Zijn de eieren van eigen kippen wel veilig?
Last updated on May 27th, 2024 at 11:20 am
- Eieren van eigen kippen: laten testen?
- Wat is er aan de hand met kippeneieren?
- ‘Heb ik teveel op crocs door de tuin gelopen?’
- Wat zegt het Voedingscentrum over eieren van eigen kippen
- Kun je ziek worden van de eieren van eigen kippen?
- Maar je eieren van eigen kippen laten testen op PFAS is duur
- Leestips
Door alle enge verhalen over veel te hoge concentraties PFAS in eieren van eigen kippen durf ik de eieren van onze eigen kippen niet meer te nuttigen. ‘Zijn de eieren van onze kippen wel veilig?’ vraag ik mij bezorgd af.
Dit heeft al geleid tot verschillende schermutselingen met mijn man, die mijn afwijzing van onze kippeneieren zeer persoonlijk aantrekt.
Het is alsof híj ze heeft gelegd, en hij blijft ze dan ook koppig eten.
Maar nu vraag ik me af: is het een goed idee om eieren van eigen kippen te laten testen?
Eieren van eigen kippen: laten testen?
Maar nu vraag ik me dus af of het een goed idee is om onze kippeneieren te laten testen. Als ze goed door de test komen, durf ik ze wel weer te eten.
Wat is er aan de hand met kippeneieren?
Voor wie het heeft gemist: in het journaal en in de kranten verschijnen allemaal alarmerende verhalen over kippeneieren van ‘hobby kippenhouders’ waarin soms dubbel zoveel PFAS zit als volgens de normen veilig is. Uit de eerste rapportages zou blijken dat 40% van de hobby eieren teveel PFAS bevat. Eerst suste ik mezelf met stellingen als:
‘Wij wonen op het Achterhoekse platteland, dus hier zal er vast geen PFAS in de kippeneieren zitten.’
Maar deze week las ik geschrokken in de krant: ‘Het maakt echt niet uit waar de monsters vandaan komen. Of dat nou uit Groningen, Tholen of Zwolle is: overal kunnen PFAS voorkomen. In tweederde worden de normen overschreden.’
‘Heb ik teveel op crocs door de tuin gelopen?’
Op de site van Een Vandaag staat een artikel over je kippeneieren laten testen. Ene Hans Schaeffer uit Hilversum liet zijn eieren testen en zijn eieren scoorden 8,9. De norm is 1,7…. Kortom er zat 5 keer teveel PFAS in zijn eieren. Vertwijfeld vraagt Hans zich af waar de PFAS vandaan komt. Ik kon er niks aan doen, maar ik schoot eventjes in de lach toen Hans opperde:
‘Of heb ik teveel met mijn crocs door de tuin gelopen, ook daar zit pfas in.’
Logischer lijkt me zijn overweging dat het aan het kippenvoer zou kunnen liggen.
Wat zegt het Voedingscentrum over eieren van eigen kippen
Het Voedingscentrum heeft ondertussen officieel gewaarschuwd voor eieren van eigen kippen. Op hun website schrijven ze:
‘Wil je geen risico lopen, dan is de meest veilige keuze om te kiezen voor eieren uit de supermarkt, van speciaalzaken of van de markt. Hierin zijn geen hoge waarden gevonden. Als je er wel voor kiest eieren van eigen kippen te eten, wissel deze dan af met eieren uit de supermarkt.’
Helaas zeggen ze niet hoeveel eieren van je eigen kippen je per week veilig kunt eten. Een getal had ik wel handig gevonden.
Kun je ziek worden van de eieren van eigen kippen?
In onderstaande filmpje noemen ze de volgende mogelijke bronnen van PFAS in eieren van eigen kippen: de grond, water en voer.
Ik vind het wel wrang! Dan denk je juist dat je goed bezig bent met eieren van eigen kippen die lekker veel ruimte hebben en een goed leventje leiden, ben je gezonder af met een ei van een legbatterij kip.
Maar je eieren van eigen kippen laten testen op PFAS is duur
Helaas hangt er een flink prijskaartje aan je eieren van eigen kippen laten testen op PFAS. Het bedrijf Normec rekent bijvoorbeeld 270 euro voor een test van 12 kleine of 10 grote kippeneieren. Op de site van Een Vandaag zegt Maren Schoormans in het testlab van Normec Groen Agro Control in Delfgauw dat ze ‘maar een nederig laboratorium’ zijn, maar blíj zijn dat ze de mensen kunnen helpen.
Wel jammer van het prijskaartje.
Hoewel, bij Antea groep vragen ze maar liefst 585 euro voor een onderzoek van je eieren.
Mijn man moppert ondertussen dat we straks zeker ook de groenten uit zijn moestuin niet meer durven te eten….
Leestips
Wat vind jij van het gedoe over eieren van eigen kippen? Ben je van je van de school: ‘Wat een flauwekul, een mens moet ergens aan dood gaan,’ of ben je net als ik toch een beetje huiverig geworden voor eieren van eigen kippen?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Eenmaal per etmaal een ei-maal zei men vroeger…. Ik heb geen antwoord voor je, maar hoor ook geen gevallen mensen die er last van hebben.
Ik vind dit soort dingen altijd heel lastig. Aan de ene kant denk ik altijd: ach, onzin, gewoon eten. Maar als ik er zelf voor zou staan, zou ik dat weer niet zo makkelijk denken. En wát een geld kost dat laten testen zeg. Ik snap dat je dat niet zomaar even laat doen.
Ach, laat je niet gek maken!
Ze maken tegenwoordig de mensen overal bang voor en als iedereen daar als een kip zonder kop achteraan loopt dan hebben ze je precies waar ze je hebben willen. Zo volgzaam als een mak schaap.
Dat vindt mijn man inderdaad ook Grietkarel.
Ik blijf gewoon eieren kopen bij de mevrouw in de straat. Ik vind het belangrijker om op bestrijdingsmiddelen op groente en fruit te letten. Die levensmiddelen eet ik vaker.
Je slaat de spijker op zijn kop dat het best zou kunnen dat er gewaarschuwd gaat worden dat groente uit je eigen tuin ook niet meer veilig zijn. Dat heeft naar mijn idee minder te maken met de zorg van de overheid voor de bevolking. Dan zou er eerst gekeken mogen worden wat voor meuk er in de supermarkt ligt. En wat voor gifstoffen er werkelijk in zo ongeveer alles zit, tot aan de kassabonnetjes aan toe. Want ook die bevatten pfas.
Onafhankelijke mensen daar heeft de overheid het niet zo op.
De boeren moeten weg vanwege hun grond. Dat heeft weinig met milieu te maken. Daar moeten huizen op gebouwd worden voor het geplande tristate city zodat Nederland de hoofdstad wordt van Europa. En dan mensen opsluiten in 15 minuten steden. Eten komt dan vanuit zgn foodhubs. Bewerkte zooi met insekten als eiwitbron.
Precies!
Bekijk eerst de pan eens waar je dat eitje in bakt, veel mensen gebruiken nog steeds pannen met een kapotte anti aanbak laag met pfas. Dat lijkt me een stuk ongezonder dan dat eitje.
Zo dacht ik ook…
Wij eten de eieren van onze kippen gewoon op. Wat denk je dat er in het drinkwater/groente enz allemaal zit? En net wat hierboven staat over de pannen met anti aanbaklaagje, waarom worden die niet verboden?
Onze kippen krijgen goed voer en veel uit de groentetuin dus ik maak me daar geen zorgen over.
Gr roos
Ik lees dit op internet.
In het meest extreme geval zat in eieren drie keer meer PFOS, een vorm van PFAS, dan is toegestaan volgens de EU-norm. Dat komt neer op 150 nanogram PFOS. Een volwassene van 70 kilo mag per week maximaal 300 nanogram PFOS binnenkrijgen.16 jan 2024
Een tot 2 eieren per week kun je schadevrij eten volgens mij.
Kijk, dat is een fijn concreet aantal. Dankjewel Rianne1
Ik ben meer van het motto ‘Je moet ergens aan dood gaan’. Maar ik vind vooral dat jullie kippen mooi wonen!
Ja hè? Ik vind ook dat ze het mooi hebben daar.