Reacties

Koken voor 4 personen voor €5 — 19 reacties

 1. Knakworsten koop ik niet. Soms zijn ze wel lekker en handig in een low budgetrecept maar ze zijn niet glutenvrij/veilig genoeg in mijn gezin.
  Wat ik wel doe is bij stamppotten spekjes gebruiken. Heb je weinig van nodig om een lekkere smaak te krijgen.
  Ik gebruik niet meer zoveel kruiden als voorheen omdat veel kruiden licht besmet zijn met gluten en dus ongeschikt. Eigenlijk mis ik ze ook niet zo. Ik gebruik nog wel versgemalen peper, zelfgemalen nootmuskaat, hindoestaanse massala (soort kerrie maar dan lekkerder) en verder verse kruiden. Die ik ook wil gaan verbouwen. Ik denk dan aan lavas, peterselie, selderie, munt, citroenmelisse, laurier, salie en mogelijk nog zoiets als tijm of oregano. Lekker vers uit de tuin en voordelig.
  Ik vind de hoeveelheden vaak niet passen bij mijn gezien. Een recept voor vier personen is voor ons standaard te weinig. Dan maak ik er meestal de helft bij. En nu nog meer omdat mijn jongste zoon twee keer per dag warm eet.
  Van een pond gehakt kan ik trouwens makkelijk 8 platte gehaktballen maken met voldoende volume. Ik doe er fijngemalen ui en wortel door. Dan op smaak brengen met peper, zout, sojasaus. Een eitje erdoor en paneermeel (hier bestaat de paneermeel uit gierstvlokken). Zo krijg je smeuiige gehaktballen die we hier allemaal heel lekker vinden. En voor de afwisseling doe je er andere kruiden door.

  • Ik worstel soms ook met het aantal personen waarvoor een recept geschikt is. Maar ook wel met temperatuuraanduidingen van bijv. ovengerechten. Vaak kloppen die niet, is mijn ervaring.

 2. ik geef soms wat veel uit aan een maaltijd bijvoorbeeld als we hachee eten, dat vind ik nu eenmaal lekkerder met goeie runderlappen en niet met goedkoop vlees en soms koop ik runderrollade en dat is ook niet goedkoop,maar dat compenseer ik dan weer door op een andere dag vleesloos te eten of een goedkope maaltijd met bruine bonen en tomaatjes uit de tuin en groentes die ik groot inkoop als ze in de aanbieding zijn zoals laatst paprikas. en knakworsten die ik eet ik heel af en toe als ik zin heb in iets warms op brood ,maar niet veel zin heb om er veel werk aan te besteden.

  • Hmmm, haché en runderrollade! Beide heb ik al in geen tijden gehad. Ik krijg er nu helemaal zin in. Als ik rollade koop is het meestal varkensrollade in de aanbieding, omdat de prijs dan vriendelijker is.

 3. Wat ik per maaltijd uitgeef is heel verschillend. De komende week eet ik veel van wat de afgelopen tijd (en dan in de vriezer gemikt) in de aanbieding was. Mijn maaltijden zijn doorgaans 1-persoonsmaaltijden. Een paar geplande maaltijden, plus de kosten daarvan, zijn:

  - sperziebonen (€ 0,25) + gebakken aardappeltjes (€ 0,30) + 1 rundervink (€ 0,50) = € 1,05
  - spruiten (€ 0,35) + gebakken aardappeltjes (€ 0,30) + 1 runderhamburger (€ 0,45) = € 1,10
  - linzensoep: rode splitlinzen (0,40) + soepgroenten (€ 1,00) + gehaktballetjes (0,70) + bouillontablet (€ 0,10) = 2,20

  Knakworsten zijn leuk voor een keertje tussendoor maar als vlees bij de hoofdmaaltijd vind ik ze ook wat minder geschikt. Maar ja, soms kunnen mensen misschien niet anders?

