What a difference a lamp makes!

In ons huis in de stad hadden we mooie lampen. Kroonluchters en dergelijke.

Maar toen we naar het platteland verhuisden kozen we in eerste instantie voor eenvoudige platte lampen. Ik weet niet meer waarom! Want ze waren helemaal niet zo mooi. Ze waren vooral een moeizaam compromis tussen mijn man en mij. Hij was namelijk nooit zo dol op mijn weelderige kroonluchters.

Maar ik ben heel blij dat na bijna 4 jaar nu eindelijk mijn mooie witte kroonluchter weer hangt. In de keuken. Ik vind meteen de hele keuken gezelliger. Wie had gedacht dat een lamp zoveel uitmaakte!

 

lamp
Voor
witte kroonluchter
Na

Wat voor soort lampen heb jij?

Similar Posts

42 Comments

 1. ik heb in die zin mazzel dat ik alleen ben ,ik kies dus zelf mijn lampen en hoef daarbij geen rekening te houden met anderen, ik wil graag een ouderwetse inrichting met oude meubeltjes en pas mijn lampen daarop aan. dat ging niet in een keer ,want de juiste lamp vinden is niet eenvoudig maar nu heb ik overal in huis oude lampen , sommige zijn oude plafonnieres van geslepen matglas en de andere kroonluchters met geslepen glas, allemaal bij elkaar gesprokkeld op rommelmarkten en in de kringloop, sommigen waren compleet andere heb ik van nieuw electrisch draad voorzien of er een mooiere kap
  opgezet.

 2. Wat goed dat je de (lelijke) lamp uiteindelijk vervangen hebt. Na een jaar zie je het vaak niet meer en komt het er dus niet meer van. Lastig hoor, die verschillen in smaak. Hier staan ook wat spullen die voor mij wangedrochten zijn. En zelfs die wennen ;-)

  1. Je went er inderdaad aan… In de woonkamer hangen er ook nog twee. Op zolder ligt nog een goudkleurige kroonluchter en een lamp met kraaltjes. Nu moet ik mijn man nog zo ver krijgen dat die ook worden opgehangen.

 3. Haha, grappig! Hier net zo! Plafonnieres in de woonkamer, maar ik vind er niks aan! Ben al volop op zoek aar een mooie kroonluchter voor niet teveel geld, want ik heb ze helaas niet op voorraad.
  Ik vind het absoluut huiselijker staan !
  Trouwens, leuke header, had ik nog niet op gereageerd, maar ik vind vooral de bloemetjes theekopjes erg huiselijk staan!

  1. Plafonnieres zijn vrij neutraal… Daardoor zijn wij daar op uitgekomen. Maar ik vind ze dus helemaal niet mooi. Zeker niet nu ik heb gezien hoeveel mooier mijn oude kroonluchte ris.

   Bedankt voor het compliment voor de header! Die kopjes vind ik zelf ook erg mooi.

 4. Lampen zijn eigenlijk best van invloed op de uitstraling van je interieur. Niet alleen hoe ze eruit zien, maar ook het soort licht. Best sfeer bepalend. Persoonlijk houd ik niet zo van “bouw verlichting”, alles in de felle lampen. Handig als je iets moet/wilt doen, maar niet echt gezellig.

 5. Verstandige keus om de plafonniére (hoe schrijf je dat?) te vervangen voor een kroonluchter. Veel gezelliger. Hier op het platteland (ook toevallig) hebben we in de keuken grote stoffen hanglampen; in de kamer een roestbruine kroonluchter en een lamp met flesjes en in onze slaapkamer de Maskros van Ikea die volgens mij in ieder interieur voorkomt.

 6. Maar ik kijk ook naar praktische voor was je met 3 Watt led klaar nu 6 x 7 Watt spaarlamp en geeft nog veel verkeerd strooilicht dus is wel veel minder energiezuinig.

 7. Hmmm, bij ons is het een beetje een mixje. Mijn man is 2 meter, dus hij stoot zijn hoofd aan al die mooie hanglampen. Die mag alleen boven tafel dus. Jammer … Die platte lamp van je foto is wel heel erg trouwens, goed dat je hem vervangen hebt :)

  1. Ja, en er hangen daar ook nog twee van in de woonkamer Elisabeth! Ik ga tegen mijn man zeggen dat iemand die ‘heel erg’ heeft genoemd. Hopelijk helpt dat!

 8. Leuke lamp als het bij de andere inrichting past.

  Stiefdochter vroeg me eens waar ik echt aan was gehecht in mijn huis en na wat rondkijken kwam ik met de lampen. Een heb ik al bijna 50 jaar en is een muurlamp die al op verschillende plekken in huis heeft gehangen, van staal en modern van uiterlijk.

 9. Ik zou gek worden van een kroonluchter. Gewriemel met schoonmaken. Brrr,,, strak en minimaal schoonmaken, in de keuken ben ik al vaak langer aan het werk dan nodig,
  Een palfonniere geeft met goede lampen meer licht. Goed licht is prettig met het vele keukenwerk.

 10. Ik vind die kroonluchter ook veel gezelliger staan!
  In de woonkamer en in de eetkamer hebben wij ook kroonluchters hangen, die zijn nog van mijn ouders geweest.
  In andere delen van ons huis hebben we verschillende soorten lampen afhankelijk van de ruimte waarin ze hangen.

 11. Ik vind plafonnières wel heel rustig in een kamer. De lamp van Nicole vind ik erg mooi, maar zou helemaal niet passen bij wat ik in huis heb.
  In de woonkamer heb ik een ‘halve’ plafonnière :-) De kleur van de kap paste prima bij onze spullen maar niet bij de grote spaarlamp. Ik wil graag veel licht in de woonkamer en een lamp haalt veel licht weg.
  Boven de eethoek hangt nog niks. Ik wacht tot ik leuke kleine jaren zeventigachtige vintage lampen zie. Of ik ga voor de vintage peertjes die je nu steeds vaker ziet. Ik wil dat lampen maar heel bescheiden aanwezig zijn in een kamer.
  Btw ik ben het meest gehecht aan mijn vitrinekast in antiekstijl. Eiken, klassiek, niet te groot. Maar wel vol met leuke porseleinen en aardewerk spul. Een koffieservice van zestig jaar oud, gebakschoteltjes en schaaltjes uit de jaren zeventig, crèmekleurige dekschalen van mijn oma uit de jaren twintig etc…:-)

 12. In de huiskamer: twee hanglampen van Marktplaats (lang en hard naar gezocht, eindelijk gevonden wat ik érg leuk en betaalbaar vond), een ooit op straat gevonden 70erjaren staande lamp bij de bank, en een gevonden vierkante glazen lamp van Ikea. Voor de gang ben ik nu een kroonluchter aan het maken van gevonden en op de rommelmarkt gekochte onderdelen. Zó leuk om te doen! In de werkkamer een zelf gemaakte kap (veelkleurige wol gewikkeld om een rond frame) op de plafondlamp. Jouw kroonluchter in de keuken zou voor mij te veel schoonmaakwerk zijn – ik wíl wel een leuke lamp in de keuken, maar kies voor zo’n praktische standaard “bol”.

 13. Wat super een kroonluchter!! Ik houd ervan, kan makkelijk, vooral wanneer je rekening houd met de rest van de inrichting geeft het vaak een mooi effect. Ik wilde het ook op de babykamer maar helaas manlief hield het tegen ;)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.