Het grafische rekenmachine schandaal!
- Vader Arjen: ‘Zakkenklopperij is het’
- Elk jaar een nieuwe versie van de grafische rekenmachine
- Onderwijsminister Arie Slob: hoe zit dat?!
- Leestip
Ken je ‘m? De gevreesde grafische rekenmachine van rond de 100 euro?!
Ik ken hem ook, en heb deze dure rekenmachine noodgedwongen ook gekocht voor mijn kinderen. Op de bovenbouw van havo en vwo is zo’n grafische rekenmachine namelijk verplicht.
En anders dan de Bosatlas, is deze rekenmachine onmisbaar…
Vader Arjen: ‘Zakkenklopperij is het’
Maar nu is er een vader uit Ruurlo, Arjen van Gijssel, die zich verzet tegen deze dure rekenmachine. Arjen heeft 4 kinderen, en je zou denken:
‘Dan kan die grafische rekenmachine mooi worden doorgeschoven!’
Elk jaar een nieuwe versie van de grafische rekenmachine
Maar nu komt het probleem: elk jaar komt er een nét iets andere versie op de markt. En de landelijke onderwijscommissies staan de oude versie dan niet meer toe bij tentamens.
Met andere woorden: vader Arjen heeft noodgedwongen al 4 grafische rekenmachines moeten kopen. In de krant wordt hij geciteerd:
‘Inmiddels ben ik dus al 440 euro kwijt!’
Onderwijsminister Arie Slob: hoe zit dat?!
Arjen stuurde een brief naar meerdere Tweede Kamerleden, en warempel: een kamermeerderheid wil dat onderwijsminister Arie Slob kijkt naar de verplichting van deze dure rekenmachine!
Ik vind dat een heel goed idee, en kijk uit naar de uitkomst!
Lees het hele artikel hier!
Leestip
Wat zijn jouw ervaringen met de dure grafische rekenmachine?
P.S. Op examenblad.nl kun je precies zien welke grafische rekenmachines dit jaar zijn toegestaan.
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Wij hadden ook te maken met deze rekenmachine. Maar ik vind het verhaal wel wat overdreven. De enige reden dat wij er 2 gekocht hebben is omdat ze ze soms tegelijk nodig hadden (2,5 jaar leeftijdsverschil). Dit had niks met het model te maken. Als je aan het begin de juiste koopt en niet een verouderd model dan gaat hij mee tot het examen, tenminste dat was bij ons zo. En dus zeker niet elk jaar een andere. Het blijven dure dingen en het lijkt me goed als daar eens serieus naar gekeken wordt.
Ik denk dat er gekeken moet worden wie de regels heeft gemaakt en hoeveel hij aan die rekenmachines verdient. Dit is een heel vies spelletje! Kijk ook de boekenlijst maar eens na, ook daar staan boeken op die ze niet nodig hebben. Het derde jaar middelbare school heb ik mijn eigen boeken gekocht en was ik 50 euro goedkoper uit dan ze ‘huren’ via school.
Dat is een mooi bedrag Liesbeth. Slim dat je wat verder hebt gekeken en dat je op die manier geld kon besparen.
Mijn eerste grafische calculator was nog duurder dan deze, maar ik hoefde niet elk jaar een nieuwe te kopen.
De fabrikant speelt ook handig in door elkaar een nieuw type uit te brengen, zo verdienen ze nog wat meer.
Andere kant is het gewoon een slechte ontwikkeling, we spreken over het milieu, te korten aan grondstoffen en de overheid werkt daar in negatieve zin ook nog eens aan mee. Hans
Schoolgaande de kinderen…. oeps dat is al zó lang geleden! Als ik het goed heb mochten er toen zelfs nog geen rekenmachines gebruikt worden.
Dat is eigenlijk erg interessant. Was wiskunde toen dan anders dan nu, of konden we toen beter zelf rekenen?
Hier hebben we er ook eentje gekocht. School gaf keurig aan welke versie, zodat zoon er drie jaar mee kan doen, tot zijn eindexamen.
Ik ben alleen bang dat hij hem kwijtraakt.
Er verdwijnen hier jaarlijks geodriehoeken, rekenmachines, pennen en andere schoolspullen in een magische bodemloze put…
Mijn ouders kochten de rekenmachine via school met 30 euro korting..en ik moest er 4 jaar mee doen. Behoudens echte ongelukken was vervanging voor mijn rekening. Zelfs bij mijn broer en zusje, die hun schoenen kwijt konden raken tijdens het dragen, bleef de rekenmachine vindbaar en heel tot na het eindexamen.. dus deze krijg je en de volgende koop je zelf is misschien een goed idee.
Overigens mochten wij wel andere machines gebruiken alleen die werden niet meegenomen in de uitleg. (En wiskunde is moeilijk zat zonder dat je dat zelf met de handleiding erbij moet uitvogelen tijdens de toch al te snelle uitleg).
Hopelijk verdwijnt de dure rekenmachine niet inderdaad. Een geodriehoek is niet zo’n ramp, maar zo’n duur apparaat is vervelend.
Dochterlief deed havo twee jaar laten VWO examen. Gewoon met de rekenmachine die ze heeft aangeschaft in 4 Havo. Dus 4 jaar met deze machine gedaan zonder problemen.
Je hebt in ieder geval nog een keuze… En het kan ook met een gewone rekenmachine zonder grafische uitvoer.
Niet voor wiskunde Sjoerd. Daar moet je echt een grafische rekenmachine voor hebben tegenwoordig.
Onbekend voor mij.
Lie(f)s.
Ik ben ook wel benieuwd naar de uitslag, maar ik ben bang dat de scholen er zelf ook weer om vragen.
Love As always
Dimario
ik heb hier een rekenmachientje voor school liggen van 20a30 jaar geleden, werkt nog altijd, de prijs herinner ik me niet meer
-Een @->- voor jou.
Alleen al bij het zien van het ding krijg ik het spontaan weer benauwd. Ik heb er nooit meer mee gekund dan met een gewone rekenmachine. Die grafieken? Geen idee. Nooit begrepen;). (En op een tentamen keek ik zó hopeloos dat mijn wiskundeleraar die grafiek tevoorschijn toverde. Dankudanku.)
Groot gelijk dat ze hiernaar gaan kijken. Met bepaalde profielen gebruik je het ding amper, dus dan is zo’n nieuwe versie echt niet nodig hoor.
Wat een fijne leraar Naomi! Ik heb wiskunde als enige van mijn klas zelfs moeten laten vallen na VWO4. Mijn wiskundeleraar adviseerde zelfs om het te laten vallen.En dat was in de tijd van Kies Exact… Dus ik kon er echt niets van.
Ik heb mijn eigen oude Casio nog. Uit 1982! Voor mijn dochter (uit 1992) heb ik destijds uiteraard een nieuwe gekocht. Maar ik geloof niet dat ik elk jaar een nieuwe voor haar gekocht heb. Dat had ik dan vast nog wel geweten. Schandalig dat dat nu schijnbaar wel moet.