatie die ik kan vinden. Ook eet ik groentes waar mogelijk rauw waardoor je er minder van nodig hebt , zoals andijvie en spinazie.
Koken op gevoel vind ik heel mooi klinken. Het is niet iets dat ik doe; ik houd me meestal angstvallig aan instructies.
Ik heb voldoende fantasie om zelf van alles en nog wat te koken. Doe het wel alleen voor mezelf en ik vind zelden iets niet lekker. Doe wel eens dingen waarvan ik denk; ‘dat zouden ze ook eens in een restautant op de kaart moeten zetten.’ Mijn kosten varieren tussen 1,5 en 5 euro per maaltijd. De meeste besparing behaal je met minder vlees. Ik ben geen vegetaiër, maar veeboeren zouden arm worden als iedereen zo weinig vlees eet als ik. Tegenwoordig haal ik kilozakken diepvries bloemkool/broccoli/wortel-mix bij de AH. Hoef je niet te schillen of te wassen, alleen even ontdooien in de magnetron. Rijst eet ik wel, maar niet vaak. Couscous en maccaroni zijn veel sneller klaar. Meer dan een kwartier sta ik niet te koken. Of beter roerbakken, wat ik lekkerder vind. Eet ook veel paprika die ik gewassen in de diepvries bewaar. En bij vrijwel alles zit iets van ui. Paella met spruiten en atjar, marokkaanse roerbak mix met makreel en chilli concarne met maccaroni en minestronesnert zijn wat simpele voorbeelden. Ik gooi vrijwel niets weg.
Wat slim dat je paprikain de diepvries bewaart Ximaar. Snijd je die dan ook al in stukjes? En gewoon los in de diepvries, of in een plastic zakje?
Heerlijk zo’n boek LENEN. Dat is goedkoop
Dat 15-minutenkookboek heb ik een tijdje geleden uit de bieb gehaald. Die 15 minuten beginnen pas te tellen als alle ingrediënten zijn voorgesneden, afgewogen, gezeefd, ….
LOL. Dat klinkt me bekend in de oren.
Ik was ze en droog ze af om vervolgens als geheel in een boterhammenzakje in de diepvries te bewaren. Later snij ik er een deel van af in repen. Gaat prima als ze bevroren zijn. Kwam op het idee omdat ze ook in diepvrieszakken met groentemix zitten. Als je er brokjes van snijdt en die invriest, dan denk ik dat dat als een klont aan elkaar gaat vriezen. Lijkt me niet handig.