Het grote poetsboek van Diet Groothuis

het grote poetsboek

Aan de promotie zal het niet liggen, want overal kom ik Het grote poetsboek van Diet Groothuis tegen.

Tot aan grote posters in de Coop in het dorpje Varsseveld aan toe. Dus ik bedoel maar.

Al die promotie roept bij mij de vraag op: ‘Wat is er dan wel zo bijzonder aan dit boek?’

Want er zijn al zoveel boeken met huishoudelijke tips. Wat voegt Het grote poetsboek daar in vredesnaam nog aan toe? Wat zou dít het ultieme boek voor het huishouden maken?

Het grote poetsboek: een boek met grootheidswaanzin?

Eerlijk gezegd irriteerde de overal aanwezige promotie van Het grote poetsboek me zelfs een beetje. Het voelde alsof dit boek me met alle macht door de strot werd geduwd. Ik kreeg de indruk dat de uitgeverij dit boek wil neerzetten als de ultieme huishoudelijke gids; een toonaangevend werk dat bij iedereen met een huishouden in de kast hoort te staan. Zoals ooit het Haagse kookboek een must-have was.

Dus toen ik een mailtje kreeg van de uitgeverij met het aanbod van een gratis exemplaar van Het grote poetsboek, vervulde me dit in eerste instantie met weerzin. Terwijl ik normaliter alles dat gratis is toch erg kan waarderen. Maar als een uitgeverij mij vraagt of ik een boek wil hebben om te bespreken, voel ik me verplicht om dat ook te doen.

‘Vooruit dan maar,’ dacht ik uiteindelijk. ‘Baat het niet, het schaadt ook niet.’

Het grote poetsboek: onduidelijke opbouw

Mijn gedachte: ‘Baat het niet, het schaadt ook niet,’ blijkt aardig van toepassing op Het grote poetsboek. Want er staat best prima informatie in. Maar het is ook weer niet zo dat ik nieuwe inzichten heb opgedaan.

De indeling vind ik onduidelijk. Na enig speuren ontdekte ik de volgende opbouw: het boek is verdeeld in 4 secties. En die 4 secties zijn onderverdeeld zijn in hoofdstukken. De vier delen heten:

 1. Poetsen
 2. Te wapen
 3. Ten aanval
 4. Bondgenoten

I. Poetsen

Ook hier vind ik de opbouw vaag. Het eerste hoofdstuk geeft algemene informatie over het huishouden en het belang van ventileren. Gevolgd door een hoofdstuk over poetsgerei, en wat je nodig hebt. Dat vond ik dan wel weer handig. Maar het volgende hoofdstuk gaat over hopeloze klussen, stofzuigen ramen zemen en ‘houten vloer’. Ik mis de logica in deze opbouw.

Daarna wordt het beter, want de hoofdstukken 5 t/m10 gaan over het huis en de verschillende ruimtes zoals slaapkamer, badkamer etc.

Maar verwarrend vind ik het als hoofdstuk 11 ineens over de was gaat, hoofdstuk 12 over vlekken en hoofdstuk 16 is getiteld: ‘Het jaar rond’.

II. Te wapen

In dit deel vertelt Diet Groothuis welke spullen je nodig hebt om het huis goed schoon te maken.

III. Ten aanval

In dit deel geeft Diet Groothuis praktische tips om goed schoon te maken, handig geordend per ruimte in het huis.

IV. Bondgenoten

Het deel bondgenoten bevat hoofdstukken met titels als jaarplanning, wassymbolen, brandpreventie, luchtzuiverende plantensoorten, boeken, handige websites en bedankt.

Het grote poetsboek als naslagwerk

De onduidelijke indeling van Het grote poetsboek wordt gecompenseerd door het handige register achterin. Daar kun je makkelijk informatie opzoeken. Stel je vraagt je af wat je met aardappelvocht kunt doen. Dan zoek je in het register even aardappelvocht op, en voila: je bladert zo naar de pagina waar je die informatie vindt.

Mijn conclusie over Het grote poetsboek

Het grote poetsboek is best aardig. En er staan best goede en handige tips in. Bovendien is het in een persoonlijke, aansprekende stijl geschreven. Diet Groothuis richt zich regelmatig rechtstreeks tot de lezer, en deelt haar eigen ervaringen.

Maar het onderscheidt zich niet van de vele andere boeken met huishoudelijke tips. En wat kwalijker is: het is zeker niet béter dan al die andere boeken.

