Welk parfum past bij mij? 7 stappenplan!

welk parfum past bij mij

Aangezien ik het moeilijk vind om een goede parfum te onderscheiden van een lekkere toiletverfrisser nam ik uit de bibliotheek het boek Parfumwijzer mee.

Ik was wel benieuwd wat er eigenlijk allemaal over parfums te melden is!

En dat blijkt nog verrassend veel te zijn.

Parfumwijzer: welke parfum past bij mij

Het boek Parfumwijzer begint met een uitleg hoe je neus eigenlijk werkt. Terwijl ik het las werd ik me steeds bewuster van mijn neus! Wonderlijk dat je een orgaan kunt hebben dat superbelangrijk is, maar waar je eigenlijk helemaal niet bij stil staat.

Eén van de dingen die ik leerde was dat geur invloed heeft op ons gedrag en onze gemoedstoestand. Vaak zonder dat we het door hebben! Zo zorgt de geur van leer in een nieuwe auto er automatisch voor dat we de kwaliteit van de auto hoger inschatten.

Wat is parfum eigenlijk?

In het tweede hoofdstuk krijg je uitleg over wat een parfum nou eigenlijk is.

Parfum is in essentie niets meer dan een mengsel van geurstoffen opgelost in alcohol!’

Het wordt gemaakt van synthetische grondstoffen, dierlijke grondstoffen (zoals darm- of klieruitscheidingen van een potvis, kat of hert… jakkes) en plantaardige grondstoffen zoals bloemen, hout, schors, mos, hars, gom en olie.

Welk parfum past bij mij: stappenplan

Hier ging het mij allemaal om: Welk parfum past bij mij?

Parfumwijzer geeft de volgende praktische stappen om een parfum te kiezen en het antwoord te vinden op die vraag: ‘Welk parfum past bij mij?’

 1. Kijk naar de naam, het ontwerp van het flesje en de kleuren. Het flesje zal je als het goed is een idee geven van de geur. Ook een naam roept allerlei associaties op. (Dit herken ik wel. Eén van de reden dat ik mijn huidige Etos parfum kocht was dat ik viel voor de mooie verpakking en de naam.)
 2. Maak een lijstje van alle geuren die je lekker vindt ruiken. Zo kom je er achter van welke ‘geurfamilie’ je blijkbaar houdt. Er zijn helaas hartstikke veel categorieën wat heel verwarrend is. Dus ik geef even een indeling met 4 hoofdgroepen: fris, bloemig, oosters en hout.
 3. Ga naar de winkel en zorg dat je veel tijd hebt. Je kunt een parfum namelijk niet binnen een paar minuten beoordelen volgens Parfumwijzer. ‘Het duurt vaak meer dan een uur voor de basisnoten doorkomen.’
 4. Gebruik een papieren strookje. Hier spuit je een beetje parfum op. Zo voorkom je dat je de rest van de dag ruikt naar een parfum dat je misschien niet lekker vindt. Schrijf op het strookje de naam van de geur. Ruik na een paar minuten nog een keer, en na 2 uur nog een keer.
 5. Test vervolgens de parfums die je na 2 uur nog steeds lekker vindt op het papiertje, nu op je huid. Dat is belangrijk want je huid en geur beïnvloeden elkaar.
 6. Ruik maximaal 3 geuren per keer. Daarna is je neus verzadigd en kan niet meer goed ruiken. Eventueel kun je je neus opfrissen door even aan een stukje ongeparfumeerde huid te snuffelen.
 7. Ga naar een winkel waar ze goed advies geven.

Hoe kies je een parfum: aandachtspunten

Net als wijn kun je een geur op kwaliteit beoordelen. Dat vind ik ook nuttige informatie! Dit zijn de punten die je kunt checken om te weten of je met een kwalitatief hoogstaand parfum te maken hebt:

1. Vloeien de lagen van het parfum in elkaar over?

De meeste parfums bestaan uit 3 lagen top, hartnoten, basisnoten. Bij een goed parfum vloeien deze drie fases/lagen in elkaar over. Eerst ruik je de top (snel waarneembare geuren, die ook weer snel verdampen, vervolgens ruik je de hartnoten. En als laatste ruik je de basisnoten. Deze laatste blijven het langst hangen.

2. De tenaciteit

Tenaciteit wil zeggen hoe lang een geur op de huid blijft. Als een parfum lekker ruikt, maar binnen no time niet meer te ruiken is, is het niet van goede kwaliteit.

Een goede eau de toilette houdt gemiddeld twee tot vier uur. Van een extract mag je verwachten dat het ‘s avonds ook nog te ruiken is.

3. De intensiteit en het volume

Je moet het parfum goed kunnen ruiken, zonder dat je als een soort speurhond de lucht moet sniffen. Maar het moet ook weer niet overweldigend aanwezig zijn.

