Bloedneus stoppen: Heb jij wel eens een bloedneus?
Last updated on October 24th, 2023 at 03:54 pm
- Bloedneus stoppen: mijn man leunt achterover!
- Wat is een bloedneus eigenlijk?
- Waardoor krijg je een bloedneus?
- Bloedneus stoppen: do’s en don’ts
- Maffe trucjes tegen een bloedneus
- Conclusie over bloedneuzen
Een bloedneus stoppen is niet moeilijk vind ik.
Je leunt netjes voor over met je hoofd, terwijl je ondertussen zachtjes neus dicht knijpt aan weerszijden van je neusvleugels.
Bloedneus stoppen: mijn man leunt achterover!
Maar mijn mans methode voor bloedneus stoppen was heel lang de kinderen achterover laten leunen! Het enige voordeel dat dit heeft is dat het bloed niet over je gezicht en kleding druppelt. Maar daar is dan ook wel alles meegezegd. Want een bloedneus stoppen door achterover te leunen betekent ook dat het bloed in je keel terecht komt. En dat is geen fijn gevoel. En het smaakt ook niet lekker… Tenzij je een vampier bent.
Wat is een bloedneus eigenlijk?
Bloedneus is eigenlijk best een mooi woord. En efficiënt ook. Want het geeft exact aan waar het hier om gaat: een neus die bloedt. Of zoals ze op Wikipedia zeggen: een bloedneus is een interne bloeding van de neus. Meestal gaat het om een gesprongen haarvaatje.
Waardoor krijg je een bloedneus?
De meest duidelijke verklaring is als iemand je flink op je neus slaat en je vervolgens een bloedneus krijgt. Dat is zelfs de rode draad in de boeken van Le Petit Nicolas. Die gaat door het leven terwijl hij coupes de poing sur le nez uitdeelt. En dat klinkt eigenlijk nog erg leuk ook!
Maar je kunt ook een bloedneus krijgen als het buiten heel koud is, en je komt vanuit de kou in een warme ruimte. Daarnaast kan flink neuspeuteren ook een bloedneus veroorzaken. En soms is er geen duidelijke aanleiding voor een bloedneus. De één is gevoeliger voor bloedneuzen dan de ander.
Bloedneus stoppen: do’s en don’ts
Wel doen:
- Leun naar voren. Leun als het even kan over een wasbak of zo.
- Adem rustig door je mond. Een bloedneus kan geen kwaad en je zult heus niet doodbloeden. Het is vooral vervelend.
- Knijp aan beide kanten van je neus. Zo druk je de bloedvaatjes dicht en stelp je het bloeden.
- Rustig wachten. Het kan eventjes duren, dus soms moet je even geduld uitoefenen. Het algemene advies is om 10 minuten je neus dicht te knijpen… En niet tussendoor spieken of het al over is!
- Iets kouds in je nek leggen remt de bloedtoevoer naar de neus en kan ook helpen. Maar fijn is het niet.
Niet doen:
- Achterover gaan hangen met je hoofd.
- Eens even flink je neus snuiten tijdens je bloedneus, want dan maak je het erger. *
- Is het bloeden gestopt? Wacht dan ook nog even met het eventueel snuiten van je neus. Geef de bloedvaatjes in je neus de kans om zich helemaal te herstellen. Als je te snel flink je neus gaat snuiten heb je kans dat je opnieuw een bloedneus krijgt.
- Probeer kuchen en hoesten tijdens je bloedneus te vermijden.
- In paniek raken! Vooral kinderen kunnen erg schrikken van het bloed. En bij een bloedneus kan er best veel bloed zijn.
Maffe trucjes tegen een bloedneus
Er zijn een aantal maffe adviezen in omloop als het gaat over bloedneus stoppen. Zo zou het helpen om een sleutel op je rug te hangen! Ook zouden bloedneuzen spontaan ophouden als je een touwtje om de pink van je linkerhand bindt.
Conclusie over bloedneuzen
Bloedneuzen zijn in principe onschuldig. Ze worden o.a. veroorzaakt door een klap op je neus, temperatuurverschillen en persoonlijke gevoeligheid voor bloedneuzen. Om er van af te komen leun je een beetje voorover en knijp je zachtes aan weerszijden van je neusvleugels je neus dicht.
Dit is ook het advies van Thuisarts!
Hoe behandel jij bloedneuzen? En hoe vaak heb je ze?
* Er is ook een ander advies dat hier tegenover staat: 1 keer flink snuiten als je een bloedneus hebt en daarna een uur niet.
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik heb nog maar één keer een bloedneus gehad. Toen dacht ik echt, help wat moet ik doen.
Dit zijn echt wel handige tips, als het ooit nog gebeurd dan weet ik, waar ik moet zoeken :)
Vroeger had ik regelmatig een bloedneus. Zo regelmatig zelfs dat we het er over gehad hebben om er mee naar de huisarts te gaan om iets dicht te laten branden.. Maar het hield op, tegenwoordig heb ik hooguit een bloedneus als ik erg verkouden ben en dus veel moet snuiten. Of als ik er op geslagen wordt waarschijnlijk, maar dat is gelukkig geen gewoonte ;)