Reacties

Leggen kippen minder eieren in de winter? 9 eieren! — 18 reacties

 1. Bij onze kippen gaat het net zo. Het heeft met daglicht te maken, zodra het weer langer licht is gaan de kippen weer aan de leg. Wat overigens heel fijn is, want wat zijn eieren duur!
  Als je wilt dat ze blijven leggen, dan moet je verlichting aanleggen in het kippenhok.

 2. Wij hebben kriel Wyandottes en mij is verteld dat sierkippen tijdens en na de rui een periode niet leggen. Onze kipjes zijn ook gestopt in oktober en leggen nog steeds niet. Het schijnt dat echte legkippen zoals Barnevelders wel doorleggen.

 3. Hier ook kriel Wyandottes, die afgelopen jaar lang bleven doorleggen. Het was ook nog zulk zacht weer. Na de rui hielden ze er mee op en sinds een paar weken lijkt een dame (van de 3) weer aan de leg. Broeds worden verstoort het leggen ook, maar daar had vorig jaar ook maar een hen 'last' van. Elk ei voelt nog steeds als een cadeautje :).

 4. Vroeger hadden wij kippen die het hele jaar door legden ( van die pikzwarte (wyandotte-achtige) alleen na rui en of broedsheid periode legden ze niet.
  Tegenwoordig ben ik niet in het rijke bezit van kippetjes helaas, koop mijn eitjes van een collegaatje die kippen houd op de moestuin of op de markt bij de kippe-of kaasboer, zijn scharreeitjes dus.( hoop ik dan toch)

 5. Als onze buren weg zijn, mogen wij hun eieren (of die van hun kippen dan eigenlijk) oppikken. Dat waren er in de winter niet minder dan in de zomer; gewoon elke dag 1.

 6. Kippen die natuurlijke voeding krijgen (en geen straffe legkorrels)stoppen elk jaar even met leggen tijdens de rui. Alle kippen leggen overigens in kransen. Als zo'n krans uitgelegd is maken ze een nieuwe krans aan en kan t zijn dat jeven niks vindt. Kippen die constant doorleggen (voeding speelt hierin een heel belangrijke rol), hebben een minder lang leven beschoren. Je hebt wel meer eieren op korte termijn, maar je moet na een tweetal jaren al nieuwe kippen aanschaffen.

 7. Hoi,

  Hier midden in de stad hebben wij geen kippen, ik koop altijd vrije uitloop eieren of biologische eieren.
  Vroeger hadden we wel kippen, ik weet niet meer of ze het hele jaar door eieren legden, maar ik weet wel dat we altijd over hadden en via school eieren verkochten:-).

  Groetjes Alice

 8. Wij hebben sinds iets meer dan een half jaar ook 2 kippen en ze zijn een tot nu toe ook in de winter blijven leggen, ik heb al gelezen dat kippen minder gaan leggen zodra de dagen korter worden en omdat het kouder wordt. Maar hier nog niets van gemerkt. Wij hebben dus ook al lang geen eitjes meer moeten kopen en we bevoorraden ook vaak onze families ermee :-)

 9. Hier leggen de kippen toch steeds wel goed door. Het zijn dan ook echte legkippen (zo´n doorgefokt ras). Ze leggen niet heel veel minder dan in de zomer. Behalve het verhaal over daglicht heb ik me weleens laten vertellen, dat je ´s winters geneigd bent de kippen minder water te geven. En dat is juist ook ´s winters heel erg nodig voor de ei-productie. Ik had juist vandaag een recordei in het hok liggen: 97 gram! Wat een joeker, zeg!

 10. Klopt hoelanger het licht is, hoe meer tijd de kippen hebben om te eten. Bij voldoende voeding kunnen ze leggen. Als je wilt dat ze in de winter leggen, kan je een lamp in het kippenhok gebruiken.

 11. Dat horen ze wel te doen. Het eerste jaar dat we Barnevelders hadden legden ze heel goed. Het tweede jaar werd dat hard minder. Ze wErden maandenlang broeds, daarna zaten ze een paar maanden. In de rui en daarna was het winter en vonden de dames het te koud of te donker. Het waren lieve kippen, maar voor de eieren kun je beter echte legkippen nemen. Met alle soorten raskippen die we gehad hebben, hadden we weinig eieren. We hebben Barnevelders, Australorps en New Hampshires gehad. Die laten waren waarschijnlijk tevergeefs doorgefokt op uiterlijk want ze werden agressief naar elkaar. Het is een heel vriendelijk ras, maar deze dames pikten elkaar kaal. We hebben een groot hok, grote ren en regelmatig mochten ze scharrelen in onze grote tuin.
  We hebbennu geen kippen meer. In de wintertijd ik dat wel makkelijk. In de zomer mis ik ze soms wel.

  Extra licht in de wintermaanden is idd een goed idee voor meer eieren. Je kippen raken er wel sneller door uitgelegd omdat ze een bepaald aantal eieren kunnen leggen.

  Groetjes, VeggieMo

 12. Je kunt kippen inderdaad "foppen", door de dag te verlengen. Echter doe dat wel 'n beetje met beleid. Hier werken we met 'n schakelklok, die in de winter om 06.30 aanslaat. 'Savonds de lamp langer aanlaten heeft geen zin, je zult merken dat ze toch vroeg op stok gaan. Lopen er echter nog 'n paar gewoon rond en gaat de lamp opeens uit, dan kunnen ze 'n tijdje de weg kwijt raken of helemaal niet op stok gaan. Je moet natuurlijk wel voor jezelf uitrekenen of je de extra stroomkosten (en voerkosten, niet te vergeten) rendabel vindt voor die extra eitjes.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder