Scharrelei is helemaal geen schárrelei! + 4 veelgestelde vragen

scharrelei

Wij eten eieren van onze eigen kippen, die lekker kunnen rondscharrelen. Dus eten wij automatisch scharrelei.

Toch?

Maar wat zijn scharreleieren eigenlijk precies?

In 2010 schreef ik geschrokken een blogpost getiteld ‘Scharrelei is helemaal geen scharrelei!’ Maar in 2010 werd die term gekozen tot Grootste Liegebeest.

Hieronder vind je mijn geschokte blogpost van toen, met daarna een update! Want hoe zit het anno 2021 met dit type ei?!

Scharrelei is helemaal geen scharrelei! – 2010

images

Ik pak altijd braaf de dozen met het opschrift ‘scharreleieren’, want ik wil natuurlijk wel eieren van kippen die lekker hebben gescharreld. Dus ik was behoorlijk ontgoocheld toen de stichting Wakker Dier aankondigde dat de term ‘scharrelei’ is gekozen tot ‘Grootste Liegebeest van 2010’!

Wat is scharrelei?

Letterlijk is een scharrelei een ei van een kip die kan scharrelen. Maar in de praktijk kunnen kippen van scharreleieren helemaal niet zoveel scharrelen. De term is dus misleidend.

De overheid heeft de term scharreleieren verplicht voor eieren van kippen die binnen leven in een schuur met 9 kippen per vierkante meter. In de meeste andere Europese landen heten de eieren van deze kippen dan ook schuurei, grondei of bodemei!

Dozen met scharreleieren zijn vaak misleidend

En sommige dozen waarin de scharreleieren zitten zijn dus ronduit misleidend, met plaatjes van gezellig scharrelende kippen. Ik ben natuurlijk meteen naar onze koelkast gerend om het plaatje op onze ‘scharreleieren’ te checken, maar dat bleek keurig neutraal, met alleen het woord ‘scharreleieren’.

Maar als scharreleieren geen scharreleieren zijn, welke soort eieren moet ik dan kopen om toch scharreleieren te eten? Vrije uitloop eieren? Graaneieren?

Scharreleieren 2021: er is veel verschil tussen scharreleieren!

Je kunt anno 2021 3 soorten eieren kopen volgens Milieucentraal:

  • Scharrelei (code 2 op een ei)
  • Vrije uitloop ei (code 1 op een ei)
  • Biologische ei (code 0 op een ei)

Het ene scharrelei is het andere scharrelei niet! Er zijn grote verschillen tussen scharreleieren. Sommige scharrelkippen kunnen lekker naar buiten, maar er zijn ook scharreleieren uit stallen zonder buitenruimte.

Een fijn leven voor de kip of een schoon milieu?

Als je dierenwelzijn belangrijk vindt is de keus duidelijk: dan neem je vrije uitloop eieren of biologische eieren. Maar het wordt moeilijk als je ook wilt bijdragen aan een beter milieu.

Want dan is de wrange waarheid dat een zogenoemde kooikip milieuvriendelijker is dan een scharrelkip en kippen die een vrije uitloop hebben…

Een niet zo fun fact: kippen die buiten scharrelen kunnen besmet raken met stoffen uit het milieu, zoals dioxine of zware metalen. Maar zegt het Voedingscentrum geruststellend: ‘Eieren van deze kippen voldoen wel nog steeds aan de veiligheidsnormen.’

Ei code versus Beter Leven Keurmerk

Behalve op de ei code kun je ook letter op het zogenoemd Beter Leven Keurmerk. Er zijn 3 gradaties:

  • 3 sterren: biologische eieren en vrije uitloop eieren
  • 2 sterren: vrije uitloop eieren, oftewel de kippen kunnen naar buiten lopen
  • 1 ster:  eieren van scharrelkippen die naar buiten kunnen

Hieronder een voorbeeld van scharreleieren van Albert Heijn. Deze hebben code 1. Omdat het keurmerk van 1 ster van Beter leven er op zit, hebben deze kippen relatief meer ruimte gehad dan eieren zonder het beter leven keurmerk.

