13 Taatsdeur voordelen! Weet je niet wat dat is? Geen probleem : )

taatsdeur

‘Heb jij ervaring met een taatsdeur?’ vroeg Ellemieke mij via de mail.

Aangezien ik eerst moest opzoeken wat een taatsdeur is, mag duidelijk zijn dat ik er geen ervaring mee heb.

Maar voor Ellemieke heb ik mij verdiept in deze bijzondere deur!

Wat is een taatsdeur?

Een taatsdeur kan van twee kanten open! Gewone deuren zitten aan één kant vast met scharnieren. Zo niet een mooie taatsdeur. Dit type deur scharniert via de voer en het plafond! Het is een deur zonder kozijn.

Het is een deur die om zijn eigen as draait.

Ze worden ook wel swingdeur genoemd, pivot deur of pendeldeur!

Swingdeur in actie

Er zijn tekeningen hoe deze deur werkt, maar die snapte ik niet goed. In onderstaand filmpje zie je hoe zo’n deur werkt.

13 kenmerken / voordelen van een taatsdeur op een rijtje

 1. Hij wordt geplaatst zonder kozijn of deurpost.
 2. Er zijn 2 scharnierpunten: eentje in de vloer, en eentje in het plafond!
 3. De deur kan aan twee kanten open.
 4. Je kunt hem zowel open duwen, als open trekken. Dus nooit meer sta je voor gek omdat je duwt, terwijl je moet trekken.
 5. De deur valt altijd automatisch zachtjes dicht. Eindelijk hoef je niet meer: ‘Deur in de klink!’ te roepen.
 6. Geen deurklink. Dus ook geen vieze vingerafdrukken om af te nemen rondom de deurklink.
 7. Het worden ook wel pivot deuren genoemd. Pivot betekent draaien.
 8. Ze helpen met besparen op je energierekening, omdat ze altijd automatisch dicht ‘vallen’.
 9. Geen kozijnen nodig.
 10. Als je deze deur in dezelfde kleur als je muren neemt, dan zie je de deur amper meer!
 11. Hij heeft minder ruimte nodig dan een gewone deur.
 12. Het is echt heel mooi! Zo’n deur aan twee kanten kan openen heeft iets elegants.
 13. Je kunt ze heel makkelijk open doen.

Taatsdeur nadelen

Het grootste nadeel van een taatsdeur is simpelweg de hogere prijs. Iets anders waar je aan moet denken is dat ze wat lastiger tochtproof zijn te maken dan een gewone deur. En soms trekken ze in de loop der jaren een beetje krom.

In het begin was er een ‘ouderwetse vloerpot’ nodig om de deur mee aan de vloer te bevestigen. Maar dat is nu meestal niet meer nodig. Tot slot heeft een pivotdeur voldoende ruimte nodig. Je moet er bijvoorbeeld ook nog deur kunnen met een kinderwagen of rolstoel.

Materiaal

Deze deuren kunnen worden gemaakt van verschillende materialen:

 • Hout (soms kiezen mensen voor hout dat zo bewerkt is dat het net staal lijkt. Zo hebben ze een stalen deur, voor de prijs van een houten deur)
 • Glas
 • Brons
 • Staal
 • Aluminium
 • Melkglas
 • RVS

Hieronder zie je twee voorbeelden:

taatsdeur

taatsdeur

Wat kost een taatsdeur?

Zo’n pivot deur is duurder dan een gewone deur. Dat komt mede door de ‘grondpot’ oftewel de plek waar de deur aan de vloer zit. De prijs wordt verder bepaald door het materiaal dat je kiest, de afmetingen en eventuele extra taatsdeur details.

Prijs taatsdeur volgens Slimster en Zoofy

Volgens slimster.nl betaal je voor een enkele deur van dit type tussen de 1500 en 3000 euro. Exclusief plaatsing. Een dubbele taatsdeur kost volgens hen tussen de 3000 en 5000 euro.

