Marktplaats versus eBay: waar verkoop je het beste?

Uggs op eBay

Als ik iets wil verkopen probeer ik dat meestal eerst op Marktplaats. Deze week wilde ik een paar Uggs verkopen, en ik bedacht dat ik die ook wel op eBay kon zetten om de kansen te vergroten. Maar wat is dat een gedoe zeg, om iets op eBay te verkopen!

Verkopen op eBay: 6 stappen

 1. Geef de titel van wat je wilt verkopen op. Dat was in mijn geval (uiteraard) een paar Cowboy laarzen van Uggs Australia.
 2. Kies een rubriek op basis van de titel van je koopwaar. Ik koos voor rubriek twee: hoge laarzen.
 3. Voeg een foto toe. Dat vind ik bij Marktplaats veel gemakkelijker! Hier moest je nog een keer apart klikken om de foto echt te uploaden. Ook kun je bij Marktplaats veel meer foto’s uploaden.
 4. Beschrijf het object dat je verkoopt: dat is je persoonlijke tekst over het product dat je wilt verkopen.
 5. Stel een prijs en verzendgegevens in. Hier kreeg ik last met mijn browser: ik vulde dit netjes in, maar ik bleef maar het bericht krijgen dat ik het moest invullen. Heel irritant. Met behulp van een andere browser Google Chrome lukte het me uiteindelijk om dit gedeelte in te vullen
 6. Bepaal hoe je wilt worden betaald. eBay biedt drie mogelijkheden: overschrijven, Paypal en onder rembours.

eBay vraagt je je identiteit te bevestigen

Al deze stappen zijn vergelijkbaar met Marktplaats, maar toen kwam er een addertje onder het gras. Ik was ondertussen al een kwartier bezig met invullen, en plotseling wilde eBay dat ik mijn identiteit bevestigde. Ik moest de volgende vraag beantwoorden: ‘Hoe heette uw eerste school?’ Nadat ik het antwoord had ingevuld zou ik dan een telefoontje krijgen met een code die ik daarna moest invullen.

Ik weet toch zeker zelf het beste wat mijn eerste school was?!

Helaas wist eBay blijkbaar beter dan ik wat mijn eerste school was, want het antwoord werd steeds fout gerekend. Na drie pogingen waren mijn kansen verkeken en moest ik met de eBay hulplijn bellen om alsnog mijn identiteit te bevestigen. Wat een gedoe!

Nóg een hoepel om door te springen

Ik had veel zin om het op te geven, maar ik was al zo ver gekomen dat ik heb doorgezet. De medewerker vroeg naar mijn gebruikersnaam, mijn geboortedatum en toen dat klopte naar de speciale code die op het scherm stond. Daarna kon ik éíndelijk mijn laarzen officieel te koop zetten.

Marktplaats versus eBay

Wat zijn nou de voor en tegens van Marktplaats en eBay? Ik zet ze hier op een rijtje!

Voordelen van eBay

 • Als je aangeeft dat je je object wereldwijd wilt versturen, wordt het ook zichtbaar op eBay sites in andere landen. Je hebt dus een groter gebied om te verkopen.
 • Je kunt betalen met Paypal: als je dan wordt opgelicht ben je beschermd met Paypal kopersbescherming en krijg je je geld terug. Dit werkt ook echt, want ooit stuurde een verkoper mij het gekochte product niet, en via Paypal kreeg ik toen mijn geld terug.
 • Verkopers krijgen een score van andere kopers, zodat je kunt zien of iemand betrouwbaar is.
 • Als mensen een bod doen, verplichten ze zich tot kopen!

Nadelen van eBay

 • eBay vraagt een commissie van 8% van de verkoopprijs.
 • Ik vond het veel gedoe om het formulier in te vullen.

Voordelen Marktplaats

 • Gebruikersvriendelijker
 • Makkelijker in te vullen
 • Ook op Marktplaats kun je tegenwoordig met Paypal betalen
 • Marktplaats biedt de mogelijkheid je advertentie te tweeten of op Facebook te delen
 • Marktplaats heeft nu gelijk oversteken.

Nadelen Marktplaats

 • Er zitten tegenwoordig ontzettend veel bedrijven op Marktplaats die bovenaan de lijst staan. Ik had mijn laarzen vanochtend op Marktplaats gezet, en vier uur later stond ik al op pagina 10! En bovenaan mij heel veel handelaren… Mijn laarzen waren dus al snel vrij onzichtbaar geworden.
 • Je kunt niet zien of een verkoper betrouwbaar is of niet. Dat vind ik echt jammer.
 • Mensen kunnen een bod doen, en vervolgens nooit meer van zich laten horen. En dat doen ze ook vaak. Bij eBay is een bod  bindend.

Mijn Uggs op Marktplaats en eBay

Hier onder zie je de verschillende advertenties in beeld: links de laarzen op Marktplaats, rechts de laarzen op eBay.

Dus als je interesse hebt, doe vooral een bod!

N.B Tegenwoordig is Vinted ook een geweldige manier om je kleding en of schoenen te verkopen!

Gebruik jij eBay om spullen te verkopen, of kies je voor Marktplaats?

Uggs op eBay

Similar Posts

13 Comments

  1. Ik zag dat je bij de Engelse eBay ook moet betalen om iets te plaatsen, maar ik geloof dat de Nederlandse eBay gratis is. En inderdaad: dat maakt het zeker niet aantrekkelijker om iets op eBay te zetten, als je ervoor moet betalen.

   Kapaza kende ik nog niet! Is dat de Belgische marktplaats?

  2. Ik maakte jaren geleden, (7jaar ofzo) wel eens gebruik van ebay en toen wat dat betalend om iets aan te bieden.
   Kapaza en 2dehands zijn voor zover ik weer enkel voor verkopen in België ja en vergelijkbaar met marktplaats bij jullie denk ik.

 1. Geen Ebay. Dat is echt veel meer een veiling idee en ik vind dat ook niets, dat bieden. De enige reden om Ebay te gebruiken is om dingen naar het buitenland te kunnen versturen. Maar die behoefte heb ik niet.
  Het gemak van Marktplaats vind ik veel aantrekkelijker. De nadelen van MP die je benoemd, zijn voor mij minder zwaarwegend en voor sommige punten heb ik ook goede oplossingen wat me een hoop frustratie bespaart. Van die handelaren heb ik niet direct last. Mensen kunnen via de zoekfuncties heel veel van die onzin filteren en dan komen ze vanzelf uit bij mijn product. Ik zie ook dat mijn advertenties redelijk vaak worden bekeken. Zeker als het een gewild product is.

  Wel een goede voor in de ideeenbus voor Marktplaats: een feature toevoegen waarmee je de betrouwbaarheid van een verkoper kunt scoren.

 2. Ik gebruik ook liever marktplaats, ook om te kopen – daarbij kan je de handelaren als koper erg makkelijk uitfilteren door te zoeken op ‘zo goed als nieuw’ in plaats van ‘nieuw’, en erg veel mensen doen dat ook, dus daar hoef je niet eens last van te hebben.
  Het bieden en toch niet kopen had ik van de week last van. Iemand zou dinsdag mijn vaatwasser op komen halen, had er al wat van de prijs af weten te krijgen, en ineens viel hij tegen en hoefden ze hem niet. Vervolgens iemand uit Groningen die reageerde, en of wij hem wilden komen brengen vanuit het midden van het land. En toen iemand die niet meer reageerde. Pffff.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.