Leggen kippen minder eieren in de winter? 9 eieren!
Last updated on September 16th, 2024 at 10:20 am
Leggen kippen eieren in de winter?
Onze kippen op zich wel, maar ze leggen wel minder eieren in de winter.
Leggen kippen eieren in de winter?
De hele zomer voorzagen onze drie kippen ons van eieren, en hoefden we niet meer te kopen bij de supermarkt. Maar gedurende oktober, november en december gingen ze steeds minder leggen, en uiteindelijk kochten we voor het eerst in tijden noodgedwongen toch maar weer eieren bij de supermarkt.
Maar sinds twee weken zijn ze weer veel beter gaan leggen! Ik snap er niks van.
Deze week hadden we maar liefst 9 eieren!
Waar kan dat aan liggen? En is het feit dat de kippen weer beter gaan leggen misschien een voorbode dat de winter voorbij is? En is er iets dat je kunt doen om te zorgen dat ze toch blijven leggen in de winter?
Dat de kippen dat aanvoelen of zo?
Inmiddels heb ik geleerd dat legkippen in principe het hele jaar door eieren leggen.
Pin voor later
Leestips
- Handige eiersnijder
- eieren invriezen!
- Scrambled egg recepten
- Nieuwe kippen bij oude kippen zetten.
- Scharrelei
- Kippen op stok
- Hoe weet je of een ei nog goed is?
- Kippenren van schapenhek
Op het kippenforum is een hele topic over eieren in de winter.
Wat voor soort eieren kopen jullie? Scharrel, 4-granen, vrije-uitloop etc?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Hier leggen de kippen toch steeds wel goed door. Het zijn dan ook echte legkippen (zo´n doorgefokt ras). Ze leggen niet heel veel minder dan in de zomer. Behalve het verhaal over daglicht heb ik me weleens laten vertellen, dat je ´s winters geneigd bent de kippen minder water te geven. En dat is juist ook ´s winters heel erg nodig voor de ei-productie. Ik had juist vandaag een recordei in het hok liggen: 97 gram! Wat een joeker, zeg!
Klopt hoelanger het licht is, hoe meer tijd de kippen hebben om te eten. Bij voldoende voeding kunnen ze leggen. Als je wilt dat ze in de winter leggen, kan je een lamp in het kippenhok gebruiken.
Dat horen ze wel te doen. Het eerste jaar dat we Barnevelders hadden legden ze heel goed. Het tweede jaar werd dat hard minder. Ze wErden maandenlang broeds, daarna zaten ze een paar maanden. In de rui en daarna was het winter en vonden de dames het te koud of te donker. Het waren lieve kippen, maar voor de eieren kun je beter echte legkippen nemen. Met alle soorten raskippen die we gehad hebben, hadden we weinig eieren. We hebben Barnevelders, Australorps en New Hampshires gehad. Die laten waren waarschijnlijk tevergeefs doorgefokt op uiterlijk want ze werden agressief naar elkaar. Het is een heel vriendelijk ras, maar deze dames pikten elkaar kaal. We hebben een groot hok, grote ren en regelmatig mochten ze scharrelen in onze grote tuin.
We hebbennu geen kippen meer. In de wintertijd ik dat wel makkelijk. In de zomer mis ik ze soms wel.
Extra licht in de wintermaanden is idd een goed idee voor meer eieren. Je kippen raken er wel sneller door uitgelegd omdat ze een bepaald aantal eieren kunnen leggen.
Groetjes, VeggieMo
Mijn reactie komt op een iets andere plek terecht op je blog. Ik reageerde op het stukje over Barnevelders.
Sorry voor het stammen. Ik typ op een iPad en die heeft sommige woorden en zinnen veranderd. Volgende keer dus meer weer op de laptop.
Je kunt kippen inderdaad “foppen”, door de dag te verlengen. Echter doe dat wel ‘n beetje met beleid. Hier werken we met ‘n schakelklok, die in de winter om 06.30 aanslaat. ‘Savonds de lamp langer aanlaten heeft geen zin, je zult merken dat ze toch vroeg op stok gaan. Lopen er echter nog ‘n paar gewoon rond en gaat de lamp opeens uit, dan kunnen ze ‘n tijdje de weg kwijt raken of helemaal niet op stok gaan. Je moet natuurlijk wel voor jezelf uitrekenen of je de extra stroomkosten (en voerkosten, niet te vergeten) rendabel vindt voor die extra eitjes.