Action | Zuinig Huishouden

Goedkope pocketwoordenboeken vs dure

Na mijn juichende logje over de goedkope woordenboeken bij de Aldi en Action, kreeg ik diverse waarschuwende comments, dat de goedkope woordenboeken niet de ‘juiste’ zijn.

Daarom besloot ik op onderzoek te gaan. Want een woord is immers een woord? Een stoel een stoel?! Hoe groot kan het verschil dan zijn tussen verschillende woordenboeken?

De prijsverschillen tussen de goedkope en de ‘dure’ pocketwoordenboeken kunnen namelijk wel oplopen tot 8 euro per woordenboek!

Unieboek, Van Dale, en uitgever van Prisma woordenboeken

Ik stuurde het volgende mailtje naar uitgeverij Unieboek, de uitgever van de woordenboeken van de Action, een mailtje naar de helpdesk van Van Dale, en een mailtje naar de uitgever van de Prisma woordenboeken:

Op de meeste boekenlijsten voor de middelbare school staan de woordenboeken van Van Dale. Winkels als Action.nl en Kruidvat bieden echter ook woordenboeken aan, uitgegeven door bijvoorbeeld Uitgeverij Unieboek. Deze zijn aanzienlijk goedkoper dan de Van Dale woordenboeken.

Ik zou graag het volgende weten:

Wat onderscheidt de Van Dale pocket woordenboeken van de goedkopere woordenboeken die o.a. te koop zijn bij Action en Kruidvat??
Wat is het verschil, behalve de prijs?
Waarom wordt Van Dale aanbevolen op boekenlijsten, en niet een woordenboek van bijv. Uitgeverij Unieboek?

Reactie uitgeverij van Prisma pocketwoordenboeken

Gisteren kwam de reactie van de uitgeverij van de Prisma woordenboeken. De meneer wees me er allereerst op dat het onjuist is dat de Van Dale woordenboeken het meest worden aanbevolen op boekenlijsten. Dat zijn volgens hem de Prisma woordenboeken.

Hij schrijft verder dat er verschillen zijn tussen de ‘gewone en de merkloze’ Prisma edities, maar dat ze allemaal gemaakt zijn door dezelfde redactie. In hoofdlijnen zijn ze dus vergelijkbaar. Het prijsverschil wordt vooral veroorzaakt door de ‘totaal verschillende distributiewijze van de beide edities en het verschil in technische uitvoering.’

Zo gauw ik hoor van Van Dale en Uitgeverij Unieboek laat ik het weten!

En doen jullie mee aan mijn poll? Ik ben benieuwd welk merk pocketwoordenboek er op de boekenlijst van júllie middelbare scholieren wordt aanbevolen!

Welk merk pocketwoordenboek staat op de boekenlijst van jouw kind?
Van Dale
Prisma
Unieboek
Niet gespecificeerd
Anders…
  
Free polls from Pollhost.com

Neem een email abonnement!

Similar Posts

19 Comments

 1. Op de boekenlijst bij mijn dochter staat bij Nederlands Prisma en bij de overige woordenboeken niks.
  Ik heb bij Kruidvat de Van Dale woordenboeken Ned-Eng, Eng-Ned, Fra-Ned en Ned-Fra gekocht.
  Toevallig hadden we al een Prisma Nederlands thuis liggen en heb deze dus niet gekocht.

 2. Thea, misschien snappen ze bij het Metzo dat kinderen woorden veel makkelijker op internet opzoeken dan in een woordenboek!

  Mijn dochter die Mavo deed, had pas bij haar eindexamen een woordenboek nodig, en dat was alleen nog voor Duits ook.

 3. Hier staat (brugklas gymnasium) de keuze vrij voor Fr en Du (2e klas) voor van Dale middelgroot(34,50)/pocket (10,95)of Prisma (9,99), maar voor EN en NL moet het de middelgrote van Dale zijn (34,50 per stuk voor EN-NL, NL-EN, en 42,50 voor NL). Ik heb dus de Action/Aldi varianten gekocht totdat het tegendeel wordt bewezen; wat een geldklopperij!

  Waar ik ook zo zuur van word: de Grote Bos (editie 53, 2007) is ook op de lijst (a raison van 70 Euro, en op marktplaats 2e hands kom je ook niet onder de 55 Euro). Maar wie vertelt mij wanneer de volgende editie uitkomt (op de website in de FAQ is het antwoord min of meer: dat weet geen mens). Ik ga echt geen tweede aanschaffen de komende 6 jaar!

 4. Prisma is inderdaad veelgevraagd. Volgens mijn dochter hebben de betere woordenboeken bijvoorbeeld ook gekleurde randjes/herkenningspunten op de bladsnede, waardoor je veel sneller bij de juist letter bent.

 5. Bij mij in het verleden Prisma. Nu kwam ik vorige week bij de Action en nam daar een woordenboek Nederlands mee voor Scrabble, leek me goed genoeg. Kom ik thuis, staat hij wel op de bon maar is niet in het tasje gegaan. Ik zal het nog gaan vragen maar heb weinig hoop…

 6. Ik ben nu 26, heb de havo gedaan en kan me niet herinneren ooit woordenboeken te hebben gebruikt. En ik had goede cijfers. Achteraf vind ik het dus geldverspilling, net als de bosatlas en grafische rekenmachine die mijn ouders braaf voor mij aanschaften.

  Ook zoiets: een dure rugtas voor de brugklas, bijv. van Kipling. Zogenaamd beter voor je rug. Maar niet hip en wordt door een tiener dus al snel ingeruild voor een tas die meer in de mode is. En mijn kipling tas ging nog snel kapot ook.

  1. Laat ik, als persoon die de schoolbanken al heel lang achter zich heeft gelaten en wiens kinderen de school ook al enige tijd geleden verlaten hebben, me ook eens in de discussie mengen. Om een klein beetje over mezelf prijs te geven: ik werk in de IT-sector en heb in mijn werk veel te maken met mensen elders op de wereld.

   Goede woordenboeken, met veel betekenissen, betekenisvarianten en voorbeelden voor een woord, zijn onmisbaar, niet alleen voor de schooltijd maar ook voor daarna. We kunnen ons bijvoorbeeld wel verbeelden dat ‘wij Nederlanders’ goed Engels spreken – en een Engelsman zal dat meestal bevestigen, uit beleefdheid en uit bewondering voor een vaardigheid die hij zelf meestal helemaal niet geleerd heeft (de beheersing van een andere dan de moedertaal) -, maar de werkelijkheid is anders. Voor het begrijpen van de nuances is er geen alternatief voor een goed woordenboek. Je moet je aanwennen een woordenboek te gebruiken en geen genoegen te nemen met dingen ‘ongeveer’ begrijpen – al is dat misschien genoeg voor de goede cijfers op school. Non scholae sed vitae – niet voor de school maar voor het leven!

   Op het Internet is er geen volwaardig alternatief, bij mijn weten, je moet rondzoeken om de vertaling te vinden die in een specifieke situatie het meest juist is (wat zonder een zekere basiskennis niet zal lukken). Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een klassiek boek waar je in kunt bladeren, maar als je niet thuis bent kan een app op een tablet een alternatief vormen: minder mee te sjouwen! Daarbij zijn apps van behoorlijk goede woordenboeken (Van Dale pocket, Prisma) tegen een schappelijke prijs te koop (< €10).

   Voor een atlas geldt iets soortgelijks. Een blik in de atlas kan veel verduidelijken. De Bosatlas blinkt vooral uit in wat de simpele geografie (waar ligt die plek?) overstijgt en is in die zin buitengewoon nuttig. Daarbij zijn de kaarten overzichtelijker dan die in sommige andere atlassen waarin men vooral zijn best heeft gedaan zoveel mogelijk op een kaart te krijgen.

   Oudere drukken lijken mij in het algemeen geen bezwaar, zo snel veroudert die informatie niet. Zelf koester ik een stel geërfde woordenboeken, omdat daarin dingen te vinden zijn die men later heeft laten vallen als zijnde 'ouderwets' of 'niet nodig voor de alledaagse praktijk'. In geval van een atlas kunnen er kaarten met specifieke informatie zijn waar men in het onderwijs gebruik van maakt die in oudere edities ontbreken.

 7. Op de boekenlijst van mijn zoon staan prisma pocketwoordenboeken Engels-nederlands en nederlands-engels. Prisma woordenboek Nederlands.

 8. Ik heb bij bepaalde winkels gekeken naar de Van Dale pocketwoordenboeken bij Action en Kruidvat en het zijn woordenboeken van het jaar 2009.

 9. Mijn dochter gaat naar vwo+. Op haar lijst staan de Van Dale pocket woordenboeken. Ik heb de woordenboeken bij de action gekocht. Ga er voor alsnog vanuit dat deze goed zijn. Hoor van familie uit andere woonplaatsen ook dat ze weinig tot niet gebruikt worden. Veel meer wordt gebruik gemaakt van internet.

 10. Onze ervaring met action woordenboeken zijn niet positief . Er missen wel degelijk woorden . Onze dochter heeft haar action boek naast de prisma en van Dale pocket gelegd .. In de action staan beduidend minder woorden … Ik heb dus alles nieuw aangeschaft

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.