Zo zou ik eerder Els Jacobs boek ‘Aan de slag met de huishoudcoach‘ adviseren dan Het grote poetsboek.

Mijn conclusie is dan ook, dat Het grote poetsboek nooit de status van Het Haagse kookboek als toonaangevend standaard werk zal bereiken. Daarvoor is het niet goed genoeg opgebouwd, en is het niet origineel genoeg.

Praktische informatie over Het grote poetsboek

Het grote poetsboek is voor 19,95 te koop bij bol.com.

Misschien wel leukere alternatieven voor Het grote poetsboek

het grote poetsboek
12,95
huishoudboek
19,95
huishoudbijbel
24,95
supersopgids
39,90

Leestips

Welk(e) boek(en) over hoe je het huishouden kunt doen heb jij?

Similar Posts

22 Comments

 1. Ik zag het boek een tijdje geleden ook al liggen bij de Bruna. Ik heb er zelfs even in gebladerd en nog getwijfeld of ik het zou kopen. Maar goed dat ik dat niet gedaan heb dus. Ik heb geen boeken over het huishouden dus vandaar dat ik hier even in snuffelde.

 2. Het klopt dat ‘Het grote poetsboek’ overal terugkomt. Ik heb er ook een recensie over geschreven omdat ik het graag lezen wilde. Ik vond het zeer de moeite waard en heb toch nog wel wat nieuwe ideetjes opgedaan maar vind – net zoals jij zegt – ‘Aan de slag met de huishoudcoach’ veel beter en overzichtelijker. Dit boek pak ik ook regelmatig nog eens even om inspiratie op te doen.

 3. Ik zou nooit een poetsboek kopen ken wel leukere boeken om te lezen. Er zullen allicht handige tips in staan, maar dat is voor mij geen reden om zo’n boek te kopen.

 4. Geen enkel boek over poetsen vind je in mijn kast. Van dit boek had ik ook nooit gehoord, mss ben ik er ook wel straal langs gelopen. Maar zal eens opletten. Voor huishoudtips is Google mijn grote vriend

 5. Ik heb geen boeken over huishouden, want ik had een flinke moeder die in dienstjes was geweest en bij wie ik honderden tips heb kunnen afkijken (metalen rits gaat stroef? kaars er langs halen – dat soort dingen). De boekrecensies heb ik gelezen en ik overwoog het boek te kopen voor als de kinderen binnenkort op kamers gaan. Zij hebben geen enkele interesse in welk huishoudelijk klusje dan ook. Maar zij lezen ook elden boeken. Wat ik me afvroeg: waarom geen app? Dan kun je de komende generaties ook bereiken.
  Onze oudste, twintiger, heeft een oplossing gevonden voor zijn huishouden: hij neemt mij later in huis. Want bejaarden met een zinvolle tijdsbesteding leven langer. Er zal genoeg te doen zijn…

 6. Toevallig heb ik dit boek in de kast staan, er staan wel handige dingen in maar het meeste is wel bekend. Het boek van Els Jacob heb ik geleend vd bieb maar die vond ik weer minder.
  Wat ik het mooiste boek vind over hoe je je huishouden zou kunnen doen (zonder poetstips e.d.) is het boek van Monique Wortelboer.

 7. Ik heb dit boek ook gelezen en ik vond het geweldig. Het is precies het referentiekader dat me aanspreekt: niet TE serieus nemen allemaal, maar ondertussen moeten er wel bepaalde dingen gebeuren in huis. Ook als je geen zin hebt.

 8. Ik heb al die pr gemist geloof ik, ben het boek nog niet eerder tegen gekomen. Zou het ook niet aanschaffen, heb trouwens geen een poetsboek in huis. Als ik tips nodig heb dan heb je op google ook zo vanalles gevonden.

 9. Wat een geweldige en eerlijke recensie! Ik weet niet of ze dat voor ogen hadden toen ze je het boek stuurden. Ik had de advertenties ook al gezien, maar ze hadden me niet geïnspireerd om het boek op te zoeken. Ik ben voor dit type klusjes ook altijd meer gericht op Google…

 10. Ik heb hem ook gelezen, en gebruikt voor enkele tips in een blog. Maar voor mij was hij goed omdat ik er zelf eigenlijk niet veel over weet. Ik kan me wel voorstellen dat voor meer ervaren poetsers dit boek wat minder is, zeker weten :-)

 11. Ik heb geen boek over poetsen. Ik zou het ook niet kopen. Dit soort handige tips haal ik veelal van Pinterest! Handig en in 1 opslag vindbaar.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.