Dus als je voor scharreleieren gaat, dan zijn deze iets diervriendelijker omdat je weet dat de kippen naar buiten konden.
Screenshot 2021 08 25 at 10.26.33

Scharreleieren van de Lidl met 1 ster van het Beter Leven keurmerk:

Screenshot 2021 08 25 at 10.36.50

Diervriendelijke eieren

Het is grappig om de namen te zien die worden gegeven aan de eieren van kippen die een goed leven hebben!

Veelgestelde vragen over scharrelei + antwoorden!

1. Is een scharrelei even gezond als een vrije uitloop of biologisch ei!

In onderstaand filmpje van het Voedingscentrum geeft een enigszins verlegen kok het antwoord. Spoiler alert: eieren van scharrelkippen zijn even gezond!

De arme man maakt de indruk dat hij wreed uit de keuken is gerukt en pardoes voor de camera gezet met het advies: ‘Kijk maar in de camera!’

2. Wat kost een scharrelei? Rond de 1,60

De prijs hangt af van de winkel waar je het koopt, en van het keurmerk. Een doos met 10 witte scharreleieren met 1 ster kost bij Albert Heijn 1,63. Bij de Aldi betaal je 1,63 voor 10 bruine scharreleieren.

Wil je bruine eieren bij Albert Heijn? Dan betaal je ineens 2,99.

Bij Jumbo koop je er 12 voor 1,96.

N.B. op nieuweoogst.nl vind je een grafiek met daarin de prijzen van eieren!

3. Waar kun je scharrelei kopen?

Je kunt ze kopen in alle supermarkten! Van budgetsupermarkten als Lidl en Aldi tot de bekende ketens als Albert Heijn en Jumbo. Daarnaast vind je soms bij boeren in een kraampje langs de weg.

4. Wat is scharreleisalade?

Een scharreleisalade is een salade met… scharreleieren erin verwerkt! Ik dacht net: ‘Ik snap niet dat er nog geen vrijeuitloopsalades zijn!’ maar die zijn er dus wel degelijk! Zo verkopen ze bij coop supermarkten Vrije Uitloop Bieslook salade.

Scharreleieren samenvattend

Wil je zeker weten dat het ei dat je eet van een kip is die lekker kon scharrelen? Kies dan voor een vrije uitloop ei of een biologisch ei.

Wil je scharreleieren? Let er dan op dat het Beter Leven logo met 1 ster erop staat.

scharrelei

Wil je zeker weten dat je eieren koopt van kippen met een heerlijk leventje? Koop dan eieren met het Beter Leven Keurmerk met 3 sterren of biologische eieren.

Kipkado

Ben je nog op zoek naar een origineel cadeautje? Dan kun je een Kipkado cadeau doen via kipkado.nl. Dat is een een ‘feestelijke envelop met 6 óf 12 waardebonnen.’

Met die waardebon kan de blije ontvanger gratis 1 doosje met 6 eieren ophalen in een deelnemende supermarkt, een boerderijwinkel of een natuurvoedingswinkel.

Leestips

Wat voor soort eieren koop jij?En waar? Of heb je zelf kippen?

Gebruikte bronnen onder andere: Milieu Centraal, Wakker Dier, Wikipedia, Keurmerkenwijzer, Albert Heijn, Lidl, Aldi, Plus, Coop, Vomar, Voedingscentrum, Kookfans, Nieuwe oogst, meerdanvlees.nl.

Similar Posts

36 Comments

  1. meestal graaneieren geloof ik, ook koop ik vaak bij collega Wilma 20 eieren, want zij en haar man hebben zelf kippen die meer leggen dan ze op kunnen eten en die scharrelen bij hun dus echt buiten op het erf(in de boomgaard)

  2. Wij hebben 5 kippen en omdat we alle eieren niet zelf kunnen opeten verkoopt mijn dochter deze met een bordje in de tuin voor € 0.20 per stuk.
    De dames hebben een grote ren en iedere dag als we thuis zijn scharreleren ze een aantal uren in onze tuin.
    Kom maar eens aan om een doosje verse scharreleieren te kopen.
    Groet Thea

  3. Ik koop altijd biologische eieren en ik ga er dan maar vanuit dat het dan ook echt biologische eieren zijn. Ik zou graag alles biologisch willen kopen, maar daar heb ik niet elke maand het budget voor.

