Reacties

Sloten op deuren: hoe weet je of je veilig bent? — 52 reacties

 1. Op de achter- en kelderdeur een eenvoudige schuif, en op de voordeur luttel slotje dat je met een beetje kracht ook wel opentrekt als het op slot zit. De garage heeft niet eens een deur, dat zie je hier wel meer. Dat dat nog kan, vind ik dan weer geruststellender dan hoeveel sloten met welk keurmerk dan ook.

  • Jawel, maar als er wordt ingebroken in een stadje 2 uur verderop komt dat nog in de krant en in het nieuws, het gebeurt gewoon niet vaak. Bovendien is zo ongeveer elk huis aantrekkelijker om in te breken, qua aanwezigheid van steelbare spullen ;)

 2. Ik zou het niet weten, gezien ik een paar keer wegens exen en zo mijn sloten heb veranderd maar dat is via de woningbouw gegaan, zij sturen dan een slotenmaker en dan kan het zo zijn dat je het slot van iemand anders krijgt die ook weer een ander slot heeft gehad, hahahaha Maar ik woon in een flat, ja er zijn inbraken hier geweest maar ik heb ook een PENSLOT en als je die erop zet, slaan inbrekers jouw huis al over want dat deden ze hier toen ook, terwijl deze meestal open is..... ;-) Alleen het zien al van een Penslot gat doet een inbreker doorgaan.. te lastig, duurt te lang om alleen al uit te zoeken of deze open of dicht is.

  Bij deze ;-) Vanuit ervaring dankzij inbraak in deze flat ooit en meerdere deuren geforceerd dus behalve de mijne... later nog een keer en mijn naaste buuv heeft toen ook een penslot laten zetten en bij inbraak twee gingen ze meteen door naar 2 hoog ;-)

  X

  • Dat lijkt me altijd zo fijn aan een woningbouwvereniging: bepaalde dingen worden voor je gedaan! Een PENSLOT kende ik nog niet. Dat ga ik eens nader bekijken. Want de belofte dat inbrekers dan je huis spontaan overslaan spreekt me erg aan.

  • Oh jee, ik wist niet dat dit nog onbekend was, zelfs mijn opa heeft dat ooit nog voor 1997 voor zijn overlijden al op zijn deur gezet ooit... :O hahaha

   Dat is al zo oud... Kun je gewoon bij Gamma of Praxis nog beter aanschaffen als jullie handig zijn en zelf frezen etc, mijn oom heeft dat voor mij al 21 jaar geleden gedaan ivm ex 1.

   X

  • Dan zou ik het wel laten doen door iemand die het echt goed kan, je gaat wel zowel je deur als je deurpost in nnamelijk.... nou ja, ga maar even informeren ;-)

   X

 3. Wij hebben sloten met twee sterren en een sticker op de deuren dat het huis het politiekeurmerk heeft. Scheelt ook weer.
  Als inbrekers je huis beslist in willen komen dan lukt het ze dus. Maar ze zullen eerder kiezen voor een makkelijke en snelle inbraak. Dus achterdeuren open, raam open en een container dichtbij etc. Als je daar op let scheelt dat al heel veel.
  En een goed contact met je buren. Jouw buren wonen wat verder weg, ik woon in een straat en we houden in de gaten of we iets vreemds zien. En we letten op elkaars huis bij vakantie.

  • Zo'n sticker kunnen wij natuurlijk ook wel doen. Ik heb zelfs wel eens overwogen om zo'n bordje te kopen met een enge hond er op met de tekst Hier waak ik. Ook al hebben we helemaal geen hond. Het schrikt toch af lijkt me zo.

 4. Een goed deurslot is leuk ...... maar een keten is zo sterk als de zwakste schakel. Let dus op je ramen!!! Losslingerende klimdingen en zo.

  Verder.: je schrijft niks over dieven klauwen, die kan ook een onhandige Harry maken . Vooral bij de ramen en achterdeur . Dieven komen meestal door openstaand raam via klaarstaande kliko. Mijn trap hangt met slot aan de muur . Ze komen zelden door de voordeur! Als je een klem hebt ..... denk dan aan Hulp van buiten bij Brand !!!

  Heb inbraak meegemaakt het is waardeloos .

  Leg geen sleutels onder de mat of zo.

