Koken voor 4 personen voor €5

Thuisblijfmoeder Sofie deed een challenge waarbij ze moest rondkomen van 1,40 per persoon per dag. Sofie’s gezin bestaat uit drie personen: haar man, Sofie en haar zoontje. Dat betekent dus een dagbudget van 4,20.

Ik moest aan die challenge denken toen ik Marlien Welzijns boek Koken voor 4 personen voor 5 euro per dag las. Maar in dit boek gaat het alleen om de warme avondmaaltijd.

Koken voor 4 personen voor €5

Het boek bestaat uit twee delen: eerst een algemeen deel met tips over zuinig boodschappen doen, weekmenu’s maken, voorraadbeheer en een basisvoorraad aan kruiden en potten en pannen die je moet hebben om de gerechten te kunnen maken. Het tweede deel bevat recepten.

Lees ook: Kosten boodschappen per maand.

Koop bij diverse winkels om zuinig boodschappen te doen

Eén van de adviezen is om niet al je boodschappen klakkeloos bij de supermarkt te doen, als je wilt bezuinigen. Bepaalde dingen zijn elders goedkoper. Maar toen ik dat zo las, dacht ik wel: ‘Wie heeft de tijd om allerlei verschillende winkels af te lopen?’ Hoewel het advies heus wel zal kloppen, vond ik het niet zo realistisch.

N.B. Als je wilt bezuinigen op je boodschappen vind je mijn post over Scoupy vast ook interessant!

De recepten

Daarna volgen de gerechten. Bij veel recepten staan foto’s, maar helaas niet bij allemaal. Maar ik vond het boek wel prettig lezen. De recepten zijn niet al te lang of te ingewikkeld. Wel viel het me af dat knakworsten uit blik regelmatig voorkwamen. En knakworst uit blik associeer ik met ongezond, en ‘bah!’ Dus daar werd ik niet enthousiast van.

Formele toon

De toon van het boek is vrij formeel, soms zelfs een beetje plechtig! Marlien Welzijn spreekt jou als lezer aan met u.Dat vind ik niet helemaal passen bij de eenvoudige uitstraling van het boek. Marlien Welzijn spreekt jou als lezer bijvoorbeeld aan met u.

Mijn conclusie over Koken voor 4 personen voor €5

Ik vond het een nuttig, toegankelijk boek. Alleen die knakworsten… Die zitten me nog steeds een beetje dwars. Maar het gedeelte over de basisvoorraad kruiden vond ik inspirerend. Diverse mensen hebben op Huisvlijt al geadviseerd om een basisvoorraad kruiden aan te leggen. Gehinderd door onwetendheid en vrekkigheid heb ik die nog steeds niet gekocht. Maar met dit boek in de hand, zou ik het bijna gaan doen. Dus wie weet.

Wat ik verder een beetje lastig vond is dat wij met 7 zijn, niet met 4. Als we nou met 8 waren, dan had ik alles gewoon kunnen verdubbelen, maar nu vind ik het lastig om de recepten toe te passen voor ons gezin. Want zoals ik al vaker heb gezegd: ‘Ik ben geen creatieve kok, en krijg alles graag tot in de puntjes voorgeschreven.’

Praktische informatie

Koken voor 4 personen voor €5 is voor 12,95 te koop bij bol.com. Dat vind ik een vriendelijke prijs.

Maar ja, die knakworsten…

Lees ook mijn posts over Airfryer recepten en meal preppen.

Hoeveel geef jij per dag aan de avondmaaltijd uit?

Similar Posts

14 Comments

 1. Knakworsten koop ik niet. Soms zijn ze wel lekker en handig in een low budgetrecept maar ze zijn niet glutenvrij/veilig genoeg in mijn gezin.
  Wat ik wel doe is bij stamppotten spekjes gebruiken. Heb je weinig van nodig om een lekkere smaak te krijgen.
  Ik gebruik niet meer zoveel kruiden als voorheen omdat veel kruiden licht besmet zijn met gluten en dus ongeschikt. Eigenlijk mis ik ze ook niet zo. Ik gebruik nog wel versgemalen peper, zelfgemalen nootmuskaat, hindoestaanse massala (soort kerrie maar dan lekkerder) en verder verse kruiden. Die ik ook wil gaan verbouwen. Ik denk dan aan lavas, peterselie, selderie, munt, citroenmelisse, laurier, salie en mogelijk nog zoiets als tijm of oregano. Lekker vers uit de tuin en voordelig.
  Ik vind de hoeveelheden vaak niet passen bij mijn gezien. Een recept voor vier personen is voor ons standaard te weinig. Dan maak ik er meestal de helft bij. En nu nog meer omdat mijn jongste zoon twee keer per dag warm eet.
  Van een pond gehakt kan ik trouwens makkelijk 8 platte gehaktballen maken met voldoende volume. Ik doe er fijngemalen ui en wortel door. Dan op smaak brengen met peper, zout, sojasaus. Een eitje erdoor en paneermeel (hier bestaat de paneermeel uit gierstvlokken). Zo krijg je smeuiige gehaktballen die we hier allemaal heel lekker vinden. En voor de afwisseling doe je er andere kruiden door.

