Het Hoge Noorden: 6 afleveringen!

het hoge noorden cdn header 1678889857 1

Voor de liefhebbers van emigratie programma’s als Ik vertrek en Het roer om is het programma Het Hoge Noorden ook een aanrader!

Ook al is Dionne Stax een wonderlijke mengeling van Floortje Dessing en Yvon Jaspers.

Net als Yvon prikt ze een vorkje mee, en net als Floortje reist ze af naar afgelegen plekken.

Het Hoge Noorden

In het Hoge Noorden volgt Dionne Stax een jaar lang 6 Nederlandse stellen die in Zweden of Noorwegen (gaan) wonen. En dan niet in een stad, maar in afgelegen gebied.

Dat levert een prettig en rustgevend programma op. Het is mooi om te zien hoe eenvoudig het leven kan zijn zonder allerlei wereldse genoegens. De eenvoud van het Zweedse en Noorse bestaan is dat er minder prikkels zijn en minder spullen.

De stellen

  • Cornelis en Patricia die boten bouwen
  • Schapenboeren Rob en Astrid in Noorwegen.
  • Martijn, Anne en hun kleine zoontje Espen in Zweden
  • Familie Ellerbrak die emigreert naar Zweden en daar een Bed en Breakfast wil beginnen.
  • Rob en Threes die zich bezighouden met het Noorderlicht
  • Wiebe en Ashna verhuizen met hun twee kinderen naar Zweden en verlaten Almere.

Eenvoudig maar hard werken

Tegelijkertijd is het keihard aanpoten. Als je het in de winter warm wilt hebben, zul je hout moeten hakken en de houtkachel moeten stoken. En als je brood wilt eten, dan zul je het eerst zelf moeten bakken. Het deed me een beetje denken aan Teunie van Eenvoudig Leven. Zij leeft eenvoudig, maar moet hard werken.

Het bijzondere is, dat ondanks het harde werken, het leven toch als rustiger en prettiger wordt ervaren dan in de drukke Nederlandse maatschappij.

Belgische versie van Het Hoge Noorden

De Nederlandse versie met Dionne Stax is niet nieuw trouwens. De Belgische versie van Het Hoge Noorden is zelfs al aan het derde seizoen toe, en is ook een succes. In België wordt het programma gepresenteerd door Annemie Struyf.

Ik ben zeker van plan om de Belgische versie ook te gaan kijken.

Het Hoge Noorden versus Ik Vertrek: meer diepgang

Er is best wel kritiek op Dionne Stax als presentator van het programma. Maar zo slecht doet ze het niet vind ik. Ze stelt best zinnige vragen en dat geeft het programma soms wat meer diepte van bijvoorbeeld Ik Vertrek. Dionne Stax vraagt wat meer door naar de gevoelens en emoties van de deelnemers.

Trailer

Hieronder zie je de trailer:

Mijn conclusie

Weliswaar is Het Hoge Noorden qua presentatie dus een wonderlijke mengeling van Yvon Jaspers en Floortje Dessing, ik vond het een mooie en fijne serie om te kijken. Lekker rustgevend, uitnodigend en met een onderliggende boodschap dat je best een rustig leven mag leiden.

Het Hoge Noorden kijken?

Je kunt Het Hoge Noorden kijken op NPO Start. Er zijn 6 afleveringen van ruim 40 minuten.

Kijktips

Als je van programma’s houdt waarin gewone Nederlanders worden gevolgd, dan vind je onderstaande programma’s wellicht ook leuk:

Similar Posts

15 Comments

  1. Ik wilde er destijds aan beginnen toen het op tv was, maar heb het toch niet gedaan. Ik geloof dat ik naar aanleiding van deze blog alsnog de afleveringen terug ga kijken.

  2. Ik heb er erg van genoten en noem mij eens een programma of wat dan ook waar niet negatief op gereageerd wordt. Waar halen die mensen toch iedere keer de tijd vandaan om negatief te reageren. Tuurlijk mag je je mening geven maar het mag ook wat vaker positief toch?

  3. Annemie heeft ook Frankrijk en Spanje gedaan. Ze heeft er ook boeken over geschreven, ik ga er helemaal in op, zowel in de uitzendingen als in haar boeken.

  4. Ik heb geen televisie en was blij met de tip over de afleveringen over het hoge Noorden. Erg leuk voor een maand vakantie, maar daar is gelijk alles mee gezegd. Al begrijp ik de wanhoop van veel mensen wel waarom ze Nederland verlaten. Eigenlijk heel triest dat je je moederland uit onvrede verlaat. Jammer dat het zo moet, maar begrijpen doe ik het wel.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.