  Zorg voor lampen voor een achter, kan je bijna zelf, met tijdschakelaars. Kleine moeite , maar dieven willen geen licht.

  Kortom , die voordeur is niet het belangrijkste!

  • Bedankt voor de tip over dievenklauwen! Door onze ramen komen ze denk ik niet zo makkelijk binnen, want die kunnen alleen aan de bovenkant een klein stukje open. Wel heb ik de kliko's vlak bij het huis staan. Die ga ik maar eens een stukje verderop parkeren.

 5. Volgens mij hebben wij ook zo'n cilinderslot maar dat moet ik aan mijn handige harrie vragen haha. Ik denk overigens als die boeven perse naar binnen willen ze wel een andere manier vinden. Maar makkelijk maken moet je ze het zeker niet.

  • Als ze echt willen, komen ze denk ik inderdaad wel binnen... De truc is dus eigenlijk te zorgen dat ze niet meer willen! Met intimiderende sloten, blaffende honden etc.

 6. Ik heb nooit de deuren op slot. (voor de potentiele dief, die meeleest, ik heb wel een zeer grote hond, die zeer zeker blaft als er iemand voor de deur of in de tuin staat. En een siamees, die met haar harde gemiauw ook de aanwezigheid van een mens verraad.)
  Ik wil mezelf niet öpsluiten" in geval van calamiteiten in mijn eigen huis zeg maar.

 7. Op de voor- en achterdeur cilindersloten, maar ik ga er ook niet vanuit dat ze door de deur komen. Gelukkig slaan onze honden al aan als er iemand aan het tuinhek komt. Nog een reden voor een hond Nicole! :))

  • Ja, die hond wil ik nog steeds graag! Vanochtend kwam ik tijdens het hardlopen een meneer tegen met een hele lieve puppie van 10 weken. maar ik durf de sprong nog steeds niet goed te wagen...

 8. Bedenk wel, dat je wel gemakkelijk *uit* je huis moet kunnen gaan (brand). Wanneer je je huis wilt beveiligen, moet je het hele huis in ogenschouw nemen en niet alleen de sloten. denk aan ligging, struiken met stekels voor je keukenraam. Geen ladders buiten bewaren maar in je garage. En die dan ook afsluiten s nachts. Vaak is het bij inbraak dat je huis net iets ontoegankelijker moet zijn dan dat van de buren.
  Als je vrijstaand op het platteland woont, is een waakse hond of een stel waakse ganzen misschien wel handig...

  • Dat is zeker waar: je moet in geval van nood nog wel makkelijk je huis uit kunnen. Struiken met stekels voor ramen vind ik een slimme truc. Dat lijkt me erg vervelend voor inbrekers. Alleen heb ik zelf dan ook weer een hekel aan stekelstruiken.

 9. Mijn grootste zorg is of iedereen snel naar buiten kan bij brand of andere calamiteiten!
  De handtas laat ik beneden. Volgens mijn man is het beter dat inbrekers beneden iets van hun gading vinden en niet naar boven gaan.

 10. Weet je dat ik vroeger de achterdeur van mijn benedenwoning in een problemenbuurt in Amsterdam nooit op slot deed? Ik was altijd bang dat ik mijn sleutel eens zou vergeten en zodoende zou ik dan via de achtertuin van de buren nog naar binnen kunnen.
  Nooit is er 'ingebroken', terwijl dat bij de buren, die hun deuren altijd goed op slot deden, wel is gebeurd. Vreemd hé? Misschien had ik gewoon niks in huis wat de moeite waard was om te stelen.

 11. Zeker als je afgelegen woont maakt welk slot en aantal ook niet echt uit, want ben je niet thuis en willen ze toch erin dan gaat er een grindtegel door de ramen heen heb je die niet liggen een koevoet :)

  Vaak genoeg gezien zeer goede topsloten maar gemonteerd op matige deur met dito kozijnen :)

  Zou dan echt camera installeren en bij detectie gelijk actie ondernemen

 12. Ik heb geen idee eigenlijk. Mijn ouders hebben vast alles gecontroleerd en goede sloten gekocht. Nog niet zo lang geleden hebben we extra maatregelen genomen met deurstrips e.d. zodat het nog beter beveiligd is. Wel handig om te lezen voor als ik straks mijn eigen plekje heb!

