Reacties

De Grote Bosatlas: wel of niet? En wanneer komt de 56ste editie? — 54 reacties

 1. Ik heb hem niet aangeschaft. De atlas was maar 1 keer nodig en toen hebben we hem geleend bij de overburen.
  Die enkele opdracht die met zo'n dure atlas gemaakt moet worden kan toch ook wel mbv internet gemaakt kunnen worden?

  • Dat was ook altijd mijn theorie inderdaad. En acht jaar lang ging dit goed. Maar nu heb ik dus echt een brief gehad dat hij moet worden aangeschaft. Dus ik denk en hoop dat ze er op deze school meer mee doen! Anders baal ik.

 2. Mijn ouders hebben hen vroeger ook nooit gekocht. Ik had wel de kleine. Maar die laatste ook nooit gebruikt. Zonde van het geld zeg! Google maps of Google earth voldoet zeker niet? Zal later ook zeker proberen hem niet aan te schaffen.

 3. Hahaha ik moest zo lachen om die foto! Ik had hem vorige jaar tweedehands via marktplaats gekocht toen ik het op de lijst zag staan voor de brugklas van Dochterlief. Ik dacht heel slim te zijn geweest maar na twee weken kwam er al een veto vanuit de leerkracht. Inderdaad het moest de 53ste of 54ste zijn, niet ouder! Ik toen dus toch de nieuwe gekocht en ik moet zeggen, ze kreeg ook behoorlijk (verrassend) veel huiswerk waarbij ze hem nodig had! Dit jaar ging Zoonlief naar de brugklas en hij kan hem nu ook gebruiken dus dat scheelt.

  • Dat hoor ik graag! Ik hoop dat mijn zoon hem ook minstens elke week nodig heeft! Dan vind ik het ook niet zo erg dat ik hem nu alsnog heb moeten kopen.

 4. Ik vraag me wel af waarom de edities voor 53 niet meer goed is. Zijn er dan zoveel veranderingen in de wereld geweest? Liggen landen en steden plotseling ergens anders dan?

  Aardrijkskunde vond ik een van de leukste vakken op school, verder boeide het me allemaal niet zo erg. Wij hadden nog hele grote kaarten voor de klas hangen en ook een blinde kaart -daarop stonden dus geen steden etc vermeld- en werd er een plekje aangewezen en moest je weten welke stad of rivier dat was.

  Kan me niet herinneren of ik er voor dochter een moest aanschaffen.

  • Zelf denk ik dat de pagina's misschien veranderd zijn? En dat een leraar dan zegt: 'Kijk op pagina 47' en dat dit dan bij iedereen ongeveer hetzelfde moet zijn.

 5. Die dingen lagen bij ons gewoon achterin de klas en werden uitgedeeld als ze nodig waren (net zoals bijbels en andere boeken die je zelden nodig had). Ik blijf het gek vinden dat alles iedere keer nieuw aangeschaft moet worden tegenwoordig.

 6. Hier zie ik dat er regelmatig gebruik van gemaakt wordt. Als ze aardrijkskunde als examenvak kiest heeft ze deze ook nodig voor haar examen. Heb het overigens aangeschaft bij de oudste en ga er vanuit dat de jongere kinderen er ook mee kunnen doen

 7. Oh man ik was deze big boy helemaal vergeten. Volgens mij hoefde ik deze niet verplicht aan te schaffen. Ik vind het wel heel erg duur en snap jouw punt dan ook helemaal.

  • Bij mijn kinderen staat hij elke keer op de boekenlijst. Maar pas bij de school van de jongste staan ze er dus op dat hij er eentje heeft. Tot dusver konden ze het altijd wel redden met een exemplaar op school of met de bieb.

