Uitstelgedrag en uitgestelde klusjes: 3 praktische tips!

uitstelgedragHeb jij er last van? Van uitstelgedrag?

Heb je van die vervelende klusjes waar je maar niet aan toe komt? Zoals je dakgoten schoonmaken? Of de ramen lappen?

Je wéét dat je ze moet doen. En je gáát ze ook doen. Echt waar.

Maar vervolgens blijf je gewoon zitten?

Die klusjes?

Lees verder hoe je het patroon van je uitstelgedrag doorbreekt!

Tip 1 tegen uitstelgedrag: Eat the frog methode

Toen we drieëneenhalf jaar geleden naar het platteland verhuisden kocht ik bij de kringloopwinkel een grenen kastje. Op het glazen raam zat een grote lelijke witte sticker met de prijs van het kastje. Inmiddels is het kastje geverfd en ingericht en staat het als drieëneenhalf jaar in onze keuken. Maar die sticker, die zit er nog steeds…

En elke ochtend als ik koffie drink dan zie ik die sticker. En dan denk ik: ‘Ik moet die sticker echt eens weghalen!’ En dan neem ik nog een slokje koffie.

Maar met de zogenoemde Eat The Frog methode heb ik mezelf zo ver gekregen om die sticker te verwijderen. Kijk maar:

uitgestelde klusjes
Voor! Zie je de sticker?
uitgestelde klusjes
Na!

Uitstelgedrag: Hoe werkt de Eat The Frog methode?

Schrijver Mark Twain zei ooit: als je de dag begint met het eten van een levende kikker, dan kan de rest van de dag alleen maar beter zijn! Daar is volgens mij weinig tegen in te brengen. Maar hoe pas je dit nou toe op jouw uitgestelde klusjes? Heel eenvoudig:

Jouw uitgestelde klusje is de kikker!

Dus begin de dag meteen met het doen van je uitgestelde klusje. Eet die vieze kikker, en je zult merken: de rest van de dag voelt geweldig.

uitstelgedrag

Bonustip voor uitstelgedrag bij klusjes

Ik weet niet of je één uitgesteld klusje hebt, of een hele lijst. Veel mensen zetten klusjes op een te-doen-lijstje. En dat lijstje is dan erg vervelend. Dus hier is een handige, en fíjne tip: zet ook leuke dingen op je te doen lijstje! Zet er niet alleen dingen op die weliswaar moeten, maar waar je helemaal geen zin in hebt. Zet er ook dingen op die je gráág doet. En streep die ook af.

Het afstrepen werkt motiverend, en maakt het gemakkelijker om de vervelende dingen te doen.

Tip 2 tegen uitstelgedrag

foto trouwen

Het was zo’n klusje van het type dat je regelmatig te binnenschiet en waarvan je dan denkt: ‘Oh ja, dat moet ik ook nog even doen.’

En dat je het dan vervolgens niet doet…

Kapot fotolijstje vervangen

Zo’n klusje was het vervangen van het kapotte fotolijstje van de trouwfoto van mijn schoonouders. Ik geloof dat de foto wel een jaar heeft liggen wachten op een nieuwe omlijsting.

Op een gegeven moment had ik in ieder geval eindelijk een nieuw lijstje gekocht, bij de Action.

Maar vervolgens viel het proces weer maandenlang stil.

De oplossing voor uitstelgedrag!

Totdat ik besloot dit klusje in mijn Moleskine te pennen. Dat helpt doorgaans heel goed als ik aan bepaalde klusjes telkens niet toekom.

En inderdaad, dat hielp.

Op een vrijdagmiddag had ik even een rustig moment. Dus keek ik in mijn Moleskine wat er zoal nog op de rol stond. En daar stond enigszins dreigend geschreven:

‘Fotolijstje schoonouders!!!’

Ik had aan die twee woorden genoeg!

foto trouwen

En verbeeld ik me dat nou, of kijken mijn schoonouders mij op de tweede foto dankbaar en blij aan?

Volgens mij wel!

