43,1 miljoen boeken gekocht - vooral online...

boeken verkoop

In 2021 kochten we met z'n allen maar liefst 43,1 boeken*! Dat komt neer op bijna tweeëneenhalf boek per Nederlander. En dan zijn studie- en wetenschappelijke boeken niet meegeteld. Die 43,1 boeken kochten we dus echt voor ons plezier.

Maar we kochten deze boeken vaker online dan in een stenen boekwinkel.

4 dingen die me opvallen in het CPNB onderzoek

 1. Er  werd 10% minder boeken geleend via de bibliotheek. Hoewel ook hier de lockdown denk ik wel een rol in heeft gespeeld.
 2. Het aantal ebook abonnementen groeide.
 3. Het genre kinderboeken groeide het hardst.
 4. De markt voor Engelstalige boeken groeit harder dan voor Nederlandstalige boeken.

Ook de andere cijfers zijn interessant. Die lees je op www.cpnb.nl

Herkenbaar?

Ik merk dat ik bovenstaande cijfers herkenbaar vind. Ook ik kwam minder in de bibliotheek. En dat terwijl ik dol ben op de bieb! Gedwongen door de lockdowns ging ik meer e-books lezen. En na de lockdowns ben ik dat blijven doen. Daardoor leen ik nu minder boeken in de bibliotheek. Ik kan er niets aan doen. Ondanks mezelf ben ik e-books gaan waarderen.

Wat betreft boeken kopen: dat doe ik maar zelden. Maar als ik een boek koop, dan is dat tot mijn schande inderdaad vaak online. Meestal ook nog via bol.com omdat ik daar kan betalen met mijn bol.com cadeaubonnen die ik verdien met de asr Vitality app.

Wat vind jij van de cijfers over ons lees-en koopgedrag als het om boeken gaat?

*Deze cijfers komen van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB)

Similar Posts

13 Comments

 1. Online lezen is waarschijnlijk het minst milieu schadelijk. Geen papier en transport. Maar wbt het online kopen m.i. verarming. Het winkelaanbod eenheidsworst, de bezorger veelal onderbetaald, een afvalberg van verpakkingen, minder sociaal contact. grootkapitaal als bol lacht zich de ballen uit de broek 🥴

 2. de sector kan in ieder geval tevreden zijn..

  bij de cijfers zullen de coronamaatregelen wel van belang zijn..

  boeken online kopen spreekt me wel niet erg aan

  liever de boekhandel, tenzij het over over een eerder zeldzaam werk gaat

  prettige dag

 3. Ik ben vooral blij dat de kinderboekenmarkt 'groeit'. Zelf ben ik juist (nog) meer boeken via de bieb gaan lezen, al dan niet digitaal, en minder gaan kopen. Maar dat is puur een kwestie van minder inkomen en daardoor mezelf niet meer de luxe gunnen van een boek kopen.

 4. Voorheen kocht ik altijd boeken. Hierdoor staan er ook meerdere boekenkasten bij mij in huis. Nu koop ik zelden een boek, ik leen het liever bij de bibliotheek. Je betaalt 50 euro per jaar en je hebt een wereld aan boeken, eboeken en tijdschriften te lezen. Dit is voor mij veel voordeliger. Maar soms, heel soms is er nog wel een boek die ik koop, bijvoorbeeld bij de witte boekenmarkt.
  Op tv had ik het ook al vernomen dat voornamelijk kinderen meer zijn gaan lezen, dit vind ik zo mooi want met lezen ontwikkelt je brein zich ook steeds beter. En het is zo'n heerlijke ontspanning.

 5. Ik ben in de corona tijd juist minder gaan lezen. Omdat ik nu veel thuis werk en áls ik naar kantoor met de auto ga, heb ik veel minder reistijd. En die reistijd bracht ik meestal lezend door.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.