 2. ik geef soms wat veel uit aan een maaltijd bijvoorbeeld als we hachee eten, dat vind ik nu eenmaal lekkerder met goeie runderlappen en niet met goedkoop vlees en soms koop ik runderrollade en dat is ook niet goedkoop,maar dat compenseer ik dan weer door op een andere dag vleesloos te eten of een goedkope maaltijd met bruine bonen en tomaatjes uit de tuin en groentes die ik groot inkoop als ze in de aanbieding zijn zoals laatst paprikas. en knakworsten die ik eet ik heel af en toe als ik zin heb in iets warms op brood ,maar niet veel zin heb om er veel werk aan te besteden.

  1. Hmmm, haché en runderrollade! Beide heb ik al in geen tijden gehad. Ik krijg er nu helemaal zin in. Als ik rollade koop is het meestal varkensrollade in de aanbieding, omdat de prijs dan vriendelijker is.

 3. Wat ik per maaltijd uitgeef is heel verschillend. De komende week eet ik veel van wat de afgelopen tijd (en dan in de vriezer gemikt) in de aanbieding was. Mijn maaltijden zijn doorgaans 1-persoonsmaaltijden. Een paar geplande maaltijden, plus de kosten daarvan, zijn:

  – sperziebonen (€ 0,25) + gebakken aardappeltjes (€ 0,30) + 1 rundervink (€ 0,50) = € 1,05
  – spruiten (€ 0,35) + gebakken aardappeltjes (€ 0,30) + 1 runderhamburger (€ 0,45) = € 1,10
  – linzensoep: rode splitlinzen (0,40) + soepgroenten (€ 1,00) + gehaktballetjes (0,70) + bouillontablet (€ 0,10) = 2,20

  Knakworsten zijn leuk voor een keertje tussendoor maar als vlees bij de hoofdmaaltijd vind ik ze ook wat minder geschikt. Maar ja, soms kunnen mensen misschien niet anders?

 4. Ik heb ergens in mijn lichaam een lek, denk ik. Ik heb niet genoeg aan voor 2 euro eten, ook al eet ik geen vlees. Ik eet geen 200 gram groente, maar een kilo. Toch ben ik te mager.

 5. Maar die knakworsten :D

  Bij gekruid.nl (het heet nu iets van pitpit ofzo) kan je goedkoop kruiden kopen, best goeie. Ook fijne mixen zonder zooi en nog thee en meel etc.
  Gezonde basisvoeding hoeft niet duur te zijn, het zijn meestal de extra’s die het duur maken. Ik snap verder ook niet zo dat juist voeding bij veel mensen de sluitpost moet zijn. Naast een dak boven je hoofd vind ik gezond en lekker en ‘eerlijk’ eten toch wel een van de grootste geneugten des levens…

  1. sluit ik mij helemaal bij aan , op eten bespaar ik alleen door af en toe geen vlees te eten of goed op aanbiedingen te letten. mijn ouders hadden het vroeger ook niet breed en er kon heel veel niet, maar wat er nooit ontbrak waren lekkere en voedzame maaltijden. besparen doe ik wel bij het bereiden van maaltijden door bijvoorbeeld zoveel mogelijk alles van een groente te gebruiken zoals de stronk van de broccoli die gaat fijngesneden door de groentesoep of de pastasaus, ook restjes worden niet weggegooid maar gewoon opgemaakt .

    1. Als ik broccoli kook, vind ik juist de stronk heel lekker! Alleen het kapje haal ik eraf, de rest van de stronk snij ik in plakjes en die wordt dan samen met de broccoli roosjes gekookt.

  2. Sluit ik me helemaal bij aan, besparen op eten doe ik alleen door af en toe het vlees weg te laten en goed op aanbiedingen te letten en alles te gebruiken van een produkt zo gebruik in de stronk van de brocolli door hem in kleine stukjes door de groentesoep of pastasaus te doen. Mijn ouders hadden het ook niet breed en heel veel kon er niet, geen vakanties, geen auto en meestal 2ehands spullen ,maar wat er nooit ontbrak waren gezonde, voedzame en lekkere maaltijden. Besparen op eten is iets wat ik zelden doe dan zijn er nog genoeg andere zaken om op te besparen, zo verbaas ik me behoorlijk als mensen eten halen bij de voedselbank maar wel nog steeds roken.

 6. 1,40 per persoon per dag zou ik echt knap vinden. Dat red ik al niet als ik kijk naar mijn man. Hier thuis wordt wel alles vers gekookt en niks uit pakjes, we drinken geen frisdrank en eten niks waar geraffineerde suikers in zitten. Groenten en fruit zijn erg duur, daar gaat het meeste geld naar toe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.