 4. Maar die knakworsten :D

  Bij gekruid.nl (het heet nu iets van pitpit ofzo) kan je goedkoop kruiden kopen, best goeie. Ook fijne mixen zonder zooi en nog thee en meel etc.
  Gezonde basisvoeding hoeft niet duur te zijn, het zijn meestal de extra's die het duur maken. Ik snap verder ook niet zo dat juist voeding bij veel mensen de sluitpost moet zijn. Naast een dak boven je hoofd vind ik gezond en lekker en 'eerlijk' eten toch wel een van de grootste geneugten des levens...

  • sluit ik mij helemaal bij aan , op eten bespaar ik alleen door af en toe geen vlees te eten of goed op aanbiedingen te letten. mijn ouders hadden het vroeger ook niet breed en er kon heel veel niet, maar wat er nooit ontbrak waren lekkere en voedzame maaltijden. besparen doe ik wel bij het bereiden van maaltijden door bijvoorbeeld zoveel mogelijk alles van een groente te gebruiken zoals de stronk van de broccoli die gaat fijngesneden door de groentesoep of de pastasaus, ook restjes worden niet weggegooid maar gewoon opgemaakt .

  • Als ik broccoli kook, vind ik juist de stronk heel lekker! Alleen het kapje haal ik eraf, de rest van de stronk snij ik in plakjes en die wordt dan samen met de broccoli roosjes gekookt.

  • Sluit ik me helemaal bij aan, besparen op eten doe ik alleen door af en toe het vlees weg te laten en goed op aanbiedingen te letten en alles te gebruiken van een produkt zo gebruik in de stronk van de brocolli door hem in kleine stukjes door de groentesoep of pastasaus te doen. Mijn ouders hadden het ook niet breed en heel veel kon er niet, geen vakanties, geen auto en meestal 2ehands spullen ,maar wat er nooit ontbrak waren gezonde, voedzame en lekkere maaltijden. Besparen op eten is iets wat ik zelden doe dan zijn er nog genoeg andere zaken om op te besparen, zo verbaas ik me behoorlijk als mensen eten halen bij de voedselbank maar wel nog steeds roken.

 5. 1,40 per persoon per dag zou ik echt knap vinden. Dat red ik al niet als ik kijk naar mijn man. Hier thuis wordt wel alles vers gekookt en niks uit pakjes, we drinken geen frisdrank en eten niks waar geraffineerde suikers in zitten. Groenten en fruit zijn erg duur, daar gaat het meeste geld naar toe.

 6. in 2014 zou dat idd goed kunnen. Nu moet je echt heel goed je best doen om voor 5 euro per dag te koken. Als je al bedenkt dat roomboter bv 2,5 keer zo duur is geworden. toen 99 cent, nu 2 49 , tomaten puree uit een blikje 5 keer zo veel. Toen 9 cent mu 45. Bloem toen 39 cent nu 98. Eieren kocht ik toen voor 10 cent het stuk, nu 2.10 de 10. Zelfs knakworsten zijn nu heel duur. Niet dat ik die ooit nog zou kopen.( ik eet vegetarisch) Toen de konderen klein waren lustte zij het wel maar nu geen van allen meer,

 7. Geen idee eigenlijk wat ik uitgeef aan de avondmaaltijd per dag. De tip van boodschappen overal en nergens doen vind ik ook altijd een lastige. Dat kost zóveel tijd. Daar heb ik dus echt geen zin in...

 8. Restjes en weggooien, dat bestaat hier niet. 'k Koop vaak verse groenten die net/bijna vervallen zijn, en vries in per soort. Zelf kweken in m'n pottentuintje kost bijna niets. (Vleesloze) stoof-/stamppotjes staan hier vaak op 't menu, met heel veel kleurtjes uit de vriezer, en onderaan de pot linzen en rijst. Of..., een dagje groen (broccoli, ook de stronk(!), boontjes, paprika, prei, spruiten, selder...), of rood-oranje (met rode linzen, tomaat, wortel..), elke keer aangevuld met aardappel, ui, pastinaak, wortelpeterselie, aardpeer (volgens 't seizoen).
  Lie(f)s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder