Goedkope woordenboeken vs dure: 2,69 of 10 euro betalen?
Last updated on February 10th, 2024 at 10:44 am
- Zijn goedkope woordenboeken wel goed?!
- Goedkope woordenboeken
- Mailtje naar: Unieboek, Van Dale, en uitgever van Prisma woordenboeken
- Reactie uitgeverij van Prisma pocketwoordenboeken
- Reactie Van Dale
- Goedkope woordenboeken 10 jaar later!
- Is het überhaupt nog nodig om woordenboeken te kopen?!
- Ja, woordenboeken kopen is nog wel nodig!
- Zijn papieren woordenboeken overbodig door online woordenboeken?
- Dus: goedkope woordenboeken samengevat
- Woordenboeken nu
- Leestips rondom middelbare school
Woordenboeken kunnen best duur zijn. Bij Van Dijk, waar veel mensen hun schoolboeken kopen, betaal je gemiddeld een tientje voor Prisma woordenboeken. Maar er zijn ook goedkope woordenboeken te koop.
Je vindt die onder andere bij de Action, Kruidvat, Aldi en zelfs Wibra! Bij de Hema kosten woordenboeken nota bene net zoveel als bij Van Dijk!
Tien jaar geleden schreef ik daar een blije blogpost over.
Zijn goedkope woordenboeken wel goed?!
Maar in de reacties werd ik gewaarschuwd dat deze goedkope woordenboeken niet de ‘juiste’ zijn. Hieronder mijn post van toen, met daarna een update over goedkope woordenboeken anno nu!
Voor iedereen met haast, hier alvast het antwoord op de vraag:
Goedkope woordenboeken
Na mijn juichende logje over de goedkope woordenboeken bij de Aldi en Action, kreeg ik diverse waarschuwende comments, dat de goedkope woordenboeken niet de ‘juiste’ zijn.
Daarom besloot ik op onderzoek te gaan.
Want een woord is immers een woord? Een stoel een stoel?! Hoe groot kan het verschil dan zijn tussen verschillende woordenboeken?
De prijsverschillen tussen de goedkope en de ‘dure’ pocketwoordenboeken kunnen namelijk wel oplopen tot 8 euro per woordenboek!
Mailtje naar: Unieboek, Van Dale, en uitgever van Prisma woordenboeken
Ik stuurde het volgende mailtje naar uitgeverij Unieboek, de uitgever van de woordenboeken van de Action, een mailtje naar de helpdesk van Van Dale, en een mailtje naar de uitgever van de Prisma woordenboeken:
Op de meeste boekenlijsten voor de middelbare school staan de woordenboeken van Van Dale. Winkels als Action.nl en Kruidvat bieden echter ook woordenboeken aan, uitgegeven door bijvoorbeeld Uitgeverij Unieboek. Deze zijn aanzienlijk goedkoper dan de Van Dale woordenboeken.
Ik zou graag het volgende weten:
- Wat onderscheidt de Van Dale pocketwoordenboeken van de goedkopere woordenboeken die o.a. te koop zijn bij Action en Kruidvat??
- Wat is het verschil, behalve de prijs?
- Waarom wordt Van Dale aanbevolen op boekenlijsten, en niet een woordenboek van bijv. Uitgeverij Unieboek?
Reactie uitgeverij van Prisma pocketwoordenboeken
Gisteren kwam de reactie van de uitgeverij van de Prisma woordenboeken. De meneer wees me er allereerst op dat het onjuist is dat de Van Dale woordenboeken het meest worden aanbevolen op boekenlijsten. Dat zijn volgens hem de Prisma woordenboeken.
Hij schrijft verder dat er verschillen zijn tussen de ‘gewone en de merkloze’ Prisma edities, maar dat ze allemaal gemaakt zijn door dezelfde redactie. In hoofdlijnen zijn ze dus vergelijkbaar. Het prijsverschil wordt vooral veroorzaakt door de ‘totaal verschillende distributiewijze van de beide edities en het verschil in technische uitvoering.’
Daarnaast zijn de woordenboeken bij Action en Kruidvat oude drukken, dus minder nieuwere woorden en vaak oude spelling Nederland en Duits (met name die van Action).
Reactie Van Dale
De pocketwoordenboeken van Van Dale hebben:
- Leesbaarder lettertype
- Betere bindkwaliteit, dus boeken kunnen jaren mee in de schoolboekentas
- Beter papierkwaliteit (scheuren minder)
Docenten geven de voorkeur aan Van Dale Pocketwoordenboeken vanwege:
- Informatie over grammatica, voor correct taalgebruik.