Tot slot, over ,die ultieme oplossing,

Als je hier kwam voor een ultieme oplossing voor uitstelgedrag, hier even de samenvatting:

Schrijf het in je agenda als afspraak.

niet uit of je een papieren agenda hebt of een digitale agenda. Noteer het, en pak regelmatig deze notities erbij, en doe telkens in ieder geval 1 klusje van het lijstje.

Ik heb een manier gevonden om mezelf toch zo ver te krijgen. En het is heel simpel! Hier komt tie.

Tip 3 tegen uitstelgedrag

Bedenk hoeveel tijd het klusje je zou kosten.

Meestal is dat namelijk helemaal niet zoveel.

Geen zin om de was uit de wasmachine te halen? Waarschijnlijk kost het je maar 4 minuten. Dat is toch te doen? Of even de rondslingerende jassen in de gang ophangen? Niet meer dan 2 minuten waarschijnlijk. Wat zijn nou 2 minuten! Dakgoten schoonmaken? Waarschijnlijk ben je daar ook met 20 minuten mee klaar.

Deze methode is ook geschikt voor dingen waar je gewoon geen zin in hebt

Deze methode is ook geschikt voor dingen waar je gewoon geen zin in hebt. Zo heb ik nu al geen zin om morgen 9 kilometer naar de stad te fietsen. Maar als ik mezelf voorhoud dat het me maar 35 minuten kost, en dat ik vervolgens koffie kan drinken bij Bakker Bart dan is het eigenlijk best te doen.

Conclusie over uitstelgedrag bij klusjes

Beschouw vervelende klusjes als een vervelende kikker, en eet ze meteen op. Aan het begin van je dag. De rest van de dag voel je je dan prettig omdat je zo goed bent bezig geweest! Geef je uitstelgedrag geen kans.

Bijjvoorbeeld je dekbed wassen!

Wat zeggen jullie over uitstelgedrag?

 • Deze tip heb ik in verschillende varianten al vaker gelezen en opgevolgd. Alleen heb ik zo’n gigantische lijst met al die uitgestelde klussen dat de moed me in de schoenen zinkt als ik de lijst bekijk en ik m’n agenda maar weer snel dicht klap. Schiet niet echt op zo 🤣 (Heidi)
 • K. Klusjes probeer is zoveel mogelijk gelijk te doen. Ben ik er mooi van af en kan het ook niet meer vergeten worden. (Annemarie)
 • Volgens mij heb ik nog een hele lijst, en daar staat tussen foto’s ophangen… (Sjoerd)
 • Klusje worden vaak uitgesteld. Wij moeten in vakantie Ferry dan klussen. Witten als niet te warm word…… Wij hebben spullen al in huis. Wij zien het wel. (Yova)
 • dat is wel een slim idee, het gewoon afspreken met jezelf… ik ga het proberen (Klaproos)
 • Zó herkenbaar! Ik schrijf ook ieder (superklein) klusje op. Als ik het kan afstrepen, wordt het ineens een stuk ‘makkelijker’. En ja, zeker weten dat ze je tevreden aankijken hoor, vanuit dat lijstje:). (Naomi)
 • Oh zulke dingen uitstellen ben ik ook goed in. Ik moet mijn kamer nog opruimen maar steeds wel een ander excuus. Niet dat het zo’n bende is hoor maar van die kleine dingetjes.. (Mandy)
 • Ehhh. Hoeveel klusjes wil je weten? Latjes op het laminaat vastplakken, weblogboek 2019 maken, filmpje 2016 maken, foto’s inplakken. Ze staan allemaal in mijn agenda maar nu ga ik eerst de auto stofzuigen.
  Je schoonouders kijken inderdaad heel blij. (Nicky)
 • Die ga ik eens proberen! Vaak heb ik een hele lijst. Na het eerste klusje volgt het tweede en zo verder… Goed om het idd eens per klusje te bekijken en mezelf te belonen na een aantal klusjes… (Babybanjo_
 • Het meeste uitstelgedrag heb ik (en vooral de pubers) dan ook bij klussen die niet zo goed te overzien zijn. Waar begin je, hoe pak je het aan, hoe lang duurt het is dan helemaal onzeker. Dat zijn de lastigste om aan te beginnen…(Mammalien)
 • Ik kan daar ook zo’n last van hebben. Ik probeer grote klussen dan ook op te delen in kleinere stukjes, zodat het overzichtelijker wordt. (Fleur)
 • Ga het gewoon eens proberen. Vind het vooral vervelend om ‘s winters iets te moeten doen als je net lekker in bed ligt, opgewarmd en wel. (Merel)
 • Ik vind het een heel goede tip, maar vaak gaat het om grote dingen, die alsmaar worden uitgesteld. Die kosten dus heel wat meer tijd en dat weet je maar al te goed. Het is vaak zo, dat je even moet wachten op ‘de geest’…. zo noemen wij dat hier. De geest komt en gaat zoals hij (of is het een zij?) wil, maar ALS hij of zij er is, dan moet je er meteen erg goed gebruik van maken, want dan heb je zoveel energie, dat je alles fluitend én heel handig doet. Het een na het ander. Je verzet bergen aan uitgestelde klussen. Momenteel is de geest hier in huis, want ik ga straks weer een paar dozen overbodige boeken naar de kringloop brengen met nog wat zaken, die wegkunnen. Diverse kasten uitgemest. (Wieneke)

