Hoe laat je je woonkamer groter lijken?

woonkamerOndanks de opkomende Tiny House beweging, moeten de meeste mensen toch nog woekeren met de ruimte in hun huis. Ruimtegebrek komt toch vaker voor dan een overschot aan ruimte!

Daarom een post over hoe je je huis zo groot mogelijk kunt laten lijken, en hoe je de ruimte zo optimaal mogelijk gebruikt.

10 manieren om je woonkamer groter te laten lijken

 1. Zorg dat het netjes en opgeruimd is. Het is misschien een irritante tip, maar hij is maar al te waar. Het is verbazingwekkend wat een beetje opruimen kan doen voor het gevoel van ruimte in je huis. Door allerlei overbodige spullen er uit te gooien, creëer je letterlijk ruimte. En dat zíe en voel je.
 2. Gebruik een grote spiegel, en hang die tegenover de deur waar mensen binnenkomen. Of waar de spiegel een raam weerspiegelt. Zo creëer je de illusie van veel meer ruimte.
 3. Wees consequent in kleurgebruik. Verf wanden en deurkozijnen in het hele huis in dezelfde kleur. Dit geeft een gevoel van eenheid en ruimte.
 4. Doe hetzelfde met vloeren! Laat vloeren van de woonkamer doorlopen in de gang en in de keuken. Door overal dezelfde soort, en kleur, vloer te hebben krijg je ook een gevoel van ruimte.
 5. Kies voor multifunctionele meubels. Bijvoorbeeld een salontafel met opbergruimte.
 6. Gebruik lichte kleuren voor het behang. Lichte kleuren voelen ruimtelijker dan donkere kleuren.
 7. Zet planten neer. Planten creëren ook een gevoel van ruimte!
 8. Kies voor meubels op pootjes, zodat je de ruimte onder het meubel nog kunt zien.
 9. Gebruik meubels waar je ‘door heen’ kunt kijken. Dus een bank met ruimte tussen het zitgedeelte en de leuning bijvoorbeeld.
 10. Koop meubels in de kleur van je muren. Hierdoor vallen de meubels als het ware weg tegen de muur. En dat geeft weer een gevoel van ruimte.

Onze inrichting

Wij hebben ons huis ook zo efficiënt mogelijk en ruimtelijk ingericht. Om die reden staat de tweedehands houtkachel bijvoorbeeld schuin in een hoek. Zo raakten we niet een hele muur kwijt aan de kachel. Daarnaast hebben we twee grote boekenkasten tegen een muur staan. Ze komen niet tot aan het plafond. En ook dat geeft een gevoel van ruimte. Verder hebben we de muren in een lichte kleur geverfd.

Onze meubels zijn relatief wat donkerder. Zoals de Chesterfield die ik kocht op marktplaats. Die staat los in de ruimte, voor de boekenkast.

Al met al ben ik blij met de ruimte in onze woonkamer. En als er veel bezoek komt, dan pakken we gewoon wat stoelen uit de keuken en zetten die er bij.

Ben jij tevreden over de hoeveelheid ruimte in je woonkamer?

Similar Posts

50 Comments

 1. Wij hebben een lekkere recht-toe-recht-aan inrichting, wat heel typisch Nederlands schijnt te zijn. Ik heb vaak gedacht het anders te willen, maar dan loop ik weer vast in het praktische of dat ik het me gewoon niet voor kan stellen hoe het er dan bij zou staan. Zo stom.

 2. Goeie tips! Ik heb ook veel wit in huis, dat geeft een stuk meer licht. Ik had een zwarte bank maar sinds ik een witte heb ziet het er allemaal beter uit. Alleen onze vloer is nog te donker. Gelukkig gaat die er ook dit jaar nog uit.

  1. In ons vorige huis hadden we eerst donkerbruine plavuizen uit de seventies… Dat had ook een heel donker effect. Toen we licht laminaat namen werd het hele huis een stuk lichter!

 3. Ja, allemaal goede tips.

  Die spiegel wil ik al langer en toch twijfel ik dan weer.

  Onze meubels zijn wel wat donkerder – bewust met kleine kinderen in huis.
  Onze accentmuur is okergeel.
  Wel hebben we pootjes onder de meubels.

 4. In ons vorige huis was de woonkamer groter en de keuken kleiner. Ik ben heel blij dat ik nu een groter keuken heb, al is het toch ook wennen aan een kleinete woonkamer. De plafonds zijn hoog, dat is ruimtelijk. Al hebben we daar niks voor hoeven doen :-)
  We hebben gekozen voor een plafonniere boven de zithoek en voor drie doorzichtige, glazen lampen boven de eethoek. Zo belemmeren ze geen uitzicht. De plafonniere is zeegroen en past qua kleur goed bij de inrichting. We hebben veel hout en de accentkleur is bij ons groen.
  Een paar weken geleden heb ik een grote ingelijste foto van de muur gehaald. Dat gaf zo veel ruimte. Nu hangt er boven de zithoek alleen nog een schemerlampje. Dat is genoeg. Met al die warm houten meubels is er niet veel versiering nodig. Ik houd van de rust en de ruimte die dat geeft.
  Onze muren zijn cremekleurig. Heel wat beter dan het donkerbeige hiervoor. Geeft ruimte en vooral veel licht.
  Die tip van de planten ben ik een beetje dubbel in. Een paar planten in de kamer kan ik mooi vinden, maar als ik kijk bij mijn schoonmoeder die overal planten heeft staan en alle mogelijke verschillende potten met verschillende bordjes en schotels eronder. Dan vind ik dat juist heel vol en klein aanvoelen.

  1. Creme lijkt mij ook een hele verbetering ten opzichte van donkerbeige! Je beschrijving van de planten bij je schoonmoeder spreekt mij ook niet aan. Het klinkt heel vol!

 5. Ik heb er nooit zo bij stilgestaan dat meubels op pootjes een ruimtelijke indruk geven, maar nu je het zegt, daar zit wel wat in. Meubels zonder pootjes ogen meteen een stuk massiever wat een benauwdere indruk kan veroorzaken.
  Of planten een ruimtelijkere indruk geven… Als het er niet te veel zijn! Als je bijvoorbeeld in je vensterbank veel planten hebt staan, dan houden die veel licht tegen en veel licht geeft ook een ruimtelijker gevoel.

 6. Wij hebben een vierkantige woonkamer en ik vind die wat klein maar ja roeien met de riemen die we hebben,maar het is wel moeilijk in te richten zo hebben we een ronde tafel die links aan de raam staat en de zetels staan aan de andere kant zo hebben we ruimte als je binnen komt en ik heb ook veel planten staan en hangen aan de ramen ik denk dikwijls ik doe ze weg maar ik ben altijd zot van planten geweest en hier worden ze ofwel heel groot of ze gaan dood dat is heel raar.
  Groetjes van Simonne

 7. Ah die eerste tip. Heel moeilijk ;-) Verder hebben wij inderdaad een grote boekenkast in de kleur van de muur en we hebben hem op pootjes gezet. Dat maakt heel veel uit.

 8. Wij hebben in principe een geweldig grote woonkamer. Maar er staat nog een oude keuken in die afgebroken moet worden en een openhaard-verhoging die we ook moeten afbreken. Verder moet er nog een muur weggebroken worden. Als dat gedaan is, dan krijgen onze meubels ook weer wat meer ruimte. Er hoeft dan alleen een zithoek en een studeerhoek in. Ik kijk ernaar vooruit.

  1. aan de ene kant lijkt me dat wel leuk, aan de andere kant denk ik dat we er niet echt handig in zullen zijn. Plus, als je het laat doen, dan voeren ze ook het afval af. Dus ik denk dat we het laten doen.

 9. Toevallig net de woonkamer aangepast. Iets wat overigens wel lastiger is met een hoekbank. Die kan je maar in beperkte mate verplaatsen in de ruimte. Wij hebben onze kamer overigens zo rustig mogelijk, zonder dat het ongezellig wordt.

