Android? Is dat een robot?

smartphoneIk voel me vaak nogal dommig als het gaat om smartphones en mobiele telefonie in het algemeen.

Het heeft ook heel lang geduurd voordat ik wist wat ‘android’ toch betekende. Ik dacht namelijk dat dit een soort robot was. En ik snapte al niet waarom mensen het woord android steeds gebruikten in combinatie met smartphones. Als ik heel eerlijk ben kon ik gisteren het verschil ook nog niet eens uitleggen…

Maar toen besloot ik me er toch maar eens in te verdiepen. En het resultaat is deze post!

Wat is android?

Android blijkt dus geen robot te zijn, en ook geen merknaam. Android is de naam van een besturingssysteem voor smartphones.

Dat roept onmiddellijk een volgende vraag op, want wat is een besturingssysteem? Eenvoudig uitgelegd bepaalt een besturingssysteem hoe jij je smartphone kunt gebruiken. Een besturingssysteem bepaalt bijvoorbeeld:

 • Hoe je de camera op je smartphone gebruikt
 • Waar je op moet klikken om je berichten te lezen
 • Wat er allemaal op je schermpje staat
 • Hoe je belt

De meest gebruikte besturingssystemen voor smartphones!

Er zijn drie besturingssystemen die het meest gebruikt worden. Dat zijn Android, iOs, en Windows Phone. iOs is het besturingssysteem van iPhones. Ik heb een iPhone4, dus blijkbaar heb ik een iOs besturingssysteem. Android is een product van Google en Windows Phone is van Microsoft.

Ik stapte over van android naar iOs

Tot vorig jaar lente had ik een Samsung, oftewel ik gebruikte een android besturingssysteem. Maar inmiddels heb ik een iPhone4. Het grootste verschil in besturingssysteem is dat ik niet langer een fijne radio op mijn mobieltje heb. Bij de Samsung kon ik, zonder internet, Radio Gelderland luisteren op de fiets. Maar de iPhone heeft helaas geen radio. Verder ben ik best tevreden over mijn iPhone4. Ik kan er aardig mee uit de voeten.

Mijn oudste zoon, die een android besturingssysteem heeft, vindt mijn iPhone4 heel irritant. Het is denk ik echt net wat je gewend bent.

Smartphone versus smartphone

Apple, Google en Microsoft proberen natuurlijk allemaal zoveel mogelijk smartphones van hún besturingssysteem te verkopen. Dus komen ze telkens weer met mooie, nieuwe glimmende modelletjes. Zo is er nu de Samsung Galaxy 7. De opvolger van, jawel, de Samsung Galaxy 6! Nu met Gear VR staat er bij op de website van T-mobile. Geen idee wat dat nou weer betekent.

smartphone

En Apple belooft natuurlijk ook een nieuwe, namelijk de iPhone7. Het valt me op dat beide dus met een zevende versie komen.

iphone7

Wat Apple en Google kunnen, kunnen wij beter dachten ze vermoedelijk bij Microsoft en kondigden deze zomer aan dat zij met maar liefst 6 nieuwe modellen gaan komen!

Conclusie

Een android is niet een robot, maar een besturingssysteem van een smartphone. Andere besturingssystemen zijn iOS en Windows Phone. Alle drie besturingssystemen hebben hun voor- en nadelen. Ik denk dat het net is wat je gewend bent.

Welk besturingssysteem gebruik jij voor je smartphone?

Similar Posts

24 Comments

 1. Hier geen smartphone, ik heb een seniorenmobiel zonder enige poespas. Manlief heeft mijne overgenomen en die draait op Android.

 2. Ik heb een Nokia uit de tijd van de stoomlocomotief. Die bevalt goed, want in onze wijk nauwelijks tot geen ontvangst ;-) We hebben ook nog een ‘vaste telefoon’. Ik wordt wel gedwongen om aan een smartphone te gaan i.v.m. de communicatie in de voetbalteams van de twee jongste zonen.
  Maar eigenlijk heb ik geen behoefte aan al die prikkels uit noodzakelijke zelfbescherming.
  Bedankt voor je uitleg!

  1. Ik herken het helemaal dat je noodgedwongen aan de smartphone moet vanwege de kinderen! Ik had precies het zelfde. Je kunt het je eigenlijk nauwelijks veroorloven als moeder van middelbare scholieren om niet bereikbaar te zijn met o.a. whatsapp.

 3. Ik heb nog een heel ouderwets mobieltje :-). Ik gebruik af en toe de Iphone van mijn man en in vind het wel een leuk ding. Maar ik heb geen smartphone nodig, en waarschijnlijk doe ik het voorlopig gewoon zonder.
  Dat van die ‘Android’ heb ik me ook laten uitleggen door een van de mannen hier :-)

 4. Ik heb wel een smartphone en androit, ik kan foto’s maken maar geen selfies kwam ik achter. Verder bevalt de Alcatel wel goed, maar ik krijg volgende week een andere voor mijn verjaardag, geen idee welke. Dat wordt dus weer alle dingen die ik wil opnieuw “uitvinden”.

  1. Ik ben benieuwd wat je voor soort smartphone gaat krijgen Lot! Vind je het wel leuk om je zo’n nieuw model eigen te maken? Ik word altijd ongeduldig als ik het dan niet snap.

 5. Ik ben blij dat ik zo te horen niet de enige ben die er totaal geen verstand van heeft van al die termen. Het lijkt soms wel of iedereen behalve ik precies weet hoe het werkt en wat al die termen betekenen. Het is ook maar net waar je interesse naar uit gaat denk ik.

 6. omg, ik heb dit gisteren ook aan mijn 70 jarige moeder moeten uitleggen :) En zij heeft notabene een smartphone met een Android besturingssysteem XD Android is prima en zeker de betere keus dan het alternatief van apple. De windows telefoon die mijn gozer gebruikt is eigenlijk ook wel goed, met name voor zakelijk gebruik. Ik weet niet of ik ooit van Android naar een Windows phone zou overstappen, maar tegen de tijd dat ik écht een smartphone moet zien we wel wat er beschikbaar is.
  Ik heb nu niet eens een mobieltje wat werkt, Onopgeladen en zonder credit ligt het ding in een la te verstoffen :)

 7. Haha, leuke blog!!
  Hier een Samsung 6, inmiddels dus al weer “ouderwets” ;)
  Android dus, op het werk krijg ik een windows phone… geen idee wat ik daar van ga vinden.

 8. Bij mij draait Android op mijn gewone smartphone, Windows op mijn werktelefoon en op de laptop, iOs op de iPad. Van alles wat dus.
  Een robot, grappig! Het is ook haast niet uit te leggen, al die verschillende besturingssystemen. Ze hebben allemaal handige en minder handige kanten. En niet alle apps zijn verkrijgbaar voor alle besturingssystemen.

 9. Ik heb een windowsphone en dus zal het windows zijn als software. eerlijk gezegd buiten de apps voor foto’s en internet heb ik geen kennis van gsm’s. :)

 10. Hier ook de iPhone.
  Vindt het grote voordeel van iOS dat het gebruiksvriendelijk is .
  Mijn moeder van 86 is verslaafd aan haar iPad.
  En de combinatie met de iPhone is dan ideaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.