Wat is jouw uitgestelde klusje?

Similar Posts

30 Comments

 1. Ik heb er geen, ik vind het ontzettend vervelend om ergens telkens tegenaan te lopen. De enige dingen die uitgesteld zijn, zijn dingen die mijn vriend moet doen, grote klussen. Hij stelt uit tot hij bij wijze van niet anders kan (ook belastingaangifte e.d. de laatste dag voor hij een boete zou krijgen). Ik snap daar helemaal niks van. Je weet dat het moet gebeuren, je weet dat je er de hele tijd aan blijft denken als je het niet doet, waarom dan niet gelijk doen?

 2. Het nieuwe dekbedovertrek dat ik geruime tijd geleden op voorraad in de uitverkoop scoorde, bleek een enorme winkelhaak te hebben. Daar baalde ik zo van (en ook van mezelf dat ik het niet gelijk uit de verpakking heb gehaald. De winkel waar ik het kocht is er niet meer). Het bleef maar liggen. Gisteren was het een regendag en iedereen deed z’n ding. En ik heb plakvlieseline gebruikt en een fijne zig-zag steek in een goede kleur. Het voelt heerlijk wanneer zoiets van mijn nek is :-)
  Je verhaal en tips zijn fijn!

  1. Goed gedaan Ageeth! Fijn dat je het probleem hebt kunnen oplossen. Het gevoel daarna is altijd erg fijn. Ik vraag me dan altijd af: ‘Waarom deed ik hier nou zo moeilijk over!’

 3. Aaah joepie, de sticker is er af! Mensen zeggen soms wel eens dat je eerst de ‘kikkerklussen’ moet doen, maar volgens mij is het veel fijner om een kikkerklusje (haha, wat een leuk woord) met een leuke klus af te wisselen.
  Vroeger had ik echt heel veel klusjes die ik niet afmaakte, maar dat waren meestal wel echt dingen die ook gewoon heel lang duurden of echt grote projecten waren zeg maar. Ik zie er dan altijd heel erg tegenop om er mee te beginnen.

 4. Hahahaha ja ik herken ze wel, al zou dit een klusje geweest zijn die ik direct al had gedaan eerlijk gezegd.

  Mijn uitgestelde klussen zijn best grote klussen waar ik met mijn chronische fysieke pijnen tegenwoordig eigenlijk hulp bij nodig heb, omdat ik deze vaak niet heb, moet ik het toch ergens zelf doen, en dat doe ik dan op een dag dat ik mij echt 100% voel en thuis ben en blijf. het klinkt misschien gek, maar zelfs de oven schoonmaken omdat het laag is, is een crime, alles wat met een trap moet, zit ik met mijn balans, verder alles waar ik normaal bij kan, doe ik direct ;-)

  PS, hoe kan het dat ik een eventuele leuke lieve reactie van jou per mail binnen krijg, jouw respons op mijn reacties, maar ik ze niet zie als ik doorklik terug naar jou toe? ;-)

  X

  1. Whahahahaha hmm ergens hebben instellingen, maar waarom dan en hoe, wat, waarom ;-) Gelukkig zie ik ze wel :D (in mijn mail)

   X

 5. Typisch, ik heb twee dagen geleden ook een artikel erover gepubliceerd. Ik heb zelf namelijk ook wel eens ‘teveel’ in mijn hoofd en weet dan niet waar te beginnen. Gewoon beginnen, zeg ik dan tegen mezelf. En meestal start ik met de kleinste klusjes, zodat ik al veel van mijn lijst kan afstrepen.

