Lekker koken met een klein budget

lekker koken met een klein budget

Lekker koken met een klein budget van Dominique Wynter is een kookboek dat ik meenam uit de bibliotheek.

Na een korte blik in het boek zag ik vrij makkelijke recepten met foto’s van de gerechten, en daar houd ik van.

Lekker met een klein budget

Mijn eerste impressie van het boek bleek aardig te kloppen. De recepten zijn inderdaad niet al te moeilijk, en de ingrediëntenlijsten overzichtelijk.

Soms heb je van die kookboeken die goedkope recepten beloven, maar waarvoor je dan wel eerst voor flink wat euro’s kruiden en dergelijke moet kopen.

Zo niet bij Lekker koken met een klein budget.

Een groot nadeel aan Lekker koken met een klein budget

Maar toch vond ik één groot nadeel aan dit boek. Er staat namelijk niet bij de recepten wat het kost.

Geen bedrag wat het gerecht per persoon kost.

Ook staat er niet bij hoeveel calorieën een recept bevat. Twee dingen die ik altijd wel graag weet. Zeker als het om budgetrecepten gaat.

Als ze dat nou nog even toevoegen, dan vind ik Lekker eten met een klein budget meteen drie keer zo leuk. Nu blijft het bij een aardig kookboek met redelijk eenvoudige recepten.

Opzet van Lekker koken met een klein budget

De recepten in Lekker koken met een klein budget zijn als volgt ingedeeld:

 • Soep en stamppotten, zie ook mijn recept voor boerenkool koken met handig stappenplan! Of wil je meer eenpansgerechten?!
 • Seizoensgroentes
 • Buitenlandse recepten
 • Geen geld, geen tijd: snel klaar recepten dus.
 • Geen geld, veel tijd. Niet snel klaar, maar wel goedkoop.
 • Zoete recepten bijvoorbeeld voor een kaastaart met peer en koekjesbodem
 • Feestelijke gerechten

Sommige van de gerechten zijn vegetarisch, en andere specifiek kindvriendelijk. Dat staat dan aangegeven met een sterretje op de foto van de maaltijd. Andere kwalificaties zijn ‘supersnel’ en ‘supergoedkoop’.

Mijn conclusie over Lekker koken met een klein budget

Anders dan Jamie Oliver’s kookboek met ‘goedkope recepten’ hoef je voor Lekker koken met een klein budget niet eerst allerlei ingrediënten in te slaan. Dat vind ik een groot pluspunt. Het grote nadeel vind ik echter dat je niet kunt zien hoeveel een gerecht uiteindelijk zou kosten.

Maar het is een leuk en mooi vormgegeven kookboek, dat beslist de moeite van het inkijken waard is.

Praktische informatie over Lekker koken met een klein budget

Lekker koken met een klein budget is voor 16,99 te koop bij bol.com.

Lees ook hoe ik Griekse moussaka maakte en mijn review van het verspakket AH: Bietenrisotto!

Similar Posts

52 Comments

 1. Ik vind kookboeken idd nooit leuk omdat je er vaak zoveel voor nodig hebt.
  Gewoon eenvoudig houd ik wel van.
  Maar meestal zoek in online een recept.

 2. Ik ben ook momenteel wel van de makkelijke recepten. Vooral omdat ik er nu geen tijd voor heb om heel uitgebreid te koken. Al vind ik dat wel leuk.

 3. Dat is juist wel heel handig om erbij te vermelden inderdaad. Maar wel fijn dat je niet zoveel ingrediënten hoeft te kopen.. Je zou zeggen dat het dan goedkoper uitpakt..

 4. Ik heb niet veel te makken, dus goedkoop koken is een must, maar in de loop der jaren heb ik veel kruiden en specerijen opgebouwd, die best lang goed blijven en slechts af en toe hoef ik iets nieuw te kopen.
  Ik let op de aanbiedingen, sommige dingen vries ik in en zelf vind ik, dat ik iedere dag toch wel lekker en goedkoop kook.

  Op calorieën let ik niet meer zo, ik weet inmiddels ook wel, wat een vette hap is en daar is zo af en toe ook niets mis mee, zolang het maar niet dagelijks is.
  Kookboeken koop ik niet meer, enerzijds omdat ik er maar zelden iets uit kook en op Internet zijn zoveel recepten te vinden, dat je altijd wel iets vindt, wat naar je smaak en niet te duur is.

  Groetjes Lily

  1. Ik ben soms ook wel verbaasd over de grote hoeveelheden kookboeken die worden uitgebracht terwijl er zoveel recepten gratis op internet zijn te vinden. Maar blijkbaar is er dus toch nog een markt voor. En ik mag zelf ook graag kookboeken ‘lezen’. In bed : )

 5. Ik geloof dat ik uit mezelf al lekker kook voor een beperkt budget ;-) Als je vegetarisch kookt met groenten van het seizoen en peulvruchten, ben je al een heel eind. Verder heeft goedkoop koken denk ik veel te maken met zo min mogelijk verspilling.

  Het lastige van prijzen bij de gerechten lijkt me dat dit nogal afhankelijk is van in welk seizoen en bij welke winkel je dingen koopt. Bovendien veranderen prijzen snel.

 6. Het is nog maar zelden dat ik een kookboek boeiend vind. Ik heb eigenlijk mijn eigen kookboek samengesteld. Recepten zoals ik ze graag maak, soms met foto erbij. Ik ben daar ooit mee begonnen toen ik de kookprestaties van de kinderen fotografeerde om er hun persoonlijk kookboek mee te maken om hen mee te geven als ze uit huis gingen…maar eigenlijk vond ik het voor mezelf ook wel een goed idee. Heel heel af en toe komt er nog eens een kookboek, zoals “Bonen” van Joke Boon. Omdat er zoveel originele recepten in stonden, zoals de linzentruffels, dat ik die wel heel graag wilde hebben. De gemaakte recepten staan natuurlijk weer in mijn eigen boekje.

 7. Ik ben geen type dat uit een kookboek kookt. Dit kookboek is wel erg handig omdat het zo opgedeeld is, wie weet maar eens een kijkje nemen :)

 8. Een aanrader is het kookboek lekker en Simpel. Weet niet of het budget is, maar je hebt met weinig ingrediënten een recept dat snel klaar en ook nog lekker is.

 9. Jij omschrijft hier precies iets waar ik met mijn blog tegenaan loop: doe ik er een prijs bij? Dat lijkt alleen veel makkelijker dan het daadwerkelijk is. Ik koop veel in de aanbieding en die zijn niet altijd hetzelfde. Daarbij zijn prijsstijgingen dingen die dagelijks plaats vinden. Dus hoe kan ik dan in hemelsnaam de prijs erbij vermelden. Ik wil gaan werken met categoriën, dus bijv < 2 euro, < 5 euro enzovoorts. Je hebt me wel weer even aan het denken gezet dat ik er toch echt iets mee moet doen. ;)

  1. Ik kan me voorstellen dat het inderdaad lastig is om een prijs te geven. Maar voor mij heeft het wel heel veel meerwaarde. En categorieën zoals jij die noemt lijken me echt geweldig!

 10. Oh wat raar dat er niet gewoon bij staat hoeveel het per persoon kost. Wat heb je daar nou aan, als je wilt gaan koken met een budget.

 11. Ik denk dat het altijd te moeilijk is om exact op te schrijven hoeveel een recept kost want je zit altijd in de knoei met kruiden. Vb 1 snuifje zout, hoe zou je dat berekenen? :s Maar ze kunnen toch een inschatting doen van hoeveel alles kost minus de kruiden omdat je daar sowieso in investeer?

 12. Ik vind het wel raar als er niet bij staat, hoeveel je uitgeeft aan één recept. Dat vind ik namelijk erg belangrijk. Zelf hou ik enorm van budget koken of koken met restjes. ;)

 13. Prijzen voor ingrediënten veranderen natuurlijk voortdurend. Bij Albert Heijn zou je bijvoorbeeld op de website kunnen uitrekenen hoeveel je kwijt bent. Het is maar een idee :-)

 14. Goed, dat je kritisch deze boekbeschrijving geeft. Heb je tenminste wat aan. Ik ben gek op kookboeken en zeker, die voor een klein budget. Ik vind het niet echt nodig, dat er een exacte prijs bijstaat. Denk, dat dat moeilijk haalbaar is. Ben wel nieuwsgierig geworden naar dit boek.

  1. Corinne, ik lees even mee met de comments omdat dit voor mij heel leerzaam is. En eigenlijk zou, wat jou betreft, een prijscategorie voldoende zijn?

 15. Ik heb een hele rij kookboeken. Heel verschillend ook. Vegan, vegetarisch, joods, amish, ayurveda, inmaken, bezuinigen… En zelfs nog het kookboekje ‘koken in distributietijd’. Ik vind het leuk om kookboeken te lezen maar ben vaak niet gedisciplineerd genoeg om me precies aan een recept te houden. Vanwege intoleranties moet dat regelmatig, of ik pas het aan de smaak van mijn gezin aan. Als ik een kookboek gebruik dan is het meestal eentje van Dreena Burton. Ook haar recepten pas ik aan. Haar laatste kookboek was specifiek voor vegan gezinnen. Heel goede recepten, maar ik haal daar vaak het zoetje uit en doe er meer peper of mosterd door ofzo.
  Helaas is glutenvrij nogal duur. Ik let op aanbiedingen, maar de laatste tijd kook ik vaker twee keer per dag. Een grote pan dikke soep. Die soep gaat over rijst en dan nog extra groente, rauwkost, peulvruchten of wat dan ook toevoegen. Ik denk niet dat dit zoveel goedkoper is, maar ik krijg meer waarde voor mijn geld omdat hier veel meer voedingsstoffen in zitten.
  Wat ik koop aan groente en fruit (grootste deel van wat in mijn kar ligt) dan koop ik wat in de aanbieding is en dan koop ik veel verwchillende dingen. Zo kan ik van alles er van maken en thuis iets heel anders maken, dan ik van tevoren van plan was. Dat gebeurt best vaak. Maar het blijft zo voordelig.
  Wat ook geld oplevert is groente hergebruiken. Ik heb peterselie bij de Turkse winkel gekocht en die had nog worteltjes. Die op een laagje water gezet, liep uit en staat nu in de moestuin. Het kontje van de sla waar tegenwoordig vaak een kluitje met wortels aan zit staat ook in de tuin. Bosuitjes waren heel goedkoop bij Aldi deze week, de onderkant met worteltjes staan sinds vandaag in de tuin. Van de bleekselderij het kontje afgesneden en dat staat nu op een laagje water in een schaaltje en dan kan dat ook de tuin in.
  We oogsten deze week radijsjes. Het groen gaat in de t.upperware slakom en heb ik gisteren fijngesneden en door aardappelpuree gedaan. Smaakt erg lekker. Als het blad jonger is, lust ik het zo ook. Wat ouder blad heeft stekeltjes.
  Ik kiem graag (al doe ik dat te weinig) zonnebloempitten en linzen. Gewoon in een vergiet met bord eronder en schotel er bovenop.
  Heel verhaal, maar misschien heeft je man er wat aan omdat hij ook een moestuin heeft. Ik vind het leuk om mijn gefrobel te delen :-)

 16. jams boek ligt hier ook klaar om uitgekookt te worden maar eerlijk gezegd d=nooit echt gebruikt. ik kijk naar de aanbiedingen en koop bewust in. Vooral niet naar de dure supermarkten gaan ,het enorm

  1. Dat vind ik altijd zo knap, mensen die op gevoel kunnen koken! Dat vind ik echt een talent. Ik moet me echt aan instructies houden. Anders bak ik er letterlijk en figuurlijk niks van.

 17. bijzonder dat er niet bij staat wat het dan kost, al kan ik mij ook wel voorstellen dat die kosten natuurlijk nog constant zijn, maar een indicatie zou wel op zijn plek zijn

 18. Klinkt als een makkelijk kookboek met lekkere recepten. Wel enorm jammer dat er juist in dit boek niet vermeld is hoeveel een gerecht uiteindelijk zou kosten. Dat zou wel een goede toevoeging zijn.

 19. Wat een fijn boek zeg. Die kende ik helemaal niet dus dank je wel daarvoor. Altijd fijn als je niet een waslijst aan ingrediënten nodig hebt haha

 20. Ik gebruik inderdaad nooit kookboeken omdat ik dan zoveel geld kwijt ben aan ingrediënten die ik verder niet gebruik. Leuke review, klinkt als een handig boek.

  1. Dat schrikt mij ook vaak op. Ik houd het meest van kookboeken met recepten die je ook echt meteen kunt maken. En die niet een ellenlange ingrediëntenlijst hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.