Prijscalculator: wat zou zo’n deur in onze keuken kosten?

Stel ik wil zo’n deur in onze keuken. Wat kost dat dan? De deur in de keuken die naar mijn kantoortje leidt is 87 centimeter breed en 2 meter 10 hoog. Volgens staaldeuren.nl ben ik voor een enkele deur van glas dan rond de 1350 euro kwijt.

Taatsdeur nadelen

Het grootste nadeel van een taatsdeur is simpelweg de hogere prijs. Iets anders waar je aan moet denken is dat ze wat lastiger tochtproof zijn te maken dan een gewone deur. Het feit dat ze niet in een kozijn hangen, maakt dat ze minder goed te isoleren zijn.

Taatsdeur vloerverwarming

Omdat dit type deur in de vloer wordt bevestigd, vragen veel mensen zich af hoe dat zit met vloerverwarming. In principe kan zo’n pivot deur ook bij vloerverwarming. Het is dan wel belangrijk goed af te spreken hoe diep het scharnier in de vloer wordt geschroefd. Het is essentieel dat je weet hoe diep je vloerverwarming zit. Je wilt niet per ongeluk in leidingen boren.

Samenvattend

Een taatsdeur is een deur die ‘pivot’ oftewel draait om een verticale as. Hij zit vast aan de vloer en het plafond en niet aan de zijkanten in een deurkozijn. Deze deuren hebben een heel elegant effect. Er hangt alleen wel een hoger prijskaartje aan, dan bij een gewone deur.

Heb jij ervaringen met een taatsdeur? Help Ellemieke en deel je ervaringen in de comments!

Similar Posts

24 Comments

 1. Dit is erg modern. Voor de nieuw bouw is zeker mooi om te zien. Persoonlijk zou ik geen glas nemen. Moet wel de ruimte nodig hebben.

 2. Geen ervaring. Ik vind ze wel heel mooi en het feit dat je inderdaad nooit meer dat duwen of trekken probleem hebt, lijkt me ideaal!

 3. Ha Nicole,

  ja… prachtige deuren zijn het!
  Mijn buren hebben ze.

  Maar ik vind het niet passen in een huis van meer dan 100 jaar oud.
  Dus: ik kijk er lekker naar…

  Dagdag!
  Marlou

 4. Had ook nooit gehoord van zo een deur dus ook geen ervaring mee. Voor hen die hier over denken om het te laten maken of aan te schaffen was dit zeker wel een zeer informatief blog met filmpje erbij.

 5. Yes terug naar de saloon klapdeuren.
  Ik vind deze deuren ontzeggend mooi, maar ik moet wel toegeven dan ik niet wist dat de naam ervan een taatsdeur is. Hopelijk zakken ze wat in prijs met verloop van tijd.

 6. Wat een mooie moderne deuren, ik heb nog nooit eerder wat van deze deur gehoord. Maar wel duur, ik weet niet wat ik zou doen.

 7. Maar als het in de loop van de tijd iets krom trekt en gaat tochten, dan is het toch juist niet energiebesparend.

  Love As always
  Dimario

 8. Een ander nadeel van de taatsdeur is de vingers die je verliest bij het dichtslaan van de deur als je even gedachteloos je hand in de opening dichter bij het scharnier plaatst, het zijn echt ondingen.

 9. Wij hebben er serieus naar gekeken voor het nieuwe huis, maar met de kids dacht ik dit word niks. Die deur alle kanten op slingeren. Wellicht dat we hem nog wel nemen als ze ouder zijn. Vind het wel erg mooi namelijk!

 10. Geen ervaring mee. Ik kende de termen niet eens. Weer wat geleerd. Het zal maar net de laatste vraag zijn in een quiz waar je een miljoen kunt winnen…

 11. Nooit van gehoord. Maar ik vind het wel erg mooi. Ik vind dan wel dat je een grote ruime huis moet hebben. In een kleine huis zou het niet staan denk ik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.