Nieuwtjes op keukengebied: zoals deurtjes zonder greepjes!

keukennieuwtjes

De tijd dat een ‘keuken’ bestond uit een open vuurtje in het midden van de kamer is lang geleden : )

Sindsdien zijn er allerlei ontwikkelingen geweest op keukengebied. Heel basic gezegd kregen keukens centrale verwarming, stromend water en een heus fornuis. Dat zijn dingen waar wij niet eens bij nadenken als we een keuken kopen.

Je gaat er van uit dat je keuken een kraan heeft waar stromend water uit komt en apparatuur als een oven en fornuis.

Over deze basic voorzieningen gaat deze post dan ook niet.

Ik vind het leuk om het te hebben over de minder basic nieuwe dingen in keukens anno 2017!

Ben je er klaar voor? Hier komen ze!

5 nieuwtjes op keukengebied!

1. De greeploze keuken!

De greeploze keuken is een keuken met keukendeurtjes zonder grepen! Er zit wat ruimte tussen de bovenkant van het kastje en het aanrecht, en daardoor kun je de keukendeurtjes makkelijk openen.

Zelf heb ik een soort deurknopjes op mijn keukendeurtjes. Net zoals de rest van onze stomme keuken zijn die deurknopjes niet meer wat ze geweest zijn. Ze ogen beschadigd en het is best een gedoe om die knoppen elke keer schoon te maken. Dus het idee van keukendeurtjes zónder grepen spreekt me wel aan.

En dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

Greeploze keuken
Zie je dat? Nergens grepen aan de deurtjes!

Wat me opvalt aan deze greeploze keuken is dat het strak en minimalistisch oogt. Grepen of knopjes maken een keuken blijkbaar drukker qua uitstraling. Vergeet bij bovenstaande keuken niet de bovenkant van de keukenkastjes schoon te maken.

2. Het kookeiland

Zijn we van dat vuurtje midden in de keuken af, willen mensen graag een kookeiland! Een kookeiland is eigenlijk een losstaand stuk keuken middenin je keuken. Je hebt dus je gewone keuken langs de keukenwand, en dan in het midden dat kookeiland. Persoonlijk snap ik kookeilanden niet. Ze lijken me een grote sta-in-de-weg.

Aan de andere kant, schijnen ze heel gezellig te zijn. En misschien komen ze ook wel voort uit een stukje nostalgie naar dat vuurtje van vroeger!

Hier onder een voorbeeld van zo’n kookeiland:

kookeiland

3. Kranen die vanzelf water geven!

In toiletten bij horeca gelegenheden zie je ze ook wel eens: kranen waaronder je alleen maar je handen hoeft te houden, en dan komt er al water uit. Er zijn nu ook kranen met sensoren in de keuken. De gedachte achter deze kranen is dat je soms vieze handen hebt, en water nodig hebt. Dankzij kranen met sensoren hoef je dan niet met je vieze handen de kraan open te draaien. Een lichte aanraking is al genoeg!
keukenkraan met sensoren

4. Schuifdeurtjes in plaats van deurtjes die je opentrekt

Dit vind ik ook een hele leuke: keukendeurtjes die je opzij schuift in plaats van opentrekt. Het grote voordeel is dat ze daardoor minder ruimte innemen. Op de website van Kuchendirect vind je meer informatie over dit type keukendeurtjes en hoe je keukendeurtjes kunt kiezen.

Hier onder een prachtig voorbeeld van een keukenkast met ‘sliding doors’:

traditional kitchen
Photo by HSH Interiors – Look for kitchen design inspiration

5. Zwevende keukenkastjes

Meestal worden keukenkastjes op de vloer gezet en wordt de ruimte er onder afgedekt met een keukenplint. Wij hebben dat ook. Hoewel ik zo slim was, om bij een aantal kastjes te kiezen voor lades. Zo heb ik extra bergruimte.

Maar nieuw in keukenland zijn zogenoemde zwevende keukenkastjes. Die raken nadrukkelijk niet de grond. En dat betekent dat de keuken luchtiger oogt, en dat je er veel beter onder kunt schoonmaken.

zwevende keuken

Conclusie over nieuwe ontwikkelingen in de keuken

In deze post deelde ik 5 ontwikkelingen op keukengebied. Vier van de vijf ontwikkelingen vind ik leuk en praktisch, alleen zo’n keukeneiland begrijp ik niet zo goed.

Lees ook 6 tips waaraan je moet denken als je een nieuwe keuken uitzoekt.