 10. Toen we hier net kwamen wonen vond ik onze woonkamer juist te groot ;) Maar na wat schuiven hebben we nu wel een wat knussere woonkamer :D

 11. wij hebben nu bij de eettafel een bankje zonder leuning aan 1x kant die we onder de tafel schuiven als we niet aan tafel zitten. Aan de andere kant tegen de muur staan wel stoelen. We hebben een blauwe muur en lichte eiken meubels, ik vind niet dat dat aan ruimte inlevert.
  Tip zou nog kunnen zijn om de zithoek open te houden, dus geen banken dwars in de kamer zetten. En gewoon niet teveel neer te zetten :)

 12. Ja, ik moet zeggen dat ik heel tevreden ben over de ruimte in mijn woonkamer. Woon er nu bijna 5 jaar, maar zou echt niets willen veranderen.

  Liefs.x

 13. IK heb niet zo heel veel in de kamer staan, en veel licht, bank lamp stoelen tafeltjes alles creme-wit ook de muren. we hebben wel een rode computerkast, dat springt er uit!!

 14. Wij hebben veel wit en grijs in de woonkamer en hier en daar wat kleur in de accessoires. Dus de basis is vrij rustig. Ik ben ook nog steeds heel blij met onze keuzes.

 15. Go tevreden? Ja en nee. We hebben twee schouwen die we niet mogen afbreken. Deze nemen dus heel veel plaats in. Maar aan de ene kant hoef ik ook niet veel meubels te hebben. :)

 16. Gelukkig al heel wat tips doorgevoerd. Veel witte meubels op witte muren, de vloer loopt van gang t/m keuken. Alleen zouden we nog wel wat meer planten mogen hebben denk ik…

 17. Wij wonen niet groot, om zie reden geen salontafel bijvoorbeeld… één bank en stoelen ipv een hoekbank of twee banken, neutrale kleuren in huis en verder… blijven opruimen ;)

  1. Salontafels nemen inderdaad best veel plek in. Wij hebben er wel ruimte genoeg voor, en ik denk dat ik hem ook wel zou missen. Hoe los jij dat nu op met bijvoorbeeld een kopje thee of koffie? Zet je dat op een klein bijzettafeltje?

 18. Onze eerste reaktie toen we hier kwamen wonen : zoveel mogelijk wit omdat we van veel ruimte naar een stuk kleiner gingen. Een vrien kleurconsulent heeft zijn tanden in onze inrichting gezet en het is nu veel knusser en gezelliger met licht beige, olijfgroen en bordeauxrood (jawel!). Met witte en licht hiuten meubels op pootjes is het niet kleiner op geworden, integendeel. Lamellen ipv glasgordijnen doen ook heel veel. Meubels verzetten zoals ik in het vorige huis vaak en graag deed, kan hier helaas niet. De schouw loopt in het midden van de woonkamer (letterlijk een losse blok) en de trap staat er ook.

 19. Wij zijn op zich beste tevreden over onze woonkamer.We hebben wel gemerkt dat sinds we de wanden licht hebben gemaakt het een stuk groter kijkt. handige tips en dat van die pootjes wist ik ook niet.

 20. Maak gebruik van zoveel mogelijk kleinere lampen, vooral in de hoeken, tegenover een spiegel, een standaard lamp achter of naast een stoel, een snoer LED lampjes als je die ergens kunt ophangen, een lampje dat je aan een boekenplank kunt bevestigen, een leeslamp enz. “Wie licht spreidt die spreidt gezelligheid” zo herinner ik mij een reclame leuze voor gloeilampen uit mijn jeugd. Afgezien van de twee lampen aan het plafond die ik zelden gebruik heb ik 9 andere bronnen van licht en die doen de kamer beslist groter lijken.

 21. De meeste tips kende ik al. Maar ze helpen vaak wel. Zo heb ik wel eens verander in kleur of meubels met een wereld van verschil!

 22. Super handige tips! Ik woon sinds kort met mijn vriend in een appartementje en onze woonkamer is niet extreem groot. We hebben er nu een salontafel staan, die net te groot is eigenlijk.

  Wilma.

  1. Een te grote salontafel lijkt inderdaad vervelend. Omdat hij zo in het midden staat valt hij natuurlijk ook flink op. Ga je nog een nieuwe kopen denk je?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.