Nieuwe kippen bij oude kippen zetten: zo moet het niet!

Nieuwe kippen bij oude zetten

Na de plotselinge dood van één van onze kippen, hadden we er nog maar twee over. En die legden amper eieren. Daarom vond mijn man het een goed plan om nieuwe kippen te kopen.

‘Zou je dat nou wel doen?’

Ik zeg nog tegen mijn man: ‘Zou je dat nou wel doen overdag? Moet je nieuwe kippen niet stiekem ‘s nachts in het kippenhok zetten, en dat de oude kippen dan niks door hebben?’ Ik dacht daar namelijk ooit iets over gelezen te hebben.

Maar mijn man zei: ‘Hmpf!’ en voegde de nieuwe kippen op klaarlichte dag bij de 2 oude kippen.

En dat bevalt de oude kippen helemaal niet!

Oude kippen zijn gemeen tegen de nieuwe kippen

Wraakzuchtig, en als regelrechte ‘mean girl’ ontpopt met name één van hen zich tot een regelrechte pestkop. Met fysiek geweld en alles. Daar is geen Kanjertraining tegenop gewassen. Bezorgd en met lede ogen slaan mijn man het onprettige groepsproces gade.

Ik identificeer mij hevig met de 3 nieuwelingen.

‘Als ze zo doorgaan dan gaan ze eraan!’ verklaarde mijn man grimmig. ‘Ze legden toch al bijna geen eieren!’

Maar dan vind ik dan toch ook weer zielig voor de die twee gemeneriken. Dus ik hoop maar dat ze hun leven snel beteren.

Anders zijn ze het niet zeker.

Nieuwe kippen bij oude kippen zetten: zo moet het wel

Achteraf hadden we eerst dit artikel goed moet lezen: Hoe kan ik nieuwe kippen bij oude kippen zetten. Daarin staat een stappenplan:

 1. Zet de nieuwe kippen in de buurt van je oude kippen zodat ze aan elkaars geur en geluiden kunnen wennen, maar nog niet met elkaar in aanraking komen. Doe dit een week!
 2. Na een week ga je de nieuwe kippen bij de oude kippen zetten. Dit doe je ‘s nachts. (Ik zei het toch!)
 3. Houd een oogje in het zeil.

Gelukkig biedt dit artikel ook hoop.

‘Onvermijdelijk zullen ze wat pikken en vechten, om de pikorde opnieuw te bepalen. Na ongeveer een weekje zou dit voorbij moeten zijn.’

Het kan een week duren voordat de kippen aan elkaar gewend zijn.

Filmpje: hoe nieuwe kippen bij oude kippen introduceren?

In onderstaand filmpje vertellen de sympathieke Ricardo and Kelly ook nog eens hoe je nieuwe kippen bij oude kippen moet zetten. Hun eerste en belangrijkste tip is: laat de kippen kennismaken achter een hek. Dus dat ze elkaar kunnen zien, maar niet bij elkaar kunnen komen.

Hun tweede tip is dat je dingen moet hebben waar je kip op kan springen/vliegen en zich onder kan verstoppen. Hun laatste tip is: blijft één kip de andere kippen pesten? Zet die dan apart in een soort kooi in de kippenren.

Leestips over kippen

Nieuwe kippen bij oude kippen zetten Nieuwe kippen bij oude kippen zetten

Wat zijn jouw ervaringen met kippen?

Similar Posts

13 Comments

 1. Er wordt enorm veel geschreven over kippen. De aanloopkip hier sliep de eerste week niet in het nachthok. Dat gebeurde pas na ongeveer 1,5 week. Nu, met de kuikens er bij zijn ze gister (na 4 weken) begonnen met de pikorde te herstellen. Het hoort erbij.

 2. Ohohoh Nicole,

  ik hoop echt, dat het goed zal gaan, uiteindelijk.
  Er gaat niets boven gezellig getoktoktok en verse eitjes!

  dagdag!
  groetjes van Marlou

 3. Ik heb ze er s nachts bij gezet. Geen enkel probleem gehad. Er is er wel een duidelijk de baas geworden nu de hanen weg zijn. Die kan dan ook nog wel eens een pik opzij geven als de anderen een graantje mee willen pakken. Over het algemeen gaat t gelukkig nu prima. We hebben drie kippen en bijna elke dag ook drie eieren. Welke we met ons gezin niet op krijgen en dus eten ook mijn ouders regelmatig eieren van onze kippen mee

 4. Ze moeten bij mij in huis ook niet zomaar een paar kippen zetten. Zou ik ook niet accepteren.

  Love As always
  Dimario

 5. De pikorde dat is wat. Ik kan mij nog herinneren dat ik op de boerderij woonde. Wij hadden in die tijd ook kippen. We dachten gezellig wat nieuwe kippen erbij. Hadden we misschien niet moeten doen op die manier als je man het ook deed, gewoon ertussen zetten. Er werd heel gemeen tegen elkaar gedaan. We dachten het went allemaal wel, maar het moet op de manier dat jij het beschrijft, eigenlijk best wel logisch. Zeer nuttig blogpost!

 6. Ik heb nooit kippen gehad. Maar ik zo ook niet blij zijn als ze zomaar andere mensen bij in huis zouden stoppen. Overigens zou ik ook niet blij zijn als ik ‘s morgens merk dat er ineens een nieuwe bewoner is.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.