 6. Dat verhaal van die kikker kende ik nog niet maar ik vind het een leuke metafoor!
  Zelf doe ik de dingen het liefst meteen zodat ik me er niet meer aan hoef te ergeren. Hoe langer je iets uitstelt hoe meer je tegen soms kleine klusjes gaat opzien.

  Je kastje ziet er nu veel mooier uit! Leuke kopjes heb je erin staan :)

 7. Ik stel teveel klusjes uit, om eerlijk te zijn :( Maar jouw berichtje was net een schop onder mijn kont die ik nodig had! Thanks, ik ga in elk geval even wat opruimen :D

 8. Zo herkenbaar, ik heb in een kast nog een flinke stapel kleding liggen wat gemaakt moet worden , best simpel werk eigenlijk gewoon een knoopje aan een bloesje of een naadje dicht stikken enz . Als ik er eenmaal aan zou beginen ben ik zo weer klaar in feite, maar ppfffff geen zin. Of eindelijk die ene slaapkamer muur nog effe wit verven de rest heb ik een maand terug al gedaan, maar op de een of andere manier hik ik er vreselijk tegen aan en doe het dus niet.

  1. Misschien kun je de Kaizen methode gebruiken Adrienne. Dan doe je als eerste stap: de pot verf op de slaapkamer zetten. Verder niets!

   En op dag twee, leg je zeil neer om de vloer te bedekken. Verder niets.

   Enz.

  2. Dat was een goede tip! Alles stond me nu zo in de weg dat ik de muur wel moest aan pakken, en eindelijk is ie nu toch echt klaar. Om het te vieren heb ik een mooi dekbed overtrek gekocht, en kan ik weer trots zijn om een kamer die eindelijk weer netjes is bedankt.

  1. Ja, je went aan die dingen ; )
   Ik heb een nichtje die al haar deurposten zo ver heeft geverfd als haar arm kon reiken. De rest zou ze gaan doen als ze een ladder had…. Dat is inmiddels 10 jaar geleden.

 9. Hier een held in het uitstellen van klusjes!

  De afgelopen dagen veel van die klusjes opgepakt, de kinderkamers echt goed ‘uitmesten’ de kasten in de woonkamer en de voorraadkast in de hal. Maar ook het uitzoeken van al ons papierwerk hoorde erbij. Dat is allemaal gedaan de afgelopen dagen, nu nog wat klusjes die mijn man op moet gaan pakken…. maar daar heb ik altijd iets meer geduld voor nodig ;)

  Liefs,
  Nathalie

 10. Onze binnendeuren moeten geschilderd worden, een klus die ik al 3 jaar uitstel en waar ik me al 3 jaar aan dood erger:)

 11. Zo herkenbaar. Vaak ga ik zo’n klusje op de gekste tijden doen. Het stoort me dan zo enorm dat ik het op dat moment gewoon moet doen. En ja, fijn gevoel!

 12. Zo’n kikkerklusjes heb ik ook :-) Het helpt inderdaad om eerst hetgeen te doen waar je echt tegenop ziet. Dan is de rest van de dag werkelijk dat beetje fijner!

 13. Ik ben niet zo van het uitstellen, ik ga me dan namelijk erg aan irriteren. Ik stel eigenlijk alleen uit als het niet anders kan; wanneer ik van tevoren weet dat eraan beginnen als de kids thuis zijn bijvoorbeeld. Maar inderdaad; gelijk de vervelende klusjes aan het begin van de dag doen en je voelt je bijna ‘bevrijd’.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.