  • Ja, dan ben je alvast goed voorbereid Inge : )

   Hoewel uit de comments blijkt dat veilige sloten op de voordeuren nog maar de eerste stap is. Vervolgens zijn daar ook nog de ramen.

 13. Wij hebben rolluiken en die gaan voor het slapen altijd naar beneden. Verder heb ik geen idee wat voor een slot wij hebben. Wel heb ik geleerd om de deur op slot te doen en niet zomaar dicht te trekken.

  • Mijn ouders hebben ook rolluiken inderdaad. Wij hebben zelf pittoreske luiken. Die vind ik veel mooier dan rolluiken, maar kunnen we gewoon van buiten worden geopend. Wat dat betreft zijn rolluiken een stuk veiliger denk ik.

 14. Toen ik mijn huidige woning introk, konden wij de voordeur bij wijze van spreken met een wattenstaafje openmaken. We hebben direct overal nieuwe sloten op laten zetten en - lekker makkelijk - overal dezelfde sleutel voor. Zorgen maakte ik mij verder niet. Totdat ik bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid ging werken, dat het Politiekeurmerk Veilig Wonen beheerde. Ik ging trends op het gebied van onder andere woninginbraak volgen. Sindsdien draai ik de achter- en voordeur op slot als ik boodschappen ga doen of de honden ga uitlaten.

  • Overal dezelfde sleutel voor lijkt mij ook lekker makkelijk. Hoef je ook niet te onthouden welke sleutel waarvoor is.

   Maar goed om te weten dat je op basis van je werkervaring alles echt op slot deed voor je wegging. Gelukkig doe ik dat dus al wel goed.

 15. Toen wij in dit huis kwamen wonen, was het vervangen van de voordeur en het aanbrengen van sloten op de schuifpuien het eerste wat we deden. De deur was gammel, en om het dicht te krijgen moest je hem met een klap dichttrekken. In de goten van de schuifpuien lagen houten balken als 'slot'. Dat is natuurlijk niet handig. Die balken zijn vervangen door ijzeren stangen met een slot en sleutel die je eruit kan trekken.

  Ik denk trouwens ook dat inbrekers niet snel in het donker naar een afgelegen huis gaan. Inbrekers zijn ook maar bange mensen. Er kan altijd een stille grote hond achter de deur liggen!

  Honden zijn trouwens ook erg inbraakwerend! Maakt niet uit hoe groot. Onze kleine poedel sloeg mooi aan toen er inbrekers in de straat waren. Ze gingen toen naar de buren. En bij vrienden was de zwarte labrador in de keuken genoeg om de inbrekers af te schrikken, ook al was ze een lieve goedzak.

  • Een grote zwarte labrador ziet er denk ik ook best indrukwekkend uit.

   In ons huis in Arnhem hadden wij ook zo'n houten balk in de goot van de schuifpui liggen! Een slot zat er verder niet op, maar de deur sloot wel met een soort klem.

 16. Ik heb je blog voor de helft overgeslagen hoor. Haha ik ben zo bang voor inbrekers en dan lig ik straksa wakker.. meestal denk ik maar er valt niets te halen en ze gaan vast niet voor een simpele tv zoveel moeite doen en breken vast alleen ergens in waar ze van weten dat er wat te halen valt. Ik ben dan ook nog eens zo dat ik wel een hond heb, maar die meeneem naar bed want stel dat m'n hond gestolen wordt! hihi ';-)

 17. Na een inbraakpoging in ons vorige huis (die niet gelukt is) en door de inbraken in de buurt waar we nu wonen (grensstreek is zeer geliefd bij inbrekers) wonen wij in een goed beveiligd huis, goede sloten (vraag me niet wat voor maar je kan bv niet zomaar een sleutel late bijmaken, de sleutels zijn genummerd) , een alarm en de honden. De grote hond schrikt af omwille van zijn omvang en de kleintjes blaffen de hele buurt bijeen bij onraad (gelukkig enkel bij onraad of wanneer de bel gaat). Hier houden de buren elkaars woning ook in de gaten, vooral omdat er bij vorige inbraken niet eens de moeite wordt genomen om evt dieven te klissen. Wij hebben zelfs dieven gefilmd tijdens het stelen van de buurman zijn aanhangwagen en de politie zei ons toen dat ze daar niet teveel tralala aan gingen verkop
  en omdat ze met een NLnummerplaat reden...