4. Persoonlijkheid en originaliteit

Sommige parfums ruiken bijzonder en anders dan anders. Dit kan een aandachtspunt zijn bij een geur kiezen. Als je je bijvoorbeeld wilt onderscheiden van de massa.

Conclusie over Parfumwijzer

Parfumwijzer is een leuk en heel informatief boekje. Zelfs de informatie over de neus is leuk om te lezen. Daarnaast krijg je duidelijke informatie over parfums, en hoe je een parfum kunt kiezen. Achter in het boek staat een handige begrippenlijst en links naar websites. Als je het net als ik moeilijk vind om een parfum te kiezen, is dit zeker een handig boekje.

Zie ook Etos namaak parfum.

Wat een boel tijd kost het!

Wel vind ik het proces van een parfum kiezen ontzettend tijdrovend. Eerlijk gezegd haak ik daar op af. Ik heb geen zin om een parfum op een strookje te spuiten en vervolgens na twee uur weer te ruiken. En dat ik dan eerst weer naar de winkel moet om het vervolgens op mijn huid te spuiten, en dan eerst weer een hele tijd wachten ‘wat het doet’.

Mijn manier van een geurtje kiezen is dus best heel erg verkeerd. Ik heb het geduld niet voor uitgebreid onderzoek. Ik ruik aan het flesje, spuit wat op mijn pols, en als ik het dan lekker vind koop ik het. Het scheelt natuurlijk wel dat ik nooit zulke dure parfums koop. Als ik echt een parfum van meer dan 100,- zou kopen bijvoorbeeld zou ik denk ik gemotiveerder zijn voor onderzoek.

Parfum

Op dit moment heb ik twee parfums in mijn kast staan. Lucht van Zeeman en eentje van Nina Ricci die ik kocht bij Kruidvat. Heel soms gebruik ik L’Air du Temps, maar meestal ga ik parfumloos door het leven.

Ik vind een parfum al snel ‘te veel’.

parfum

Praktische informatie

Parfumwijzer is voor 24,95 te koop bij bol.com.

parfum

Wist je dat er nu ook wasparfum voor de was is?

Hoe kies jij een parfum? Doorloop jij bijvoorbeeld al deze stappen?

Similar Posts

32 Comments

 1. Als het goed is, is het ook een proces dat je niet vaak hoeft te doen. :) Veel vrouwen blijven toch jarenlang bij hetzelfde parfum hangen. En zeker bij duurdere parfum hoef je vaak maar heel weinig te gebruiken en doe je ook een stuk langer met een flesje :)

  1. Dat is maar goed ook Daantje, want ik heb echt het gevoel dat je zo een week verder bent voor je echt goed een parfum hebt gekozen. En dan ben ik nog optimistisch ; )

 2. Ik heb 1 keer heel uitgebreid getest bij een speciaalzaak, echt even de tijd er voor genomen. Is best leuk, het is al weer wat jaartjes geleden en ze gaf me gemalen koffie om tussendoor aan te ruiken omdat je anders door de bomen het bos niet meer ruikt (!)

  1. Die theorie van de gemalen koffie staat ook in het boek. Maar daar zeggen ze er bij dat je neus dan verzadigd raakt met de geur van koffie en dat je daarom het beste op je ongeparfumeerde huid kunt ruiken.

   Welk parfum is het toen geworden Catharina? En gebruik je die nu nog steeds?

 3. Na een aantal geuren te hebben geroken is het het beste om even aan koffiebonen te ruiken. De geur van koffiebonen neutraliseert het beste. Een goede parfumerie heeft altijd koffiebonen beschikbaar!

 4. Ik zou er nooit een boekje voor kopen.

  Ik heb wel gemerkt dat ik in de loop der jaren wat veranderd ben in ‘smaak’.

  Als ik zelf na een uurtje de geur nog indringend vind, zal ik hem niet meer opdoen.

 5. Leuke tips. Al is een papieren strookje handig omdat je niet hele dag rond loopt met een vieze geur. Toch probeer ik het liever uit op mijn huid dan op een stukje papier. Ik neem wel de tijd voor parfum.

 6. Pfoe, nee. Ik weet vaak wel wat de geurnoten zijn in een parfum voor ik het ruik. Ja, echt! Als het vervolgens ook zo ruikt als ik verwacht, dan hebben ze hun best gedaan en dan is het mijn geur. Dan zoek ik al niet eens meer verder. Ik ruik dus niet eerst, ik doe eerst onderzoek :P Daarom heb ik ook maar 2 parfums die ik echt lekker vind en ook echt gebruik. Nou ja, eentje dan.

 7. Handig boek, ik neem ook de tijd om een parfum te kiezen. Ik ben een beetje een twijfelaar op dat vlak. Zo moet een geur perfect bij mij passen. :) Ik gebruik de stappen helaas niet.

 8. Heel handig, over het algemeen weet ik heel goed wat ik lekker vind, maar toch klopt het dan soms niet als ik hem gekocht heb en zelf draag. Dan komt ineens een luchtje zo anders over en dan staat het jaren op de plank zonder gebruikt te worden.

 9. Mijn huid heeft een hoge zuurgraad, dus op de huid testen is heel belangrijk. Ik gebruik al 20 jaar Pleasures van Elizabeth Arden.
  En voor een avondje uit Allure van Chanel.
  Ik maak wel eens een uitstapje, houd erg van fris/citrus maar dan goedkoop, bv. Yves Rocher, kamperfoelie, chevrefeuille, heerlijk fris en licht luchtje.

 10. Bij mij heeft het geen enkel nut op papier te testen. Al vind ik het nog zo lekker op mijn huid woord bijna alles bitter.

  Al verschillende keren bij speciaalzaak geweest en ook zij kwamen niet met iets echt goed voor mij op de proppen en vonden me duidelijk een lastig iemand.

  Eigenlijk blijven heel zware orientaalse geuren bij mij wel goed, maar die zijn zo ongeschikt voor dagelijks. Ik gebruik dus vrijwel nooit iets.

  Over de Etos geuren heb ik al een paar keer gelezen en ga daar maar eens kijken of er wat bij is, bovendien zijn die niet duur.

 11. Ik ben helaas allergisch voor parfums… Zodra er een klein vleugje op mijn huid komt is het al mis. Een eczeem plekje erbij. Gaat wel vlug weer weg hoor maar duurt toch wel een paar dagen. Dus of de parfum op mijn kleding spuiten en dan heel voorzichtig. Of gewoon gèèn parfum! Nu vind ik het door de week, als ik nergens speciaal heen hoef niet erg hoor maar bij een visite of een feestje baal ik er wel eens van!

 12. Ik ben gek op lichte bloemengeuren, maar die zijn bij mijn huid zo verdwenen. Ik test altijd op mijn huid want zo kun je veel beter bepalen of de geur bij je past. Een jaar of wat geleden leek het me leuk om weer eens een geurtje te dragen. Ik heb astma en ik verdraag niet alle geuren. Op zeker moment had ik Maroussia gevonden. Beetje orientaals, bloemig en hij blijft bij mij wel hangen. Een geurtje dat bij me past. Helaas heb ik een zoon die ook gevoelige longen heeft en hij krijgt het benauwd van die geur. Dus helaas, geen geurtje voor mij.
  Laatst had je hier toch ook over geschreven? Isfahan van Yves Rocher is nog steeds mijn favoriet. Zo jammer dat dat niet meer te koop is.

 13. Bedankt voor je blogpost. Mijn allerlekkerste luchtje heb ik nog een opgezocht op Google en het is opnieuw uitgebracht. Al een paar jaar geleden en ik had het al lang opgegeven :-)
  De omschrijving die ik er aan geef: zeepachtig, poederig, licht en fris dekt de officiële niet. Zo persoonlijk is de beleving dus.

 14. Ik heb een parfum die ik al sinds mijn 14de gebruik, dat is Chanel Mademoiselle. Dit is echt mijn signature geur, een heerlijke frisse geur.

 15. Mijn favoriete geur is er helaas niet meer, Ivoire van Balmain. Is opnieuw uitgebracht maar ruikt helaas heel anders … Ik kreeg ooit een minifelsje toen ik een jaar of 8 was en pas jaren later kocht ik mijn eerste grote fles.
  Ik hou ook van Innisfree, uit Ierland. Ooit daar gekocht (zeker 15 jaar geleden!) en nog steeds heerlijk!

 16. Ik hou van aparte geuren, die je niet zo vaak in een gewone parfumerie / drogist vindt. Serge Lutens bv. Daar vraag ik dan staaltjes van de geuren die ik graag wil testen (op basis van de omschrijving op parfunblogs bv, zoals kafkaesqueblog, en dan probeer ik die thuis. Ik vind het persoonlijk nodig een parfum verschillende keren uit te testen. Soms vind ik iets de eerste keer lekker ruiken maar verveelt het me na enkele keren.

  Na het testen beslis ik dan of en welk parfum ik koop.

 17. Ik hou van zepig, poederig, zoals L’air du Temps van Nina Ricci, maar ook van Groen, zoals O de L’ancome. Maar ik draag bijna nooit een geurtje. Bijna alles in de parfumerie vind ik hoofdpijnverwekkend, vooral de zg. watergeuren, die meestal in een blauw flesje zitten.

 18. Haha… Zo te lezen is mijn manier van parfum kiezen dus ook helemaal verkeerd! Ik vind het ontzettend leuk om verschillende testers uit te proberen in de parfumerie. Ik kan heel erg genieten van die lekkere geurtjes… Maar, net zoals jij, heb ik het geduld niet voor een tijdrovende procedure zoals hierboven wordt uitgelegd.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.