 8. Ik had er vroeger ook geen. Geen idee dat die dingen nieuw zo duur zijn. Onlangs hebben we er twee in een tweedehands winkel voor 4 euro ofzo gekocht en daarmee de muur van mijn oudste zoon behangen haha. Geen bosatlas meer nodig, al ben ik wel bang dat hij nu gaat denken dat Joegeslavie nog steeds bestaat ;-)

 9. Ik heb hem destijds veel gebruikt op school. Het had zeker niet zonder gekund. Wat met name verandert is het statistisch deel, enkele tientallen bladzijden met statistieken over landen. Een groot deel van het huiswerk moet je maken vanuit het statistisch deel. Maar ook landsgrenzen etc. veranderen natuurlijk. Ik vraag me af hoe je kinderen het dan deden met proefwerken, dan kun je niet zomaar even naar de bibliotheek lopen om een atlas in te zien of die van degene in de bank naast je gebruiken. Het was soms zelfs al problematisch dat we er maar één in het gezin hadden, als verschillende klassen op hetzelfde moment in de proefwerkweek aardrijkskunde hadden. Mijn atlas (de 52e druk, een jaar of 15 oud) is in totaal door 3 mensen gebruikt en staat hier nog altijd in de kast, hij valt bijna uit elkaar van het vele gebruik.

  • Van mijn man hoorde ik ook al dat er nu veel cijfertjes in staan. Ik herinner me vooral landkaarten! De kinderen konden prima hun aardrijkskunde huiswerk op school maken tot dusver. Geen enkel probleem.

 10. 8 jaar geleden héél braaf de grote Bosatlas aangeschaft toen mijn oudste naar het voorgezet onderwijs ging. De daarop volgende konden hier dan ook dankbaar gebruik van maken. Tot dit jaar, toen besloot men dat oudere edities niet meer voldeden!? Er moest een nieuwere komen, inderdaad de 53e of 54e druk, ammehoela.
  Dit stuitte op nogal wat weerstand bij de ouders met als uitkomst dat zoonlief thuis kwam met een door de school verstrekt exemplaar!? De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

  • Aan heel havo 5 is een exemplaar verstrekt die ze dit jaar mogen gebruiken en aan het eind van het jaar weer in moeten leveren. In de overige klassen lossen ze het anders op. De te maken opdrachten waarbij de bosatlas nodig is, worden herschreven. (Docent geeft aan waar het in de oudere editie opgezocht moet worden.) Of ze maken de opdrachten in de les.

 11. Nee ik heb voor onze dochter de grote bosatlas nooit nieuw gekocht. Een tweede hands uit de kringloopwinkel voldeed prima. Op school werd elk jaar een aantal exemplaren in de nieuwste druk aangeschaft. Het meeste huiswerk werd ook op school gemaakt.

 12. Pas maar op, op het MBO, HBO en WO lachen ze om zulke boekenprijzen. Ik weet al dat ik volgende periode een boek nodig heb van zo'n 70 euro, die bijzonder lastig tweedehands te vinden is.

 13. Die heb ik vroeger ook gebruikt inderdaad! Nu op het HBO zijn de boeken nog veel duurder. Ik probeer ze vaak tweedehands te kopen, ook al heb ik dan een oudere druk, mijn ervaring is dat het vaak niets uitmaakt. Hooguit staan de hoofdstukken in een andere volgorde bijvoorbeeld.

  • Ik heb ook begrepen dat het meestal niet zo'n ramp is als je een oudere versie koopt. Hoogstens klopt de bladzijde nummering niet precies. En je bespaart er flink wat geld mee door tweedehands te kopen.

 14. Mijn dochter had en kreeg geen aardrijkskunde, nu was het zo in de eighties toen ik het kreeg dat de school ze zelf had in de klas, die mochten soms mee naar huis als het van belang was, dus ze stonden niet op de boekenlijst maar mijn familie heeft een voorliefde voor geografie en dus ook kaarten en atlassen, dus kocht mijn moeder er eentje voor mij, waar ik nu spijt van heb dat ik hem ooit door gegeven heb, hahaha En eigenlijk, wil ik dus zelf ooit weer een grote bosatlas aanschaffen, maar de prijs houdt mij nu nog tegen, ik weet inderdaad hoe ik hem moet gebruiken en kan gebruiken en ik vind het gewoon mooi!

