Huishoudelijk nieuws

Scharrelei is helemaal geen scharrelei!

Ik pak altijd braaf de dozen met het opschrift ‘scharreleieren’, want ik wil natuurlijk wel eieren van kippen die lekker hebben gescharreld. Dus ik was behoorlijk ontgoocheld toen de stichting Wakker Dier aankondigde dat de term ‘scharrelei’ is gekozen tot ‘Grootste Liegebeest van 2010’!

De overheid heeft de term scharrelei verplicht voor eieren van kippen die binnen leven in een schuur met 9 kippen per vierkante meter. In de meeste andere Europese landen heten de eieren van deze kippen dan ook schuurei, grondei of bodemei!

En sommige dozen waarin de scharreleieren zitten zijn dus ronduit misleidend, met plaatjes van gezellig scharrelende kippen. Ik ben natuurlijk meteen naar onze koelkast gerend om het plaatje op onze ‘scharreleieren’ te checken, maar dat bleek keurig neutraal, met alleen het woord ‘scharreleieren’.

Maar als scharreleieren geen scharreleieren zijn, welke soort eieren moet ik dan kopen om toch scharreleieren te eten? Vrije uitloop eieren? Graaneieren?

Zie ook eieren invriezen.

Wat voor soort eieren koop jij?
En waar? Bij de Lidl heb ik wel eens ‘vrije uitloop’ eieren gezien geloof ik.
Of heb je zelf kippen?

Similar Posts

23 Comments

 1. meestal graaneieren geloof ik, ook koop ik vaak bij collega Wilma 20 eieren, want zij en haar man hebben zelf kippen die meer leggen dan ze op kunnen eten en die scharrelen bij hun dus echt buiten op het erf(in de boomgaard)

 2. Wij hebben 5 kippen en omdat we alle eieren niet zelf kunnen opeten verkoopt mijn dochter deze met een bordje in de tuin voor € 0.20 per stuk.
  De dames hebben een grote ren en iedere dag als we thuis zijn scharreleren ze een aantal uren in onze tuin.
  Kom maar eens aan om een doosje verse scharreleieren te kopen.
  Groet Thea

 3. Ik koop altijd biologische eieren en ik ga er dan maar vanuit dat het dan ook echt biologische eieren zijn. Ik zou graag alles biologisch willen kopen, maar daar heb ik niet elke maand het budget voor.

 4. Klopt, scharrelkippen kunnen zo’n 5 cm scharrelen. Ik koop altijd biologische eieren met EKO keurmerk. Op het ei zelf moet het cijfer 0 staan geloof ik.

 5. Wist je dat niet? We worden echt aan alle kanten voor de gek gehouden. Het is het beste om naar de codes te kijken. Code 0 is het beste (biologisch), daaronder zit code 1 (vrije uitloop). Granen-eieren of mais-eieren zegt helemaal niets over de ruimte die de kippen hebben.

 6. Altijd biologisch en tegenwoordig van een kippenvrouwtje hier uit Zeeland. Bij AH hebben ze nu rondeel-eieren of iets dergelijks. Schijnt nog beter te zijn van biologisch?

 7. Vreselijk he! Hoe we gewoon belazerd worden als consumenten… Ik ben gezegend, ik kan heel makkelijk en goedkoop aan eerlijke spullen komen, wellicht niet biologisch, maar heb de koeien en kippen in de wei (!!!) zien lopen!

 8. Woops.. heb ook even een run naar de koelkast gemaakt. Wij hebben de Puur & Eerlijk biologische eieren van AH. Op het ei staat een stempel met code 0-Nl er op. Ik heb mij eens laten vertellen dat dit de beste eieren zijn, nog beter dan de code 1 of code 2 eieren. Ik ga er toch ook nog eens een rondje voor googlen. Dank voor de tip!

 9. Ik heb weleens een documentaire gezien over de “scharrelruimte” van een scharrelkip en de mate van daglicht (een paar dakraampjes). Ik koop het liefst biologische eieren (en ook vlees trouwens); als dat op is, wil ik nog weleens mijn toevlucht nemen tot scharrel omdat ik legbatterij-eieren nog erger vind, maar mijn 1e voorkeur is biologisch met op 2 vrije uitloop. (Ik woon middenin de stad, dus een boer met kippen is niet echt in de buurt en zelf kippen houden, ik weet niet of dat zo succesvol is hier.)

 10. Ooooh….verschrikkelijk zoals we bedonderd worden! Leuk vrolijk plaatje van blije kip op de doos en we vliegen er en masse in……..
  Wij eten de eieren van onze eigen kippen en als ze wat minder leggen (in de wintermaanden) haal ik ook eieren bij een kippenboer in de buurt, waar de kippen een enorme schuur hebben en een nog groter ‘buitengebied’.
  In de zomer verkopen we zelf eieren voor 1 euro per 10, bij de boer betaal ik 1,20 per 10.

 11. Ik ga ze gewoon bij mensen thuis halen. 10 eitjes €1
  Koopje! En de kippen zie je door de wie lopen. Échte scharreleieren dus.
  Ik zou zeggen: maak een rondje door je dorp, of door een omliggend dorp. Er is vast wel iemand die eitjes verkoopt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.