Man in pak: waar is hij gebleven?

man in pak

Ik houd van een man in pak!

Mijn vader was register-accountant toen ik opgroeide. Voor zijn werk zat hij altijd strak in het pak. Maar zo gauw hij thuis kwam ging het pak uit en trok hij wat makkelijkers aan. Nu hij gepensioneerd is zie ik hem alleen nog in een pak op begrafenissen. En mijn jongste zus wil dat hij op haar trouwdag een 'billentikker' draagt.

Man in Birkenstocks...

Mijn man heeft maar liefst één pak. Gekocht bij de C&A voor een slordige 60,-. We kochten het speciaal voor zijn werk. Want soms komt er een belangrijke klant en dan moet hij er netjes uitzien. Dat komt ongeveer 1 keer in de 5 jaar voor, daarom wilden we er ook niet teveel geld aan uitgegeven. Normaliter draagt mijn man Birkenstocks naar zijn werk... Hij heeft een hekel aan pakken, en vindt ze niet lekker zitten.

Maar ik houd wel van een man in pak! Ik vind het mooi.

Helaas zie ik steeds minder mannen in pak. En in de Elsevier las ik:

Behalve op plekken waar het pak het gewenste uniform is, overheerste de nieuwe casual look. Het decorum van het keurige pak is verdwenen.'

En dan noemen ze begrafenissen als voorbeeld omdat veel mannen daar tegenwoordig ook gewoon Allstars en een spijkerbroek naar toe dragen.

Man in pak: Vroeger droegen alle mannen een pak!

Vroeger was het heel normaal dat mannen een pak droegen. Op zondag, voor kerkdiensten en voor familiebezoek. En natuurlijk voor op het werk. Tenzij ze daar een overall droegen. Sinds de jaren twintig van de vorige eeuw veranderde het mannenpak nauwelijks. Als mannen in pak thuiskwamen van hun werk verwisselden ze hoogstens hun colbert voor een vest of trui.

In de serie Mad Men die zich afspeelt in de jaren zestig lopen de mannen keurig in pak. Kijk maar:

mannenpak

Maar toen in 1960 de vrije zaterdag werd ingevoerd kwam er meer vrije tijd. En daardoor ook behoefte aan vrijetijdskleding. Toch bleef het pak nog belangrijk. In de jaren tachtig werd het pak zelfs een heuse powersuit met extra grote schouders. Ook vrouwen droegen een pak.

jaren tachtig pak
Pakken in de jaren 80 in de serie Miami Vice

Kredietcrisis was genadeslag voor het klassieke mannenpak!

Volgens het artikel in de Elsevier kreeg het mannenpak een definitief doodsklap door de kredietcrisis van 2007. Mannen in pak bleken toen immers behoorlijk te falen... Sindsdien is het mannenpak uit. Je ziet steeds minder mannen in pak op straat. De look is 'casual'.

Toch is er een kleine groep mannen die juist een pak draagt. Zoals Humberto Tan.

100 jaar herenmode

In onderstaand filmpje zie je een leuk overzicht van 100 jaar herenmode.

Leestip

Wat draag je naar een begrafenis?

Hoe vaak draagt jouw partner een echt pak? En is dat uit plezier en persoonlijke voorkeur, of omdat het moet voor het werk? En wat vind jij van een pak?

Similar Posts

64 Comments

 1. Mijn man draagt ook 1 keer in de zoveel jaar een pak. Alleen bij bruiloften en begrafenissen. En heel soms als we een deftig feestje hebben. Ik vind mannen in pak ook heel erg leuk om te zien. Jammer dat het aan het verdwijnen is. De man met een mooie spijkerbroek, mooi wit shirt en dan een jasje vind ik ook erg mooi om te zien.

  1. Ik houd ook wel van een man in pak. Het ziet er mooi en verzorgd uit. Maar een spijkerbroek met een mooi wit overhemd kan inderdaad ook mooi zijn. Hoewel je daar wel het juiste type moet zijn vind ik.

 2. De vriend wilde geen pak dragen op de bruiloften in mijn familie. Ik kon hem er niet toe bewegen. Hij had het niet over voor ons,
  Dus was er geen ons meer voor mij,

 3. Ik geef niet zo om pakken. Een nette broek met een blouse vind ik wel mooi staan. Dat draagt de man ook regelmatig. Voor zijn werk, naar familie enzovoorts. Een pak hoeft dus niet, maar je netjes kunnen kleden vind ik wel belangrijk. Naast een man met een joggingbroek ga ik niet lopen (LOL: zeker niet als hij er ook nog bij aan het hardlopen is ;-))

 4. Mijn vriend draagt alleen een pak op bruiloften en begrafenissen/crematies. Wij hebben voor hem een pak gekocht bij de Adamssale (die is twee keer per jaar). Je hebt dan een goede kwaliteit pak voor weinig geld.

  1. Een vriendin van mij kocht vorige week ook een nieuw pak voor haar man bij Adams! Zij zei ook al dat ze daar goede kwaliteit pakken hebben. Eerst kocht ze altijd pakken van het merk Lynn bij de V&D, maar ja, dat kan nu niet meer : (

 5. Mijn man draagt meestal 5 dagen in de week een pak. Dit is nodig ivm zijn werk (hij is fiscaal jurist). Soms als hij geen afspraken heeft dan draagt hij gewoon een nette broek en overhemd. Ik vind het wel wat hebben hoor, een man in pak :-)

  1. Jouw man is dus vaak in het pak! Hoeveel pakken heeft hij in zijn kast hangen als hij 5 dagen per week in het pak moet? En hoe was je die dingen?

  2. Hij heeft denk ik iets van tien pakken. Hij wisselt ze een beetje af en in een week draagt hij soms een pak meerdere keren. Wel steeds een ander overhemd eronder. Er worden hier heel veel overhemden gewassen en strijken doe hij meestal zelf. Strijken is niet mijn favoriete bezigheid,haha. Oh en de pakken gaan regelmatig naar de stomerij. Ik was ze niet zelf ;-)

 6. Elke dag dat manlief naar zijn werk gaat draagt hij een pak. Hij heeft een representatieve functie. Naar begrafenissen rn trouwerijen draagt hij ook een pak.
  Als hij thuis is gaat het pak meteen uit en wordt ingewisseld voor een oude spijkerbroek, nog oudere fleecetrui en een paar gympen. Hij geeft nl verder niks om kleding behalve dat het lekker moet zitten.
  Mijn man draagt zelden een stropdas. Echt alleen als het nodig is, want aan die dingen heeft hij een hekel.
  Wij kopen graag pakken bij M.akro. Goede kwaliteit en niet te duur. Helaas heeft deze winkel vanaf nu geen pakken meer in het assortiment, maar alleen bij akties.

  1. Draagt je man naar zijn werk dan wel een stropdas, of alleen een pak?

   Jouw man is net als mijn vader dus: bij thuiskomst meteen het pak uit : )

  2. Heel zelden dat hij een stropdas om doet als hij naar zijn werk gaat. Bij begrafenissen en bruiloften draagt hij er wel een.

 7. Mijn vriend houdt niet van een pak, hij is er ook niet het type voor. Ik vind zelf een pak heel mooi staan, maar wel bij het juiste type man. Hoewel ik het pak van de jaren 50 meen ik die okergele afschuwelijk vind,het streepjespak is mijn favoriet, en de Miami vice look is ook stoer!!

 8. Mijn vriend draagt graag nette kleren naar zijn werk, dus overhemd, colbert etc. Hij vindt het leuk staan, ik ook natuurlijk. Stropdassen doet hij verder niet aan. Thuis verruild hij het vaak wel voor makkelijkere kleding.

  Om het filmpje moest ik wel lachen. De eerste outfits vind ik heel leuk, maar naarmate de jaren vorderen wordt het steeds afschuwelijker. De laatste gaat dan wel weer.

  1. Ja, die jaren zeventig waren errug :-) Had je van die eng strakke broeken in het kruis bij mannen. Dat zag er in het filmpje anders uit.

 9. Mijn man draagt nooit een pak.
  Wel heeft hij een mooi colbert met nette bloes.
  Ik vind een pak soms mooi, maar soms ook helemaal niet.
  Ligt er maar net aan wat voor pak en of het dan ook nog goed staat.

 10. Mijn man heeft nooit een pak gedragen.
  Ook niet voor ons huwelijk.
  Ik vond het zo raar dat hij net dan een pak moest gaan dragen terwijl hij zich daar helemaal niet goed in voelt.
  Het moest 'onze dag' worden, dus geen pak.
  Wel een nette grijze jeans en een jasje en een hemd zonder stropdas.

  1. Ik vind het mooi Ilse, dat je je man gewoon de ruimte gaf om zich te kleden zoals voor hem goed voelt, en je niet liet leiden door sociale conventies op jullie dag!

 11. Bij Ben's eerste baan in Nederland in de IT eind jaren '90 moest hij nog een nette broek, overhemd en das aan.
  Sindsdien is dat nergens meer nodig geweest alleen inderdaad heel soms met een belangrijke afspraak ofzo. Hij heeft twee blazers die met een goede broek en een overhemd ook heel gekleed staan voor situaties die daarom vragen.
  Een pak draagt hij alleen op begrafenissen (en op ons huwelijk). Hij draagt wel netjes casual naar zijn werk. Dus een knappe broek en trui en schoenen. Geen gympies of hoodies ofzo.
  Hij heeft wel een smoking voor op het podium, als hij meezingt met mijn opera-ensemble. Alle mannen in smoking en de vrouwen in gala. Dat is wel echt heel gaaf en wordt ook altijd heel goed ontvangen. En ja, die smoking vind ik heel mooi staan!
  Zijn pak is eigenlijk te groot en vind ik erg lelijk.
  De hele maatschappij beweegt zich van decorum naar "de inhoud is belangrijk". En dat is denk ik niet altijd een slechte zaak. Kundigheid zit niet in een pak.

  1. Nou ben ik eigenlijk wel nieuwsgierig waarom Humberto altijd een pak draagt. Zou dat zijn om een bepaald image uit te stralen? Of zou hij het gewoon mooi vinden?

 12. Mijn vriend een pak? Volgens mij heeft hij dat niet eens hangen in zijn kleerkast. Het hangt misschien ook wel af van iemand zijn beroep. Als je zit op kantoor dan zal je als man een pak moeten dragen. Ik vind zo een pak eigenlijk wel sexy.

  1. Ik vind dat een pak inderdaad sexy kan zijn. Wat voor beroep heeft je vriend dat hij helemaal geen pak heeft? En wat doet hij dan bijvoorbeeld aan naar begrafenissen of bruiloften?

 13. Manlief heeft wel een kostuum maar draagt dat nooit ... Gelukkig hoeft hij op zijn werk niet op sjiek, scheelt een hoop geld aan aanschaf en stomerij! Zijn trouwkostuum draagt hij helaas niet meer, stond hem heel mooi maar hij is inmiddels wat maatjes opgeklommen ;-)
  Mijn oudste zoon draagt soms een colbertje met een spijkerbroek, staat hem prachtig!

 14. Hmm nee mijn vriend heeft geen pak. Had 10 jaar terug wel een vriendje wat heel vaal in pak liep voor zijn werk en dat was zeker mooi bij hem. Maar niet iedere vent staat een pak vind ik. Al kan ik niet wachten tot ik mijn vriend straks in zijn pak zie hahaha, maar dat zal dan alleen voor de big day zijn gok ik ;)

 15. Wat een leuk filmpje.
  Mijn man heeft 2 pakken, maar draagt er alleen een bij officiele gelegenheden. Als ik man was zou ik ook liever een gewone broek en shirt aan hebben; 't Is warm zo'n pak en zit vast niet gemakkelijk. Mijn schoonzoon heeft meestal een pak aan (op z'n werk). En kleinzoon van 13 vindt een pak wel wat hebben :-)
  Ik hou wel van een goed verzorgde man, maar dat zit 'm niet in het pak.

 16. Mijn lief loopt elke dag in een mooi pak. Heerlijk! Overigens zijn er ook veel mannen die een slecht-passend pak dragen; doe dan maar niet :).

  Op birkenstocks naar het werk vind ik overigens een enorme no go. Tenzij je strandwacht bent, ga je wat mij betreft over de grenzen van passende kledij op de werkvloer. En als iemand dichtbij mij een jeans en all stars naar een begrafenis aantrekt, zou ik daar echt iets van zeggen. Normen en waarden zijn wat dat betreft wel verzwakt. Jammer.

 17. Mijn man heeft nog nooit een compleet pak aan gehad. Wel een periode een jasje met overhemd en stropdas voor zijn werk met als concessie altijd een spijkerbroek erbij. En dus elke dag een schoon overhemd.
  Ik beschouw het als werkkleding en ben blij dat het niet meer hoeft.
  Ik ben ook heel blij dat we de tijd achter de rug hebben dat normen en waarden aan de buitenkant van een mens zichtbaar moeten zijn, althans laten we stoppen mensen op hun buitenkant te beoordelen!

 18. Wat een leuk filmpje! Grappig hoe je aan de stijl, de tijd kunt aflezen. Wat we nu geweldig vinden wordt ook snel weer gedateerd.
  Een goed zittend pak flatteert veel mannen, een mooie blazer ook. Maar met doublebreasted komen maar weinig mensen weg. Bij mannen vind ik het snel poenig staan en bij vrouwen maakt het veel breder.
  Bij vrouwen vind ik jasjes vaak ook leuk. En wij hebben veel meer keuze in stijl, kleur en snit, boffers die we zijn.

  1. Ja, en voor vrouwen heb je nu ook veel van die tricot jasjes, onder andere bij de Hema. Dat oogt heel netjes vind ik, maar het zit comfortabel als een vestje.

 19. Een goed passend pak vindi ik mooi .
  Zeker bij gelegenheden .

  Het geeft ook aan dat je zorg aan jezelf besteed rekenninghoudend met de omgeving waarin je gaat vertoeven.

  En het werkt in de verkoop of bij goede banen toch beter als je er representief uitziet.

  Ze zeggen niet voor niets Kleren maken de man.

 20. Mijn man heeft iedere zondag naar de kerk een pak, compleet met stropdas, aan. Verder alleen naar officiële dingen of als we een hele dag bruiloft hebben. Ik vind het erg mooi staan.

  1. Over het algemeen dragen de mannen bij ons in de kerk een pak. Maar er zijn er ook veel, vooral de jongeren, die een mooie nette broek met een colbertje dragen. Meestal wel met stropdas. Persoonlijk vind ik het wel erg mooi en netjes staan. Mijn man draagt in de winter een antraciet grijs streepjes pak en in de zomer een donkerblauw. Wel wissel ik regelmatig zijn overhemd en stropdas van kleur. Passend bij mijn kleding...

 21. Ik heb het idee dat ook op het werk steeds minder om pakken wordt gevraagd. Zou dat kloppen?

  Persoonlijk vind ik het verdacht als ik in een showroom ofzo loop en er hijgt opeens een man in pak in mijn nek "leuk, he, mevrouw, dat modelletje"... Daar ga ik heel hard van weglopen meestal :-)

  1. Waar mijn man in zijn twintig/dertiger jaren nog pak aan had naar de zaak als it-er is het er nu een beetje af. Niet slordig maar gewoon beetje hippe makkelijke casual kleren. Wel altijd nette schoenen. Maar dat is gewoon mooi.

 22. Wat grappig om de achtergrond van pakken dragen te lezen. Je ziet het inderdaad steeds minder. Bij mij thuis draagt de husband voor zijn werk bijna dagelijks een kostuum, maar als hij geen afspraken heeft ruilt hij het jasje in voor een trui. Ik vind het wel leuk.

 23. Ik hou er wel van: een zakelijk verzorgde man in pak of in een mooie combinatie.
  Ik kan me dan ook geen voorstelling maken van jouw man die op Birkenstocks (+ blote voeten????? Want dat beeld heb ik erbij) naar zijn werk gaat.

  1. Nee, hij draagt er sokken in Marion. En in de winter als er sneeuw ligt, doet hij er broodzakken om heen om geen natte sokken te krijgen. Maar die haalt hij er wel af voordat hij zijn werk binnentreedt....

 24. De enige keer dat ik mijn man strak in pak heb gezien is op onze trouwdag. :)
  Voor zijn werk hoeft mijn man ook geen pak te dragen. Sterker nog, onder IT-ers (zoals mijn man) word je in pak ook niet serieus genomen. De dresscode voor hen is simpelweg een shirt en een spijkerbroek.

  Groetjes, Marielle

 25. Hahah wat grappig dat je hier een artikel over schrijft!! Mijn vader droeg vroeger ook altijd een pak naar zijn werk, en tegenwoordig niet meer. Nooit echt over nagedacht, maar nu ik dit artikel lees... ;-)

 26. Ik hou er ook wel van hoor, mannen in pak! Mijn man moest voor zijn werk altijd netjes gekleed en regelmatig ook een volledig pak aan. Nu mag hij meer casual maar met begrafenissen / bruiloften e.d draagt hij zeker nog een pak.

 27. Ik ben gek op mannen in pak! Vroeger had mijn man altijd een pak aan, nu hoeft dat niet meer voor zijn werk. Jammer :D
  Wat een grappig filmpje trouwens!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.