  • Dat lijkt me nog best lastig dat je geen sleutel kunt laten bijmaken. Hoe doe je dat als je een sleutel kwijt raakt?

   Maar wel heel fijn lijkt me om te weten dat je huis goed beveiligd is. Ik wist niet dat de grensstreek populair was onder inbrekers. Waarom zou dat zijn denk je?

 18. hier ook weinig inbraak,Als ik een huis buitenaf had, nam ik ganzen, want die maken zo'n lawaai en gaan achter mensen(lees dieven) aan.. Maar een hond maakt indruk, een bouvier bijv?
  Groet, Wilma

  • Ja, ik overweeg al een hele tijd een hond. Niet vanwege inbrekers maar omdat het me zo gezellig lijkt. En dat een hond inbrekers afschrikt is natuurlijk een leuke bonus.

   Door een bouvier ben ik een paar jaar geleden gebeten in mijn rechterbil, dus die vind ik een beetje eng!

 19. Wij hebben in onze buurt een whatsapp groep met dus als doel buurtpreventie. Er staan ook borden in onze straat die hierna verwijzen. De wijkpolitieagent zit er ook bij in. Super handig. Sinds die tijd is er nog niets gebeurd....

  Zelf hebben wij een grote zwarte labrador en overal goede sloten. Bij weggaan alles dicht doen.

  • Wat een goed idee zo'n whatsapp groep in de buurt. Zeker als wijkagent daar ook bij zit! Wie heeft dat zo bedacht? Ik vind het echt een heel leuk initiatief.

  • Dat heeft een buurtbewoner bedacht nadat er in hetzelfde huis 2x was ingebroken. Is denk ik nu een jaar actief. Werkt prima en geeft een veiliger gevoel.

 20. Bij sloten aan de buitenkant van uw woning is het van belang dat deze bestendig zijn tegen pogingen tot inbraak. Vooral voordeuren zonder inbraak-bestendige sloten krijgen vaak de voorkeur van inbrekers, omdat deze snel te openen zijn – sneller dan u waarschijnlijk verwacht! Een investering in goede sloten vandaag kan u dan ook een hoop geld besparen uiteindelijk. Welkt type slot u het beste kunt laten plaatsen is dan ook sterk afhankelijk van de vernomen dreiging van inbraak – denk hierbij aan de wijkveiligheid, maar ook aan hoe toegankelijk uw deur of raam is voor buitenstaanders. Om de gebruiker een informatieve keuze te laten maken wat betreft het plaatsen van een nieuw slot is het Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) in het leven geroepen. Deze onafhankelijk instelling waarborgt met hun certificaten de kwaliteit van sloten, en geeft met name aan hoe lang het een inbreker duurt om het slot te forceren. Elk slot is namelijk te forceren mits er genoeg tijd is! Echter, onderzoek (en ervaring) toont aan dat alleen al het plaatsen van stevige sloten een afschrikwekkende werking heeft tegen inbrekers.

  Sloten met het SKG keurmerk worden onderverdeeld in drie categorieën:

  1 SKG ster: sloten met dit keurmerk worden gelabeld als standaard inbraakwerend en zijn 3 minuten bestand tegen poging tot inbraak. Dit klinkt heel weinig, maar is genoeg om de meeste inbrekers buiten de deur te houden!
  2 SKG sterren: dit type sloten zijn zware sloten en zijn ook 3 minuten bestand tegen inbraak. Daarnaast zijn ze zelfstandig inbraakwerend.
  3 SKG sterren: Deze zeer zware sloten zijn 5 minuten zelfstandig inbraakwerend.

  Van belang is dat deze sloten op stevige deuren worden gezet. Een zeer zwaar slot heeft namelijk weinig nut als de deur verrot of verzwakt materiaal zijn.

 21. Het is inderdaad verstandig om een slotenmaker in te schakelen wanneer je nieuwe sloten wil laten plaatsen. Zo weet je ook dat deze naar behoren werken en veilig zijn. Gelukkig heb ik een goede slotenmaker bij mij in de buurt die mij al vaker heeft geholpen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder