Android? Is dat een robot?

smartphoneIk voel me vaak nogal dommig als het gaat om smartphones en mobiele telefonie in het algemeen.

Het heeft ook heel lang geduurd voordat ik wist wat ‘android’ toch betekende. Ik dacht namelijk dat dit een soort robot was. En ik snapte al niet waarom mensen het woord android steeds gebruikten in combinatie met smartphones. Als ik heel eerlijk ben kon ik gisteren het verschil ook nog niet eens uitleggen…

Maar toen besloot ik me er toch maar eens in te verdiepen. En het resultaat is deze post!

Wat is android?

Android blijkt dus geen robot te zijn, en ook geen merknaam. Android is de naam van een besturingssysteem voor smartphones.

Dat roept onmiddellijk een volgende vraag op, want wat is een besturingssysteem? Eenvoudig uitgelegd bepaalt een besturingssysteem hoe jij je smartphone kunt gebruiken. Een besturingssysteem bepaalt bijvoorbeeld:

  • Hoe je de camera op je smartphone gebruikt
  • Waar je op moet klikken om je berichten te lezen
  • Wat er allemaal op je schermpje staat
  • Hoe je belt

De meest gebruikte besturingssystemen voor smartphones!

Er zijn drie besturingssystemen die het meest gebruikt worden. Dat zijn Android, iOs, en Windows Phone. iOs is het besturingssysteem van iPhones. Ik heb een iPhone4, dus blijkbaar heb ik een iOs besturingssysteem. Android is een product van Google en Windows Phone is van Microsoft.

Ik stapte over van android naar iOs

Tot vorig jaar lente had ik een Samsung, oftewel ik gebruikte een android besturingssysteem. Maar inmiddels heb ik een iPhone4. Het grootste verschil in besturingssysteem is dat ik niet langer een fijne radio op mijn mobieltje heb. Bij de Samsung kon ik, zonder internet, Radio Gelderland luisteren op de fiets. Maar de iPhone heeft helaas geen radio. Verder ben ik best tevreden over mijn iPhone4. Ik kan er aardig mee uit de voeten.

Mijn oudste zoon, die een android besturingssysteem heeft, vindt mijn iPhone4 heel irritant. Het is denk ik echt net wat je gewend bent.

Smartphone versus smartphone

Apple, Google en Microsoft proberen natuurlijk allemaal zoveel mogelijk smartphones van hún besturingssysteem te verkopen. Dus komen ze telkens weer met mooie, nieuwe glimmende modelletjes. Zo is er nu de Samsung Galaxy 7. De opvolger van, jawel, de Samsung Galaxy 6! Nu met Gear VR staat er bij op de website van T-mobile. Geen idee wat dat nou weer betekent.

smartphone

En Apple belooft natuurlijk ook een nieuwe, namelijk de iPhone7. Het valt me op dat beide dus met een zevende versie komen.

iphone7

Wat Apple en Google kunnen, kunnen wij beter dachten ze vermoedelijk bij Microsoft en kondigden deze zomer aan dat zij met maar liefst 6 nieuwe modellen gaan komen!

Conclusie

Een android is niet een robot, maar een besturingssysteem van een smartphone. Andere besturingssystemen zijn iOS en Windows Phone. Alle drie besturingssystemen hebben hun voor- en nadelen. Ik denk dat het net is wat je gewend bent.

Welk besturingssysteem gebruik jij voor je smartphone?

24 Comments

  1. VeggieMo
  2. Lot
  3. Christina
  4. Siny

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh