Neem een kip?!

Screen Shot 2018 03 11 at 13.44.10

In het Boekenweek Magazine las ik een interview met Jan Terlouw, onder andere de schrijver van het kinderboek Koning van Katoren.

Eén van de dingen die me trof was zijn advies om toch vooral een kip te nemen!

Neem een kip!

Jan Terlouw:

‘Mijn vader deed het al: een kip op eieren zetten. Na drie weken komen die uit en dat is zoiets moois. Opeens zijn daar tien kuikentjes, ze worden allemaal op één dag geboren. Hoe klein ze ook zijn, ze beginnen meteen te lopen. En die kip is enorm zorgzaam. Ze probeert niet op ze te trappen, voert ze kruimeltjes. Dat is op een filmpje al mooi, maar in het echt waanzinnig bijzonder. Als je dat soort dingen beleeft, van heel dichtbij dan krijg je een band met de natuur.’ (Jan Terlouw, Boekenweek Magazine)

Wat ik leuk vind aan onze kip(pen)

Ik moet zeggen dat ik wel wat herken in Jan Terlouws uitspraak. Wij hebben zelf ook kippen, hoewel er nog maar eentje over is. Maar die ene kip levert tot mijn eigen verrassing veel plezier op.

Omdat ze voortdurend ontsnapt uit haar hok, scharrelt ze graag rondom het huis rond. En als één van ons de voordeur opent om ergens naar toe te gaan, dan komt de kip in gestrekte draf naar ons toe rennen. Dat heeft iets blijmoedigs, en geeft het gevoel dat ze blij is om je te zien.

Ze komt als ik roep!

Ook komt de kip als ik haar roep ‘s ochtends. Na het hardlopen en hoelahoepen krijgt ze altijd eten van me. En als ik dan met mijn bakje met zaden naar de kippenren loop en haar roep, dan komt ze er aan sprinten. Wat dat betreft doet ze me bijna aan een hond denken.

Verder is het leuk om haar te zien scharrelen. Ze scharrelt door de tuin, en schraapt met haar poten over de grond. En als ze iets lekkers vindt, dan zie je haar pikken. Het is verbazingwekkend eigenlijk hoe goed zo’n kip zich kan vermaken.

En last but not least is een kip natuurlijk ideaal voor verse eieren. Leggen je kippen zoveel eieren dat je ze niet snel genoeg op kunt? Dan kun je eieren invriezen.

Leestip

Scrambled egg maken!

Leggen kippen eieren in de winter?

N.B. ook als je in de stad woont kun je kippen houden. Op de site Landidee lees je er meer over.

Heb jij kip(pen)? Zou je ze graag willen?

Similar Posts

73 Comments

 1. Hm jah ik zit er al een tijdje over te denken om ook een paar kipjes te nemen :-)
  btw zijn sommige haantjes nogal echte haantjes en vliegen je nogal fel aan hoor als je in het hok komt dus niet alles is zo vredig :-)

 2. Wij hadden laaste spontaan een haan die kwam aanlopen. Heel lief die, maar vanwege zijn gekukkel, mocht hij helaas (ook van de buren) niet blijven

 3. Toen we op een boerderij woonden hadden we ook kippen, zo ontzettend leuk! Nu zou ik het wel weer willen maar mijn man niet. Al dat geschijt van die kippen zegt hij. Ze zaten toen veel onder de veranda en overal lag poep haha. Jammer want is wel heel gezellig.

 4. Ik heb ook een aantal kippen, van echte ‘normale’ kippen die eitjes leggen tot kleine sierkippen. Het zijn echt schatten van beesten waar je toch veel vriendschap van krijgt! De lekkere verse eitjes zijn natuurlijk ook mooi meegenomen.

 5. Met een haan erbij is het helemaal genieten, die roept zijn kipjes als hij iets lekkers te eten vindt en dan komt iedereen aanrennen.

 6. Ik ken twee mensen die midden in de stad kippen hebben inderdaad, ik vind het alleen zo’n gek gezicht haha. Maar ik kan me voorstellen dat je er blij van wordt!

 7. Ik heb er een en ik ben dol op haar. Ze wil geen vriendinnen dus ik laat het zo. Als we in de tuin zitten komt ze ook op het bankje. Iedere dag komt ze even binnen voor een stukje banaan (als de man niet thuis is). Verder komt ze inderdaad als je haar roept, helpt ze met tuinieren en wijkt niet van mijn zijde. Ik woon gewoon in een woonwijk.

 8. Wij hadden vroeger ook kippen in de tuin en dat gaf altijd wel gezelligheid!
  Ze maken wel een hoop troep, als ik een hele grote tuin zou hebben zijn ze welkom!

 9. Het lijkt me superleuk! Maar ik vind het soms al een opgave om twee katten in leven te houden, dus eerst die maar eens, haha.

  1. Ik vind katten qua verzorging niet zo moeilijk, maar hier op het platteland verdwijnen ze wel heel vaak… We zijn er al 4 letterlijk kwijt geraakt. In 7 jaar tijd…

 10. Wat een hoop kippen houders hier bij elkaar! Super leuk zeg! Wij hebben hier niet een super grote tuin, dus denk dat we het maar moeten laten.. gelukkig hebben mijn schoonouders een kinderboerderij waar we terecht kunnen voor de kippen ????

 11. Ik vind dit een super leuke blog. Het doet me terug denken aan de tijd dat ik ook kippen had. In Suriname hadden mijn ouders namelijk een kippenren met legkippen aangeschaft. Mijn zusje en ik waren er helemaal weg van! De kippen waren zo tam, dat ze zelfs rustig op schoot konden blijven zitten. Echt een leuke herinnering :)

 12. Grappig dit, probeerde gisteren mijn moeder nog te overtuigen om enkele kippen te nemen maar ze blijft halsstarrig weigeren (jammer!). Wanneer ik alleen woon en een degelijke tuin heb, neem ik er sowieso een paar :-)

 13. Kippen zijn echte lieverds en ik vind ze ook altijd zo grappig. Als ze met een schuin koppie en één oog naar je kijken hahaha! En die verse eieren, nothing better than that bij je ontbijtje! <3 En wat kan Jan Terlouw toch lekker schrijven ook!

 14. Kippen zijn onwijs leuk. Vorig jaar nog gaf ik mijn moeder een aantal kuikens voor d’r verjaardag en ze scharrelen nog steeds vrolijk rond :)

 15. Ondanks dat ik in het kippendorp ben geboren en getogen hebben wij geen kippen. Lijkt me wel handig voor de eieren haha. Maar verder heb ik er niet zo veel mee.

 16. haha, het is de tijd van het jaar denk ik, ik schreef vandaag ook dat je zelf kippen moet nemen en ze moet laten scharrelen. Ik ben dol op mijn kippen en laat ze het liefste los, maar nu mag het niet want de haan vliegt naar de buren, terwijl zijn vleugel wel gekortwiekt is.

 17. Wij wonen in een stad dus dat wil sowieso niet..
  Maar mijn man roept het wel hoor. Als we er ruimte voor hebben in de toekomst nemen we er een paar!

  Inderdaad niets is lekkerder dan je eitje vers van de kip! Biologischer kan haast niet!

 18. Nu heb ik geen kippen, maar ik heb al vaak gedacht twee kippen op mijn (best groot) terras te zetten… al vraag ik me dan altijd af of dat wel gaat met een kat…

 19. Wij hadden vroeger kippen en moet zeggen dat dat ontzettend leuk was! Elke keer kijken of er nieuwe eieren waren en ze waren ook erg lief.

 20. hier in ons dorpstuintje hebben we 5 krielkippen, een diepe wens van manlief. Maar ik moet zeggen ik vind ze ook erg leuk, ze lopen in de tuin en gingen soms naar de buren ( nu hebben we dat beter dicht gemaakt) we hebben er leuk eitjes van, hoewel ik blijf zeggen dat ze – gezien de kosten – wel gouden eieren moeten gaan leggen…

 21. Dit bericht laat me toch anders over kippen denken. ????
  Ik vind kuikentjes geweldig, maar kippen… ????
  Ik schijt in mijn broek voor ze. ???? Iets met een jeugdtrauma.

  Toen ik nog een mini-weirdo was, ben ik, met een emmertje voer, in een tuin vol met kippen gezet.????
  Ik zie ze soms nog voor me. ????????

  Jouw kip klinkt totaal niet als een horror-kip en zelfs heel cute. ????
  Wie weet kom ik ooit nog van mijn vage kippen angst af en word ik wel een kippen knuffelaar. ????

  1. Oh, arm kind! Ik kan me voorstellen dat je daar een trauma aan kunt overhouden.

   Ik ben bang voor vogels, en vond kippen dus ook eng. Maar onze kip heeft toch mijn hart gestolen.

 22. Wij hebben ook drie kippen in de tuin gehad. Kei leuk! Heerlijke eitjes. Wij reizen alleen best veel en dan moeten we steeds andere mensen lastig vallen. Hoewel de buurman de eitjes ook wel lust. En ik vond de muizen die er bij kwamen kijken iets minder. ????

 23. We hadden in begin ook kippen en vonden dat zelf romantisch, maar helaas kwam er ook ander ongedierte op af naar het eten. Maar als je een wat grotere tuin hebt dan is dit natuurlijk ideaal!

  1. Ze krabben wel van alles los in de tuin inderdaad. Om die reden moet onze kip nu ook weer in haar hok blijven. Maar ze heeft nu wel weer gezelschap van 3 andere kippen.

 24. Ondanks ik opgegroeid ben op de boeren zeg ik neen dank je op kippen. Niet omdat ik ze niet wil maar wij zijn weinig thuis door ons werk en ik kan het dan niet over mijn hart krijgen die beestjes in huis te nemen. Dan zijn ze beter af ergens anders.

  1. Als het voor een dier niet goed is, zou ik er inderdaad ook niet voor kiezen. Dat geldt ook voor honden vind ik. Onze Trixie is bijvoorbeeld echt een hondje dat gezelschap nodig heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.