Ramen zemen + 6 oorzaken van strepen!

Ramen zemen

Ramen zemen, ramen lappen of je ramen wassen.

Het is eigenlijk allemaal hetzelfde.

Alledrie betekenen ze dat je je ramen schoonmaakt.

De uitdrukking je ramen zemen is dus eigenlijk letterlijk  je ramen schoonmaken met een zeem. Maar je ramen zemen zonder een zeem? Dat is dan wel weer een beetje apart! Hoewel tegenwoordig microvezeldoekjes ook gebruikt worden voor ramen zemen.

Ramen zemen: waarom die zeem?

Een zeem werd vroeger gemaakt van de huid van een gems! Maar nu worden de meeste zemen van synthetische stoffen gemaakt. Hieronder een gems:

ramen zemen

En hieronder een zeem van een gems:

By Johan – Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Tjsa… Dan heb ik toch liever een synthetische zeem.

Waarom ramen zemen?

Het kenmerk van een zeem is dat hij veel water opneemt, en lekker makkelijk kan worden uitgewrongen. Bovendien is hij superglad, en zal daardoor nooit krassen of beschadigingen veroorzaken. Vandaar dat hij populair is voor ramen wassen.

Zemen worden bovendien aanbevolen voor streeploos schone ramen.

Ramen zemen zonder strepen

Ramen zemen zonder strepen… Als het intypt bij Google zie je dat er 104.000 keer op gezocht wordt! Met andere woorden: het is blijkbaar nogal een uitdaging om je ramen streeploos schoon te krijgen. Hoe komt het dat we zo vaak strepen krijgen op onze ramen als we schoonmaken?

Oorzaken strepen op ramen als je ze schoonmaakt

 1. Je gaat je ramen zemen op een mooie zonnige dag. Door de zon warmen de ramen op, en droogt je sopje met schoonmaakmiddel te snel op. Het resultaat? Strepen!
 2. Je hebt teveel schoonmaakmiddel gebruikt. Meer is niet altijd beter! Als je teveel schoonmaakmiddel gebruikt blijft dit achter op je ramen. In de vorm van… strepen!
 3. Je gebruikt verkeerd ‘gereedschap’. Zorg dat je een goede zeem hebt, een microvezel doek en apparatuur die goed werkt.
 4. ‘Hard’ water. Hard water wil zeggen dat er relatief veel kalk in zit. Als je daarmee je ramen lapt kan dit ook voor strepen zorgen. Je kunt water zachter maken door het even te koken.
 5. Het rubber van je ‘trekker‘ is oud en werkt niet goed meer.
 6. Je gebruikt een verkeerd schoonmaakmiddel. Zo moet je bijvoorbeeld absoluut niet je ramen gaan lappen met Groene Zeep! Dat laat namelijk een vettige waas achter. Schoonmaakazijn is wel goed! Gebruik in dat geval per liter water 100ml schoonmaak azijn

Wat houdt dit in voor je ramen zemen zonder strepen?

 • Doe de ramen op een bewolkte dag.
 • Gebruik niet teveel schoonmaakmiddel. Minder is beter in dit geval.
 • Investeer in een goede zeem en microvezeldoek en trekker.
 • Als je woont in een gebied met hard water: kook het water dan eerst. Laat het afkoelen tot het bruikbaar is  en je hebt een warm sopje.
 • Veel mensen raden om je ramen te doen met gewoon regenwater!

Tot slot

De uitdrukkingen ramen zemen, ramen lappen en ramen lappen betekenen alledrie hetzelfde, namelijk je ramen schoonmaken. Een zeem is daarbij een bekend hulpstuk voor streeploos schone ramen. Hoewel veel mensen tegenwoordig microvezeldoekjes ook erg fijn vinden. Deze kunnen dus een zeem vervangen.

Was je op zoek naar een uitleg hoe je je ramen moet zemen? Lees dan mijn post ramen lappen.

Zijn je ramen lekker schoon? Dan kun je ze opfleuren met leuke raamtekeningen!

Heb jij een zeem in huis? Welke soort?

Similar Posts

15 Comments

 1. Jazeker; ik gebruik mijn zeem om de trekker weer af te drogen bij het ramen zemen. Om te zorgen dat er op de ramen geen strepen komen, heb ik andere wonderdoekjes.

 2. Weet je ik erger me groen en geel aan die reklame hier, waar alles voorbij komt wat ik eens heb opgezocht pffttt
  Maar goed ik lap de ramen met Hara en dat bevalt me prima en is milieu vriendelijk
  Groetjes

 3. Wij hebben een echte nepzeem. En mijn man heeft afgelopen weekend de ramen gelapt. Aan de voor- en achterkant. Met kranten schijn je ook streeploze ramen te krijgen maar dat hebben we nog nooit uitgeprobeerd.

 4. Ja, een echt zeem werkt fijner vind ik. Ik heb nog nooit ramen schoongemaakt met keukenrol of krantenpapier. Als ik de analogie van de brillenglazen namelijk toepas, zou ik verwachten dat de ramen er minuscule krassen van krijgen (waar dan weer makkelijker vuil in achterblijft).
  Spiegels wrijf ik om die reden ook op met een brillendoekje

 5. Ik gebruik de laatste jaren eigenlijk nooit meer een zeem, maar (oude) theedoeken. Dat vind ik veel makkelijker! Groet, Liesbeth

 6. Ik zou wel eens willen weten…… hoe je ramen kuist (zo zeggen we het hier) zonder strepen?! Dat krantenpapier lukt hier langs geen kanten.
  Groeten vanuit mijn gestreept huis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.