Wat zou Edith Eger doen?

edith eger

Met groeiend onbehagen keek ik een interview met de Russische diplomaat Aleksander Sjoelgin in het programma Buitenhof.

Mijn onbehagen kwam niet alleen door de teksten van Aleksander Sjoelgin.

Het groeide ook door de presentatrice.

Twee keer onbehagen

Ze leek er een sport van te maken de heer Sjoelgin vooral niet te laten uitpraten. Ze onderbrak hem voortdurend. Ik heb van mijn moeder altijd geleerd dat je mensen netjes moet laten uitspreken.

Nou valt er wat voor te zeggen, dat als iemand pertinente leugens zit te verkondigen, dit niet geldt.

Maar toch...

In tegenstelling tot de presentatrice bleef Aleksander Sjoelgin rustig en beleefd.

Ik moest ineens aan Edith Eger denken, die Auschwitz overleefde.

Hieronder het fragment uit Buitenhof

Wat zou Edith Eger doen?

In haar boek Het Geschenk vertelt Edith Eger over een ontmoeting met een veertienjarige jongen die vreselijke, racistische dingen zegt. Zoals dat alle Joden moeten worden gedood.

Edith schrijft:

'Woede laaide in me op. Ik wilde hem zo graag door elkaar rammelen en tegen hem schreeuwen: 'Hoe durf je dat te zeggen? Weet je wel wie ik ben? Mijn moeder stierf in de gaskamers!'

Vertel.

Maar in plaats van toe te geven aan haar verlangen hem eens flink door elkaar te rammelen zei ze tegen zichzelf: 'Je moet ophouden met oordelen en kiezen voor medeleven.'

'Ik haalde diep adem, leunde naar voren, en zei: 'Vertel.' Het was een klein gebaar van acceptatie. Niet de acceptatie van zijn ideologie, maar van hem als persoon. Ik had de keuze om hem nog verder te vervreemden, of hem een andere versie van een schuilplaats en erbij horen te geven.'

Zou Edith Eger Aleksander Sjoelgin wel hebben laten uitpraten?

Similar Posts

11 Comments

 1. Oh ja,dat denk ik wel. Maar Edith Eger is psychologe en niet een interviewster,die misschien binnen een bepaald stramien moet werken en z.g. dissidente geluiden niet mag laten horen.

 2. Toevallig ben ik net het boek van Edith Eger aan het lezen! En ook ik denk nu in veel situaties: wat zou Edith Eger doen? Ik vind het zo”n relevant boek dat je misschien nog iets meer over het boek kan vertellen op je blog?

  Groetjes Jacqueline

 3. Oei ja dat verlangen en ja ik wil ook wel eens iemand heel erg shaken, maar zeker een ideologie (soms aangeleerd door ouders) leer je iemand niet snel af. Ik kwam ooit neonazi's tegen op de Duitse begraafplaats in Lommel en voor ze werden meegenomen door de politie (ik had wel gebeld ja) heb ik met de leider van 25 een bijzonder gesprek gehad. Ik ga dat boek eens opzoeken.

 4. Iemand uit te laten praten is in de mediawereld een hot item, vooral als men je graag op de korrel wil nemen.
  Heb niet gekeken, maar de wereld is ziek en zal nog zieker worden door mensen die de geschiedenis vervalsen. Hans

 5. Ik vind het bij leugens ook lastig om iemand uit te laten praten, maar ik vind óók dat een presentatrice daar dan weer heel professioneel om zou moeten gaan en tja, misschien is uitpraten dan wél een goed idee. Ik weet het eigenlijk niet goed.

 6. Ik denk vaak bij slechte interviews, waarom vraag je iemand in je programma, die je niet wil laten horen? Niet alleen nu, maar dat wordt vaker gedaan. Het gaat dan niet om informatie. Het programma dient dan vooral om een bepaalde stemming te kweken. En om te laten zien aan welke kant het programma staat.

 7. Geen idee wat Edith gedaan zou hebben. Iemand uit laten praten is soms ook lastig maar ik ben bang dat door elkaar schudden ook niet helpt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.