Heb jij last van schaduwwerk?
Last updated on October 24th, 2023 at 03:47 pm
In de boeken van Cissy Marxveldt hadden de vrouwelijke hoofdpersonen een dienstmeisje. Dat dienstmeisje hield het huis schoon en kookte vaak ook nog.
Tegenwoordig heb je eigenlijk geen dienstmeisjes meer. Vrouwen doen alles zelf. Het beroep dienstmeisje bestaat gewoonweg niet meer. Net zo min als de melkboer die elke dag de melk komt bezorgen. Als je melk wilt moet je daarvoor toch echt zelf naar de supermarkt om het te gaan kopen.
Er is een naam voor werk dat vroeger door anderen voor ons werd gedaan: Schaduwwerk!
Schaduwwerk: wat is het?
Daniel Levitin, professor psychologie en neurowetenschap omschrijft het als volgt:
‘Shadow work ‘represents a kind of parallel, shadow economy in which a lot of the service we expect from companies has been transferred to the customer. Each of us is doing the work of others and not getting paid for it.’
Oftewel de diensten en service die we van een bedrijf verwachten, komen op ons bordje terecht! We doen het werk van anderen, maar krijgen er niet voor betaald. Schaduwwerk zijn klusjes en werkzaamheden die ooit een beroep waren!
Schaduwwerk is mogelijk door de snelle technologische ontwikkelingen. Zoals internet!
10 voorbeelden van Schaduwwerk
- Tegenwoordig moet je zelf tanken. Vroeger deed de pompbediende dat voor je. Ik herinner me dat zelfs nog. Als kind tankten mijn ouders bij Dolf in Westendorp. Oftewel hij bediende de pomp. En dan kregen wij een doosje met 2 kauwgumpjes er in.
- Groente wegen in de supermarkt en de prijssticker er op plakken.
- Steeds vaker moeten ouders op school bijspringen. Zo moest ik zelf ooit een heuse Techniekles geven!
- Ga je op vakantie? Dan hoef je allang niet meer een afspraak te maken bij een reisbureau! Je kunt dat allemaal zelf regelen online.
- Vroeger belde je 118 als je niet wist wat het telefoonnummer van iemand was. En dan zocht de telefoniste het voor je op. Nu kijk je zelf op internet.
- Een treinkaartje kopen bij het loket van de NS? Vergeet het maar. Dat doe je nu online of bij de automaat.
- Ik herinner me dat als mijn moeder geld ging halen, we naar de bank gingen. Dan vertelde je wat de bedoeling was, en dan gaf de bankmedewerker dat door, en dan viel een paar minuten later een soort blikken rol uit een koker en daar zat het geld in. Dat doe je nu ook zelf: pinnen bij de geldautomaat.
- Aangifte doen van een gestolen fiets bij de politie? Dan kan alleen online.
- Als je belt met een vraag naar een bedrijf, bijvoorbeeld Tele2, dan moet je eerst allerlei keuzes maken. En op allerlei knopjes drukken om bij de juiste persoon te komen. Ooit kreeg je een heus méns aan de lijn, en die vroeg dan: ‘Wie heeft u nodig?’ En dan werd je door verbonden!
- Banken sturen geen bankafschriften meer. Als je wilt weten hoe het met je banksaldo is moet je inloggen op hun website.
Er is uitgerekend dat we er gemiddeld 5 uur aan dit soort schaduwwerk bij hebben gekregen!
Heb jij veel schaduwwerk? En heb je nog meer voorbeelden van schaduwwerk? Vertel het in de comments!
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Leuk dat je een bezoekje aan mijn blog bracht en er een reactie achterliet. Wat een mooi blog is dit.
Aan de andere kant hebben we er super efficiënte apparaten bij gekregen die ons veel tijd besparen. Wasmachines, drogers, vaatwassers, boodschappen kun je tegenwoordig ook weer aan huis laten bezorgen. En ja, dat zijn dure boodschappen, maar een dienstmeisje was ook alleen voor de gegoede klasse. Joop ter Heul liet de vla weer eens mislukken en moest op het matje komen bij manlief. Heb ik dan weer geen last van ;)
Gouden Jaren al gelezen? Heerlijke nostalgie!
Ja, Gouden Jaren heb ik geleend in de bieb!
niet alleen hebben w er werk bij gekregen door dat schaduwwerk , maar we moeten dus ook allerlei apparaten aanschaffen die we daarvoor nodig hebben, we kunnen niet meer zonder pc, maar ook allerlei rand apparatuur zoals bij voorbeeld een scanner en kopieer apparaat. veel formulieren kun je niet meer per post aanvragen ,maar moet je downloaden van het internet.
