Hoe weet je of een ei nog vers is?

Screen Shot 2018 05 18 at 18.33.45Als je eieren in de supermarkt koopt, dan staat er een handige houdbaarheidsdatum op. Zo’n datum geeft toch enig houvast over de versheid van een ei.

Maar sinds we de eieren van onze eigen kippen eten is het een stuk lastiger om te bepalen of een ei nog vers is. Zeker in de periode dat de kip steeds ontsnapte uit haar hok, en haar eieren ineens ergens anders neerlegde. Ik vond ze uiteindelijk bij toeval, maar had vervolgens geen idee hoe lang ze er al lagen.

Dat bracht me op deze brandende vraag:

‘Hoe weet je of een ei nog vers is?’

Het antwoord is gelukkig supereenvoudig te vinden. Het enige wat je nodig hebt is een bakje en wat water!

Hoe weet je of een ei nog vers is?

Je kunt een ei natuurlijk openbreken, en vervolgens ruiken of het nog vers is. Bedorven eieren hebben een hele vieze lucht, die je zo herkent. Maar persoonlijk vind ik dat geen prettige methode. Bovendien, wat als je een gekóókt ei wilt?! Dat wordt lastig als je de eierschaal al hebt gebroken.

Doe de drijftest!

Gelukkig is er een methode die ze vroeger ook voor heksen gebruikten: gewoon kijken of een ei blijft drijven op water, of naar de bodem zakt! Voor zowel eieren als voor heksen geldt: als ze blijven drijven is het niet best.

Overigens was je als vrouw die beschuldigd werd van hekserij dus sowieso het haasje: ofwel je verdronk, ofwel je bleef drijven en dan werd je als heks verbrand op de brandstapel. Dood ging je hoe dan ook…. Maar dit terzijde. Terug naar de drijftest!

Zo doe je de drijftest

Neem een schaal of bak en doe er water in. Leg vervolgens zachtjes het ei in het water. Als het naar de bodem zakt is het heerlijk vers! Blijft het overduidelijk aan de bovenkant drijven, dan is het hoogstwaarschijnlijk niet meer goed. Eén van de eieren van onze kippen bleef inderdaad drijven! We hebben dat ei dan ook weggegooid.

Vuistregel:

 • Superverse eieren gaan op hun zij op de bodem van het water liggen.
 • Gewone eieren, die nog goed zijn, gaan keurig rechtop op de bodem staan.
 • Drijvende eieren zijn niet meer vers.

Drijftest in beeld

In onderstaand filmpje van Het Voedingscentrum zie je de drijftest in actie.

Leestips

Hoe controleer jij de versheid van je eieren? Waar let je op?

Similar Posts

31 Comments

 1. Nieuwsgierigheidsvraag:
  Hoe oud kunnen de eieren zijn om ze nog op te kunnen eten?

  En smaken de eieren van jouw kippen echt anders dan de (vrije ren bio) eieren uit de supermarkt?

  1. Geen idee eerlijk gezegd. Ik zou graag beweren dat de eieren van onze eigen kippen veeeel lekkerder zijn maar ik heb niet echt verschil gemerkt.

 2. Controleer de eieren op de watertest
  En daarna geur
  Eet daarom gebakken eieren

  Sommige zijn maanden over datum nog te eten
  Tref zelden een slecht ei aan

 3. Ik controleer nooit . De eierboer komt aan de deur en hergebruikt de eierdozen graag. Ik gebruik gemiddeld 20 eieren per week dus de omloopsnelheid is behoorlijk hoog. Een enkele keer koop ik plateau’s van 30 en als ze goedkoop zijn meteen 2 dus 60 in voorraad. Nog nooit problemen mee gehad.

 4. Ik probeer altijd het stickertje van het kartonnen doosje erbij te stoppen – in de koelkast. Soms vergeet ik dit dus dit is vet handig!

  1. handig ! tot u toe leggen de kippen netjes in het hok..en wij leggen de eieren op volgorde in een rek. Maar als we op gekke plekken eieren gaan vinden dan is dit de truc!

   PS : de heksenwaag in Oudenwater, schijnt betrouwbaar te zijn

  2. Je kunt heel gemakkelijk met potlood even de datum op een ei zetten. Is ook ideaal bij eieren van je eigen kippen.

 5. Het schijnt, ik controleer dat eigenlijk nooit.
  ik heb in heel mijn leven ooit één keer een rot ei geroken, dat was van een kip die haar eieren verstopt had, die geur blijft nogal in uw neus hangen, maar ik ben er vrijwel zeker van dat ik dus nooit een rot ei zal eten! Bovendien duurt het heel lang eer eieren echt slecht of rot zijn! En hier worden er veel gegeten dat ze de kans niet hebben (tenzij dan als een kip ze verstopt, haha!) ;)

 6. Weer een leuke uitleg in deze blog. Toevallig wist ik het antwoord hierop omdat mijn oom een boerderij heeft gehad en de klanten dit dus gingen testen. hihih zo zie je maar zo leer je nog eens wat.

 7. Een ex-collega van mijn man, reed rond met eieren voor een bedrijf als bijverdienste. De eieren waren al minstens 2 weken oud voor ze in de winkels terecht kwamen. 4 tot 6 weken houdbaar.
  Maar volgens mij zit daar dan toch een hoop rommel in (in het kippenvoer dan) want onze eitjes blijven geen 6 weken goed hoor. De eitjes van onze kippen hebben wel een brozere schaal. Ik geef geregeld grit bij dan zijn ze steviger en houden ook langer.

 8. hier zijn ze altijd op voor ze oud zouden kunnen zijn :) ik koop eigenlijk elke week nieuwe, maar deze tip is wel heel handig, ik wist het wel , maar wist niet meer wanneer het oud of nieuw zou zijn bij drijven.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.