  4. Klopt, scharrelkippen kunnen zo’n 5 cm scharrelen. Ik koop altijd biologische eieren met EKO keurmerk. Op het ei zelf moet het cijfer 0 staan geloof ik.

  5. Wist je dat niet? We worden echt aan alle kanten voor de gek gehouden. Het is het beste om naar de codes te kijken. Code 0 is het beste (biologisch), daaronder zit code 1 (vrije uitloop). Granen-eieren of mais-eieren zegt helemaal niets over de ruimte die de kippen hebben.

  6. Altijd biologisch en tegenwoordig van een kippenvrouwtje hier uit Zeeland. Bij AH hebben ze nu rondeel-eieren of iets dergelijks. Schijnt nog beter te zijn van biologisch?

  7. Vreselijk he! Hoe we gewoon belazerd worden als consumenten… Ik ben gezegend, ik kan heel makkelijk en goedkoop aan eerlijke spullen komen, wellicht niet biologisch, maar heb de koeien en kippen in de wei (!!!) zien lopen!

  8. Woops.. heb ook even een run naar de koelkast gemaakt. Wij hebben de Puur & Eerlijk biologische eieren van AH. Op het ei staat een stempel met code 0-Nl er op. Ik heb mij eens laten vertellen dat dit de beste eieren zijn, nog beter dan de code 1 of code 2 eieren. Ik ga er toch ook nog eens een rondje voor googlen. Dank voor de tip!

  9. Ik heb weleens een documentaire gezien over de “scharrelruimte” van een scharrelkip en de mate van daglicht (een paar dakraampjes). Ik koop het liefst biologische eieren (en ook vlees trouwens); als dat op is, wil ik nog weleens mijn toevlucht nemen tot scharrel omdat ik legbatterij-eieren nog erger vind, maar mijn 1e voorkeur is biologisch met op 2 vrije uitloop. (Ik woon middenin de stad, dus een boer met kippen is niet echt in de buurt en zelf kippen houden, ik weet niet of dat zo succesvol is hier.)

  10. Ooooh….verschrikkelijk zoals we bedonderd worden! Leuk vrolijk plaatje van blije kip op de doos en we vliegen er en masse in……..
    Wij eten de eieren van onze eigen kippen en als ze wat minder leggen (in de wintermaanden) haal ik ook eieren bij een kippenboer in de buurt, waar de kippen een enorme schuur hebben en een nog groter ‘buitengebied’.
    In de zomer verkopen we zelf eieren voor 1 euro per 10, bij de boer betaal ik 1,20 per 10.

  11. Ik ga ze gewoon bij mensen thuis halen. 10 eitjes €1
    Koopje! En de kippen zie je door de wie lopen. Échte scharreleieren dus.
    Ik zou zeggen: maak een rondje door je dorp, of door een omliggend dorp. Er is vast wel iemand die eitjes verkoopt.

  12. Ik ga af en toe eieren bij de biologische kippenboer kopen. Als er weer eens geen ophokplicht is, kun je kippen lekker buiten in de wei zien scharrelen. Ook koop ik vaak eieren bij mensen die zelf kippen hebben en waar de kippen ook de ruimte hebben om lekker buiten te kunnen lopen.

  13. Ik koop mijn scharreleieren bij de boer. 10 voor 1,40
    Er is een krokettenautomaat voor eieren, die hele dagen open is en een winkel die drie dagen per week open is. Elk jaar mag je in de stallen kijken op de kijkdagen.

  14. Vroeger had mijn opa echte scharreleieren, de kippen liepen in de groentetuin en boorgaard.
    Vraag me af of je deze kwaliteit in de winkels kan verkrijgen. Hans

  15. Vee boeren verkopen eieren maar als ik er 10 zie lopen rij ik door want dan komen ze van elders of zitten ze binnen. Ik ken in de omgeving een aantal boerderijen met kippen die buiten lopen en die verkopen de eieren niet. Ik zou graag zelf kippen hebben maar heb er niet echt de ruimte voor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.