- Nieuwere woordenschat, afgeleid uit de Dikke Van Dale
- Nieuwste Duitse spelling
Goedkope woordenboeken 10 jaar later!
Hoe zit het tien jaar later met goedkope woordenboeken? Ik keek bij de Action! En ja hoor, je vindt daar nog steeds goedkope Prima woordenboeken voor 2,69 per stuk. Een heel verschil met de woordenboeken bij Van Dijk die dus rond de 10 euro kosten.
Action woordenboek in beeld:
Ik heb het Prima Woordenboek Nederlands van Van Dijk vergeleken met die van de Action. Het woordenboek van Van Dijk is de 57ste druk. De Action vermeldt niet welke druk het is. Dus het is ongetwijfeld een oudere druk.
Is het überhaupt nog nodig om woordenboeken te kopen?!
De eerste dag dat ik naar de middelbare school ging puilde mijn leren boekentas uit met onder andere woordenboeken voor elke taal! Dat bleek achteraf totaal niet nodig.
Toen mijn kinderen naar de middelbare school gingen kocht ik de goedkope versies van woordenboeken, en dat ging goed.
Ja, woordenboeken kopen is nog wel nodig!
Een korte poll onder mijn kinderen leert dat woordenboeken kopen wel degelijk nodig is! En wel hierom, en ik citeer mijn jongste dochter:
‘Je had ze nodig voor toetsen, en vaak had school een voorraad in klaslokalen. Maar tijdens de toetsweek was het ook echt nodig om er zelf een te hebben of je moest heeeel op tijd bij de mediatheek/bibliotheek zijn om te lenen want die waren altijd op tijdens toetsweken.’
Tijdens een toets mag je om begrijpelijke redenen niet op een smartphone/laptop dus het is dan niet mogelijk om gebruik te maken van online woordenboeken of Google Translate.
Zijn papieren woordenboeken overbodig door online woordenboeken?
Volgens Wim Daniels, een Nederlands schrijver en taalkundige, blijven papieren woordenboeken waardevol, ondanks het feit dat je veel woorden simpelweg online kunt opzoeken. Hij zegt dat de woorden in papieren woordenboeken hun waarde bewezen hebben, terwijl online woorden soms eendagsvliegen kunnen zijn. Kijk maar:
Dus: goedkope woordenboeken samengevat
Je kunt er niet onderuit om woordenboeken voor je kind te kopen als hij of zij naar de middelbare school gaat. Ze zijn handig bij toetsen en bij het centraal eindexamen.
Maar het is prima om een goedkope versie te kopen.
Het is dus niet nodig om tien euro per woordenboek uit te geven.
Woordenboeken nu
Woordenboek nu is een speciale site met een woordenboek voor puzzelaars. Ze beloven een professioneel online puzzelboek, dat elke dag wordt aangevuld.
Leestips rondom middelbare school
- Magister
- Bosatlas wel of niet?
- Schoolgeld + kosten middelbare school
- Wat heb je nodig voor de middelbare school?
Welke woordenboeken hebben jullie in huis? En wat vind jij van de papieren woordenboeken versus online woordenboeken?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik ga nu niet meer naar school dus gebruik altijd de translate van mijn telefoon, toen ik naar school ging kreeg ik de afgedankte woordenboeken van mijn zus haha
Ja, zo gaat dat Mandy ; )
Ik heb hier echt nooit over nagedacht. De woordenboeken van Prisma heb ik gekocht in de brugklas en nu nog steeds in goede conditie in huis. Ik zou daar de voorkeur aan geven ;)
Ik ben zelf meer online en mijn kinderen nog niet zo groot dat ze een woordenboek nodig hebben. Wel goed om te weten dat een dure woordenboek niet perse nodig is!
Wat een goed artikel toch weer! Vroeger hingen we zo aan de boekenlijsten (ik heb het over ongeveer de jaren tachtig) en met name inderdaad die Bosatlas. Man man wat een geld. En dan altijd het gedoe dat een eerdere, oudere versie not done was. Mijn ouders waren zoveel geld kwijt dat ze eigenlijk niet hadden. Goed om te lezen dit!
De Bosatlas is een erg duur grapje inderdaad. En wordt amper gebruikt op school is mijn ervaring. En dankjewel voor je leuke en positieve reactie Rory!
Diverse woordenboeken staan bij mij in de kast. Ook die wij vroeger gebruikten op school. Regelmatig gebruik ik ze nog als ik niet meer zeker weten welk woord ik bedoel ;)