  X

 15. Vroeger heb ik de Bosatlas echt best wel gebruikt op school. Net als mijn kinderen nu, en idd een te oude druk is niet handig want dan komen vragen of opdrachten op verkeerde pagina's. Verder moest de atlas hier ook mee naar school bij de grote proefwerken (niet altijd maar minimaal 1x per jaar). Dus ja wij hebben hem wel aangeschaft.

 16. Ik heb vroeger ook nooit een atlas gehad. Mijn ouders hebben hem pas een aantal jaar geleden aangeschaft.
  Deze ervaring heb ik op mijn MBO en HBO opleiding ook gehad. Sommige boeken kocht je die je niet één keer hebt gebruikt. Maar je betaalt er wel zo'n tachtig euro voor!

  • Aargh! Dat is echt balen! Boeken niet één keer gebruikt en wel 80 euro betaalt... Voor zo'n bedrag wil je ook eigenlijk dat het boek helemaal uit elkaar valt door veelvuldig gebruik!

 17. Ik begrijp het heel goed. Ten eerste moet je een recente atlas gebruiken, omdat de toestand in de wereld razendsnel verandert. Ik heb nog een Bos Atlas met een 'nieuwe kaart' van Duitsland er los als errata bij, omdat Oost en West net samengevoegd waren.
  Ten tweede moet een docent er van op aan kunnen dat alle kinderen hetzelfde bron materiaal gebruiken. En juist grenzen en landsnamen zijn open voor eigen interpretatie. Dus moet iedereen gebruik maken van dezelfde atlas. En ja, die zijn duur. Maar een atlas is toch wel een standaard naslagwerk, wat in huis zou moeten zijn, denk ik. ... Maar goed, ik ben dan ook zo gek dat ik 2 atlassen in huis heb en eigenlijk nog steeds een grote Times Atlas zou willen. Als je het dan toch over duur hebt: die zijn pas duur.

 18. Je moet verder denken. Ik heb hier nog een Bos atlas die in 1959 werd gedrukt. De meeste schoolboeken die ik had heb ik verkocht op de diverse jaarlijkse boekenbeuren, maar van die atlas kon ik geen afstand doen. Verjaard mag hij zijn, maar ik blader er nog wel eens door en hij brengt mooie herinneringen terug. Koop die atlas en ben blij je kind wat mee te kunnen geven.

  • Ik zou me hoogstens herinneren hoe vreselijk ik aardrijkskunde vond...

   Maar ik kan me voorstellen dat als je er interesse voor hebt, zo'n atlas leuk is.

 19. Volgens mij hadden wij hem vroeger ook op de boekenlijst, maar ook niet aangeschaft en noooooooit nodig gehad...
  Wel bijzonder dat nu jullie jongste 'm wel nodig heeft, je hoort dat verder eigenlijk nooit....

  In ieder geval fijn dat je 'm tweedehands op de kop kon tikken!

  • Ja, met dank aan bol.com. Ik heb ook wel op marktplaats gekeken, maar daar hadden ze dezelfde prijzen als bij bol.com. En dan is bol.com betrouwbaarder vind ik. Dan weet ik ook zeker dat ik die atlas over een paar dagen in huis heb.

 20. Niet alleen is de bosatlas voor topografische doeleinden, ook kun je er natuurverschijnselen mee verklaren door bijv de ligging en relief van een gebied. Daar hoef je echt geen prof voor te zijn. Het draagt bij aan je algemene kennis en daar hebben kinderen ook belang bij, lijkt mij. Het is daarnaast toch ontzettend tof om zo'n mooi naslagwerk in de kast te hebben staan? Ik moet bekennen dat ik het tenenkrommend vind als mensen (inclusief mezelf, haha) niet weten waar bepaalde Europese landen of gebieden liggen. Ook voor een uitstapje in eigen land kun je het er even bij pakken en heb je wat meer achtergrondinformatie. Ik heb er later een aangeschaft, voor mezelf. Een goede investering waar je jaren plezier van hebt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>