Zuinig Huishouden

Controleer jij je kassabon?

Geregeld zie ik ze staan: de dames die voor mij hebben afgerekend, en hun kassabon aan een inspectie onderwerpen. En vaak niet voor niets! Iets minder vind ik dat ze dan soms ‘tussendoor’ hun beklag doen, en zo de hele rij ophouden.

Kassabon controleren beetje genant

Als ik mijn kassabon controleer doe ik dat het liefst uit het zicht van de kassière. Ik heb anders net het gevoel alsof ik haar beschuldig van fouten. Maar ik moet bekennen dat ik mijn kassabon vaker niet dan wel controleer. Soms schrik ik van het eindbedrag, en dan controleer ik het wel, maar meestal blijkt het dan toch te kloppen. Ook bij kassabonnen maken vele kleintjes één grote!

Eén euro teveel betaald bij Kruidvat

Vandaag schrok ik van het eindbedrag dat ik moest afrekenen bij de Kruidvat, en controleerde ik buiten mijn bon. Toen bleek dat ik voor een verjaardagscadeautje een euro te veel had betaald. Het eindbedrag vond ik nog steeds schrikbarend hoog, maar die euro liet ik mij niet ontnemen! Ik kreeg het bedrag meteen terug.

Maar nu vraag ik mij bezorgd af hoeveel ik keren ik wèl te veel heb betaald! Tijdens het scannen van artikelen kunnen er diverse dingen fout gaan:

 • een kassière kan een artikel per ongeluk twee keer scannen
 • de aanbiedingsprijs is nog niet in het systeem verwerkt

Eén op de tien prijzen klopt niet!

Plus Magazine nam de proef op de som bij de C1000, Albert Heijn, Jumbo en Aldi. Zij concludeerden dat één op de tien aangeslagen prijzen niet klopte met de echte prijs! Complimenten zijn op z’n plaats voor de Aldi: daar zaten géén fouten in de bon.

Controleer jij je kassabon?
Zouden daar verschillen in zijn wat betreft mannen en vrouwen?

Similar Posts

29 Comments

 1. Ik probeer zoveel mogelijk bij de kassa, op het moment dat er gescand wordt, te controleren. dat heeft me al veel geld bespaard. M.n. met allerlei voordeelacties.

 2. ja, ik controleer het altijd – maar meestal wel uit het zicht van de cassière – zelf ben ik niet zo mondig, maar manlief struint zo de winkel weer binnen 😉

 3. Ik controleer mijn kassabon niet. Hoewel ik weet dat ik het beter wel zou doen. Eén keer heb ik het gedaan. Maar ik was al thuis. Flessen champagne van Laurent Perrier aan € 16 per fles. Ik kom thuis en kijk op de kassabon en zie € 28 per fles. Ik had er drie gekocht! Ik heb gebeld naar de winkel, gevraagd hoeveel die flessen kosten. De dame ging het bekijken. “Oei. Dat is de verkeerde prijs die erop genoteerd staat. Heb je er zo’n gekocht?” En ik dan: “Ahja. Drie.” En de dame antwoordde onmiddellijk “Ah, dan zijn wij verplicht om u dat verschil terug te betalen, he, mevrouw.” En zo geschiedde het dat ‘t Ventje en ik op een vrijdagavond zijn teruggereden naar de winkel en we een aanzienlijke som terugbetaald kregen. Liefs. Me.

 4. Altijd tegenwoordig,
  zeker met afgeprijsde artik, gaat het vaak mis.
  ( of op maandag ochtend, staan veel aanbiedingen er nog niet in )

  Geneer me er totaal niet voor, hun fout.

  Deboor

 5. ik controleer iedere bon en zeker een op de drie zitten fouten in drukke tijden is het vaak 2 op de drie of zelfs wel drie op de drie.
  Het loont echt om te controleren……. Ik ga ook terug als het in mijn voordeel is, laatst nog bij de ikea. Het kan je echt tietallen euro’s opleveren….

 6. Ik deed het eerder nooit, pas nadat ik hoorde dat de prijzen op de bonnen niet altijd klopten en voordat ik begon met consuminderen 🙂

  Nu doe ik het bijna altijd, en inderdaad het loont vaak de moeite!

 7. Ik check het expres meteen, zodat fouten ook meteen hersteld kunnen worden. Dan is wellicht degene achter mij de pineut, maar anders ben ik zelf degene die weer achteraan kan aansluiten of bij de klantenservice in de rij moet gaan staan.

  Bij Plus en Aldi heb ik nog nooit fouten ontdekt. Bij alle andere winkels is het eerder regelmaat dan uitzondering dat er iets niet klopt op de kassabon.

  Trouwens, wat me opvalt de laatste tijd is dat bij verschillende winkels de artikelen NIET op volgorde van scannen op de bon staan. (En ook niet achterstevoren). Dat maakt het controleren wel moeilijker, want ik had er een gewoonte van gemaakt om afgeprijsde spullen, aanbiedingen etc. allemaal op het eind te leggen, en dan het laatste stukje kassabon dus vooral goed te controleren. Maar vreemd genoeg staan tegenwoordig bij veel winkels alle produkten totaal door elkaar op de bon!

 8. PS: En oja, ik ga ook wel terug als ze een fout in mijn voordeel maken. Maar staat er op de bon een fout in mijn voordeel én een in mijn nadeel die elkaar ongeveer opheffen, dan laat ik alles zitten. Dat is gewoon een hoop werk terwijl het niemand iets oplevert.

 9. Wij controleren altijd. En het blijkt dat er enorm vaak fouten in zitten. Zeker als iets in de aanbieding of afgeprijsd is. Als het op maandag niet goed in dee kassa staat kan ik me er nog iets bij voorstellen, maar het is vaak verder in de week ook nog zo. Ik moet dan altijd denken aan de mensen die de bon niet controleren…zij hebben dus gewoon teveel betaald voor dat artikel. Vrijwel nooit fouten in de bon van de Lidl. En dat maakt weer dat ik daar het liefste kom [ik erger me enorm aan de vele fouten]. Overigens ga ik niet altijd terug als het in mijn voordeel is. Dat hangt af van de winkel, als ik voor die tijd al 6 keer bij de klantenservice heb moeten smeken om geld waar ik gewoon recht op heb vind ik het wel prima en hou ik het. Gek genoeg [?] komt een nadelige kassabon veel vaker voor!

 10. Ik controleer de bon altijd thuis.
  (zijn meestal zo’n 100 artikelen!)
  En als de fout dan de moeite is, bv 3 euro, dan zeg ik dat de volgende keer, met kassabon in de hand. Is de vergissing maar één euro, dan laat ik het zo. Want soms heft de fout van de ene week de fout in de volgende week op.
  Maar inderdaad, er worden toch wat fouten gemaakt 🙁
  Groetjes,Kyra

 11. soms komt het er niet van maar heel gek als ik schrik en denk dat klopt niet heb ik meestal gelijk. En misschien vervelend of genant, laten zitten geeft me een rotter gevoel.

  Groetjes Petra

 12. Eigenlijk alleen de afgeprijsde artikelen maar bij bijvoorbeeld de kruidvat altijd. Ik kijk ook mee bij het aanslaan. 🙂

  Ik heb ook vaak meegemaakt dat de korting (vooral 30% korting) niet afgetrokken wordt bij de AH.

 13. Ja ik controleer altijd mijn kassa bon zeker bij de AH daar is het 9 van de 10x prijs!
  Vorige week nog ik kocht witlof in de reclame 0,69 per pond, had nog meer boodschappen dus ik keek de bon wel na maar het ging me bij de witlof niet dagen omdat ik EN meer had dan 1 kg en omdat ze per pond reclame maakte.

  Pas tegen de avond keek ik nog eens op de kassa bon en toen zag ik dat ze 1,19 per pond hadden berekend!
  De prijs stond dus duidelijk niet goed in de kassa maar het was al donderdag dus heeeeeeel veel mensen hebben deze prijs betaald!

  Baalde er flink van moet ik zeggen!

  Vanmiddag kocht ik bij het kruidvat ook een artikel wat in de aanbieding was voor 5,95 per stuk maar ze berekende 7,95!
  Ben wel even terug gegaan dus JAAAA ik bekijk zo veel mogelijk de bon

 14. Ik controleer ook altijd de bon, maar loop wel eerst richting mijn fiets. Bij de AH controleer ik bij het fruit/groenten altijd gelijk de sticker omdat als er een aanbieding is deze op maandagochtend nog niet in de computer staat en dit dus steeds fout gaat. Als de meneer van de groente-afdeling mij aan ziet komen lopen weet hij al hoe laat het is 😉

  Mijn man kijkt ook altijd de bon na.

  Groetjes kasboekvrouw

 15. Ik controleer alleen de aanbiedingen eigenlijk.
  Tegenwoordig vragen ze of je de bon wilt en zoniet dan printen ze m ook niet uit. Eigenlijk neem ik m alleen mee met de wekelijkse grote boodschappen, als ik weinig heb, meestal niet..
  Moet ik dus maar wel doen.. Maar ik ben niet zo goed in het onthouden van prijzen, dus vaak zie ik op de bon ook het verschil niet.

 16. Bij de Aldi (ja!) kocht ik bananen voor 1,18, had de cassiére per ongeluk 18,00 aangetikt.
  Ik kijk altijd mijn bon na en als ik een fout ontdek ga ik direct terug. Meestal ligt het aan de kassa die de aanbiedingen nog niet heeft ingevoerd en dat zeg ik dan ook tegen de cassiére zodat zij zich niet ongemakkelijk voelt, en dat met die bananen, daar heb ik een grapje over gemaakt om haar niet een rot gevoel te geven.
  Dat mensen even moeten wachten omdat ik terug kom met de kassabon, moet kunnen. Ik vind dat mensen sowieso erg ongeduldig kunnen zijn in Supermarkten. Hoe vaak vergeten mensen niet hun groente en fruit af te wegen, dat kan gebeuren toch?
  Ik ben in Londen verschillende keren in een supermarkt geweest, wat een rust!! Ook al staat er een hele rij achter je men blijft kalm en vraagt zelfs hoe het met je gaat, een hele leuke ervaring was dat.

 17. Nee, ik controleer de bon eigenlijk nooit.. Ik hoef er vaak niet eens één. Maar als ik dit zo lees wordt het toch wel eens tijd..verborgen geld!!!

 18. Ja, ik controleer ook echt wel.Loont de moeite.Ook kortingsbonnen moet je goed kijken.Hier(in Canada) vragen ze ook hoe het met je gaat en of je alles hebt gevonden wat je nodig hebt. Anders wordt het even opgehaald.Bij kleinere supers word alles voor je ingepakt.
  Groetjes,Wilma

 19. Ik probeer zo veel mogelijk van te voren het bedrag uit te rekenen zodat ik dus weet hoeveel ik moet betalen. Als het dan heel anders uitkomt weet ik dat ik even moet checken!

 20. Ik controleer ook altijd maar bij mijn Plus hebben ze nu nieuwe kassa’s en de laatste tijd bemerk ik geen fouten meer. Het komt een enkele keer voor dat in de winkel een andere prijs aangegeven staat dan in de kassa staat. Dat is hooguit een centenkwestie en dat laat ik dan maar.

 21. Ik controleer ook altijd de bon.
  Heb regelmatig fouten eruit gehaald,o.a. met aanbiedingen die dan nog niet in het systeem stond, ook wel eens dat op het schap een andere prijs stond dan wat de kassa aan gaf.Soms gaat het om bv. 2 cent en soms om meer en elke cent is er 1.Dan kan het me ook niet schelen of de rij moet wachten.Fout van de winkel.Ik heb zelfs 1 keer gehad dat ik de bon had gecontroleerd en alles klopte,maar toch vondt ik het eindbedrag erg hoog.Ik in de aanslag met mijn mobiel(rekenfunctie).Zo kwam ik erachter dat het totaal bedrag 25 euro hoger lag dan ik eigenlijk moest betalen.Na 2x natellen,want ik dacht nog dat kan toch niet had mijn mobiel toch mooi gelijk.Ik naar de bedrijfsleider en hij met een rekenmachine alles natellen en inderdaad eindbedrag was 25 euro te hoog.Ik kreeg mooi mijn te veel betaalde 25 euro terug,2 cadeaubonnen van 20 euro en een bos bloemen.Wie weet hoeveel mensen voor mij al 25 euro te veel hadden betaald????Was een computerfout in de kassa of zo iets.Zo zie je maar altijd nakijken.Het leven wordt steeds duurder.

  Vandaag was al op het journaal dat steeds meer mensen B merken kopen en dat de A merken het nakijken hebben.Nogal logisch iedereen moet bezuinigen en dan ga je sneller voor een B merk dan A merk.
  Groetjes Alexandra

 22. Altijd!!!

  Laatst nog twee mooie fouten ontdekt in de supermarkt:

  Avocado’s afgeprijsd, groot bord erboven: “slechts 25 cent per stuk!” dus ik nam er 6 mee. Bleek dat de cassière niet van de aanbieding af wist en 6 euro (normale prijs) aansloeg. Dat is dus even €4,50 teveel.

  Daarbij kwam dat ik was ‘aangeslagen’ voor bijna een kilo sperziebonen à 3,99/kg. En ik had voor die prijs natuurlijk écht geen boontjes gekocht. Bleek dat de PLU-code van tomaten één cijfer verschilde van die van sperziebonen. En tomaten waren juist in de aanbieding voor 1,50/kg.

  Zo kun je stiekem héél veel geld verliezen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.