Mos op het dak: is dat erg? 2 opties!

mos op het dak

Ik mag graag de zonnepanelen bewonderen die op ons dak liggen. Toen viel mijn oog op de dakbedekking boven onze berging. Er zat mos op het dak.

Mijn eerste reacties was er eentje van verrukking: 'Wat lieflijk, en naturel dat mos op het dak!'

Mos op het dak: het oogt pittoresk!

Het mos oogde vriendelijk en als zachte kussentjes. Maar toen bekroop mij een sombere gedachte:

'Zou dat mos op het dak kwaad kunnen?'

En ik herinnerde me ineens hoe ik het prachtig vond dat de muren van ons huis in de stad destijds helemaal waren bedekt door klimop, en dat iemand toen zei dat dit slecht was voor het huis....

Ik besloot het uit te zoeken.

Mos op het dak verwijderen?

Als eerste kwam ik terecht bij Dakdekker aan huis. Daar werd ik niet vrolijk van. Er staat waarschuwend:

'Wanneer u mos op uw dak ontdekt kunt u hier maar beter zo snel mogelijk iets aan doen. Want op het moment dat u dit verwaarloost, kan het zomaar zo zijn dat u ernstige schade aan uw dak oploopt.'

Volgens de Dakdekker is mos op je dakbedekking een probleem omdat:

 • Het een aanslag is op de stevigheid van het dak
 • Mos is slecht voor het materiaal dan de dakbedekking. Door het mos kan er vocht naar binnen druipen, en als het dan gaat vriezen zet het bevroren mos uit. En dan krijg je een lek in je dakbedekking.

Maar bij Renovatiegids en Livios zijn ze milder. Daar vinden ze mos op het dak vooral lelijk, maar schrijven ze goedmoedig dat het 'gelukkig geen kwaad kan'. Zij vinden het vooral een 'esthetisch probleem'. Ook volgens Belgisch site HLN is mos 'niet schadelijk voor je dakbedekking'.

Hieronder zie je het mos op ons dak.

mos op het dak

Ik vind het beslist niet lelijk.

Bewust mos op het dak?

Aan de andere kant van het spectrum kun je bewust kiezen voor mos op het dak! In dat geval kies je ervoor om je grijze dakbedekking 'groen' te maken. Dat kan met een mosdak of met een sedumdak. Maar sedum is dan wel beter dan mos. Sedum isoleert je dakbedekking bijvoorbeeld beter dan een mosdak.

Bij een aantal gemeenten kun je zelfs subsidie krijgen voor deze duurzame dakbedekking! Niet alleen vangt groene dakbedekking water op, het is ook een bron van voedsel voor insekten. Bovendien helpt een groen dak om regen op te vangen. Hoe meer neerslag er wordt opgevangen door tuinen, parken en groene dakbedekking, hoe minder wateroverlast in de straten.

Bekijk ook: kosten nieuwe dakpannen

Filmpje met mos op het dak

In onderstaand filmpje laten ze in 30 seconden een dak zien waar wel heel veel mos op zit. Ik moet toegeven dat ik het in dat geval ook niet zo mooi vindt. Kijk maar:

Mos op het dak: mijn conclusie

Als het gaat om de vraag of ik mos op het dak moet verwijderen, dan zijn de meningen verdeeld. Dakdekker- en schoonmaakbedrijven zeggen op hun websites dat mos je dak beschadigt en leidt tot lekkages. Maar op andere websites staat dat mos vooral een esthetisch probleem is. En dat vind ik een luxeprobleem.

Sterker nog, ik vind dat mos op het dak juist leuk en pittoresk.

Daarom kies ik er op dit moment voor om het lekker te laten zitten. Zoveel is het namelijk niet. Zeker niet in vergelijking met in het filmpje hierboven.

Mos op dak verwijderen door professional

Heb jij mos op je dak? Afhankelijk van de hoeveelheid mos en je persoonlijke smaak kun je ervoor kiezen om mos te verwijderen. Je kunt ook een professional inschakelen om je dakbedekking te reinigen.

N.B. Er zijn ook diverse behandelmethodes voor dakbedekking waardoor het minder gevoelig wordt voor mos en het weer.

Leestips

Wat voor soort dakbedekking heb jij?

Gebruikte bronnen onder andere: DakPro, Livios, Mijn Dakdekker, Vrouwkosten, Groendaktotaal, Milieucentraal, Woon bewust, Essent, Renovatie-Gids

Similar Posts

31 Comments

 1. Ha Nicole,

  ik vind het best wel mooi staan.
  Als het kan: lekker laten zitten.

  Ik heb een plat dak en zit er over te denken om dat te laten begroeien met sedums.
  Moet er nog over denken...

  groetjes!

 2. Als ik dit lees, ben ik weer blij dat ik een bovenbuurman heb. Het dak is daarmee niet mijn probleem;). Ik vind mos op het dak iets gezelligs hebben, maar dan moet het huis wel netjes onderhouden zijn. Bij een half ingestort huis zorgt mos juist weer voor een beetje extra zieligheid in de aanblik.

 3. Wat goed dat je dit soort dingen altijd uitzoekt! Ik vind het ook heel mooi, lief en pittoresk staan. Hoe groener, hoe beter.

 4. Wat grappig dat je dit bent gaan uitzoeken. Het lijkt inderdaad op een groen dak waar je subsidie voor kan krijgen. Zelf zou ik het verwijderen, omdat ik de lekkage niet zou willen. Maar wij wonen in een nieuwbouwhuis dus bij ons zal het niet snel gebeuren.

 5. "Esthetisch probleem"? Wat een gekkies, mos staat juist hardstikke mooi en landelijk 😍 Top dat je het voor nu laat liggen. Ik heb mos op m'n balkon, of groene aanslag, denk dat het mos is. Elk voorjaar weer aan de schrob pffff

 6. Grappig. Hier in de buurt willen mensen juist graag mos op hun dak of ander soortig groen in het kader van een groenere buurt. Lekker laten zitten zou ik zeggen.

 7. Ik hoor juist ook altijd dat het kwaad kan, ivm lekkage enz. Maar zelf heb ik er geen last van want we wonen in een flat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.