Er zijn nu ook greeploze ‘gewone’ deuren zoals een taatsdeur!

Wat vind jij van greeploze keukens?

Similar Posts

46 Comments

 1. De enige keuken die ik mooi vind op jouw plaatjes is die met schuifdeuren en die heeft ook greepjes op de laden. Ik houd niet van zo’n moderne keuken en met hoogglans blijf je volgens mij ook poetsen. Daar zie je alles op. Niet handig in mijn geval want ik kook en maak heel wat meer dan er in een gemiddeld huishouden gedaan wordt. Verder hebben wij een open keuken en dan moet de keuken ook bij je inrichting passen,
  Dat van die lege ruimte onder de kasten had ik gehoord van de man die onze vaatwasser plaatste. Ik heb het liever dicht. Scheelt schoonmaken.

 2. Ik ben dol op greeploze strakke keukens. De nieuwe trends houd ik ook wel van, vooral de zwevende kastjes. Ik denk met kleine kinderen dat een automatische kraan niet zo handig is dan staat mijn dochter de hele dag de handen te wassen!!

 3. Ik vind juist het kookeiland ontzettend leuk! Dus toen ik aan het einde jouw conclusies las, moest ik even glimlachen. Gelukkig is er heel veel keuze en zitten we niet meer met alleen dat vuurtje. Wat ook wel weer z’n charme heeft ;-)

 4. Leuke keukentjes! Ik snap alleen de greeploze kastjes/keuken niet. Als je dan zeg maar vieze handen hebt en je toch de kastje moeten opmaken, word de boel dan niet extra vies? Ik vind de kookeiland echt heel erg schattig. Ik ben voor de hygiene van kranen die vanzelf water geven. Hopelijk gaan ze dan ook uit wanneer men z’n handen vanuit de kraan haalt en zo bespaar je ook weer water. Dat vind ik mooi meegenomen. Over schuifdeuren en zwevende kastjes ben ik nog niet helemaal uit. Ik zie de voordelen maar ik ben niet zo strak en modern (zegt de 25jarige XD)

  MZ

 5. Wij hebben handgemaakte, houten klosjes (zoals vroeger) aan de keukenkastjes en laden in kleur van de deurtjes. Past bij ons huis (boerderijtje uit 1856)
  In ons vorig huis hadden we een strakke, moderne keuken met gematteerde roestvrij stalen greepjes en bovenkastjes waarvan het deurtje omhoog ging. Ideaal voor langere mensen. Nu hebben we geen bovenkastjes meer.

 6. Wat Leuk! Wij gaan volgend jaar onze keuken verbouwen. Ik kan gelijk wat inspiratie op doen. Ik vind dat strakke ontwerp ook wel heel mooi. En het liefste wit.

 7. Mooie keukens! Wat me ook heerlijk lijkt, is een wc met een kraan die vanzelf start/stopt en een lamp die vanzelf aan en uit gaat. Is hygienischer, geen lichtknopjes!

  1. Je hebt gewoon verlichting met bewegingssensors. Als je die in je wc plaatst gaat het licht automatisch aan en weer uit.
   Dat hebben ze bij ons in de kerk.

 8. Ik vind een kookeiland juist erg leuk. Mijn broer en schoonzus hebben het. Zij staat altijd met haar gezicht naar de tafel (kids) te koken. Ik sta er altijd met de rug naar toe. Maar lang niet elke keuken is daar geschikt voor. Maar als ik de kans zou hebben, zou ik het zeker doen. Zo gezellig!

 9. Ik heb een jaren zestig keuken…inclusief grijsgewolkte pannen, een hooikist en een koffiemolen aan de muur. Ik ben er gek op, en zal er niet veel aan veranderen.
  Een keuken die mij onlangs opviel was de keuken met in hoogte verstelbaar aanrecht(en kastjes) Zeer praktisch in een gezin waar één van de leden in een rolstoel zit.

  1. Dat is ook een leuke nieuwigheid zeg: een keuken met verstelbaar aanrecht! Dat verzin je toch niet. Erg handig voor gezinsleden met heel verschillende lengtes denk ik.

 10. Die met schuifdeuren lijkt mij handig. Voor mij maakt het niet uit. Beide zijn prima met of zonder greepjes. Ik wou graag onze keuken opknappen.