Dat is ook een goed punt Johmar. Daar had ik nog niet eens aangedacht. Zonder computer kun je anno 2015 eigenlijk echt niet meer. En ook niet zonder internet trouwens.
Interessant artikel en ook herkenbaar want ik heb al die veranderingen bewust meegemaakt. Hoeveel tijd ik er extra aan kwijt ben daar heb ik nog nooit bij stilgestaan. Sommige veranderingen geven ook meer gemak.
Het zelf bepalen hoeveel groente of fruit je neemt vind ik een voordeel maar ook dat je ten alle tijde je actuele banksaldo kunt inzien. Die bankafschriften krijgen wij nog wel één keer per maand.
Ook hebben we meer vrijheid gekregen door de veranderingen maar ook andere verplichtingen zoals het moeten hebben van een computer.
Dat telefoonnummer waar je een telefoonnummer kon opvragen was trouwens 008 ;)
Je kreeg destijds alleen een telefoonboek van je eigen regio dus je moest wel gebruikmaken van die dienst als je een telefoonnummer wilde weten van iemand die buiten jouw regio woonde. Die dienst is wel jarenlang gratis geweest, dat dan wel.
Het heeft inderdaad heel erg twee kanten. Gemak, snelheid en comfort enerzijds, maar de aanschaf van apparatuur en verlies van banen anderzijds.
Toen ik in Amerika was viel me op hoeveel er nog van dit ‘schaduw’werk gedaan werd daar door gewone mensen. Liftjongens, een bewaker bij de lift (geen camera), iemand die je op staat te wachten in een restaurant enz. Viel echt op!
Eigenlijk wel mooi! Zo worden er banen gecreëerd. Het lijkt me wel een saaie baan, liftjongen!
Heel herkenbaar deze blog! Door de boeken van Cissy van Marxveld kreeg ik in mijn jeugd een heel verkeerd beeld van het huishouden! Haar hoofdpersonen wentelen alle huishoudelijke zorgen af op hun personeel. Maar ja, dat waren alleen de rijke mensen. Ik kijk heel graag naar Downton Abbey, maar ik moet er niet aan denken om als zo’ n rijke dame te moeten leven; altijd maar je moeten verkleden en beleefd converseren met vervelende visite. En een dienstmeid zijn was ook een naar leven. Het is maar goed dat de meeste mensen gewoon zelf hun eigen rommel moeten opruimen.
Wat betreft het verdwijnen van pompbediendes en telefonistes en kassieres, dat vind ik wel heel jammer. Ik vind het heel erg dat mensen door automatisering en digitalisering werkloos thuis komen te zitten. Al moet ik zeggen dat ik wel heel graag zelf mijn boodschappen scan omdat ik het zo fijn vind dat ik dan alles direct in mijn tassen kan doen, in plaats van met een rij wachtende mensen achter me te worstelen met een berg ongeordende boodschappen die de kassierre achteloos door heeft geschoven.
Als mijn moeder vroeger boodschappen deed bij de Spar in ons dorp dan pakte iemand die voor haar in in dozen, die later gratis werden thuisbezorgd. Maar ja wij hadden dan ook geen auto ….
De dames in Downton Abbey hebben het inderdaad ook niet fijn! De rijke vervelen zich volgens mij dood, en de arme rennen zich rot. Allebei is niet ideaal. In Cissy van Marxveldt klinkt dienstmeisje zijn wel weer gezellig.
Bij mijn oma werden de boodschappen ook thuis bezocht. Wessels heette die man. En hij had zo’n speciale donkergroene jas tot de knieën aan herinner ik me.
Nooit zo bij stilgestaan, maar als ik er zo over nadenk dan doe ik ook aardig wat schaduwwerk haha
Ja, het is echt iets waarvan je je niet bewust bent! En als je er dan over gaat nadenken wordt het steeds meer.
Je merkt het eigenlijk niet, maar we doen idd heel veel schaduwwerk. Zo’n dienstmeisje zal best fijn zijn geweest denk ik. Aan de andere kant is het ook wel fijn om je eigen dingen te doen vind ik….
Het ging denk ik wel ten koste van privacy, zo’n dienstmeisje. Ik zou me heel ongemakkelijk voelen als ik bijvoorbeeld een boek zat te lezen terwijl een dienstmeisje hard aan het werk was.
It’s all about the money…
Gelukkig doe ik veel dingen ook graag zelf ;)