 11. Al van klein af droom ik van een kookeiland in de keuken. Momenteel woon ik nog thuis en is dat niet mogelijk in onze keuken. Maar als ik ooit een eigen huisje heb en mijn eigen keukentje zal ik toch overwegen om een kookeiland te laten plaatsen.

 12. Ik vind de keuken van vroeger veel mooier! Hoe ouder hoe mooier. Het zal wel met een gevoel van gezelligheid te maken hebben .

 13. Ik vind een greeploze keuken veel te kaal. Wij hebben mooie rvs handgrepen erop.
  Beetje hetzelfde model als de grote handgrepen op onze ovens.
  Als je een grote keuken hebt vind ik een kookeiland met zo’n bar eraan wel erg mooi hoor.
  Maar daar hebben wij geen ruimte voor.

 14. De greeploze deuren vind ik zo mooi! Alles ziet er veel strakker uit. Zelf ben ik niet dol op zwevende kasten, je hebt in de keuken toch snel dat daar troep komt en dat vind ik niet hygiënisch, maar dagelijks zuigen en dweilen vind ik ook weer niks.

  1. Wij hebben plinten, maar alsnog wordt het daar best vies vind ik. En dan kun je er dus niet bij. Vandaar dat ik me half heb bekeerd tot die zwevende kastjes. Dan kun je er tenminste wel bij met een dweil.

 15. Een mooie strakke keuken, dat is wel mijn favoriet. Dus ideaal zo zonder greepjes en zwevende kastjes! De automatische kraan is misschien handig, maar ik hoop dat deze dan niet teveel water verspild.

 16. Je vergeet een ander HEEEEL belangrijk voordeel van die schuifdeurtjes: je moet wel een enorme oen zijn, wil je het voor elkaar krijgen om daar nog je hoofd tegen te stoten en als je dat al wel doet, is het nooit tegen het hoekje… haha…
  Ik vind greeploze kastjes heel mooi! Ik ben enorm fan van zwevende kastjes. Die wil ik in mijn woonkamer ook en ik wou dat ik ruimte had voor een kookeiland. Ik pas net zelf nog erbij in de keuken. Haha… Ach, dan houd ik iets om van te dromen, nietwaar?

  1. Niet meer je hoofd kunnen stoten is zeker een enorm voordeel Sandra. Je hebt helemaal gelijk!

   Dromen over mooie keukens is leuk inderdaad. Soms misschien nog wel leuker dan er eentje hebben.

 17. Ik vind het persoonlijk steeds beter worden. Zo een kookeiland vind ik prachtig. Je kan er stoelen aan zetten waardoor je gasten meekijken als je kookt. Dat lijkt mij vooral gezellig. ;)

 18. Prachtige keukens! Wordt er helemaal ‘hebberig’ van! We hebben de afgelopen maanden heel wat huizen bekeken en de keuken is dan wel echt belangrijk. Maar een nieuwe keuken laten plaatsen, helemaal naar eigen wens zou ook te gek zijn!!

 19. Greeploze deurtjes vin ik niet handig!Ik wil zelfs met mijn slechte hand een deurtje of la kunnen openen, dus wij hebben gewoon grepen. Een eiland heb ik ook! Geen kookeiland of met gootsteen, dat vonden we een beetje veel werk. We zit er een vriezer in en kastjes. We hebben voor een eiland gekozen omdat ik vanwege mijn beperking en lengte niet goed bij de bovenkastjes kan. met een eiland hebben we extra kastruimte en extra werkruimte, zo heb ik genoeg ruimte om te kunnen koken en er kunnen meerdere mensen tegelijk in de keuken. Wel lekker om even uitgebreid over mijn keuken te kunnen kletsen haha.

 20. Ik ben helemaal gek op zo’n kookeiland! Dat mis ik nu enorm in onze keuken! Voor de rest vind ik het wel handig als er geen knoppen of dergelijke zijn, maar ‘t is geen must :)

 21. Leuke trends heb je bij elkaar verzameld! Ik houd zelf wel van die greeploze kastjes! Hoewel ik later ook erg graag een kookeiland heb.

 22. Heb al jaren een greeploze hoogglans keuken. Wil niet anders.Vuil worden en schoonmaken, weinig verschil met onze vorige matte keuken, behalve dan de grepen.
  Heb daarbij een kraan die niet thermostatisch is en heel gemakkelijk met de polsen te bedienen is.
  De zwevende onderkasten vind ik heel mooi, maar ik twijfel of dat voor ons een goed idee is, aangezien we veel zware dingen in de onderkasten hebben.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.